《慾望樂園》(2)

751 回覆
34 Like 1 Dislike
[414]

彭!噹!果然我一起身馴鹿就開槍射擊,不過俾我抱住嘅油桶擋住咗。

趁住馴鹿重新將子彈上膛嘅空檔,我繼續加速度接近對方。

依個就係我諗到可以突破依個困境嘅方法,既然周圍都無掩護物俾我躲避嘅話,咁就帶住身邊嘅掩護物移動!

油桶唔能夠擋曬我身體嘅所有部分,所以如果退後跑或者打側跑會令到速度變慢,再加上油桶嘅負重,只會令到馴鹿有多啲時間𣈴準打中我多幾槍。

所以我唯一嘅路徑就只係得番向前衝!

多得馴鹿喺我一抱住油桶起身唔睇清楚就開咗一槍,我得以有時間快速衝向對方。

就係我跑到廢棄七人車堆前嘅時候,馴鹿完成子彈嘅上膛,轉身由車堆後出現,舉起槍準備𣈴準我冇被油桶遮擋住嘅雙腿。

我見狀馬上借衝力將抱住嘅油桶向前推出,推向馴鹿嘅方向。

突然加速接近嘅油桶佔據住馴鹿絕大多數嘅視線,係近大遠小嘅作用之下我完全被油桶擋住身影,令到舉槍嘅馴鹿無法向我射擊。

而且,沉重油桶嘅衝擊力撞向馴鹿之後令到對方倒地,我馬上舉槍喺紅外線瞄準器嘅幫助之下快速瞄準野馬開槍。

彭!啪!喺野馬倒地再加上瞄準器嘅幫助,我一槍打中野馬頭盔,得手之後我準備繼續乘勝追擊,因為野馬依然未起番身,而且如果我無數錯嘅話,對方槍入面應該只係得番兩發子彈,對射我會佔有優勢。
其實可唔可以打暈對方之後拎子彈狂射對手嚟chok分?
當然可以
最後兩段馴鹿寫咗做野馬
屌!樓主戇鳩鳩!check咗一次都睇唔出
[417]
不過事情並冇睇落去咁糟糕,就算真係計分都好,佢都只係一粒手榴彈造成嘅得分,只要我之後都搵到呢啲大殺傷力嘅道具,反超前並唔係天方夜譚。

當然大前提係我要快啲爭取時間搜索道具同埋補給,而且我的確諗得馴鹿太過簡單,先會咁輕易俾佢計算到。

一邊反省自己嘅同時,我亦都無停低腳步同手上嘅動作,仔細咁樣搜索周圍嘅所有地方,貨櫃屋、輪胎堆。廢棄車輛我只係夠膽搜索一啲車窗已經冇咗或者擋風玻璃冇咗,再唔係就係車門一早虛掩嘅車,因為我實在唔想觸發到警報暴露自己嘅位置,以而家嘅情況,再失去先機實在太過危險。

一路上嘅搜索都叫少有收穫,我搵到更多嘅彈藥仲有一個狙擊鏡。

我將狙擊鏡裝上手上嘅kar98k,一旦有機會遠距離發現馴鹿嘅話就可以喺安全位置攻擊,只不過以我嘅射擊水平,就算有狙擊鏡嘅幫助之下遠距離打唔打得中都係一個問題,而且咁樣並唔足夠我大量得分,我依然要諗辦法搵到更強大嘅道具。

如是者,我唯有繼續搜索周圍,或者係上天聽到我嘅渴求,或者係皇天不負有心人,我喺一個廢氣輪軚堆入邊搜索嘅時候,喺其中一疊疊起嘅輪呔中間嘅窿入邊發現一把短柄雙管散彈槍。

我馬上如獲至寶一樣,推開輪軚將收埋喺入邊嘅短柄雙管散彈槍攞出嚟,經過檢查之後,散彈槍入邊每個槍管各裝有一發子彈,加埋一共兩飛。
得兩發
[418]
散彈槍子彈係一種裝有十幾至到幾十粒金屬彈珠嘅子彈,發射嘅時候喺火藥嘅推力之下,呢啲金屬彈珠就會有槍口噴出,以大範圍覆蓋嘅方式打中目標,不過呢把短管雙筒散彈槍入邊嘅應該都係橡膠彈珠。

亦即係話,只要我可以近距離打中馴鹿,就等於同時間有大量子彈打中佢,甚至如果事情順利嘅話可以全部打中得分高嘅位置,暫時咁樣嘅子彈有兩粒,只要兩槍都打中,我嘅分數就可以最平,甚至反超前馴鹿。

我馬上將依把短柄雙管散彈槍插到戰術腰帶上嘅橡筋帶入邊,準備喺適當嘅時候就攞出嚟用。

「商品爭奪競技時間已經過咗30分鐘,距離結束仲有60分鐘,以下將會公布兩位參加者暫時嘅得分,以及即將開始嘅特別事項。」就係呢個時候,狐狸嘅聲音透過廣播傳出。

「喺頭30分鐘嘅商品爭奪競技之中,18號暫時嘅得分係12分,而馴鹿暫時嘅得分係62分。雙方最新嘅賠率已經更新咗,咁多位想要落注或者加注嘅客人可以參考最新賠率。」狐狸講出我哋暫時嘅得分。

「嘖!」同我所諗嘅一樣,果然頭先爆炸嘅碎片擊中我係會計分嘅,而且我哋得分嘅差距有成5倍。

不過幸好嘅係呢個差距,並非冇辦法拉近,我用手撳住腰間嘅短柄雙管散彈槍,雖然未可以確認到底入邊嘅子彈有幾多彈丸喺裏面,不過絕對唔可以錯失機會白白浪費子彈。
[419]
「跟住落嚟會公布嘅,就係即將開始嘅特別事項,兩位參加者建議留心聆聽。」狐狸嘅說話馬上引起我嘅注意力。

「一樣強而有力嘅道具喺商品爭奪競技開始前已經俾我地收埋咗喺競技場內某一架車嘅車尾箱,喺比賽前30分鐘依個車尾箱都係被鎖上嘅,但就喺啱啱依個車尾箱已經被解鎖。而依件強而有力嘅道具可以幫助得到嘅參加者獲得壓倒性嘅優勢,因此為咗以免競技會因一方先搵到而變得一面倒,道具嘅電量只係夠使用一段時間,而且當電量用曬之後必須原地放低該道具,否則每走一步會受到減一分嘅懲罰。備用電池同樣放咗喺競技場內,而收藏嘅地方同樣已經解鎖,有咗備用電池參加者就可以喺換上電池後重新攞起道具使用。兩位參加者無論係想拉大差距,定係追趕對方都好,依樣道具都可以喺今場商品爭奪競技中起到決定性嘅作用。以上就係特別事項嘅內容。」就喺狐狸結束廣播之後,全場觀眾都揚起激烈嘅歡呼聲,似乎大家對依樣特別事項相當期待。

但同觀眾嘅興奮相反,一聽到消息嘅我心情一沉跌到落谷底。

啱啱先攞到把短柄雙管霰彈槍,轉個頭就聽到啲咁嘅消息,一但攞馴鹿攞到個樣強力道具,我就未必追趕到嗰個差距,甚至乎可唔可以近身用到散彈槍都係一個問題。

當下解決方法就只係得一個,我要比馴鹿更快搵到嗰樣強力道具!
[420]
望住身邊滿佈住嘅廢棄車輛,我馬上動身瘋狂嘗試打開佢地嘅車尾箱,我嘅目標清晰明確,搜索嘅地方就只有車尾箱,車箱等位置一律不予理會,將所有時間都投資喺尋找嗰樣收埋喺車尾箱嘅強力道具。

而依個時候遠處再次傳嚟車輛嘅警報聲,係馴鹿拉響被鎖上嘅車尾箱時所觸發到嘅警報,亦即係代表馴鹿正同我一樣,係到搵緊嗰個放住強力道具嘅車尾箱。

就算依家知道咗馴鹿嘅大概位置都好,我都無選擇襯馴鹿專注翻找車嘅時候去偷偷接近,再用霰彈槍偷襲對方,因為我未可以確定到底嗰樣道具對依場競投嘅影響力可以有幾大而唔願意冒依個風險。

咇!咇!咇!我又拉響咗一個帶有警報系統嘅廢棄車輛,而馴鹿個邊嘅警報聲同樣都無停過。

我打開一個又一個嘅車尾箱,但暫時都無咩太大嘅收穫,車尾箱入邊放住嘅都係一啲破舊嘅過江龍電線、後備軚、千斤頂、維修工具同埋冇用嘅雜物。

警報嘅聲音依然響到停唔到,不過離遠嘅警報依然帶俾我一絲嘅安心,因為咁即係代表馴鹿依然同我一樣仲未搵到。

一個又一個,我不斷打開新嘅車尾箱,而今次終於有啲發現,雖然第一眼唔可以肯定呢樣嘢到底係啲咩,但係佢一塵不染嘅新淨程度,同其他車尾箱入邊嘅物品成鮮明對比,一定就係某種道具。
有咩拎咩,拎晒佢唔俾對方用
放件垃圾入去個靚箱入面,到對方用時先發現係fake佢
[421]
我搵到嘅係一個黑色四買方方嘅盒仔,盒仔上有一個卡扣可以扣到我腰間嘅戰術腰帶上邊,仲有一個細細個嘅電子顯示屏喺盒仔嘅上方,隱約可以睇得出應該係一個電子數字顯示器,除此之外,喺盒嘅一邊仲有一個圓形插口,凹陷嘅插口窿入邊有兩支金屬棒,應該就係對應一條有兩個凹孔嘅電線。

盒仔上嘅種種跡象顯示,依樣嘢好大機會就係狐狸頭先廣播嘅時候所講嘅電池。

就咁睇依舊電池我完全無辦法推斷得出到底用佢嚟作能量推動嘅道具係啲咩,不過點都好,依個對得係一個好消息,就算馴鹿比我先搵到個樣強力道具先都好,我都可以喺堅持過對方第一輪攻勢結束,道具無電而要放低之後再搵機會執起換電進行反撲。

但當然,最理想嘅情況都係我再搵到埋個樣強力道具,係備用電池嘅續航力之下再加埋我身上面嘅其左道具,餘下嘅整場競技壓制馴鹿並得到勝利。

不過想像總係美好嘅,要將佢實現並唔係咁容易,只可以用自己嘅努力爭取

有見及此,我更加努力去尋找嗰樣強力道具,而我依家基本上一打開到車尾箱就簡單望幾眼,再打開底板一望,無特別就搵下一個車尾箱,唔浪費時間翻箱倒櫃。因為以我搵到嘅電池大細用插蘇位大細嚟講,嗰樣強力道具應該有番咁上下體積,照計一眼就望到,所以用依種模式搵先係最有效率。
[422]
用咗新嘅搜尋模式之後我諗我應該會錯失唔少道具同補給,但係嗰樣強力道具面前,依啲道具同補給都顯得唔太重要。

彭!一聲槍聲響起,我背脊接近肩胛骨嘅位置中咗一槍。

我專注於搜尋會令我對周圍環境嘅情況無咁敏銳,而觸發嘅警報聲亦會影響我嘅聽覺,於是馴鹿先可以咁容易由後方出現打中我。

我用依個方式搜索係因為我地雙方都專心搵緊強力道具,所以先要效率最大化,但係依家馴鹿沿住警報聲過嚟攻擊我,我第一時間諗到嘅就係對方已經搵到嗰樣強力道具,所以先主動過嚟攻擊我。

受到攻擊嘅我馬上舉槍轉身,一邊確認對方嘅位置,入邊準備退到車後面尋找掩護。

而我一轉身,就見到馴鹿企咗喺我正前方,豪無遮擋地舉着kar98k瞄準我。

馴鹿身上並冇攜帶啲咩特別注目嘅道具,整體狀態基本上同我上次見到嘅時候一樣。

我退到車後面,舉槍準備還擊,而同時馴鹿已經將子彈重新上膛,一上完膛就向我開槍,根本唔理打唔打得中我,反正就係唔想俾我有太多探頭嘅機會。

根據我搵到嘅電池,個樣強力道具應該有番咁上下體積,馴鹿依家身上又唔似係有個樣強力道具,到底佢依家打緊啲咩如意算盤呢…

我探頭向剛才馴鹿嘅位置直接開槍,子彈打中馴鹿腹部。

「嗚…」一聲吃痛嘅低嗚由馴鹿口中發出,但佢依然無搵掩護,而且一步一步行近我。
[423]
馴鹿見我一探頭就開槍射擊,但因為我先開槍擊中佢,而加上反應嘅時間,當馴鹿開槍嘅時候我已經縮番入去車後邊,於是粒橡膠子彈只係打中架廢棄車輛。

我馬上將下一發子彈上膛,而馴方都做緊同樣嘅野,而且馴鹿突然傳嚟密集嘅腳步聲。

好明顯馴鹿一定係有詭計,一開始慢慢接近我等我唔會馬上逃走,去到咁上下距離就馬上衝前,擺到明就係出於某啲原因要接近我。

雖然喺佢身上睇唔到有強力道具嘅蹤影,但係嗰樣嘢嘅存在已經足夠令我有所顧慮。

只係我都有希望接近馴鹿嘅原因,我用手握着短柄雙管散彈槍嘅柄,只要近距離連續開兩槍,大量嘅散彈槍彈丸就會打中馴鹿,到時我嘅分數就會有飛躍性嘅成長。

留俾我思考嘅時間唔多,馴鹿好快就會越過我作為掩體嘅廢棄車輛,嚟到我嘅面前,我只可以喺一瞬間就作出決定。

我抽出插喺腰間戰術腰帶嘅短柄雙管散彈槍,決定轉身衝出掩體,向着馴鹿連開兩槍,然後馬上向後跑走,係咁近距離如果對方連中我倆槍嘅話,勢必會受到好大嘅衝擊同痛楚,到時移動能力一定受到影響,只要我趁機再拉開距離逃離現場,應該就可以避開馴鹿嘅詭計,雖然咁樣做依然有一定風險,但係風險越大回報亦都越大。

決定好要點做,我就轉身走出嚟舉起散彈槍指向馴鹿。
衝呀!
Lm
[424]
馴鹿見我轉身走出嚟,馬上急煞制停低,我地之間只有兩三米嘅距離,正正就係我把短柄雙管散彈槍可以發揮到最大效果嘅距離。

但與此同時,我亦都見到馴鹿已經將開場派俾我地嘅kar98k掛到背脊後邊,雙手轉而攞住一把類似電擊槍嘅嘢。

電擊槍睇落就係一般睇美劇見到美國警察會配備嘅黃黑色電擊槍,雖然都係要用電,但明顯同我搵到嘅電池豪無關聯,再加上電擊槍太平平無奇,同狐狸嘅描述不符,我好快就判斷依個只係普通嘅道具。

仲未知馴鹿嘅詭計全貌係點,但電擊槍嘅效果我相當清楚,畢竟嚟到慾望樂園之後我就吃盡電擊頸圈嘅苦頭,但同時亦因為咁,我對電擊嘅忍耐力都高咁唔少。

咬緊牙關,用霰彈槍開曬兩槍,盡量堅持住電擊,一有機會就撤退,以上就係我要做嘅事。

彭!啪!兩聲槍聲響起,我比馴鹿稍微早少少開槍,約十粒彈丸由散彈槍槍管飛出,分別打中馴鹿心口、手臂、頭同手等位置,亦都有啲喺佢身邊擦身飛過。

而馴鹿手上嘅槍擊發之後飛出嘅竟然係一條繩索,馴鹿瞄準嘅位置係我嘅雙腳,繩索打橫向住我雙腳飛過嚟,中央位置打中我雙腳之後繩索嘅兩端就以我雙腳為中心纏繞包圍,直至繩索全部包圍盡之後兩端帶有嘅尖鈎就鈎到我著緊嘅褲上邊。
[425]
仲未搞清楚情況嘅我下意識就想張開雙腳整開依啲繩索,但就因為雙腳已被束縛到失平衡倒地。

而馴鹿個邊同樣都唔好受,近距離俾我用散彈槍打中令佢半脆於地上,表情痛苦地用手揞住最主要受到攻擊嘅左邊心口同膊頭位置,而且頸同臉依啲直表暴露又俾我打中嘅位置已經出現紅腫。

馴鹿強忍痛楚起身轉身就跑,我以訓低嘅姿勢襯住馴鹿案跑走之前舉起短柄雙管散彈槍再次向馴鹿開槍。

今次我打中嘅位置主要係馴鹿嘅背部,衝擊力令到馴鹿整個人向前踉蹌,差啲就成個人趴係地下,只可惜人類背部嘅承受能力比正面強得多,馴鹿成功勉強維持身姿保持住身體嘅平衡,繼續頭也不回地跑走。

兩發霰彈槍子彈已經全部打完,而且亦都成功打中馴鹿,我計劃要做嘅嘢已經完成一大半,剩低嘅就係要快速地逃離現場,畢竟馴鹿嘅行為實在太過可疑,一定係佢嘅詭計之一。

繩索槍只係發出繩索將我雙腳綁住,照計造成嘅衝擊唔會足以令到我身上嘅感應器有反應得分,馴鹿花費咁多心機,冒住咁大嘅風險一定唔止咁簡單,限制我嘅行動只係佢計劃嘅第一步,後邊先係佢嘅重點。

我望向綁住我雙腳嘅繩索,繩索靠住兩端嘅倒鈎鈎住皮膚同布料依附係我雙腳上,如果亂咁用力掙扎唔單止唔可以擺脫,更加只會令繩索嘅張力增加,導致倒鈎鈎得更加入同牢固。
[426]
所以要解開繩索只可以夾緊雙腳,等繩索嘅張力減低,再慢慢移除倒鈎。

而與此同時,跑走嘅馴鹿消失喺不遠處嘅貨櫃後邊。不過先隔咗一秒咗右,馴鹿又再重新出現,而且手上仲攞住一想我點都諗唔到嘅嘢,但我可以肯定依樣嘢正正就係狐狸之前廣播所講嘅強力道具,果然都係俾馴鹿截足先登搶先我一步搵到。

馴鹿手上嘅係一把m134迷你炮機槍,依把機槍係根據M61機炮亦即係著名嘅火神機炮輕量化改良而嚟。有玩開槍game或者睇過美國硬漢電影嘅人一定會有啲認識,標誌性嘅旋轉槍管,極高嘅射速同摧枯拉朽嘅威力令佢成為不論係現實戰場、遊戲又或者影視作品之中壓倒性火力嘅象徵。

馴鹿舉起m134迷你炮機槍,一個同我頭先搵到一樣嘅電池透過粗黑色電線連接機槍,為旋轉槍管嘅電機提供電力,一條長到尾部都仲未俾馴鹿由貨櫃後邊拉出嚟嘅子彈鏈為機槍提供源源不絕嘅彈藥。機槍槍管指向我,準備隨時向我傾瀉火力。

「仆街啦…」睇到眼前咁離譜嘅一幕,令我本能地將我內心唯一嘅感覺講出嚟。

我腎上腺素飆升,馬上曲起腳等雙手可以觸碰到腳上纏繞嘅繩索,準備解開之後不顧一切地逃走。

不過馴鹿當然唔會俾時間同機會我順利解開繩索,佢按下機槍嘅扳機,六枝槍管開始旋轉,而子彈都由槍管飛出向我傾瀉而嚟。
大撚鑊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞