《慾望樂園》(2)

751 回覆
34 Like 1 Dislike
[427]
喺m134迷你炮機槍嘅超高射速之下,我就好似暴露咗喺落緊冰雹嘅室外一樣,身體各個部位都受到橡膠子彈無情嘅洗禮,而且威力比起一般嘅冰雹要犀利得多。

樂園為m134迷你炮機槍所用嘅橡膠子彈調配火藥量或者比起kar98j少,又或者純粹係因為我依家嘅腎上腺數飆升,論單發造成嘅衝擊同痛楚似乎並無kar98k咁大,但係整體嘅傷害就完全唔可以相提並論。

Kar98k係栓式步槍,每次射擊之後都要手動拉動槍機,將子彈殼退膛並且將下一發子彈上膛先可以再次射擊成個過程最少都有一兩秒,而且每次彈容量就只有五發,連續擊發五之就要停低入彈夾。而m134迷你炮機槍就完全冇依個問題,全自動射擊嘅槍管只需要一直按住板機就可以持續射擊,喺高射速之下基本上無攻擊間斷,而且長到見唔到盡頭嘅子彈鏈為其提供用之不竭嘅彈藥。

「嗚啊!」雖然係橡膠子彈,但我依家就好似全身上下不斷俾人用棍嘅尾端狠狠地打落嚟一樣,痛得我忍唔住慘叫。

劇烈而且接種而嚟嘅痛楚令我完全停止咗繼續解開腳上限制我行動能力嘅繩索,雙手緊緊護住臉部,防止眼睛依啲脆弱嘅部位因為中彈而受損甚至被打爆眼球失明。

不過亦因為咁樣,我身上有感應器嘅高得分部位就完完全全咁暴露咁出嚟,而且不斷被打中。
[428]
密集式子彈嘅衝擊力令我連保持身姿都好難做到,只可以本能地訓喺地下縮埋一角,盡量減少暴露在外嘅身體面積,減少被打中嘅機會。

不過雖然總數係少咗,但我依然不斷受緊槍林彈雨嘅洗禮,而且馴鹿正開始習慣m134迷你炮機槍嘅重量同後座力,正站穩腳步以保持住開槍嘅狀態一步一步向我行近。

依家我同馴鹿仲有少少距離,喺強大火力同時伴隨住嘅強大後座力之下馴鹿要精準打中我唔係一件容易嘅事,所以唔少子彈都我打到我隨近嘅地面上邊
。但隨住馴鹿慢慢走近,射擊距離被拉近嘅同時對方嘅準確度都會上升,更多嘅子彈將會打中我,依家嘅情況已經令我吃不消,更何況情況再差啲,所以我依家無辦法走得甩嘅話,逃走嘅可能性只會越嚟越低,直到馴鹿手上嘅m134迷你炮機槍電池無電,電機無法再帶動槍管轉動射擊為止。

我咬緊牙關,決定要襯自己腎上腺素依然有效嘅時候掙脫繩索嘅束縛逃走。

我轉動縮埋一嚿嘅身體到背向馴鹿,並以依個姿勢坐起身,係依個姿勢之下,用後背承受攻擊衝擊,只可以將我個人向前壓,令我可以保持身姿。

我強行頂住身體源源不絕嘅痛楚,再次嘗試解開腳上嘅繩索。

馴鹿一步一步咁靠近,隨着射擊距離嘅縮短,我感受到嘅衝擊力同痛楚就越西利。
[429]
繩索比起我想像中難解關,倒鈎上似乎仲有細小嘅反向倒鈎,緊緊咁同我褲上邊嘅布料糾纏埋一齊,似乎仲勾到我嘅皮膚,就算我緊緊合埋腳盡量放鬆繩索嘅張力都好,都唔係咁容易解得開。

眼見情況越嚟越不妙,我將手掌攝入繩索下方,然後再向住倒鈎嘅方向用力揮過去,利用衝擊力將倒鈎頂番出嚟。

結果我終於成功咁拔出咗,果然順住倒鈎嘅方向推出嚟比較客易解開,雖然倒鈎依家轉為插到咗我嘅手掌上,但係冇咗布料嘅纏繞,要將倒鈎由我手掌上拔出嚟並唔係咩難事,而且唔知道係腎上腺素嘅作用定係橡膠子彈俾我嘅痛楚要大得多,我手掌幾乎冇覺得太痛。

將倒鈎由手掌拔出之後我馬上就擺脫腳上嘅繩索,暫時由得另一端嘅倒鈎繼續錢喺我腳上,因為我要襯自己腎上腺素未失效之前全力喺馴鹿嘅子彈暴風雨之下逃走。

我縮起雙腳,用手撐地,再借助埋後後嘅推力起身,然後就向住前方拼盡全力地狂奔。

m134迷你炮機槍重達十幾至二十公斤,要好似馴鹿咁樣攞喺手穩定住去射擊已經係非常之消耗體力嘅一件事。雖然由佢開始射擊到我擺脫繩索嘅束縛逃走只係過咗太約幾十秒,但要攞起並穩守住如此重物並且抗衡後座力已經令馴鹿滿頭大汗,手臂肌肉酸軟,攞住m134迷你炮機槍嘅馴鹿跟本無可能仲可以追得上我,令到我成功逃跑嘅可能性大大提升。
睇嚟又俾人大幅拉開比數了
[430]
隨住我成功解開繩索逃走,我同馴鹿嘅距離亦都拉得越嚟越遠,喺我成為一個會移動周遠啲嘅射擊目標之後,可以打中我嘅子彈數目亦都明顯地減少。

如果馴鹿選擇放低手上嘅m134迷你炮機槍上前追擊我,以我依家身體嘅狀況一定好快就會俾佢追上,不過馴鹿並無咁做,而且繼續向我開火,似乎喺佢眼中用高射速盡快打中多我幾槍比起追趕我再用kar98k得分效率同性價比都要高得多。

我痛得雙眼都佈滿血絲,用盡意志力支撐身體逃離,好快我就終於跑離馴鹿嘅視線範圍,由佢嘅火力中逃出生天,但我依然唔敢停下腳步,直到我跑到一個我覺得相對安全嘅位置為止。

就算我已經逃走咗,但我身後依然持續傳嚟馴鹿使用m134迷你炮機槍射擊嘅槍聲,馴鹿對住空無一人嘅周圍射擊,到底佢又打緊啲咩小算盤呢…

我跑到一半開住門嘅貨櫃入邊,入邊放住一埋雜物,我匿埋到雜物嘅後邊,坐低依靠住貨櫃牆喘氣休息。

依到算係一個幾隱蔽嘅地方,馴鹿應該唔會咁容易喺依到搵到我,而且最重要嘅係,我感覺到腎上腺素嘅作用已經慢慢退去,身上嘅痛楚越嚟越明顯,拖住傷痕累累嘅身體狂奔已經令我到達極限,再唔停低休息我可能會就咁暈低訓喺地上面。

我想檢查自己嘅傷勢,但係依家嘅我咩都做唔到,身上各處都傳嚟唔同形式嘅痛楚。
[431]
哈…哈…哈…我喺貨櫃入邊一直喘住粗氣,但我就連喘氣都唔敢太大聲,怕真係咁唔好彩馴鹿喺外邊路過會聽到我嘅聲音。

我額頭上不斷冒出豆粒大嘅汗珠,有啲係我劇烈運動後嘅汗水,有啲就係我痛到標出嚟嘅冷汗,汗水沿住我臉頰滑落到我下巴之後滴到我身上邊。

哈…哈…哈…我繼續坐低喘住粗氣,突然聞到一陣燒焦嘅味道,我向住味就嘅方向一望,竟然係我戰術腰帶上嘅電池出煙!

頭先一直逃跑令到我都無留意到,而依到咁黑我都睇唔到啲煙,我即刻將電池由腰帶上拆出嚟掉走到貨櫃嘅角落。

「啊!…」電池已經變形而且發熱,我隻手接觸到嘅時候都被焫親,但我強行壓低痛苦嘅叫聲,以免被聽到。

唔慢得喺我解開繩索之後子彈嘅頻率好似突然之間變細得咁多,原來唔係因為我開始會移動同距離拉遠,而係因為當時馴鹿射擊嘅對象已經唔係我,而係掛係我腰帶上嘅另一條機槍炮電池!

依家連換電池用機槍炮追分嘅途徑都無埋,但我已經無辦法依家就諗對策,我依家只係想好好休息,等身體恢復番少少先可以再作打算。

過咗大概五分鐘,盡管我全身上下依然都仲係好痛,但體力已經稍微回復,本來急劇跳動嘅心臟都開始平復,頭暈嘅感覺亦都緩和落嚟。

襯自己情況開始好轉,我馬上爭取時間睇一睇自己嘅傷勢。我分別拉高衫袖褲管同埋衣領,由表面觀察。
[432]
我全身上下都被子彈打得紅腫,喺淡紅色嘅底色之下佈滿咗一個又一個互相重疊又縱橫交錯嘅瘀痕,我睇到嘅位置都已經係咁,唔使問都知我睇唔到而且受得最多攻擊嘅後背一定更加滿目瘡痍,體無完膚講緊嘅完全就係我依家嘅情況。

我扶住貨櫃牆壁慢慢起身,嘗試慢慢活動全身上下嘅各個關節,萬幸嘅係身上嘅骨頭同關節似乎都無太大嘅問題,只係全身上下嘅皮膚同肌肉都會因郁動而發痛,大大咁限制咁我嘅身體運動能力。

形勢已經演變得越嚟越惡劣,本來就被拉開嘅得分經此一役之後應該已經變到連馴鹿嘅車尾燈都睇唔到,而且以我依家嘅狀況,就連我最有信心嘅近身作戰都無埋優勢,一時間腦入邊完全諗唔到仲可以贏出依場商品爭奪競技嘅方法。

依個時候貨櫃突然出現亮光,係我頭先掉出去嘅電池開始著火。

燶煙越嚟越大,分分鐘就會點著埋附近嘅雜物,一個唔好彩個電隨隨時爆炸,種種嘅因素都叫緊我唔可以再喺到繼續休息,必須要離開依個貨櫃。

不過我亦都正有此意,雖然身體就一定未恢復好架啦,但我唔可以再喺依到浪費時間,馴鹿依家應該正周圍搜索,如果我再浪費時間一但俾佢搵到更多道具只會對我越嚟越不利,嘅然暫時諗唔到有咩好嘅對策,不如爭取時間周圍搵吓,可能就會搵到扭轉乾坤嘅方法。
馴鹿真不愧係職員
樓主做足功課 對槍械嘅描述幾正確 雖然M134如果打橡膠子彈 子彈嘅火藥量應該唔足以畀槍機拋殼 反而Kar98k嘅手動栓式槍機係非常適合
睇嚟遇上專家
有啲位都輕輕改咗少少,方法番劇情嘅發展
[433]
我拖住發痛嘅身體,步履蹣跚咁行出貨櫃,我探頭向住四周圍一望,並無發現馴鹿嘅踪影。

我見周圍環境安全就馬上離開貨櫃嘅附近,以免一陣依個貨櫃真係著咗火嘅時候馴鹿趕過嚟會喺附近發現我。

我一步一步向住比較多貨櫃同車輛放置嘅地方行,依啲地方應該比較容易搵到道具同補給,要搵到贏出嘅希望最好就係喺依啲地方落手。

好快我就行到頭先被馴鹿用m134迷你炮機槍射擊嘅地方附近,本來只係因為要去目的地而經過番依到,但係一件物品突然被我眼角嘅餘光睇到,m134迷你炮機槍嘅六管旋轉槍管喺一架廢棄車輛到喺地下伸咗出嚟。

我第一時間諗到嘅就喺會唔會又係馴鹿正攞住機槍炮係到埋伏我,但依個諗法好快就被我否定咗,首先馴鹿無可能知我會喺到路過而提早喺到埋伏我,博吓我會唔會出現依種低效率浪費時間嘅事佢就更加唔會做,而且就算佢真係咁做,咁佢應該已經留意到我,並且發出咗攻擊唔會被機會我咁易逃走。

否決咗腦海中嘅第一個諗法之後,第二個有可能嘅諗法就緊接而嚟,依個好有可能喺馴鹿設嘅一個陷阱。

為咗確認我嘅諗法,同埋個把機槍炮嘅情況,我諗住嗰個位置之後兜到去後方觀察。

我再一之確認機槍炮嘅附近的而且確係四下無人,亦近都無馴鹿做過手腳嘅痕蹟。

隨住我慢慢行近觀察,我終於發現係咩嘢一回事。
[434]
馴鹿並無以此為誘惑設下陷阱,喺我眼前見到嘅除咗嗰把m134迷你炮機槍之外,仲有佢連接着嘅一條被剪開咗露出裏面火線同水線嘅電纜,而隔籬就係一部被破壞得徹底變形碎裂嘅電池。

唔怪得馴鹿喺我頭先逃離佢攻擊範圍之後佢依然繼續開槍,儘管仲有少少電量剩低,但係要攞住呢把嘢周圍行多少會影響佢進度同靈敏性,於是乎佢決定要放低手上嘅大殺器。

為咗避免我用呢把m134迷你炮機槍對佢攻擊,佢刻意將電量全部用盡,然後就可以安心將電池破壞,而佢亦都發現我身上嘅備用電池,雖然馴鹿最後成功將佢打到出煙,但係為咗以防萬一我嘅電池仲用得到,佢唔知邊度搵嚟工具將電纜都破壞埋,就算我電池冇壞都好都冇辦法連接到使用機槍。

馴鹿嘅做法的確夠絕,而家我眼前嘅m134迷你炮機槍已經變得毫無用武之地,而佢拖住嘅嗰抽子彈亦都唔啱我哋嘅槍械使用,可以話已經變成一對廢鐵。

「屌!」馴鹿趕盡殺絕嘅做法非常聰明理性,同時令我感到額外嘅可惡,喺一定程度上比到我更大嘅精神壓力,係一個殺人誅心嘅做法。

既然眼前嘅已經係用唔着嘅嘢,我自然唔需要花時間糾結喺呢度,唯有繼續周圍探索尋找可能性。
[435]
「商品爭奪競技時間已經過咗60分鐘,距離結束仲有30分鐘,以下將會公布兩位參加者暫時嘅得分,以及即將開始嘅特別事項。」我仲未搵到啲可以改寫戰局嘅嘢,而依個時候狐狸再次透過廣播向所有人宣布。

喺特別事項!我停低咗手上嘅動作,眼前一亮聚精會神咁準備聽,依個特別事項好可能就係我逆轉嘅關鍵!

「喺頭60分鐘嘅商品爭奪競技之中,18號暫時嘅得分係89分,而馴鹿暫時嘅得分係546分。雙方最新嘅賠率已經更新咗,咁多位想要落注或者加注嘅客人可以參考最新賠率,同時亦都係最後可以下注嘅機會,五分鐘後將會封盤賭局,唔再接受新嘅投注。」狐狸公佈出最新嘅得分,同我諗嘅一樣,馴鹿已經將我拋離數倍嘅得分差。

「跟住落嚟會公布嘅,就係即將開始嘅特別事項,兩位參加者建議留心聆聽。」狐狸終於準備講我最關心嘅事。

「跟住落嚟嘅時間,競技場天花板嘅射燈照射範圍將會以圓形嘅方式逐漸縮細,直到最後5分鐘就會得返一個直徑大約10米嘅圓形,由而家開始直到遊戲結束之前,如果任何一方暴露喺射燈照唔到嘅範圍之內,就會受到每秒扣除3分嘅懲罰。以上就係特別事項嘅內容,期待兩位參加者最後呢30分鐘交到最出色嘅表現,取悅我哋尊貴嘅客人。」喺交代完特別事項之後護理嘅聲音再次喺競技場中消失。

「可惡…」我眉頭緊皺,今次嘅特別事項並冇講啲咩強力嘅得分方法,而係類似射擊遊戲中縮圈嘅規則,透過縮細活動範圍強迫場上嘅玩家相遇。
我都係寫故嗰陣做research先識得多左 本身都無研究希望Ryan早日殺曬D仆街
咁只要綁著馴鹿,咪幾分鐘就可以追返
依家嘅身體狀況,邊個綁邊個都成問題
俾啲掙扎
[436]
如果冇入圈每秒就要扣 3分,唔通我要諗辦法迫使馴鹿入唔到射燈照射嘅範圍?但係有咩方法可以做到呢?以而家嘅資源同埋狀態實在諗唔到好嘅對策。

如果我可以搵多幾粒散彈槍子彈嘅話,如果我再搵多幾粒手榴彈嘅話,如果我可以再搵多個備用電池加多條備用電線嘅話…

腦海中浮現名種名樣我成功絕境反勝嘅埸面,但無一唔係依家嘅我實行唔出嘅計劃,就好似當啲人買咗六合彩之後未公佈搞珠就幻想定自己中咗金多寶頭獎嘅話啲錢點用好一樣,完全係發緊白日夢。

要可以實行得出依啲腦內嘅諗法唯一方法就係要等自己集齊到相對應嘅條件,所以把握時間繼續搵補給同道具先係上上之策。

時間一分一秒咁過去,埸地天花板上嘅射燈照射範圍慢慢縮細,令到我可以搜索嘅區域都越嚟越細。

但我嘅情況依然係同頭先相差唔大,雖然係有搵到補給嘅彈藥同一啲槍械配件等嘅道具,但都唔係一啲可以幫助到我反勝馴鹿嘅嘢,基本上等於一無所獲。

隨住照射範圍繼續縮細,我可以搵到有用道具嘅機會都隨之縮細,再加上我腦海中大部分嘅計劃都要時間作準備,依家距離競技完結嘅時間已經捉襟見肘。

同時馴鹿都係到做準備以確保自己嘅獲勝,喺咁多種種嘅不利因素之下,我腦入邊揮之不去地出現我令次商品爭奪競技會輸嘅諗法。
[437]
哈…哈…哈…隨住時間越嚟越少,而可搜索嘅範圍都越嚟越細,我就越係心急,不斷加快自己嘅動作。

無,無啊,依到都無!我不斷迫使自己嘅身體支持落去,但都得唔到我期待嘅回報。一次次咁食白果不斷打擊我苦苦堅持住嘅意志。

光圈嘅範圍越嚟越細,我同馴鹿相遇嘅機會就越嚟越大,一但以依家嘅狀況被馴鹿發現我,就唔會再有機會反敗為勝。

心急、壓力、焦慮好似海嘯一樣湧入我嘅身體。本來就用意志力強行支持住嘅身體亦都因為咁樣而終於嚟到臨界點。

我眼前嘅畫面突然好似校暗咁燈光一樣,而且一點要點嘅細小亮光係到閃嗨閃吓,地面好似自己開始傾斜,使到我無法好好咁保持身體嘅重心,只可以扶住身邊嘅廢棄車輛勉強保持站姿,但好快我就雙腳發軟,無可奈何地又一次攤坐喺地上面。

哈…哈…哈…我盡力深呼吸用盡每一粒嘅肺泡為大腦同身體提供氧氣,希望可以為情況帶嚟好轉,但就好似所有野都刻意要同我作對一樣,我點做都好似呼吸不暢,彷彿有一對無形嘅手想將我勒死一樣。

我下意識用手拉住頸上嘅樂園頸圈,雖然我都知呢種感覺並唔係由頸圈造成,但作為唯一貼住我條頸嘅物體,我嘅身體好自然咁樣就想去拉開佢。

我將手指攝到內圈裏面,但咁樣做反而令到我喉嚨更加受壓,內圈嘅金屬部份已經沾滿我嘅汗水。
[438]
經過咗一彈間嘅休息同深呼吸調整之後,我嘅情況有少少好轉,起碼勉強可以繼續行動先。

我望住我依靠緊嘅廢棄車輛,頭先嘅搜索我一直唔敢打開車門或者車尾箱搵道具,因為我擔心會觸法到車輛警報,將自己嘅位置暴露出去,喺活動範圍細咗我又負傷嘅情況之下馴鹿知道我大概位置就好容易可以搵到我。

但係風險越高回報越大,可能依啲高危嘅地方先至係放住我所需要可以幫我逆轉戰局嘅道具。更何況頭先搵咁耐一直都食白果,時間同機會已經所剩無多,博一博都要㗎啦!

我起身嚟到車輛嘅車尾箱,準備由依到開始入手,正當我準備將車尾箱打開而腦入面已經祈禱緊可以搵到啲有用嘅嘢嘅時候,之前打開車尾箱搵嘅畫面喺我腦中一閃而過,然後一個諗法就出現咗喺我大腦。

我雙眼瞪大,停低咗手上嘅工作,冇繼續打開身前嘅車尾箱,因為依個諗法好可能就係我絕境反勝嘅救命稻草,我必須要全神貫注咁思考可以點樣行動去實現依個計畫,以及計畫嘅可行性到底有幾大。

我抬頭望一望天花板嘅射燈,再望一望遠處光圈縮細嘅情況,心中暗自盤算。

「唔係啵…可能真係會work啵!」我興奮得情不自禁咁自言自語。

盡管依個計畫其實唔係所有嘢我都控制到,多少有啲賭博嘅成份,但天時地利人和都已經滿足左依個計畫嘅條件。
整暈對手 困佢入車尾箱 等佢去唔到燈下 每秒扣3分
[439]
盡管有一定嘅風險,而且風險都唔細。但以依家嘅怖況同時間限制嚟講,我似乎都無得簡啦,我跟本就搵唔到除此之外嘅其他可行方法。

但要完成依個方法,我依然有幾樣嘢需要搜集,不過我已經一早知道要去邊到搵到個幾樣嘢,唔需要再好似頸先咁樣盲鐘鐘漫無目的地浪費時間搜查碰運氣。

射燈嘅照射範圍已經比一開始嘅時候細咗好多,不過我要搵嘅嘢應該都仲係可以活動嘅範圍之內。

本來情況已經唔太樂觀嘅身體同心理狀況嗎我突然諗出依個方法之下就好似打左一針特效藥一樣,一下子有咗好轉,亦都可能係身體回應咗我嘅決心,再次分泌腎上腺素,每個細胞都誓要捉緊依個最後嘅救命繩。

嘅然係咁我當然要把握時間行動,準備我依埸商品爭奪競技中嘅最後一次反撲。

時間一分一秒咁過去,射燈嘅照射範圍亦都一點一點咁收縮,我沿着心入面制定最快同安全嘅路線趕喺光圈無咗之前將所有嘢集齊。依個時候雖然唔知道馴鹿喺咩位置、做緊咩、打緊啲咩小算盤,但好好彩嘅係我一路上竟然並無同馴鹿相遇,而且我要搵嘅嘢依然喺原位,或者依個就係上天俾我嘅決心同意志打動而對我作出嘅憐憫。

我將物品都帶到我要實施計劃嘅地點放好,一切都已經準備好,我再次望一望周圍嘅光圈範圍,時間都差唔多啦,跟住就只需要等馴鹿出現。
[440]
光圈繼續縮細,唔洗好耐就會去到狐狸之前喺廣播入邊所講嘅一個直徑大約10米嘅圓形,而我同馴鹿嘅距離亦都因為咁而越嚟越近。

終於,馴鹿喺我視線範圍中出現,我馬上舉起kar98k向住馴鹿瞄準。

嘭!我開出一槍。我本來槍法就唔係太好,受傷嘅身體令到我就算舉起槍都已經手震,根本冇辦法好好瞄準,子彈無打中馴鹿,而係喺佢身邊飛過,最後打咗落佢身後嘅埸地設置上。

奇怪嘅喺馴鹿無開槍還擊,而係繼續慢慢走近,更加係擺出佢嗰個虛偽嘅商業式微笑,手上仲做出一叫我冷靜啲嘅動作。

馴鹿嘅奸姣險惡我已經有過足夠多嘅親身體驗,而家佢嘅一舉一動我都唔會掉以輕心,我用我顫抖着嘅手拉動槍機將下一發子彈上膛。

彭!又一發子彈射出。可惜嘅係依然冇打中對方,只不過比起上一槍今次更加接近馴鹿。

馴鹿見我繼續舉槍射擊,索性將開雙手表示自己冇攻擊我嘅意思。

彭!又一槍開出,依然爭少少先打中對方。而馴鹿繼續不急不忙咁向我行近。

彭!我今次終於開槍打中佢嘅膊頭,令到佢膊頭因為衝擊力而向後彎咗一下。

馴鹿拍一拍自己膊頭,好似完全唔介意咁樣繼續向前行,以佢嘅槍法其實一早舉槍同我對射應該可以打中我幾次,但或者係而家嘅差距令佢有足夠信心,從而選擇做效果娛樂觀眾,再唔係佢就係有不軌嘅企圖。
[441]
隨住馴鹿慢慢向我走近,我地之間嘅距離就被慢慢縮短,不過其實依樣嘢都係我想要嘅,只係發展咁順利令我心生懷疑。

我將五發子彈嘅彈夾中最後一發子彈上膛,如果開埋依槍之後我仲想用kar98k射擊嘅話就必需換彈夾,而馴鹿可能就係等緊我依個動作。

「你放心啦,我唔會襯你換彈夾嘅時候有啲咩詭計嘅~」馴鹿行到同我仲有差唔多十米嘅時候停低腳步,開聲向我講。

而光圈亦同時喺我地身後慢慢縮細,象徵住依埸商品爭奪競技已經嚟到咗尾聲。

我繼續舉槍指向馴鹿,但並未輕舉妄動打出彈夾中最後一發嘅子彈。

「老實講啊,我都真係幾佩服你~明明我地分差都已經拉到咁開啦,你都仲係到苦苦掙扎唔放棄,嘖嘖嘖…你睇吓你個身傷到~我睇到都覺得痛啊,明明連手都震埋仲可以格硬頂住舉起槍射我嘅,依份好勝心同鬥志真係讚得我發自內心稱讚你~」由馴鹿充滿信心嘅語氣就聽得出,依埸商品爭奪競技喺佢心中已經係十拿九穩。

「唔洗講廢話啦,你又有咩陰謀啊!」馴鹿任何行動都有可能對我嘅計劃有影響,我只可以保持住高度嘅警覺,隨時要即埸應變。

仲差少少,只要過多陣我就可以開始最後嘅反撲。

「乜你咁睇我啊~我係真心佩服你架~而且如果唔係你嘅堅持,依埸商品爭奪競技就唔好睇架啦。」馴鹿嘅商業式笑容變成可恨嘅奸笑。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞