《慾望樂園》(2)

751 回覆
34 Like 1 Dislike
push
push
[502]
「唔使停晒手嘅,當我哋用膳中途傾吓偈就得㗎啦,快啲食啦,再唔食啲嘢凍晒就浪費㗎啦。」左副園長再次攞起香檳飲咗啖。

我望向碟上嘅美食,依然仲有少少,但係左副園長一早就已經食晒,作為一個健壯嘅男人,食得仲慢過左副園長呢啲身材姣好嘅女性,實在多少顯得有啲唔自然。為咗盡量唔好演出破綻,我馬上就清空碟上嘅食物。

而下一度嘅美食亦都送上餐枱,一套完整嘅西餐已經差唔多去到尾聲。

「跟住落嚟嘅商品競技將會喺一場大混戰!參賽嘅商品只要成功擊殺一個對手,再堅持到場上留低嘅每一個商品最少都有一次擊殺就算係獲勝!首先,我哋介紹一下…」虎鯨繼續主持下一場嘅商品競技,競技場上依然佈滿咗頭先兩位商品嘅鮮血,但冇經過清潔就進入咗下一場,場地上嘅鮮血就好似催化劑一樣,令到在場其他觀眾更加血氣沸騰,呢個亦都係樂園嘅手段之一。

「ryan,嚟緊呢場商品競技要好好地欣賞吓,我帶你嚟主要就係想俾你睇吓呢場商品競技。」左副園長面帶笑容風情萬種咁望住我。

「既然左副園長咁講到,我一定會特別留意。」我心入邊一陣忐忑,左副園長咁樣同我講一定唔係咁簡單,我開始擔心一陣參賽嘅會係我熟悉嘅人…

隨着虎鯨逐一介紹參賽嘅商品,我先至叫做鬆一口氣,因為參賽嘅都係我唔認識嘅人。
[503]
左副園長同野馬手中餐具嘅響聲傳出,我都繼續用膳,避免顯得好突兀。

好快場外嘅競技比賽就開始咗,競技場上嘅眾人每一個都攞住一把小刀,謹慎咁戒備每一個人,擔心自己出手嘅時候有人乘虛而入。

但係其中一個商品嘅行為特別引人注目,佢係一個中年女性,呢一刻佢淨向住佢旁邊嘅商品跑過去,但係過程中並唔係向住嗰個商品直衝,而係留意住其他人嘅動向。

而佢向着跑過去嘅係一個年輕商品,嗰個商品面黃皮瘦,大大嘅黑眼圈掛喺面上面,十足十吸毒嘅道友。呢一刻佢攞住小刀成個身震晒咁望向競技場嘅其他人,但係對於嗰個中年女商品嘅接近一啲戒備都冇。

中年女商品嚟到道友商品身邊之後不但無對佢出手,而係將道友商品擋係身後邊,舉起小刀戒備住場上嘅其他人,而道友商品就匿埋係中年女商品嘅身後邊,時刻留意住周圍嘅情況。

時間唔係過咗好耐,當競技場上眾人聽到觀眾席上開始傳嚟不滿嘅聲音,為咗避免受罰,佢地只好冒住風險開始行動。

一啲體格健壯嘅商品開始向一啲睇落瘦小嘅商品埋手,但係係雙方都持有利器嘅情況之下體形嘅優勢就變得冇咁明顯,畢竟你幾大隻都好,都一樣會被切割,而且仲會有人喺過程中乘機偷襲,一但被刺中一刀就會戰力大減,成為眾人擊殺嘅頭號目標,眾人當中就有人係因為咁而被亂刀刺死。
[504]
而已經成功擊殺對手嘅商品一經得手之後就唔再戀戰,馬上接連退後同所有人拉開距離,虎鯨一開始嘅時候就講過,參賽嘅商品只要成功擊殺一個對手再堅持最後留低嘅人都有擊殺數就算係獲勝,佢地已經成功擊殺一個人,無需要繼續冒險戰鬥,只需要座山觀虎鬥保住自己等到最後就可以。

過程中並唔係無人打過中年女商品同道友商品兩個人嘅主意,似係每當有人接近,中年女商品就會好似發咗癲咁不停向住嗰個方向揮舞佢嘅小刀,並且向着對方咆哮。

「你哋唔好過嚟啊,我係唔會俾你哋傷害我個仔㗎!」中年女商品死死咁將道友商品護喺身後面。

「阿媽對唔住呀,我知錯㗎啦!我以後都唔食啦,阿媽你要救我呀!」而道友商品就匿埋喺面喊到兩行鼻涕,兩行眼淚。

「啊仔你唔使驚!阿媽搏咗條命都會保住你!」面對周圍咁危險嘅情況,中年女商品依然努力安慰對方。

本來就咁睇落個兩個商品就係最弱嘅商品,但係依家佢地兩個企埋一齊,啫係一共有兩把刀係手,冇人會想同時面對兩把利器,所以只好作罷,轉而尋找更好嘅目標落手。

而都因為咁,佢地兩個得到一段短暫安全嘅時間。

中年女商品並無停止過警惕四周,但好快佢就發現場上嘅其佢商品都已經停左手,而且都望住佢地嘅方向但保持住一段距離。
媽咪
媽咪唔好唔要我
[505]
在場嘅其他商品並冇對彼此落手,只係保持距離觀察住中年女商品同道友商品嘅方向。

好快佢哋就意識到,點解無啦啦會出現呢個情況。在場其他仍然企喺度嘅商品手上嘅小刀都係染血嘅,佢哋一早就已經完成咗最少擊殺一個其他商品嘅門檻,而家就只係等緊競技嘅結束。

中年女商品喺呢個時候突然感覺到後背一陣劇烈嘅刺痛。

中年女商品感覺到溫暖濃稠嘅液體由刺痛嘅位置流出,滲透到衣物當中。佢頓時感到呼吸困難,肺部好似有液體湧入,造成咳嗽,血液亦都順着咳嗽又口腔咳出體外。

中年女商品向前踉蹌幾步,轉頭望向自己死死護喺身後邊嘅道友商品。

道友商品雙手緊握住小刀,刀刃上邊已經染上咗一層鮮血,一滴一滴咁滑到刀尖滴落地面。

道友商品緊握小刀嘅雙手同埋佢支撐身體嘅雙腳都忍不住顫抖,無人知道係害怕定係緊張,但係由佢嘅雙眼可以睇得出一絲絲嘅瘋狂,就連嘴角都隱隱地上揚。

「…乖仔?…你做咩啊?」中年女商品伸手摸一摸自己背後劇痛嘅位置,然後再望住自己一片鮮紅嘅手掌,一臉不可思議咁樣問對方。

道友商品唔俾任何反應嘅機會中年女商品,直接衝上前對住中年女商品嘅腹部又再刺上一刀。

本來就已經負傷嘅中年女商品搖搖欲墜嘅身體已經支撐唔住自己,道友商品刺中依一刀嘅時候佢亦都因為衝擊力而向後跌喺地上面。
[506]
道友商品就乘機騎到對方身上,身上恐懼嘅意識已經徹底轉變成瘋狂。

「媽,其他人已經達成咗一次擊殺啦,就爭我咋。」道友商品臉上露出喪心病狂嘅笑容。

「仔…你…」中年女商品口中吐血,已經唔係好講得出嘢,一臉不可置信咁望住對方。

「我係你個仔嚟㗎嘛,你都賣樓借錢幫我還得條數,唔爭在呢度最後幫埋我一次啦!其他人都喺度等緊場競技結束咋,我哋再拖落去佢哋就會對我哋郁手㗎啦!到時候我就危險啦!」道友商品面目猙獰,恍如惡魔再次降臨人世,將刺咗入去中年女商品腹部嘅小刀抽返出嚟,然後再次狠狠咁樣刺向對方身體。

中年女商品嘅表情,由競技一開始嘅擔心憐愛,到後來嘅不可思議不敢相信,再去到依家嘅失望絕望甚至帶有一絲恨意。

中年女商品攞住小刀嘅手顫顫危危咁緩緩舉起,刀尖對準道友商品,隨時準備一刀刺入對方身體。

「啊媽!!!你去死啦!!!」道友商品越發瘋狂,攻擊嘅頻率同力度都逐漸加大。

本來中年女商品已經準備攻擊,但唔知點解聽到對方叫自己阿媽之後,表情中嘅一絲恨意消散殆盡,取而代之嘅只有無盡嘅失望。

同中年女商品成為鮮明對比,場外嘅觀眾見到呢一幕紛紛鼓掌歡呼,哈哈大笑。似乎對於呢個劇情發展非常滿意。

中年女商品完全放鬆身體,望向天花板嘅位置,腦內似乎喺度回憶緊啲乜嘢。
[507]
眼淚喺佢眼眶中不斷流出嚟,眼神中充滿唔甘心,佢點都估唔到佢嘅人生最後係會落得呢個下場。

或者就係對方嘅一句阿媽,令中年女商品諗起道友商品細個嘅時候第一次叫自己阿媽嗰陣,諗起對方仲未學壞之前雙方幸福快樂嘅回憶。

依啲種種嘅回憶令到中年女商品始終冇辦法可以對自己嘅骨肉至親落手。

但道友道品就啱啱好相反,佢落手越嚟越重,出手越嚟越快,攻擊嘅位置亦都越嚟越致命,好快中年女商品就已經冇晒反應,死不眼閉。死狀簡直可以話係慘不忍睹。

道友商品仍然發咗癲,咁不停攻擊,要確保自己阿媽死得足夠通透,而家冇咗中年女商品嘅保護,擔心其他商品會為咗結束商品競技表演而忍唔住對佢出手。

「今場商品競技表演已經結束!獲勝嘅分別係…」廣播中傳嚟虎鯨宣布結果嘅聲音。

直到呢一刻,道友商品先至停低手上嘅工作。臉上掛住抽搐又猙獰嘅笑容,望向已經滿目瘡痍嘅中年女商品屍體。

而係觀眾席包廂上邊望到晒全個過程嘅我內心簡直係受到唔知點樣形容嘅震撼同衝擊。

道友商品嘅行為已經唔單只係道德淪亡可以應用得到,簡直就係喪盡天良傷天害理。

而同樣見證晒全個過程嘅野馬,儘管已經極力克制,但依然面色蒼白一副想反胃嘅模樣。
連媽咪都殺
仆街仔
道友
以後再無阿媽睇住好快唔掂
[508]
「點啊ryan,係咪好精彩啊?」左副園長對於競技場上嘅事態發展非常滿意,就等候住我嘅反應。

係依一場商品競技表演開始之前,左副園長就特別提醒我要好好欣賞依一場商品競技表演。好明顯左副園長一早就知道競技嘅走向。

道友商品同中年女商品兩個人好明顯就係因為道友商品吸毒所衍生嘅問題最後被帶到慾望樂園,對於咁樣嘅人,左副園長要查清楚佢地嘅背景並唔係一件難事。最後只要將佢地安排喺一場咁樣規則之下嘅商品競技表演,就可以慢慢引導出咁樣嘅結局。

「的確係一個令人意想不到嘅完結方式。」對於左副園長嘅問題,我內心嘅道德實在唔准許我稱依一場毁壞三觀嘅商品競技表演為精彩,所以我只好咁樣回答。

左副園長向我展示出依場商品競技表演嘅方式我已經推理得八九不離十,但我依家最在意嘅係左副園長咁樣做嘅原因,佢總唔會只係咁樣做嚟向我表達自己係慾望樂園入邊有幾權勢濤天掛?

「真係好意想不到咩?其實一切都係好合情合理,野馬你又估唔估到啊?」左副園長今次轉為望向野馬提問。

「係咪利用價值啊?」野馬經一番調整之後狀態已經完全回復正常,語氣恭敬地回答左副園長。

「好,好,好。果然係出謀獻策為我贏得ryan 作為專屬商品嘅功臣。」左副園長心情大悅,接連講出三個好字稱讚野馬。
[509]
「冇錯,就係利用價值。對於個仔嚟講佢可以利用佢自己嘅身份向佢阿媽獲得價值,未入嚟之前佢就已經染上毒癮,偷佢屋企嘅錢去購買毒品,後來到屋企都已經冇錢俾佢偷嘅時候,佢就去借錢,或者喺街上面打劫盜竊,有咩意外都好佢都會搵佢阿媽去幫佢解決。直到最後佢借嘅錢終於連阿媽都幫佢唔到嘅時候就嚟到慾望樂園完成為商品,喺頭先嗰場競技表演上面,一開頭佢都繼續利用阿媽對佢嘅溺愛去對抗其他商品,但係去到最後佢認識到自己處境嘅時,佢就毫不猶豫咁樣榨取埋佢阿媽最後一絲嘅價值。」聽完野馬嘅回答之後,副院長繼續解釋自己嘅見解,而由字裏行間可以聽得出,佢果然是已經做好調查一早控制好結果。

有句說話叫做既存在,即合理。件事會發生一定有合理嘅原因。儘管成件事係幾咁道德敗壞都好,但畢竟道德只係社會控制大家行為而定嘅一啲框架,左副院長所講嘅說話完全有人性最根本嘅道理。

「原來係咁,果然所有嘢都喺左院長你嘅意料之內。」我乘機討好左副園長,然而我心入邊已經大概知道對方向我展示呢場商品競技表演嘅原因。

「呢樣嘢適用於所有人,ryan,你今日可以有自己專屬嘅房間,可以食到最頂級嘅山珍海味,都係因為你喺我心目中有呢個價值。」副院長微笑着咁望住我。
[510]
「但係如果有一日你喺我心中失去咗價值,我亦都可以隨時攞走依一切。」左副園長話鋒一轉,表情亦都隨之變得冷酷,依家嘅佢望落更加似女王的教室入邊嘅天海祐希。

「左副園長放心,我一定會盡力表現,唔會令你失望,我會係你最有價值嘅專屬商品。」左副院長頭先嘅氣勢的確令我嚇咗一跳,特別係喺我暗地裏仲有計劃嘅情況之下,我只好連忙表示自己係有價值嘅,語氣甚至好似一隻狗仔叫主人唔好拋棄自己咁。

今日左副園長邀請我過嚟飯局,向我展示呢場商品競技表演嘅原因完全就係一場糖果與鞭子嘅佈局。

左副園長先係以美酒同埋高級美食向我展示如果忠心臣服於佢為佢服務可以獲得喺慾望樂園入邊相對非常豐厚嘅待遇。然後再以商品競技表演嘅內容話俾我聽,一旦佢唔滿意我嘅表現,下場亦都可以相當悲慘。

利用兩極嘅差異可以同時激發起我對豐厚待遇嘅追求同埋對悽慘下場嘅恐懼,而呢兩樣嘢都係指向同一個效果,就係要我死心塌地咁樣為佢效力,做所有佢想我做嘅嘢。

簡單一句就係佢想將我調教得貼貼服服,明白到順佢者昌逆佢者亡。

就係聽完我嘅回答之後,左副院長眼神中似乎有種難以掩蓋嘅慾望喺心入邊洶湧,一瞬間我似乎見到佢忍唔住舐咗下嘴唇,就連呼吸都好似變得深咗。
左副園長真係好正呀
睇嚟晴b有危機了
push
新年休息吓,過埋年之後再同大家更新
祝師兄身體健康,長寫長有
明日啟市
大家身體健康
支持
身體健康!
pish
oush
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞