《慾望樂園》(2)

751 回覆
34 Like 1 Dislike
[479]
我自動自覺除左上半身嘅囚服,醫生攞起聽筒等嘅工具開始為我檢查。

「痛唔痛?」醫生按壓我身體唔同嘅部位。

「唔係太痛,得少少。」比起早幾日我身上面嘅痛楚已經消失得七七八八。

「咁樣呢?咁樣痛唔痛?」醫生捉住我嘅手,慢慢咁向唔同方向扭動我嘅關節。

「去到盡有少少痛,依個就冇咩特別。」我向醫生如實回答。

經過一輪檢查之後,醫生點一點頭,似乎已經大概掌握咗我身體嘅情況。

「康復嘅速度比起我想像中快唔少,你依家嘅情況只要唔係一啲太過劇烈嘅運動嘅話應該都可以應付得到,按照依個康復進度嘅話,一個星期之後或者就可以再次參加競技,當然都要睇你地安排俾佢嘅強度啦,反覆受傷就會形成舊患,到時就好難康復,而商品價值就會下降。…不過依樣都唔係我應該關心嘅事啦。」醫生向我同野馬交代檢查嘅結果,
字裏行間似乎對我嘅康復不但無開心而且仲感到可惜。

「關於依方面我地樂園自然會作出最符合樂園長遠利益嘅安排,醫生你唔洗擔心。」野馬回應醫生嘅意見。

「護士會搞埋啲手尾㗎啦,我下次再嚟覆診啦。又或者佢下次又再重傷嘅時候你地再搵我啦。」醫生似乎已經預計定我一定會再次俾人送入樂園醫療室。

「咁到時就要再麻煩你啦。」野馬完全無反駁醫生,不過都係嘅,就連我自己都覺得我一定仲會繼續受傷。
[480]
跟住落嚟護士就好似上次一樣,幫我抹身同埋換藥,只不過亦都好似上一次咁,佢全程都冇同我講嘢。

唔係過咗好耐,護士就搞掂晒。隨即經過同野馬嘅一番撒嬌之後,野馬就送咗護士出門口。

「根據醫生嘅講法,你而家嘅身體狀況已經適合一般日常活動。就好似我上一次所講咁,我哋會盡快安排你見一見左副園長,詳細時間要等我將醫生嘅複診結果報告上去先,然後再等左副園長安排,由佢揀一個合適嘅時間,換句說話講即係隨時講都會過嚟帶你過去,自己喺度好好準備吓啦。」野馬送咗護士出去之後就轉身同我講。

「嗯,我明白㗎喇,我會好好準備。」我咁努力康復為嘅都係想盡快下一步嘅行動。

「下一次過嚟搵你就應該係帶你過去,順利嘅我可能轉頭就過嚟。」野馬講完最後呢句說話,自己亦都打開房門離開。

又得返我一個人喺間房,好彩呢度同一般嘅囚室唔同,多多少少有一定娛樂設施,我打開PS5開始解悶。

咯,咯,咯。

唔係過咗好耐,雖然我唔知道時間嘅流逝係幾多,但係睇咁時間大概幾個鐘頭左右,房間門口就傳來敲門聲。

「起身啦,我依家就要帶你去見左副園長。」果然不出我所料,嚟嘅人就係野馬。

有咗以前嘅經驗,我今次特登揀咗一隻可以隨時暫停嘅遊戲,我馬上就停咗隻game,放低手上嘅手掣,抖咗咁耐都係時候要做返啲正經嘢。
睇嚟終於搭上左副園長
[481]
我跟隨野馬離開我嘅房間,或者係因為喺同一個地方困得太耐,我一出到嚟即刻有種新鮮感同期待感,當然亦都係因為終於唔使等待可以有啲進展。

我跟住野馬一路行,沿途都會見到經過嘅其他樂園職員。直到開始見唔到其他人,我就知道應該差唔多到,就好似平時打工仔嘅心態一樣,冇咩特別都唔會靠近上司嘅辦公室。

「我哋就到啦,而家呢個時間唔方便我停喺度同你講太多,但係下一步就係我同你都要取得左副園長嘅歡心同埋信任先。一陣左副園長可能會有好多嘢同你講,你就跟住呢個方向自己執生啦。至於我點解要咁做,同埋你點解要信我,我會喺你下次參加競技嘅時候喺等候室或者中轉室再同你講,你放心啦,我呢個計劃變相我都要交條命俾你。」野馬行到咁上下,四處張望確定冇人之後,就行近我身邊靜靜雞同我講。

「嗯。」我只係簡單咁回應咗野馬,佢嘅謹慎程度令我選擇咗相信佢先,又或者咁講,已經去到呢度我都唔可以中途放棄。如果佢嘅所有謹慎都係一場戲嘅話,咁抵佢成功呃到我。

好快我哋就再次嚟到左副園長辦公室大門前面。

同上次一樣野馬撳着大門門口嘅通話器,等候裏面嘅人接聽。

過咗幾秒,通話器就有反應,螢幕亮起一個身影正透過通話器望住我哋。對方就係上次都見到嘅樂園經理毒蛇。
[482]
「我按照左副園長嘅吩咐,帶咗18號過嚟。」野馬透過通話器表明來意。

「好,冇問題,我去通知一下左副院長先,請稍等一陣,冇問題嘅話好快就會打開門。」毒蛇透過監控確認我哋出邊嘅情況之後回應野馬,語氣同佢嘅外表一樣死氣沉沉冇乜情緒起伏。

通話器嘅連接被中斷,螢幕重新漆黑一片,而我同野馬就喺外面靜靜等待。

唔係過咗好耐,大概1分鐘左右,左副園長辦公室大門傳來聲響,門被慢慢打開。

我同野馬走入辦公室入邊,見到左副園長正坐喺辦公枱後面,身旁就係頭先同我哋通話嘅毒蛇。

喺野馬嘅帶領之下,我哋嚟到辦公枱前面。

「左副園長你好,我已經按照你嘅吩咐帶咗18號過嚟啦。」野馬向住左副園長微微低頭鞠躬。

而我見到之後亦都跟住一齊微微低頭鞠躬。

「嗯~唔錯啊,都幾有禮貌,兩位企番直個人就得啦。」儘管依家左副園長坐喺凳上面視線嘅水平低過我哋,但佢依然一副高高在上嘅氣勢,並且露出滿意嘅笑容。

我哋兩個企番直,本來左副園長已經生得有少少似天海祐希,加上而家呢個情況,我更加聯想起女王的教室。

「ryan,你依家係我嘅專屬商品,我就唔咁見外叫你編號啦。你依家傷勢好成點啊?喺商品爭奪競技結束之後你都傷得幾犀利,估唔到咁快就可以好到過到嚟見我喎。」左副園長望住我眼神充滿興趣。
[483]
「托左副園長你嘅福,我覺得你提供嘅醫療同埋膳食,我先可以好得咁快,我都會繼續努力,爭取盡快可以繼續參加競技。」我喺呢度嘅價值就係參加競技為佢爭取利益,所以呢個應該就係左副園長最關心嘅事。

「哈哈哈!你好清楚你喺呢度嘅位置喎。不過咁,你同其他嘅商品都係有啲唔同嘅,你比起佢哋更加有價值,以商品嚟講,你可以算得上係我而家嘅掌上明珠。我可以俾你其他商品無嘅福利同權力,因為你就係有呢個價值。殺雞取卵嘅故事我由細就聽過,你都係休息到真係適合參加競技先再算啦。仲有野馬你都係,今次你出咗唔少力,我唔會唔記得你嘅貢獻。」左副園長似乎好滿意我嘅回答。

「多謝左副園長,依啲都係我應該做嘅。ryan你話呢?」野馬呢隻死人擦鞋仔,一聽到之後即刻講多謝,仲順便拖埋我落水。

「係,可以得到左副園長你咁高嘅評價,係我嘅榮幸。我之後一定都會繼續努力,唔會辜負你嘅期望。」我講完自己都覺得嘔心。

「嗯,我最鍾意就係忠心嘅人,只不過我都要知道吓你忠心嘅原因。喺商品爭奪競技嘅時候搞到馴鹿咁狼狽,咩仇都報曬啦,開唔開心啊?你當初肯成為我嘅專屬商品都係因為佢,依家又係咩推動你繼續咁忠心為我賣命?」左副園長托起頭,用銳利嘅眼神望住我等候我嘅答覆。
左副園長
果然有料到,問啲嘢夠銳利
[484]
「嗯,咁我就直話直說,本來我係為咗報復對方,所以選擇成為左副園長你嘅專屬商品,只要我成功嘅話對方一定受到上司嘅責怪。但我估唔到嘅係,我喺商品爭奪競技入邊嘅對手竟然就係馴鹿本人,身為一個商品竟然有呢個機會去攻擊樂園嘅職員,呢個簡直係意外收穫,可以親手打低佢令到佢當眾難堪,老實講我相當開心。」我先回答左副園長嘅第一個問題,因為佢第二個問題相當刁鑽,我要少少時間思考點樣答先係最好。

「但係亦都正正因為咁樣,我依家更加需要得到左副園長你嘅庇護。講到底,我喺呢度只係一個商品,而佢就係有權力嘅職員。得罪咗佢之後,佢一定對我更加恨之入骨,一定會諗盡一切辦法報復我,如果我唔搵一個更加可靠嘅靠山,遲早會俾佢玩死。所以我依家比起當初應承成為專屬商品嘅時候更加有決心,只要喺左副園長你嘅手下邊,對方就唔可以對我做到啲咩,以我依家嘅狀況冇咗你唔得,所以我一定會盡心盡力為左副園長你盡忠,發揮我嘅價值,令到自己可以留係你身邊。」我講出腦入邊可以諗得到最有說服力嘅說詞。

「ryan,我真係越嚟越鍾意你,我就欣賞你夠坦白,而且係一個明白自己處境嘅聰明人。你就放心啦,只要你一日仲係我嘅人,對方就唔可以做到啲咩對付你。」左副園長露出滿意嘅笑容。
[485]
「既然你咁明白自己嘅處境,咁我哋嘅溝通就簡單得多啦,你講得啱,你依然係一個商品,就算成為咗我嘅專屬商品,但歸根究底都係一樣。呢度就係你嘅歸宿,係你離唔開嘅地方。」左副園長先向我再強調多次我身份嘅底線。

「但係要同其他商品俾你點都係有啲唔同嘅,呢度嘅營運實質上都係由我同另一位副園長負責,亦都因為咁我哋有好大嘅權力,只要你繼續向我證明你嘅價值,相對地我都會提供等值嘅好處俾你,換過角度睇,其實你喺我手下效力可能比起你喺出邊嘅生活更加好,你唔使擔心住屋嘅問題,唔使擔心醫療問題,你甚至可以食到以前未必負擔得到嘅昂貴食物,我仲可以幫你安排等你可以去挑選女商品服侍你。當然大前提都係你要令我覺得你值得享有呢啲福利。」左副園長向我講出各種各樣吸引嘅誘惑。

但係我好清楚知道,所有嘢都係建基於我仲有價值嘅情況之下,商品競技本身就伴隨風險,我冇可能次次都獲勝,而且全身而退。當有朝一日因為受傷或者其他原因而令到自己唔可以再有吸引客人嘅表現,我只會成為一隻棄子,無論我幾忠心幾努力都好。

不過如果以左副園長啱啱所講嘅底線為大前提嘅話,的確一切都會變得好吸引。因為作為離開唔到呢度嘅商品,反正係唔係都會死喺度,倒不如爭取更好嘅生存條件,好好享受一番先死。
[486]
要知道其他一般嘅商品,係隨時都唔知幾時會面臨死亡,而且仲要喺惡劣嘅生存環境之下度日。

「咁我就先喺度多謝咗左副園長你先,我一定會用我嘅表現同忠誠為左副園長你效力,為左副園長你帶嚟利益證明自己嘅存在價值。」我向左副園長表明自己忠心,但係並唔係因為離開唔到而爭取最大嘅生活質素,而係為咗離開要尋找新嘅機會。

「左副園長請你放心,我作為負責ryan嘅職員,我都一定會努力督促ryan。」野馬呢句說話聽落就好似同左副園長講會好好睇實我一樣,但對方點都估唔到,我哋兩個係同一陣線嘅人。

「哈哈哈!好!得到你兩個人嘅輔助係我今年目前最開心嘅事!既然咁開心,不如你哋兩個留低我哋一齊食個飯啦。」睇嚟我嘅回答令到左副園長相當滿意。

「多謝左副園長你嘅邀請,有呢個機會實屬難得,咁我哋就恭敬不如從命啦。」野馬開口幫我應承埋呢件事,反正對方都出到聲,根本冇可能拒絕。

「毒蛇,你通知廚房準備一下,我哋有個三人嘅飯局,喺競技場到準備一個房間俾我哋啦。」左副園長向身邊嘅毒蛇交帶工作。

「距離食飯時間仲有一陣間,你帶佢返房休息吓先啦,轉頭你就會收到房間嘅訊息,夠鐘你就帶 Ryan過嚟。」左副園長向野馬講。

「係嘅左副園長,咁我哋一陣見。」野馬稍微鞠躬示意。

食完飯食正餐
即係副園長好鐘意呢個商品?
係,而且明顯唔只係利益上鍾意
Push
push
副園長佔有慾咁重會肯俾女商品服侍ryan咩
[487]
「一陣見。」我亦都跟住野馬向左副園長道別。

我同野馬短暫咁見過左副園長之後,離開咗左副園長嘅辦公室,正喺回程嘅路上。

「掂啊,你答得好好啊。左副園長睇落好滿意。」野馬行到一個無人嘅路段嘅時候又再行近我細細聲講。

「仲有一陣間個飯局要過啊。」我總覺得依個飯局先係重點。

「咁又係,趁住呢個時間,雖然太多嘅嘢我就解釋唔到俾你聽,但我想起碼俾你知道咗我身份先。」野馬開始向我靠得越嚟越近。

我一粒聲都唔出全神貫注準備聽野馬跟住落嚟講嘅嘢。

「其實我係一個…」就係野馬講到重點嘅時候,忽然間一個懸崖勒馬,停低自己所講嘅嘢,然後同我拉開距離。

原來係另一個樂園職員由轉角位走出迎面向我哋行過嚟。

我同野馬即刻調整狀態扮到乜嘢事都冇發生過。

之後嘅一路上,都有零零星星嘅職員走過,或者係因為靠近競技表演嘅開始,職員要忙於準備接待客人。亦都係因為咁,野馬同我再冇機會繼續頭先嘅對話。

「咁你喺入邊等一陣啦,我諗好快我就會再過嚟接你。」話咁快,我同野馬就走到我房間門前,野馬幫我打開房門之後同我講。

我點一點頭,然後走入房間,野馬跟手就關門離關咗。

我訓喺床上邊,開始為一陣間嘅飯局做準備。到底左副園長係咪單純同我地食個便飯咗簡單呢。
[488]
一陣會出現啲咩情況,我又點先可以得到佢嘅信任同重用呢?

按照野馬所講嘅說話推測,我成為佢專屬商品只係第一步,目的只係為咗靠近佢,跟住下一步先係重點。既然要我得到佢重用同信任嘅話,好可能之後係要由對方口中得知某啲嘢,或者係由對方身上得到某啲嘢。

既然係咁,要俾對方覺得我同佢係同一陣線,同埋覺得我係完全喺佢控制之下係相當重要。以我同左副園長之間嘅身份關係,只有咁樣先可以令到對方放心信任我。

一陣嘅飯局就係一個相當好嘅表現機會。我一定要做到依個效果,為之後嘅事情鋪路,如果唔係嘅話我成為佢專屬商品呢件事就會失去晒意義。

咯,咯,咯。

好快,門口就傳嚟咗敲門聲,我知道嚟嘅應該就係野馬,所以我行定去門口等候。

「嗯!?我地可以出發啦。」野馬先係一打開門俾我嚇一嚇,然後好快回復平靜同我講。

「嗯,我準備好啦。」我行出房門。

於是喺野馬嘅帶領之下我地踏上左前往競投場嘅位置。

一出升降機門,我又再次嚟到呢個客人主要活動嘅區域。見到嘅依然係熟悉嘅畫面,職員服務客人、由商品拉動嘅人力車、成為客人玩物嘅商品、甚至乎仲見到幾個戴滿sm用具嘅商品四肢著地咁為客人拉住一架人肉馬車。

野馬同我講過佢會諗辦法幫我照顧阿晴,有機會嘅時候一定要好好問吓阿晴依家嘅情況。
[489]
跟隨住野馬嘅腳步,我地向住鬥技及小型活動場嘅方向前進。

一路上有唔少客人都認出左我。

「喂18號!今日你又會出場啊?」「上次你幫我賺到盤滿缽滿,我下次繼續買重你啊!」「屌你老味咁都有得贏,睇見你就嬲。」「喂主任,我想包佢一晚,開個價俾我!」睇嚟我的確喺度累積咗相當名氣,但呢啲說話係我耳中實在嘔心un耳。

「18號仲喺度休養緊,不過好快佢就會再次出場㗎啦。」「多謝客人你嘅支持。」「18號暫時未有依個服務。」而野馬就不斷代替我去應該客人,不過我都盡量點頭配合,在人屋簷下,由其是係作為一個商品,只可以忍耐一下。

好快我地就到達鬥技及小型活動場嘅大門入口前方,我印象中除咗初嚟慾望樂園拉人力車嗰之之外,我都無再由大門入口進入過鬥技及小型活動場,之後一直都係行側門去參加競技表演。

喺野馬嘅帶領之下,我地由大門進入,經斜路行上一層之後到達中間嘅層數,然後走入一條有住華麗精緻裝修嘅過道。

我地行到過道入邊其中一間房間,似乎依到就係我地同左副園長飯局嘅地方。

野馬敲一敲門,好快大門就被打開,毒蛇一早就已經喺房間入邊等待。

「左副園長仲準備緊,你地兩位可以入嚟先就座等候一陣。」毒蛇見係我地,就邀請我哋進入房間。
唔通野馬係FBI
[490]
我同野馬入咗去房間入邊,呢間房比起我第一次做人力車車夫跟客人入嚟嘅房間更加豪華,依到應該係VIP房嘅等級。

水晶吊燈、真皮梳化、藝術掛畫、羊毛大地墊。各種各樣造型奢侈嘅家具俾人一種尊貴嘅感覺。

房間向住競技場嘅方向係一個類似觀景台一樣嘅設計,歐式設計嘅欄杆外面就係圓形競技場,係依個位置就可以居高臨下地睇曬成個圓形競技場。

觀景台上放有一張圓形嘅餐枱,純白色嘅高級台布、高級瓷器碗碟仲有好大機會應該係純銀嘅餐具。三張餐椅都向住競技場嘅方向擺放,冇估錯嘅應該就係我地一陣間飯局用餐嘅地方。

「你地可以過嚟依邊坐住先,左副園長應該好快就會到㗎啦。」毒蛇用佢毫無生氣嘅語氣示意我地地房間內嘅真樣梳化坐吓先。

我同野馬坐到梳化上邊,梳化前面有一張茶几,上面放咗一盒雪茄,一個打火機同一個煙灰缸。應該係平時提供俾客人喺競技開始之前可以係到食住雪茄談天作樂,傾下一陣點投注,下一站點樣玩好。

只可惜我冇食開煙嘅習慣,就算茶几上嘅雪茄係幾高檔都好,都吸引唔到我。

過咗一陣間,毒蛇似乎就收到通知,走到房間嘅大門處將門打開,唔洗諗都知道係左副園長已經到咗,野馬見狀馬上由梳化上起身作準備,而我都跟埋野馬一齊起身面向門口方向。
[491]
高跟鞋行路時嘅聲響由遠到近,好快左副園長嘅身影就穿過大門,進入房間映入我地眼中。

左副園長身著一條黑色晚禮服,晚禮服嘅剪裁貼身,完全跟住左副園長曼妙嘅身材設計,加上黑色嘅設計令到曲線更加突出,係左副園長走動嘅時候將佢臀腰嘅擺動一覽無餘咁展示曬出嚟。

黑色晚禮服嘅上身用嘅係一字肩嘅設計,啱啱好就包裹住左副園長嘅大半胸部,只係露出北半球嘅部份,左右兩側仲可以欣賞到左副園長嘅香肩。左副園長嘅年齡大約係三十出頭,但係肌膚就好似青春少艾一樣白裏透紅,緊致有彈性而且一啲瑕疵都無,可能因為佢有充足嘅資源去保養自己,可見保養嘅重要性。

黑色晚禮服裙擺嘅左腿位置,係高開叉嘅設計,而且相當貼身。每一次左副園長踏出左腳,修長嘅美腿都會喺開叉嘅位置中伸出,白滑嘅長腿吸引力十足,完全將左副園長嘅魅力展現出嚟。

充滿設計心思嘅黑色晚禮服再配上一對高踭鞋,令到左副園長走動時候嘅步姿更加慢妙,完全將我嘅目光緊緊鎖住。

「左副園長好。」野馬連忙向着左副園長點頭示意。

「…」我望到左副園長實一實,依然係欣賞對方之中。

「咳咳!」野馬見我一啲反應都冇,連忙假裝咳嗽提醒我。

「呀!左副園長你好。」我意識到自己嘅失禮,連忙跟住野馬一齊向左副園長點頭示意。
[492]
「你哋好呀,睇嚟Ryan你好鍾意我今日嘅穿搭喎。」左副院長露出一個滿意嘅笑容,似乎佢更加鍾意我呢個真實嘅反應。

「真係失禮晒,我會好好管教佢禮儀方面嘅嘢。」野馬伸手撳向我後尾枕,將我個頭壓落去,向左副園長低頭鞠躬道歉。

「唔好意思,左副園長。」我都知道自己嘅失態,所以只好配合野馬道歉。

「哈哈哈!唔使咁大陣仗嘅,我一啲都唔介意,更何況咁樣即係證明我依然有吸引力,先至令到Ryan眼甘甘望住我。企返直個人啦…定係你依家已經唔方便企直啦~」左副園長心情大悅,甚至最後用挑逗嘅眼神望向我胯下嘅位置,同我哋開玩笑。

「左副園長放心,佢絕對唔敢對左副園長你不敬。」野馬隨即就拉起我衣領,令到我重新企返直。

對於野馬嘅行為,我真係想向佢反個白眼。

我屋企返直之後重新望向左副園長,而佢都正喺度打趣地上下打量我,似乎觀察緊我嘅反應。

一時之間我竟然緊張得吞口水。

「好啦,我哋坐低先再慢慢傾啦。」左副園長講完之後就向住餐枱嘅方向行過去。

而我同野馬亦都喺後面跟上。

我哋嚟到餐枱旁邊,三個座位之中位於正中間嘅位置,當然係屬於左副園長嘅,毒蛇上前幫左副園長拉開座位騰出位置,然後左副院長就優雅咁樣就座。

「ryan,過嚟坐啦。」左副園長伸手拍一拍自己左手邊嘅位置。
熟女副園長
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞