《慾望樂園》(2)

751 回覆
34 Like 1 Dislike
[387]
「不過,我應承你,我自己都努力緊交出好現,爭取左副園長嘅重用,依個亦都係我地計劃中嘅一部分,等我有更大權力之後,我諗我到時有方法幫到阿晴佢。」野馬拍一拍我大髀。
野馬叻仔
野馬係點做到職員?男主點解唔問下
呢個後邊會講
[388]
「你講真嘅?」聽到野馬咁講我即刻有少少眼前一亮。

「係,但為此我需要你贏咗依場商品爭奪競技先,只有你贏咗,我喺左副園長依邊拉攏你成為佢專屬商品嘅工作先算係正式完成,到時候我先可以更得到佢嘅重用,有更大權力去繼續我地之後嘅計劃,同埋幫到阿晴。」野馬繼續講,希望幫助我回復心情專心拿下一陣嘅勝利。

「好,我唔會輸。」聽完野馬咁講我嘅心情平伏咗唔少,雖然阿晴今日嘅命運好大機會都係改變唔到,但一知道唔需要等到我同野馬嘅計劃完成先可以幫阿晴逃離苦海,咁起碼可以令阿晴唔使等咁耐受咁耐苦先。

就喺我講完之後,野馬突然舉起手望向佢手上嘅職員手錶,似乎喺收到啲咩信息。

「你喺到坐一陣先,我要行開一下。」野馬講完就隨即起身準備離開。

「嗯。」我向野馬點頭道別。

野馬打開等候室門口,離開之後再重新將門鎖上,等候室依家就得番我一個人。

我雙手撐住膝頭,抬起頭合埋眼,深呼吸幾下,重新找回我以往參加競技嘅時候個種只可成功不可失敗嘅決心同狀態。

我再次打開眼,心理上嘅調整已經完成。我隨即企起身,開始做簡單嘅拉筋同熱身動作,令到身體同四肢充分準備好進行劇烈運動。雖然我對一陣競技嘅內容完全唔知,但係就憑喺大型多功能活動場舉行同埋以貨櫃及拖頭做佈置,相信體力勞動一定少不了。
[389]
咔嚓!等候室嘅門鎖傳嚟動靜,我望向門口方向,大門隨即就被推開,野馬帶住佢平時喺樂園其他人在場時嘅嚴肅表情入嚟。

而佢身後邊仲跟住另一個我無見過嘅樂園主任,對方攞住一個黑色手提箱。

樂園主任手上嘅黑色手提箱好快就吸引咗我嘅注意力。

「依位係負責今次商品爭奪競技嘅小組其中一位職員,依家會負責同18號你做一啲競技開始前嘅準備工作,你跟住佢嘅指示做就可以啦。」野馬以命令嘅語氣同我講。

「知道。」我繼續望住對方手上嘅黑色手提箱,等待對方嘅指示。

「你首先除曬你身上嘅衣物先。」樂園守衛向我下達指令。

我聽到依個奇怪嘅要求之後望一望野馬,野馬以輕微嘅幅度點頭示意我跟住照做。

於是我除低身上著住嘅橙色囚衣,而同時樂園守衛亦都將黑色手提箱放到地上邊,踎低準備將其打開。

「我除曬啦。」我將除落嚟嘅橙色囚衣放到隨邊嘅地下,一絲不掛地企喺野馬同樂園守衛面前。

「著咗佢。」樂園守衛由打開嘅黑色手提箱中攞出一套長䄂啡色迷彩類似軍服嘅服裝,另外仲有手套、鞋、一條戰術腰帶同頭盔。

我睇到依到就大概諗到今次商品爭奪競技嘅內容。

樂園守衛將軍服掉向我,我伸手一接,發現衣服嘅質地同我想像中有唔少分別。

衣服嘅外層同一律軍服嘅布料並無分別,但係內襯係用一種睇落幾有科技感嘅材質。
[390]
內襯嘅質地摸落有布啲硬,有種人造纖維或者用塑料製造衣服嘅感覺,而且喺褲頭嘅位置仲可以見到有電線同接頭。

我簡單望一望手上嘅啡色迷彩軍服之後,就將佢地著喺自己身上邊,成個感覺就係質地僵硬,而且表面仲有啲粗糙,睇嚟舒適應並唔喺佢地設計依套野嘅考慮因素之一。

「着埋其他裝備上身。」樂園守衛已經將黑色手提箱重新合上,留低手套、鞋、戰術腰帶同頭盔係地上邊。

「嗯。」我踎低著起鞋,然後再攞起其喺裝備着上身。

「水平舉起雙手唔好郁,我要同你身上嘅裝備做最後調整。」樂園守衛見我已將著好曬裝備,隨即就繼續指示我。

我水平舉起雙手,就好似準備俾人搜身一樣。

樂園守護嚟到我身邊,開始將我身上裝備嘅各條電線同接頭連接到一齊。

「我呢部分已經完成啦,跟住落嚟18號就交番俾你繼續看守,你哋等廣播通知就可以啦。」樂園守衛向野馬講。

「冇問題,辛苦晒。」野馬向對方點一點頭。

「冇特別嘅,咁我先離開啦。」樂園守衛講完之後就由等候室大門離開。

「點啊?有咩高見?」我揼低頭望向自己身上着緊嘅嘢,詢問野馬。

「war game?我諗都好難有第二個可能性。」野馬假裝思考咗一陣,然後講出佢心入邊一早就有嘅答案。
唔通又準備電鳩男主角
[391]
「我都係咁諗,今次嘅商品爭奪競技應該係以war game 作為基礎設計,不過都仲有好多可能性,例如點為之贏,詳細嘅規則係點,同埋重點係如果係war game 嘅話,咁我把槍呢?唔會又係好似我之前同個MK阿叔嘅競技表演咁,對方係獵人我喺獵物掛?」我向野馬講出我嘅憂慮。

「依層我諗應該就唔會嘅,負責商品爭奪競技嘅人向我地兩邊都保證過,每一次嘅商品爭奪競技條件上一定對兩邊副園長都公平,如果兩邊嘅角色唔一樣,佢地好難做到完全平衡,加上以往嘅商品爭奪競技上,兩邊嘅條件都係對等。反而我想問吓你,如果真係war game形式進行,你有冇玩開war game?對自己射擊技術有冇信心啊?」野馬解答完就反問番我。

「手槍、步槍、散彈槍、機關槍,你講得出嘅槍我都開過下。」我舉起手指數。

「真喺嘅?!」野馬多少有啲喜出望外。

「貨櫃場、樹林、廢墟,唔少場景我都有經歷。」我繼續舉起手指數。

「睇唔出你係war game 發燒友啵!」野馬拍一拍我,似乎對我充滿信心。

「飛機、坦克、恐怖分子、反恐專家、同盟國、軸心國,各個兵種我都做過。」我一本正經咁同野馬講。

「啊…吓??」野馬聽到一頭霧水。

「counter strike、call of duty、battlefield、Escape from Tarkov,全部我都架輕就熟。」我繼續面不改容地講。
[392]
「…你頭先講嘅全部都係講緊打機?」野馬終於聽得出我嘅真正意思。

「係,如果佢轉頭唔係俾把槍而係俾鍵盤滑鼠我嘅話,我對我嘅射擊水平好有信心。」我繼續住我嘅撲克面,原因係來自對競技項目冇乜接觸嘅無奈。

「…我諗就爭啲啦,唔通叫你同對手喺咁多客人面前玩電競咩?」野馬嘅表情亦都由充滿信心去到同我一樣無奈。

「咁希望我對手連遊戲經驗佢都冇啦。」我只可以對住野馬苦笑。

「望係咁望啦。」野馬叉住腰深吸咗一口氣。

我着住啱啱換上嘅裝備開始活動身體,雖然質感係有啲僵硬粗糙,但整體嚟講唔太影響身體嘅活動。

等候室鐵閘外嘅人聲開始鼎沸,根據我以往嘅經驗,客人開始入座觀眾席就代表住競技好快就會開始。

「把握時間熱身啦。」野馬望向被遮擋住嘅鐵閘,同我意識到同一樣野。

「嗯。」我邊活動身體邊回應野馬。

過咗一陣,等候室鐵閘外傳來一連串歡呼同喝采,將我同野馬嘅注意力,都拉到場外發生嘅事。

「歡迎咁多位嚟到慾望樂園嘅客人,多謝你地嚟到大型多功能活動場,我係狐狸,係大型多功能活動場嘅負責經理。樂園已經好耐冇舉行過商品爭奪競技,相隔咁耐相信咁多位客人都非常之期待,而我亦都有幸可以主持今次嘅商品爭奪競技。」熟悉嘅聲音,透過廣播響徹整個會場。
[393]
「請俾我喺呢度先同大家講解一下今次商品爭奪競技嘅玩法同規則。」狐狸依然保持住佢一貫端莊得體又正式嘅主持風格。

聽到規則依個關鍵字眼,我同野馬都屏息以待,全神貫注咁準備仔細聆聽狐狸跟住會講嘅嘢。

「正如咁多位客人依家所見,大型多功能活動場嘅場地已經由園區精心佈置過,我地喺場地嘅各個位置都放置咗鏡頭,各位客人可以唔洗擔心會有死角位欣賞唔到佢地嘅表現。而且今日場地嘅螢幕已經做好咗防偷窺措施,只有透過觀眾席嘅角度先可以睇得到,由場地望上去就只係得漆黑一片。」狐狸開始向觀眾講解。

「今次嘅商品爭奪競技主題喺生存遊戲,兩位參加者都已經著上咗專門為此而準備嘅裝備,裝備上佈滿咗感應器,用嚟判斷有冇被對方擊中,今次將會採用得分制決定勝負。根據擊中嘅部位唔同,可以攞到嘅分數都唔一樣,擊中四肢得一分,擊中軀幹得三分,而擊中頭部或者心臟病位置就可以得五分。今次競技時限係90分鐘,90分鐘結束之後得分更高嘅一方為之獲勝。兩位參加者入場之後會得到同樣嘅一把武器,而且係真槍,只係今次用嘅會係橡膠子彈。不過除此之外,場地內仲收埋咗好多補給同道具俾兩位參加者使用。而且園方仲會喺過程中發佈任務同埋特殊規則。」狐狸向所有人介紹。
睇嚟會好刺激
[394]
「以上就係今次商品爭奪競技嘅玩法同規則,如果咁多位客人有任何唔明嘅地方或者疑問,都可以向身邊嘅樂園職員提問,佢哋會盡量問答大家嘅問題。既然玩法同規則已經向大家講解完,嚟緊今次商品爭奪競技嘅參加者就會入場,咁多位客人可以向自己睇好嘅一方投注。」狐狸講到依到嘅時候一束聚光燈射向我所在嘅等候室鐵閘,光線穿透遮擋鐵閘嘅布簾。

「準備好啦,喺你出場嘅時候啦。」野馬雙手搭喺我膊頭上邊,為我按摩放鬆。

「首先入場嘅就係左副園長嘅代表,亦都係今場商品爭奪競技所爭奪嘅商品,如果佢勝出嘅就會成為左副園長嘅專屬商品,曾經喺以往嘅競技中憑着出色表現收獲大量人氣嘅18號。」狐狸講完之後,全場傳嚟轟鳴嘅掌聲同喝采。

我等候室嘅鐵閘同布廉緩緩升起,聚光燈嘅光線由隙縫中直接射入顯得更加光亮。

「我去啦,等我好消息。」我拍一拍野馬喺我膊頭上嘅手,示意佢我已經準備好。

「嗯,加油,我等你好消息。」野馬再次拍一拍我膊頭,就將手鬆開。

等候室嘅鐵閘已經開到足夠我通過嘅程度,我用手擋住直射到我眼睛嘅聚光燈,由等候室走出競技場,而我亦都終於可以睇清楚到底場地嘅佈置係點。

迎接我出場嘅除咗有刺眼嘅聚光燈之外,仲有周圍期待睇表演嘅客人佢哋連綿不絕嘅歡呼。
[395]
但呢一切完全得唔到我嘅注意力,我用手遮擋住太強烈強烈嘅光線,四處打量周圍嘅環境。

就正如野馬之前得到嘅情報一樣,場地嘅四周佈滿拖頭同貨櫃搭建嘅場景,部份嘅貨櫃屋更加被改裝成為類似貨櫃屋嘅建築,但除此之外仲有唔少嘅廢棄汽車隨處擺放甚至疊高、由破舊輪軚疊起嘅小山丘、破舊生銹嘅油桶,甚至乎場地嘅窿窿罅罅竟然仲種上咗一啲植被。

同我哋之前估計嘅場地接近但係差唔多,今次場地嘅主題係廢車場唔係貨櫃場。

而我嘅旁邊就放着一個油桶,油筒上面放住一把,非常之出名嘅槍——Kar98k。

Kar98k係二戰時期德國生產使用嘅步槍,槍身大部份用木質製造,可以裝填五發7.92口徑嘅子彈,栓式步槍嘅設計,令到佢每開完一槍之後都要重新拉動槍機手動將子彈送入膛室。喺二戰時期由於設計簡單可靠而且性能優異,基本上成為德國主要使用嘅步槍,大部份第二次世界大戰為題材嘅遊戲同電影都可以睇到佢嘅身影。

而槍嘅旁邊仲放咗一個裝起咗五粒子彈嘅彈夾同埋一張簡單講解Kar98k使用方法嘅說明書,睇子彈口徑大細應該就係Kar98k嘅子彈,彈夾可以方便一次過將五粒子彈全部裝到槍裏面,五粒子彈嘅彈頭都係黑色嘅橡膠。

我攞起說明書簡單一望,大概同我打機嘅時候見到嘅操作方法並冇乜太大分別。
[396]
[頭先孤狸話雙方入場嘅時候會獲得相同嘅武器,即係對方都係kar98k。]我心中暗想。

「跟住落嚟入場嘅就係右副園長嘅代表,作為18號嘅對手,負責幫右副園長阻止18號成為左副園長嘅專屬商品。」就係我睇說明書嘅時候,狐狸嘅聲音再次響起,開始介紹我對手出場。

與此同時,會場天花板嘅聚光燈聚焦到場地嘅另一邊。

「依位代表自告奮勇,主動投身危險嘅競技活動之中,誓要打敗18號。亦都係因為咁,今次嘅商品爭奪競技出現咗前所未有嘅先例,因為今次嘅代表可能唔少客人都接觸過,佢就係慾望樂園嘅主任之一馴鹿。」狐狸口中出現一個我點都估唔到嘅名字。

「嘩!」「竟然係職員對商品?!」「真係估你唔到喎!」「今次精彩啦!」周圍嘅觀眾聽到呢個冇人估得到嘅消息,大家都更加興致勃勃。

「what the fuck…」而我都比呢個意料之外嘅對手震驚到。

不過諗深一層,都好似合理,我大概諗到點解佢會出場嘅原因。

我攞起郵筒上嘅槍同子彈,拉動槍機放入彈夾,將5粒子彈裝入槍室並且上膛。

無論對手係邊個都好,既然兩邊都已經宣佈咗入場,競技就會隨時開始,我做好晒所有準備等待狐狸發施號令。

「既然雙方參加者都已經進入場地,我依家宣佈今次商品爭奪競技正式開始。」伴隨着觀眾嘅歡呼,90分鐘嘅計時開始倒數。
即係有得執槍?
等你咁耐,終於有新遊戲玩
一定出古惑啦
會唔會對面用真子彈
透視外掛
賣個關子先
今次係公平
[397]
我攞住槍就跑向最近我嘅一個貨櫃屋,盡管我完全無生存遊戲嘅經驗,但我諗喺完全唔知道對方動向嘅情況之下,先去搵孤狸所講場內收埋嘅道具同補給應該喺正確嘅行動。

我一邊跑一邊留意四周圍嘅環境,暫時都無見到有馴鹿嘅蹤影,或者對方同我一樣,策略都係先搵咗道具同補給,以確補同對方相遇嘅時候有更加充足嘅準備。

我嚟到面前依間貨櫃屋嘅入口,小心翼翼地打開門,入到去之後亦都有手尾地將門關上,盡量唔好留低痕跡。

貨櫃屋內係辦公室嘅佈置,貨櫃上邊開咗幾個窿用作安裝窗門同冷氣,而貨櫃內就放住一啲辦公桌同文件櫃,但上述嘅所有嘢都已經變得破爛,唔係生曬鏽就係爛咗,而且鋪晒塵。

我開始喺貨櫃屋內翻箱倒櫃,搵出佢地收埋喺場地入邊嘅道具同補給。

我打開曬所有可以開到嘅櫃門,結果搵勻晒成個貨櫃屋只係喺其中一個辦公桌嘅櫃桶入邊搵到另一個同之前一樣裝有五發橡膠子彈嘅彈夾。

我將彈夾放到戰術腰帶上嘅袋仔入邊,再次掃瞄貨櫃屋,睇吓有冇地方我頭先冇搵到。

如果用太多時間仔細檢查依個貨櫃屋,一但無發現就會浪費時間,係依個爭分奪秒嘅情況之下投資風險太大,於是我確認自己已經大概搜索過依到之後就決定離開。

我打開貨櫃門,啱啱向前踏出一步,一聲槍聲響起,我嘅心口被橡膠子彈打中。
[398]
我揞住心口,即刻關上門返番入去貨櫃屋入邊,橡膠子彈擊中我胸口劍骨嘅位置,火藥嘅威力即使作用喺橡膠子彈之下依然非同小可,雖然唔會好似真正嘅金屬彈頭一樣穿透我身體造成空腔效應,撕裂我嘅身體造成致命,或者喺我體內亂轉。但因為著力點細,令我覺得自己就好似俾拳擊手打咗心口一拳,一陣鈍痛令我呼吸困難,只可以依靠住喺貨櫃屋內嘅牆邊,盡量深呼吸希望盡快回復。

「好耐冇見啦18號~估唔到會喺依到見番我呢?」馴鹿嘅聲音由貨櫃外傳嚟,但位置似乎有一段嘅距離,我只可以聽得出粗略嘅方向。

「一開頭係有啲意外㗎!不過諗諗吓我又大概估到點解,喺咪因為我話你就係我唔願意加入右副園長嘅理由啊?」我忍住心口中彈嘅痛楚,扮到已經無咩事咁講嘢,反正馴鹿已經知道我喺貨櫃屋入邊,我唔需要擔心自己位置暴露,反而可以引誘對邊回答,分析聲音來源嘅位置同埋拖延時間回復狀態。

「就喺因為你我嘅仕途被添上咗污點,依樣廿喺我唔會接受嘅!不過唔緊要,只要我贏咗你,你一樣做唔成專屬商品,我特登要求參加就係要抹去依個污點~」喺馴鹿嘅語氣中難得地聽出少少憤怒嘅情緒變化。

「你係點知我喺到架,計番時間你應該要一開始就直衝過黎先可以咁快到達,但你喺點樣知我位置!喺咪你又用埋啲咩小手段,你咁樣對啲投注嘅客人公平咩!」我利用客人提出質疑,迫馴鹿回答。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞