《慾望樂園》(2)

751 回覆
34 Like 1 Dislike
故事簡介:

本身只係一個記者嘅張梓杰ryan 因為無意中發現一個龐大組織不為人知嘅秘密,為咗避免走漏風聲而被捉走帶到一個叫做慾望樂園嘅地方,並且喺當中見盡各種荒唐嘅事情,遇到唔同嘅人,最後Ryan嘅命運到底會係點,佢又可唔可以獲救逃離呢個地方呢?

作者前言:

今次係我第一次喺講故台寫故,我唔識啲好靚嘅修辭同用字,只係將我諗出嚟嘅故仔寫俾大家睇,希望大家睇完可以俾啲意見,等我睇吓點樣可以寫得好啲!
上一個post

《慾望樂園》
https://lih.kg/3096204
[244]
我實在唔想想像如果我地六個真喺成為咗敵人,我到底應該點做,其實喺頭先嘅迷宮逃脫競技入邊我地兩組人都差啲就成為咗敵人,只係好彩我發現咗當中嘅蹺蹊,我哋最後先至可以企埋同一陣線,一齊過關。但係,如果我地真係必須成為敵人又會點呢?阿宗講過,喺依個殘忍嘅地方大家都係到掙扎求存,如果喺活動遇上就唔好怪大家,但係我又係唔係真係會做得出呢?算啦,啱啱先難得喺依個地方應到一絲嘅溫暖,我實在唔想依家就打破佢,都喺等件事真係咁唔好彩發生先再算啦。

我又再行過之前喺第0層呢度見到嘅lift,上次路過睇到問羚羊嘅時候已經引起我嘅好奇,之前喺依度搭lift 喺0層到-1層,-1層另外仲有一架lift 喺-1樓到-3樓,咁呢架lift 係通去邊嘅呢?

我一路諗吓行吓,不經不覺之間原來就已經俾羚羊將我帶到去一個房間嘅房門,我地一路上都冇搭到lift 或者行過樓梯,即係話依同同醫療室一樣係屬於第0層。

「依到本來喺閑置嘅職員休息室,因為你哋表現良好,特登暫時安排俾你做商品度假屋,你依家可以喺入邊享受為期一個星期嘅休假,每日都會有物資送到過嚟,好好珍惜你得來不易嘅假期啦。」羚羊同我講完之後就用職員手錶透過門外嘅感應器解鎖開門。

「入去。」羚羊示意我進入房間。

我一行近房門,羚羊就從後推咗我一下,然後就將門關上困咗我喺入邊。
[245]
房間入面嘅隔局同香港啲套房差唔多,一間房入邊仲間左一間廁所,房入邊仲有啲基本家具,甚至仲有電視,但係我嚟唔切好好觀察入邊有啲乜嘢,因為一個存在好快就吸引晒我嘅注意力,如果個存在就係坐喺房間裏面床上邊嘅野馬。

「Hi,我地又見面啦!」野馬見到我入咗嚟之後,開心地向我揮手打招呼。

「喺你,終於都見到你啦,我就諗緊你幾時先會搵我。」終於俾我見到野馬,今次我一定要知道再多一啲。

「我已經盡快過嚟搵你㗎喇,距離你成功由迷宮逃脫競技入邊勝出都只不過過咗一日多啲咋嘛。好啦,客套說話就唔講咁多啦,我諗你應該好多嘢想問我㗎喇?」野馬新手指向床前面嘅一張書枱仔,示意我坐低慢慢講。

我行到書枱旁邊拉出書枱燈,面向野馬坐低。

「我已經成功由迷宮逃脫競技入邊贏咗,而且我相信我嘅表現已經足夠出色,你上次講過我可以離開到呢度?」我單刀直入問出咗最想問嘅問題。

「咪住先咪住先,唔好跳咁多步,呢個係最後嘅最後先有機會做到,唔係而家就可以㗎。你唔記得咩我話短期內係可以幫到你喺呢度生存落去。你諗吓如果唔係我比提示你嘅話,你咁容易就贏到咩?分分鐘唔小心你都會成為買斷式嘅商品,一係就已經一命嗚呼,一係就生不如死咁受着折磨啦。」野馬舉起手作出一個叫我咪住先嘅手勢。
[246]
的確,野馬嘅提示係幫到我唔少,有頭緒嘅話就更加容易將一切諗得通,而且佢上次亦都係講過,短期內幫我喺度生存落去,最後先係成功離開。

「你都仲未解釋清楚我哋之間嘅利益關系,你到底想我幫你做咩?」我繼續提出我嘅下一個問題。

「最近你應該食咗唔少好嘢,獲得唔少着數啦?有冇聽過咩叫專屬商品啊?」野馬反問返我。

「有,係咪就係只屬於某個副園長旗下嘅商品,嗰個商品只會出現係佢哋負責嘅活動或者服務入邊。」我將阿宗同我講過嘅嘢復述一次。

「你知就好啦,咁我就唔使嘥心機再解釋一次,冇錯,大概就係咁嘅樣,你自從贏咗迷宮逃脫競技之後,評價就更加高,商品價值亦都更加大,而家無論係左右兩位副園都喺度計劃緊,令你成為專屬商品。」野馬向我講。

「你咁講係咪想下一步叫我成為專屬商品?我聽講過成為專屬商品好容易得罪另一方,中立嘅我對於兩方都有價值反而仲安全。」我隨即就同夜晚講出我嘅顧慮。

「睇嚟你都真係知得唔少喎,冇錯,成為專屬商品係有機會得罪另一方,雖然自己嗰邊應該都會盡量保住你,但係通常都係中立最安全嘅但係如果你真係想做到你最終嘅目標嘅話,我希望你成為左副園長嘅專屬商品,而且唔單只係專屬商品,我希望你可以盡量顯得忠誠,扮到為咗利益完全服從佢哋,取得佢哋嘅信任,簡單啲嚟講就係希望你做到好似一個走狗之類嘅存在。」野馬講到呢度眼神表情亦都變得嚴肅。
lm
新Post推下先
push
新讀者留名
再推
樓豬加油
臨瞓一推
多謝大佬支持!
[247]
「咪住先,先唔講你要我做嘅嘢有幾危險,但係我憑咩要咁樣幫你,即使你話最後會幫我離開呢度,但係都只不過係一張空頭支票,我點知你係咪呃我利用我上位?聽落你就好似幫緊左副園長拉攏緊我一樣。」得咁少資訊嘅情況下要我幫佢賣命實在太可疑。

「嗯…」野馬低頭沉思咗一陣。

「你會咁覺得都係合理嘅,要大家之後合作順利,同時,你又要知自己之後到底為乜目標做嘢,似乎都應該要俾你知多啲詳情。」野馬用一個更加嚴肅嘅眼神望住我。

「當然啦,為咗保障我自己,再加上我都真係唔可以喺度證明俾你睇,太過深入嘅嘢,我都係咪可以同你講住,不過咁我嘅目標就係要令到呢個地方曝光。」野馬緊接着講。

「曝光?咁好易啫,你去報警咪得囉,你身為呢度職員你提供資料比佢哋調查咪得囉。」我對野馬所講嘅嘢提出反問。

「你估好似你諗得咁容易咩?呢個地方嘅保安做得非常之好,除咗經理以上嘅高層,基本上所有職員同客人進入同離開樂園都係有專車接走,客人入嚟嘅時候要戴上眼罩耳塞,而我哋員工嘅專車基本上冇窗戶完全隔音,根本就唔會知道樂園嘅位置喺邊度。而且每次離開之前都要進行檢查,唔係咁容易將資料喺呢度帶出去。而更加重要嘅係,你以為係咩原因可以起到一個咁大嘅地方都冇人知?呢個樂園根本背後就係有一啲黑金政治所操控,就算出到去報警,好快都會比高層發現然後唔受理,報案人更加會受到報復。就算我搵傳媒媒體揭發,佢哋睇到呢個故事都只會當係都市傳說,根本就做唔到啲乜嘢,反而會打草驚蛇,我希望做到嘅,係將呢度一網打盡。」野馬將呢度黑暗一一講出嚟。
[248]
「咁你都講到咁樣,唔通你仲有方法可以令呢度曝光?」其實對於呢度背後嘅勢力,我大概都有估過,所以並冇太大嘅震驚。

「有,只要令到呢度暴露喺大眾之下,到時就冇唔承認。」野馬講。

「你可以點樣做到呢點?」我問。

「咁就要睇你啦,要做到呢樣嘢我要同你一齊努力。」夜晚用手指着我。

「我?你到底要我幫你做啲咩?」我亦都用手指着我自己。

「太長遠嘅嘢,依家講嚟都冇用。但係我依家要你做嘅就係成為左副園長嘅專屬商品,而我亦都會因為成功令你自願成為商品而獲得重用,咁樣我先至可以行到下一步。」野馬雙手疊起托頭。

「你咁簡單就講呢啲嘢俾我聽,你唔驚我真係做咗專屬商品之後篤返你背脊上位咩?」我問野馬。

「口講無憑邊個信?我唔會俾到實質證據你攞住嘅,再加上唔通你想留喺呢度等死咩?」野馬答覆我。

我聽完之後低頭沉思咗一陣。

假如野馬真係呃我純粹想靠我上位,我大不了都係無啦啦做咗專屬商品,雖然會得罪另一邊,但係總會多少有啲着數。但係如果佢所講嘅係真嘅話,呢個可能係我喺呢度獲救嘅唯一機會….

「好,我哋繼續合作,咁我而家應該點做?」我經過一番考量之後,覺得回報要大於風險。
[249]
「好!多謝你!咁我首先同你講吓關於專屬商品嘅嘢,要變成專屬商品,只有兩個途徑,第一就係其中一個副園長有興趣,而另一個副園長亦都同意,咁就落完就會自動接受申請令你變成佢嘅專屬商品,但係你呢個情況屬於搖錢樹,一定唔會有一方願意放棄,所以你要變成專屬商品,應該要行令一條路,就係你自願成為其中一方嘅專屬商品,然後就可以向申請商品爭奪競技,只要你贏咗就可以變成左副園長嘅專屬商品。」野馬滔滔不絕地為我進行講解。

「咁即係我依家要自願成為左副園長嘅專屬商品先啦?」我大概了解情況之後問野馬。

「冇錯,第一步就係咁樣。不過並唔係咁簡單,我要你係因為某啲原因本來唔願意成為專屬商品,但係喺我嘅努力之下令你改變心意,咁樣我先有機會得到佢哋嘅信任,然後繼續下一步嘅行動。」野馬繼續向我講解佢嘅計劃。

「你不如直接講我應該點做啦。」我單刀直入。

「我聽講你同馴鹿多少有啲恩怨,而馴鹿佢本身係右副園長嘅勢力,如果你自願成為左副園長嘅專屬商品嘅話,你需要見一見佢先,到時我想你喺佢面前講本身你並唔打算成為專屬商品,但係聽完我講知道馴鹿係對方勢力之後,決定加入我哋呢一邊,作為對佢嘅報復。」知道我同意合作之後,野馬開始露出滿意嘅表情。
原來開咗新post
敵人嘅敵人即係朋友
夜晚用手指着我
推文
Lm
文盲記錄+1
[250]
「馴鹿係右副園長勢力嘅人…」一聽到依個消息之後,我報復佢嘅心的確被燃點起嚟,只要我按照野馬所講咁樣,將我願意主動成為左副園長嘅原因歸咎於野馬,咁依個消息相信唔使好耐就一定會傳到去右副園長嘅耳入邊,到時野馬就會好似喺職場入邊大客俾對家搶走一樣,上級嘅怒火一定會集中喺佢身上,真係諗起我都開心。

「無錯!唔單止可以繼續我地嘅計劃,仲可以出番啖氣,係咪何樂而不為呢!」野馬都大概讀懂咗我內心依家嘅諗法。

「咁就咁決定啦,總知我會同咗上邊通報先,到時記得話我成功用你同馴鹿之間嘅恩怨說服你啊,冇咩特別嘅之後你就要準備商品爭奪競技啦。」野馬見我地已經傾好左繼續合作,就由床上邊企起身,準備離開。

「咪住,唔好走住,商品爭奪競技又係啲乜嘢?」難得又再見返佢,今次點都要問清問楚先放佢走。

「呢個係樂園嘅規矩,就算你自願成為其中一邊嘅專屬商品,都要贏過呢個商品爭奪競技先,你會作為咗副園長嘅代表,同另一位由右副園長派出嘅代表進行商品爭奪競技。所以到時你一定要贏。」野馬講完之後拍一拍我個膊頭。

「又係一定要贏…」感覺嚟到呢度之後,所有活動我都係唔可以輸得…

「咁你等我消息啦!」野馬向門口行過去。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞