《慾望樂園》(2)

751 回覆
34 Like 1 Dislike
咁多人睇得起佢,喺唔喺後面要靠佢去冧掂上面啲人?
[493]
我睇到咁啲情況,當然係順從左刑園長嘅意思,自己走過去拉開座椅乖乖地座低。

而野馬亦都理所當然地行到去剩低嘅位置坐低。

「過多陣今日嘅競技表演就開始架啦,我地飲住野等多陣先,競技表現開始嘅時候再上菜啦。」左副園長講完之後噠左一下手指,後邊嘅毒蛇就心領神會地操作職員手錶作準備。

好快就有一位樂園主任敲響房間嘅大門,然後推住餐車行到餐枱旁邊,對方喺餐車上攞出一支香檳酒,捉住樽頸位之後用手指公按住酒塞,然後另一隻手再緩緩將固定香檳用嘅鐵線打開。

卟!一聲清楚嘅響聲隨住香檳內嘅氣泡得到解放而傳出,係個位樂園主任熟練嘅操作之下,香檳並無好似一級方程式賽車得獎嘅時候咁樣噴湧而出,搞到周圍都係,而係最大限度地將氣泡保留係酒體之中。

樂園主任一手攞住香檳,另一隻手由餐車上攞起香檳酒杯,45度角傾斜酒杯之後將香檳緩慢地沿着香檳杯內壁倒出,然後分別將裝有香檳嘅酒杯以左副園長為首放到我哋三個嘅枱前。完成依一切之後就轉身離去。

入咗嚟之後俾樂園職員服侍我都好似真係第一次。

「我地慶祝Ryan成功贏出商品爭奪競技,加入到我嘅勢力之下。」左副園長高舉酒杯。

我同野馬見狀當然係不敢怠慢,連忙攞起自己面前嘅香檳,同樣舉起酒杯準備同左副園長碰杯。
[494]
而我同野馬都非常識趣地自動將香檳杯嘅水平降低到左副園長之下。

乾杯之後,我將酒杯慢慢靠近嘴唇,將杯內嘅香檳飲咗一小啖,隨即精神為之一振。

好飲!實在係好飲!雖然頭先支香檳送入嚟嘅時候憑着佢華麗嘅樽身,我已經大概估到呢支香檳一定係極度奢華高級嘅產品。但佢嘅好飲依然超乎我想像。

以前仲喺外面生活嘅時候,我都飲過幾次香檳,不過大多數都係嗰種便宜貨色,最好嘅一次都只係喺公司年會入邊飲過嘅一隻高檔香檳。

但同我依家飲緊嘅呢一啖相比,之前嗰啲簡直係垃圾。我口中嘅香檳口感細膩柔滑,喺我嘅舌尖上輕盈地滑過,當中嘅氣泡相當綿密,細小嘅氣泡不斷衝擊住我嘅味蕾。而且仲有清新嘅酸度,令我覺得瞬間清爽宜人,而當中嘅香味更加係層次豐富,花香果香甚至堅果嘅香味彼此交融,就連吞咗落肚之後都喺我口入邊留低持久嘅餘韻。

呢一啖香檳好飲到我瞳孔擴張,表情盡係驚訝。

而我一切嘅反應亦都已經比左副園長盡收眼底。

「點啊ryan?係咪好好飲啊?呢隻香檳係數一數二嘅出色,口味出眾產量稀少價格高昂,好多時喺市場上都係有價冇市。」左副園長將身體轉向我,觀察住我嘅反應。

「失禮晒,係,真係好好飲,我咁大個仔未試過飲啲咁好味嘅香檳。」我向着左副園長點頭,口腔中依然喺度回味緊香檳嘅味道,就好似大鄉里出城一樣。
[495]
而此時此刻,左副園長正面向住我,翹腳而坐。由於翹腳嘅關係,左副園長嘅一邊美腿由黑色晚禮服嘅開叉之中伸出,修長嘅美腿配上白滑嘅肌膚就喺我面前輕輕晃動,同我嘅距離不足一米,只要我伸出手就可以用指尖感受左副園長嘅美腿。

不過當然我克制住自己並冇咁做到,而且我仲極力控制自己嘅視線,擔心自己眼甘甘望住左副園長嘅美腿呢種失禮嘅行為令到對方不悅,但係我嘅目光就好似比美腿緊緊鎖住咗一樣,就算強行移開都會不自覺地望返過去。

而左副園長當然亦都留意到ryan嘅目光,只不過左副園長並無覺得一絲嘅不快,反而心情大悅,左副院長內心一心想控制ryan,令到對方就好似寵物一樣咁歸順,佢任佢擺佈,成為佢腳下一隻忠心嘅狗,而Ryan依家嘅表現正正就係佢想見到嘅。

左副園長甚至變本加厲地輕輕擺動長腿,令到黑色晚禮服沿着透人嘅大腿滑落,令到更多嘅地方暴露出嚟,甚至乎已經接近去到大腿嘅根部。

「好似呢種貨色嘅香檳我呢度多多都有,甚至乎更加奢華嘅美酒,我酒窖入邊都有唔少。唔好話係美酒,一陣仲有各式各樣嘅美食等緊你,一陣間記得好好享受,人生在世,應該要把握機會喺自己能力以及嘅範圍內享受最好嘅事物。」左副院長用充滿玩味嘅眼神望向我,而且似乎話中有話。
可唔可以享受正餐
push
可以色色
識飲香檳喎
[496]
「多謝左副園長,我一陣間一定會認真享受。」我努力咁將視線拉番過去左副園長隻眼,但一見到佢玩味嘅眼神我又一股心虛湧上心頭,而當然我所講嘅享受係講緊一陣嘅美食。

「嗯~只要你之後繼續為我立下汗馬功勞,深得我歡心嘅,咁以後仲有大把嘢你可以享受啊,你,肯唔肯聽曬我話啊?」左副園長單手托頭,笑容極具韻味。

「只係係左副園長交帶落嘅,我都會盡力去做。」我吞一吞口水,心入面有一種感覺彷彿自己只係對邊嘅一件玩物。

「咁多位光臨樂園嘅客人大家好!又係我!你地嘅鬥技及小型活動場負責經理同埋主持人虎鯨!今日嘅鬥技內容同樣非常……」依個時候鬥技及小型活動場嘅廣播作響,虎鯨佢熟悉嘅聲音傳出。

我向住圓形鬥技場嘅方向望過去,係我頭先視線俾左副園長嘅美腿牢牢吸引住嘅時候,虎鯨已經不知不覺間嚟到圓形鬥技場嘅中央位置,正開始主持今日嘅鬥技表演。

「鬥技表演要開始啦,我地都上菜啦。」左副園長將轉向我嘅身體重新坐好喺座位上邊,美腿收番入去黑色晚禮服嘅裙擺入邊,並且重新隱藏左係餐枱之下。

對於依一幕,我眼神中竟然不自覺地流露出一絲不捨。而左副園長亦都咁啱捕捉到依一幕,嘴角暗笑。

「係嘅左副園長,我依家就為咁多位安排。」毒蛇收到指示之後,馬上操作手上嘅職員手錶。
[497]
只係隔左十幾秒,房間嘅房門就被打開,頭先個位樂園主任再次推住餐車入嚟,左副園長話上菜之後都只不過係隔咗十幾秒,睇嚟對方已經一早計算好上菜時間就係競技表演開始嘅時間。

個位樂園主任推住餐車嚟到我地餐枱邊,再係餐車上攞出三碟用高級碗碟放住嘅佳餚分別放到我地三個餐枱上。

「今日嘅頭盤係鵝肝醬配香脆麵包,鵝肝醬係我地喺法國採購,透過特別嘅飼育方式令到鵝肝質地柔軟,富有濃郁的奶香味。再配搭香烤過嘅高級麵包,口感香脆。而鵝肝醫搽喺上方會有一部分溶化滲入麵包嘅孔洞之中,達到豐富口感同層次嘅效果。」樂園主任向我地介紹今日嘅頭盤,當然主要都係向住左副園長介紹嘅,我就好似咁啱喺隔離順便聽埋一份咁。

介紹完之後樂園主任又再推住餐車離開。

左副園長開始攞起餐具用餐,我同野馬見左副園長開始用膳我地先至跟住一齊攞起餐具。

我用刀叉切落一小塊鵝肝醬配香脆麵包,柔軟嘅鵝肝醬同香脆嘅麵包兩者都非常容易切割。

一啖食落口,頭先飲香檳個種震撼又再出現,基本上同頭先樂園主任所描述嘅一模一樣。

由於實在太好食,基本上我一啖接着一啖兩三啖就食晒餐碟上嘅食物,而野馬亦都同我差唔多,我哋嘅餐碟上面已經乾乾淨淨,只可惜前菜份量實在太少,呢個份量我起碼可以食五六碟。
[498]
相反,左副園長依然慢慢咀嚼,餐碟上食物依然仲未食晒。而表情亦都冇任何震驚或者意想不到嘅痕跡,似乎對佢嚟講呢一啲高級餐飲只不過係家常便飯。

「食得咁快,係咪好鍾意呀?你放心啦,你表現好嘅,第時多多都有得你食。」左副園長望向我嘅空碟,露出滿意嘅笑容。

「我真係失禮,我的確第一次食到咁高級嘅西餐。」我為自己嘅餐桌禮儀感到到唔好意思。

望出去競技場嘅方向,競技場中商品競技表演已經開始咗,兩位商品喺度激烈打鬥,似乎只係一場普通嘅商品競技表現,而在場觀眾反應都唔算太過熱烈。

左副園長慢慢放低手上嘅刀叉,食完今次嘅前菜,攞起香檳飲咗幾啖。

跟住唔需要咗副園長嘅指示之下,大門就再次被打開,樂園主任又再推住餐車入嚟。

樂園主任為我地收走枱上嘅空碟,然後上下一道食物,再次為我地介紹,一如以往都係相當奢華嘅食品,配以高級烹調手法。

而下邊嘅商品競技表演好快就由其中一位嘅商品打敗對方而宣告競技表演嘅結束。

「今場商品競技表演嘅優勝者係…」虎鯨繼續活潑咁主持着商品競技表演,宣布優勝者嘅獎勵同埋失敗者嘅懲罰。

好快下一場參賽嘅商品就企咗喺圓形競技場上面,今次係持械嘅械鬥競技。

而我都繼續享受住美食,食完之後下一道菜又再上枱,不過好快就算對住呢佳餚,我都無曬胃口。
因為睇到啲血淋淋嘢?
見到晴B 比人女女女?
push
[499]
鬥技及小型活動場嘅周圍觀眾歡呼聲此起彼落,比起上一場要熱烈得多,一嚟因為械鬥競技係武器嘅作用下比起赤手空拳要刺激,二嚟亦都係因為場上嘅商品表現比起上一場更加落力。

兩個商品依家已經處於負傷嘅狀態,其中一個臉頰被斬中一刀,雖然刀鋒最後成功比牙齒抵擋咗落嚟,但臉頰亦被一分為二,令到個位商品其中一邊臉就好似裂口女一樣由嘴角裂開到去耳根,大量鮮血流出,而且仲可以由佢被斬開嘅臉頰中睇到原本應該被遮擋住嘅牙齦同牙齒,當中有部分牙齒已經因為個一刀嘅衝擊而脫落。

而另一個商品嘅傷勢同樣不遑多讓,係頭先嘅競技過程中,佢差啲被一刀斬落要害位置,喺危急嘅情況之下,佢只好伸出無持刀嘅手抵擋攻擊,最後雖然成功咁護住咗要害位置,但係代價就係佢用嚟低擋嘅手由中指同無名指之間被一刀斬下,刀鋒破開手掌肌肉,由掌骨之間一路滑落,擊碎同切開碗骨,一前斬到落去前臂嘅橈骨同尺骨之間衝擊力先停左落嚟,依一刀令到個位商品手臂就好似樹枝開叉一樣,鮮血止不住地湧出嚟。

一般人依個情況一早就喪失戰意,投降唔打轉身逃命,但可惜嘅係佢地依家身處慾望樂園,以商品嘅身份被推到競投場止取悅客人。今場械鬥競技嘅結束準則就係其中一方死亡,所以佢地只可以繼續廝殺。
[500]
兩位參賽嘅商品都唔係新人,知道消極表現嘅後果。唯一可以救到佢地自己嘅方法就係先一步殺死對方,雙方眼中都係無盡嘅殺意同敵意,對方喺佢地眼中就好似殺左自己全家嘅仇人一樣,好似完全無視咗令佢地身處依個地方被迫賭上生命戰鬥嘅慾望樂園先係所有嘢嘅原因咁,將一切都怪罪於對方點解到依家都唔肯倒下。

我自己之前都同佢地一樣,被迫上競技場,參加各種用生命佢為賭注嘅競技比賽,令日我係觀眾席上睇到依一幕,可以話係感同身受,完全明白檯上兩位商品嘅心情。

與此同時,我都諗到自己之後依然要參加商品競技表演,可以下一次,我就係檯上生命垂危嘅嗰一個。

以上嘅種種都令到我心情沉重,唔好話對住眼前嘅美食無胃口,俾舊龍肉我食都係味如嚼蠟。

我望向野馬,野馬同樣受到影響,佢唔再望向競技場嘅方向,只係專心望住餐碟上嘅食物再慢慢放入口。而左副園長亦都同樣受到外面情況嘅影響,但佢嘅影響同我哋唔同,佢見到客人反應咁熱烈,眼神流露出滿意,用餐起上嚟竟然更加好胃口。

為咗盡快取得左副園長嘅信任,唔好俾佢覺得我有意識想要離開呢度,我只好狠下心用刀叉攞起食物,強行往口入邊塞。

唔使好耐,競技場上嘅商品競技已經分出勝負,最終由臉頰被斬開嘅商品獲得今場嘅勝利。
[501]
手臂被斬開一半嘅商品始終傷勢更加嚴重,而且影響行動,被另一個商品找準機會一劍封侯,大量鮮血噴射徹底咁樣失去生命。

「好啊!今次客人反應熱烈好多都落咗大注!今日競技場嘅收益應該唔少。」左副園長攞起香檳一飲而盡,嘴角揚起笑容。

「以ryan喺客人心中嘅名氣,遲啲有佢嘅商品競技表演一定更加吸引,到時候呢啲競技表演都只不過係蠅頭小利。」野馬捉緊機會,將我喺左副園長面前好好咁推銷一番。

「交俾我啦。」本應我都可以主動爭取表現,但係睇到出邊嘅情況,我不敢想像到下一個倒係血泊中嘅可能就係我,一時之間心情沉重,口入邊只可以擠出呢句說話。

「ryan,利益同付出,好多時都係相對嘅,想得到更多嘅話你就要好好努力啦。」左副院長似乎睇出咗我內心嘅不安。

「知道。」我盡全力咁樣安撫自己。

「不過咁,我咁難得先得到你呢個專屬商品,我都唔想失去咗你嘅。只要你可以保持到你嘅價值,我諗樂園都唔捨得輕易安排啲死亡率高嘅競技俾你參加,當然啦咁就要睇你可唔可以留住客人嘅熱愛,同埋得唔得到我嘅歡心啦。」左副園長語氣中帶着一絲威脅,似乎將我變做佢嘅傀儡係勢在必得。

「只要我做到嘅,我一定唔會令左副院長你失望。」除咗順從佢,我根本冇其他嘅答法,不過我同野馬嘅計劃就係要咁。
push
再push
幾時可以睇到副團長同Ryan 大戰
副園長不愧係副園長,一嘢就睇穿Ryan驚咩
push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞