《慾望樂園》(2)

751 回覆
34 Like 1 Dislike
[399]
「唔洗一嚟就砌我生豬肉嘅~你當客人同你一樣冇腦㗎?透過一開始嘅聚光燈我哋都知道對方嘅初始位置,我只是推斷出你可能會爭分奪秒搜集道具同補給,於是唔會離初始位置太遠,然後過到嚟就成功喺依個貨櫃屋發現到你,搶佔先機~」為咗向客人解釋清楚,馴鹿焗住花時間解釋。

經過一輪對話,我已經大概估到馴鹿嘅位置,佢嘅方向應該係貨櫃門口嘅大概一至兩點位置,可以完全睇晒呢個貨櫃屋嘅門口同窗戶,喺佢可以觀察晒目前貨櫃所有出入口嘅情況之下,而我又唔知道佢嘅確實位置,貿貿然出去只會再次俾佢搶佔先機。

再打我一槍之後就撤退,呢個應該就係馴鹿嘅如意算盤,就算我身上嘅彈藥好可能多過馴鹿都好,咁嘅情況之下依然無用武之地。

「你諗住守株待兔到幾時啊!客人睇到都覺得悶啦!」我刻意加大聲音,掩蓋我手頭上嘅動作。

我將辦公枱搬到冷氣機嘅下方,然後再企到枱面上。

「我咪主動過咗嚟搵你囉~你唔想悶親客人就快啲出嚟同我對射啦~你都知道表現太消極會點㗎?」唔使問,馴鹿一定一路講一路對準緊準星。

嘭!橡膠子彈由槍口飛出,將貨櫃屋窗戶嘅玻璃打碎,今次開槍嘅人係我。
好期待會有手榴彈之類嘅嘢
[400]
馴鹿聽到槍聲即刻本能地躲入掩體,然後再快速回復位置繼續觀察,因為佢知道我哋手上嘅kar98k每開一槍之後都要重新拉動槍機將子彈殼退膛並且將下一粒子彈上膛先可以再開下一槍,馴鹿就係要利用依個安全嘅空檔去觀察。

馴鹿望向貨櫃屋嘅位置,發現除左貨櫃屋嘅其中一戶窗口玻璃破裂之外,Ryan並無借槍火嘅掩護嘗試離開貨櫃屋逃離困境。

見到依個情況,馴鹿判斷Ryan依然身處貨櫃屋,開槍只係試探自己,馴鹿架起槍再次對準準星,並且唔再出聲暴露位置,靜侯Ryan暴露自己。

而與此同時,ryan已經一早離開左貨櫃屋。

我喺貨櫃屋入邊企到辦公桌面上嘅時候仔細觀察咗貨櫃屋嘅冷氣機,作為今次場地嘅佈置,為咗營造廢棄廢車場嘅破舊感,樂園用嘅都係好似回收場搵番嚟一樣嘅廢棄物品。

貨櫃內嘅冷氣不單止無用玻璃膠密實粘好,更加連固定措施都無,只係就咁放喺冷氣架上,於是我計從心生,向着貨櫃屋嘅窗戶開槍,喺槍聲同玻璃被打碎嘅聲音掩護之下猛力一推將冷氣機推落,然後再喺冷氣窿爬出,由於馴鹿嘅方向應該只可以睇到門口同窗戶嘅一邊,我位於貨櫃另一邊嘅行動,馴鹿就觀察唔到。

由貨櫃屋逃出之後,我特登兜遠路畫一個大圈嘗試兜到頭先馴鹿方向嘅後方,從後突襲正喺度全神貫注留意住貨櫃屋嘅馴鹿。
[401]
為咗避免馴鹿生疑,呢個戰術必須盡快完成,如果唔係嘅話貨櫃屋長時間冇動靜就有機會俾馴鹿察覺到我已經離開咗。

雖然係咁,但我依然選擇將路線拉遠,為嘅就係避免馴鹿嘅位置比我想像中遠,到時再次喺佢面前出現中槍嘅又會係我,於是乎我唯有盡量加快腳步。

另外有一點令我覺得好彩嘅就係,周圍觀眾竟然冇起哄令到馴鹿察覺到,睇嚟佢哋都想睇一場精彩嘅比賽。

即將到達目的位置嘅時候,我馬上放慢腳步,避免太大嘅腳步聲俾馴鹿聽到。

我舉起槍,隨時準備射擊,向前望過去,離遠就可以睇到我頭先身處嘅貨櫃屋,我眼球同頭部不斷左右掃描,尋找馴鹿嘅身影。

終於我喺一部廢氣汽車嘅車身後面,見到馴鹿匿埋咗,將槍身放喺已經冇咗玻璃嘅車窗上邊,正瞄準住貨櫃屋嘅方向。

我舉起槍向着馴鹿慢慢前進,由於地下俾樂園鋪上泥土同碎石,行起上嚟會有沙石作響嘅聲音。於是乎我並唔敢太靠近馴鹿,只係行到一個我認為咁上下嘅距離就停低,並且匿埋喺一個油筒後面。

我舉起槍,喺郵筒嘅掩護之下單起眼對齊準星,瞄準住馴鹿嘅頭準備開槍。

我按下扳機,激發撞針撞向彈帽,子彈係火藥爆炸嘅作用之下飛離槍管。

乓!橡膠彈頭並無好似我想像嘅一樣打中馴鹿頭部,而係擊中咗旁邊嘅廢棄氣車A柱,產生響亮嘅金屬聲響。
[402]
「shit!」由於缺乏開真槍嘅經驗,我嘅持槍姿勢只係模仿電影入邊嘅角色,並未能夠做到好好咁穩定槍枝嘅作用,而且火藥激發之後產生嘅後座力,亦都比我想像中大,種種因素導致到子彈飛去嘅地方偏離我瞄準嘅位置。

開槍嘅聲音令到馴鹿知道咗已經離開貨櫃屋並且處於佢後方嘅我,馴鹿馬上轉身,將槍口轉向我嘅方向,並且已經發現我嘅位置。

為咗避免中槍,我馬上縮番入掩體內,並且馬上拉動槍機將下一發子彈上膛,準備喺馴鹿未搵到下一個掩體仲暴露喺我射擊範圍嘅時間再補一槍。

然而,當我重新上膛並再次瞄準嘅時候發現,馴鹿並無好似我預想嘅一樣借我上膛嘅時間去尋找下一個掩體,而係徑直向我衝過黎,當我向前方瞄準嘅時候,佢已經衝到我旁邊並且成個人飛身撲起。

我反應到之後馬上調整槍口位置,只係馴鹿嘅槍口已經早一步對準咗我。

嘭!馴鹿拉動扳機,盡管對方依家係處於撲起嘅滯空狀態,無可能對得齊準星射擊,但因為我地雙方距離夠近,馴鹿射出嘅橡膠子彈依然沿槍管擊出,並且擊中我嘅頭部。

雖然擊中嘅係頭部,但因為有頭盔嘅保護,橡膠子彈打落頭盔上其實其無頭先被打中心口咁痛同難受,只不過衝擊力依然足夠打到我嘅頭向後拗。
是咁的,樓豬聽日就飛去日本旅行啦!
嚟緊去到20號會暫時停更,全程享受旅程
不過如果我中途有時間都會繼續更新
如果係真槍,Ryan就收檔了
玩得開心啲
[403]
馴鹿開槍之後繼續向前撲,落地嘅時候一個側滾翻幫助自己快速起身。

我繃緊頸部嘅肌肉,將自己拗後嘅頭部盡快拉番嚟,等自己嘅視線捕捉得到馴鹿,然後趁對方喺我面前而且子彈未上膛盡快開槍,等自己唔好蝕咁多。

落地嘅馴鹿一企穩馬上就拉動槍機,將下一發子彈上膛,並且過程中一步都冇停落嚟,向着附近嘅另一個油桶跑過去,想用佢做掩護物。

馴鹿即將就要進入掩護物入邊,即使我嘅身姿仲未喺頭先嘅中彈中回覆穩定,但我已經無時間,再唔開槍嘅話馴鹿就會進入掩體,真子彈嘅話仲可以射穿油桶打中佢,但橡膠子彈就唔得啦,只不過…如果係真子彈我已經一早死咗。

機會轉𣊬即逝,我已經顧唔上啲咩射擊姿勢同𣈴準,只可以將槍口大概指向馴鹿,爭取喺佢進入掩護物之前開槍打中佢。

嘭!噹!

子彈並無打中馴鹿,而係徑直飛向並且撞上油桶。而且後助力令到我手上嘅槍都差啲甩手飛走,我咬緊牙關即刻重新捉實先保住槍喺手上。

而喺槍聲之下馴鹿已經進入掩體消失咗喺我嘅視線範圍之內。

對於自己接連開槍都打唔中馴鹿我相當氣憤,但我馬上就話俾自己知憤怒會影響自己嘅判斷。

而果然,當我保持冷靜之後就諗到應對依家情況嘅策略。

我直接衝出我嘅掩護物,向住馴鹿匿埋嘅油桶衝過去。
[404]
我越過油桶,果然見到一定聽到我衝前嘅腳步聲而向聲音方向瞄準嘅馴鹿。

彭!馴鹿開槍擊中我心口位置,我唔肯定依個位置會唔會被判斷為心臟位置,但如我所料,馴鹿𣈴準嘅唔係我因為跑動而搖晃嘅頭部,而係更加容易打中嘅身體軀幹位置。

而被馴鹿打中都依然喺我嘅計劃之內,對於我一早做好準備而且係𣈴準身體軀幹嘅攻擊,有過一開始中第一槍個時嘅經驗我完全知道威力而且可以強行忍受住衝擊同痛楚繼續活動。

馴鹿見狀馬上轉身跑走撤退,並盡快重新上膛。

而要做咁多動作嘅馴鹿跑得自然無我咁快,我地之間嘅距離被拉近,去到一個就算喺我依啲咁嘅新手跑住步都絕對無可能打唔中嘅距離。

彭!而我亦都馬上開槍,成功打中馴鹿嘅後尾枕頭盔,打中我今次商品爭奪競技嘅第一槍。

子彈嘅衝突令到馴鹿成個人舂向前面,但馴鹿依然成功穩住腳步無跌低,再加上由於頭盔嘅存在,射中頭部其實實際上並無打中身體咁痛,我嘅攻擊依然無阻止馴鹿繼續向前跑走。

而就喺我繼續追趕馴鹿並且再次上膛嘅時候,馴鹿馬上轉身𣈴準我左腳膝頭開槍。

彭!馴鹿本身槍法就好,再加上依個近距離之下,成功喺我嘅腳落地前打中,瞄準膝頭哥嘅攻擊對於限制對手移動相當有效,我膝頭哥一痛就無力支撐身體,成個人幾乎跪低。
[405]
於是乎我直接順勢舉槍射擊,趁着馴鹿轉身位置出現停頓嘅情況打中佢背脊。

然後我馬上起身,由戰術腰帶攞出頭先執到嘅子彈,上到手上嘅槍入邊。

而依個就喺我諗出嚟嘅對策,根據頭先馴鹿佢自己所講,佢係競技一開始就直衝過嚟搶佔先機嘅話,亦即係代表佢過程中應該冇搜索場地,身上好大機會就只有一開頭攞到嘅五粒子彈,而我因為執到五粒子彈,我嘅彈藥量理應一定比佢多。亦即係話,就算俾佢佔咗先機,而且槍法比我好得多都好,只要我夠莽衝到佢面前互射,彈藥量多嘅我就會有優勢。

然而馴鹿似乎睇穿咗我嘅策略,佢中槍之後明明手上嘅槍仲有子彈再加上我正喺到裝彈嘅黃金機會,佢都無停低向我開槍,而喺頭也不回咁跑走撤退。

眼見對方即將跑到轉角位由我視線中消失,我只可以匆忙喺入彈後繼續以跪射嘅方式向馴鹿開槍碰碰運氣。

或者係我開咗咁多槍開始掌握到少少技巧,又或者跪射係一個更加穩定可以提升命中率嘅射擊姿勢,亦都可以只係咁啱運氣好。總而言之,我成功喺馴鹿消失喺轉角位之前開槍打中佢嘅手臂。

我繼續起身向前跑,邊跑邊上膛,嘗試繼續自己嘅策略,但當我跑到馴鹿消失嘅轉角位嘅時候,馴鹿早就已經消失得無影無蹤。

「前邊左轉啊!」「前邊右轉啊!」「喺你後邊啊!」觀眾塘邊鶴嘅聲音由頭到尾都存在,但我無諗住理佢地。
Ryan進步神速
[406]
我簡單思考之後,既然馴鹿已經走甩咗,而且地上都搵唔到有佢去向嘅痕跡,以佢依家嘅情況好大機會係去左搵補給而唔係再伏擊我,繼續死牛一邊頸去追馴鹿嘅話,搵唔到佢仲會浪費時間得不償失。

再三考慮之後,我決定中止戰術。

為咗下一次再見到馴鹿嘅時候有更充足嘅準備,我再次四圍尋找道具同補給。

我太約數咗一下自己中彈嘅次數同埋馴鹿俾我打中嘅次數,我頭部中咗一槍,身體中咗兩槍,其中一槍仲要有機會係打中心臟位置,腳中咗一槍,加埋合共四槍,啫係馴鹿嘅得分應該係喺12-14之間。

而我就打中馴鹿頭部一槍,身體一槍,手臂一槍,加埋都只係9分。

喺我物資比對方充足嘅情況之下,就算最後成功用戰術急起直追之好,馴鹿依然憑着遠超我嘅射擊技術同奇襲喺我地依場商品爭奪嘅第一次交鋒中勝出。

不過好彩用嘅並唔係實彈,喺分數上我同佢嘅差距唔算大,只係一兩槍就可以追平甚至乎反超嘅事。

我一邊諗一邊喺場地嘅周圍不斷掃視有無地方有機會可以搵到道具同補給,並且不視向後望盡量確保自己無喺不知不覺之間已經被馴鹿用準星對準我。

我嚟到一個拖頭旁邊,順住梯級爬上車門,捉住門柄嘗試打開。

咔嚓!車門順利被打開,如我所料,拖頭係一個收埋道具同補給嘅好地方,我一打開車門就睇到大大小小嘅儲物櫃。
[407]
我見狀即刻跳入拖頭駕駛室,然後關上門確保唔會有機會比馴鹿乘虛而入之後,就開始翻箱倒櫃。

而今次幸運之神終於少少哋眷顧咗我,我唔單止喺拖手入邊搵到補充嘅彈藥,兩個裝有五發kar98k橡膠子彈嘅彈夾。

而且更重要嘅係,我搵到一樣可以大大彌補我同馴鹿之間射擊技術差距嘅道具。

我打開司機位上方儲物櫃嘅時候,一個黑色嘅物體跌咗落嚟,我即刻伸手將佢接着,攞近自己一望,竟然係一個紅外線瞄準器!

本來kar98k出現嘅時代並冇紅外線瞄準器,所以槍身上面亦都冇位置可以安裝到,但係呢個紅外線瞄準器似乎經過特別改造,經過一番嘗試之後竟然可以安裝喺原本kar98k安裝刺槍嘅位置,喺正槍口下方。

紅外線瞄準器嘅出現大大增加左我嘅信心,喺頭先同馴鹿嘅交鋒之中,我意識到自己對準星嘅使用係極度唔熟悉,所以幾槍都打唔中對方,浪費彈藥同機會。

依家有咗紅外線𣈴準器之後,只要我喺交火時用紅外線對準馴鹿,就可以省略對準準星嘅步驟,唔單止提高命中率,更加節省埋𣈴準嘅時間。雖然經過我實際操作發現喺競技場天花板嘅強光之下紅外線嘅亮點並無我想像中咁明顯,只係大約可見,但對於提升我嘅信心已經相當足夠。
[408]
係品嘗到甜頭之後我馬上就由拖頭上落番地面繼續尋找下一個可能搵到補給同道具嘅地方。

我繼續一邊移動一邊留意住四周,好快我就喺行過一架廢棄私家車嘅時候透過車窗睇到副駕駛位上放有一排彈夾。

我見到之後當然唔打算放過依個機會,馬上捉住車門柄想將車門打開,好似頭先咁樣將入邊嘅補給同道具洗劫一空。

但我用力一拉之後發現車門竟然係鎖上嘅,而且都不特止,仲要觸發咗架私家車嘅防盗系統,令到架車不停發出警報聲以及閃燈。

由於架私家車外表係生曬鏽,外殼更加係有少少變形,完全就係一架報廢嘅車輛,我誓估唔到樂園竟然突登將佢嘅警報系統維修好令佢成為場景中嘅一個陷阱而中招。

警報系統發出嘅聲音令我嘅位置𣊬間暴露,我見狀馬上當機立斷,倒轉捉住我手上嘅kar98k,用槍柄猛擊私家車車窗,直至打出一個小口之後就伸手將子彈攞走,然後即刻撤離現場,以免馴鹿知道我位置之後再次前嚟伏擊。

我管唔上繼續搜索沿途嘅物資同補給,一股勁直衝盡快離開聲音源頭嘅附近,直到警報嘅聲音越嚟越細。

跑到一個我放心嘅距離之後,我繼續重新著手尋找物資同補給,而遠處嘅警報聲亦都終於消停落嚟。

而就係我全神貫注留意周圍嘅時候,遠處突然有汽車警報聲重新響起,似乎馴鹿都觸發咗汽車嘅警報。
懷疑係伏
[409]
經過我哋雙方一輪搜尋物資之後,係雙方都唔確定對方手上有啲乜嘢嘅時候,邊個可以取得攻擊嘅先機同埋有利嘅位置就成為重中之重。

我沿着聲音嘅方向前進,嘗試搵出馴鹿然後殺佢一個措手不及,報番一開頭俾佢偷襲嘅一箭之仇。

時間稍為回溯,同樣周圍搜集緊物資同補給嘅馴鹿聽到遠處傳來嘅警報聲之後,馬上就意識到原來部份嘅車輛仲留有警報系統,一旦唔小心觸發就會警報大響,令到自己嘅位置暴露。

馴鹿本來諗住前往聲音嘅方向,再一次好似頭先咁樣偷襲對方,但好快佢就打消呢個念頭,而且一個新嘅諗法浮現。

警報聲嘅來源同馴鹿嘅位置有少少距離,去到嘅話都仲要喺附近範圍搜索對方,但係如果自己可以引誘對方過嚟,就可以搵一個有利位置守株待兔,效益更加大。

於是乎馴鹿即刻觀察周圍環境,搵到一個符合條件嘅有利位置之後,就喺附近稍作準備,然後馬上着手不斷嘗試拉開附近所有車輛嘅車門,既可以睇吓入邊有冇物資嘅同時順便觸發警報。

終於喺佢開咗幾個車門之後拉中一個鎖上,並且有警報系統嘅廢棄車輛。

馴鹿一拉車門柄就觸發警報系統,完成計劃第一步嘅馴鹿馬上去到啱啱搵好嘅有利位置,呢個係一個由幾架廢棄七人車堆疊起嚟嘅制高點,最常高嘅車門已經被拆除,馴鹿爬上車堆上,進入最上邊嗰架車嘅車廂,居高臨下咁留意住周圍。
[410]
馴鹿舉槍留意住觸發左警報嘅廢氣車輛周圍,準備好守候一陣間,一旦對手出現就瞄準拉動扳機。

喺一陣趕路之後,我越嚟越接近聲音嘅位置,我開始放慢腳步減低自己嘅動靜。

我並唔係嗰種一往無前嘅莽夫,其實由我聽到馴鹿觸發左警報嗰刻我就已經估到呢個有可能係一個陷阱。

首先本身馴鹿觸發警報,呢樣嘢就非常可疑。

如果對方係好似我一樣完全唔知道原來呢度嘅廢棄車輛依然有啲被樂園刻意保留警報系統,咁唔小心觸發到警報的確不足為奇,但就係我頭先觸發警報之後,響聲應該係貫徹整個場地,馴鹿冇理由聽唔到。

對方聽到之後無論佢會唔會過嚟突襲我都好,佢都應該對汽車嘅警報系統有所防範,馴鹿唔似會蠢到乜都唔理。更何況馴鹿觸發警報就只係同我觸發嘅警報隔左好短一段時間。

所以我覺得呢個係陷阱嘅機會相當大。

但係我依然選擇過嚟,原因就係我覺得自己可以利用呢個陷阱。

我嚟到警報現場附近,最先留意嘅就係周圍嘅制高點,如果依個喺一個陷阱而馴鹿又想埋伏我嘅話,最好就係搵到一個制高點,一嚟如果喺地面埋伏有機會俾我誤打誤撞由後方接近,二嚟當我嘅注意力被警報吸引嘅時候就會無咁留意到高處嘅位置,三嚟就算開槍之後我都比較難發現佢嘅位置,只要等我出現然後一擊即中就馬上逃離。
[411]
我離遠望到依度環境嘅周圍有一個由幾架廢棄七人車堆疊起嚟嘅廢車堆,如果身處車堆最上邊個架車嘅話不但居高臨下,而且望向警報處毫無遮擋,係埋伏狙擊嘅好去處。

我馬上繞路,由後方慢慢接近廢棄七人車堆。

隨着我慢慢接近,馴鹿喺廢棄七人車堆頂嘅車箱入邊等候住我嘅身影俾我發現。

我並無急於開槍,我先喺慢慢走到廢棄七人車堆後一個放住數個有直立有打橫嘅舊鐵油桶堆處,呢個係附近唯一可以瞄準到車廂內馴鹿嘅掩體。

一切都準備好之後我就舉起槍,準備瞄準馴鹿嚟一個螳螂捕蟬黃雀在後。

今次雙方嘅位置輪到我佔有絕對優勢,唔單止反將對方一軍獲得先手攻擊,而且由於最高嗰個車廂嘅車門已經被拆除,馴鹿喺缺少掩護物嘅情況下如果要爬番落嚟就會露出一段時間破綻,亦都會成為我攻擊嘅好時機。

趁着馴鹿依然背向着我,全神貫注咁望向警報方向。我馬上着起紅外線瞄準器,喺瞄準器嘅幫助之下舉槍對準馴鹿。

由於角度嘅關係,馴應嘅頭部比較難以瞄準,而且我亦都擔心唔小心會俾佢睇到紅外線瞄準點,為咗珍惜得來不易嘅先手機會,我最後決定瞄準比較穩陣嘅軀幹。

彭!子彈被我擊出,徑直地打中馴鹿背脊。

得手之後我馬上縮返入掩體,將下一發子彈上膛準備繼續射擊。
Ryan有腦
[412]
彭!噹!喺我完全匿埋入掩體嘅情況之下,馴鹿依然轉身反擊開槍,子彈當然冇可能打中我,而係擊中我後方一個瞓低嘅油桶。

為咗避免馴鹿開完依槍之後迅速逃跑,我馬上露頭喺佢連子彈都未上膛之前把握機會繼續射擊。

我舉槍𣈴準,而馴鹿果然正準備由廢棄七人車堆頂上落嚟。

正當我準備把握住黃金機會開槍嘅時候,爆炸聲由我身後傳嚟,大量嘅橡膠飛出打中我身後嘅幾乎所有位置,後尾枕、背脊、手腳。威力雖然單發比起橡膠子彈要弱得多,但咁多碎片同時擊中令我成個身後都痛得發麻。

橡膠碎片再加上爆炸造成嘅衝擊力令我成個人被向前推,以趴係度嘅形式撞上去我用嚟做掩體嘅油桶。

爆炸嘅聲響令我嘅耳仔聽到蜂鳴器一樣嘅刺耳聲音,不過好彩嘅係爆炸威力唔至於令我腦部受到衝擊搖晃而暈眩。

而與此同時,馴鹿已經借機喺廢棄七人車堆頂上安全地落番地面,並且繞到車堆後,正舉槍準備向我射擊。

我見狀馬上判斷以而家嘅情況同馴鹿對射係下策,於是馬上匿番埋入掩體裏面,而同時馴鹿亦向我開咗一槍。

噹!馴鹿始終都係慢咗一步,子彈並無打中我而係打中油桶。

呼哈!呼哈!我深呼吸希望盡快回復狀態,耳嗚開始逐漸減少,頭腦亦都清醒過嚟,我大概知道到底頭先發生咩事。

馴鹿依個唔係一個普通嘅陷阱,而係預判咗我預判嘅計中計。
[413]
我身邊嘅地上跌滿橡膠碎片,頭先身體被依啲碎片多處擊中,如果計番得分嘅話,起碼都有成幾十分,而身邊嘅油桶都被炸得有少少位移。

「鐘唔鐘意我準備俾你嘅驚喜啊~」馴鹿陷阱得手之後依然冇離開,一嚟我依家身處嘅位置周圍冇遮冇擋,佢只要等我出去之後又係一個攻擊嘅好時機,二嚟喺我中計之後留低挖苦我可以對我心理造成打擊,而最後就係咁樣做可以令客人睇得更過癮。

「…」我唔打算回應馴鹿。

「我知你唔係一個蠢人,你一定聽得出警報聲只係一個陷阱,而且你仲好可能諗到利用我嘅陷阱嚟反埋伏我,於是我用埋自己做餌,搵咗依個車堆藏身,而攻擊我嘅最佳位置就係你個油桶堆,我事先瞓低一個油桶,再將我頭先搵到嘅手榴彈拉開拉環再放喺地上面用油桶壓住保險竿,只要我開槍打中油桶,油桶滾開手榴彈就會爆炸~睇嚟反而係你睇少咗我啵~你咁樣點贏我啊?」馴鹿繼續對我冷嘲熱諷。

馴鹿對佢計策嘅解釋同我頭先中計之後諗到嘅差唔多,但當務之急係要諗清楚下一步應該點做好。

只要我一離開依堆油桶,附近咁空曠,我好容易就會成為活靶被馴鹿打中多一兩槍刷分。不過我望一望身邊嘅油桶,好快就諗到應對嘅方法。

我抱起身邊嘅一個油桶,一鼓作氣衝向馴鹿嘅方向。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞