《慾望樂園》(2)

751 回覆
34 Like 1 Dislike
[251]
「喂咪住!你話係要做到好似走狗一樣嘅存在,又喺咩意思啊?」我諗番起佢較早前講過嘅嘢。

「我意思喺你要攞到佢地嘅信任啫,不過都係後話啦,你搞掂埋商品爭奪競技,正式成為左副園長嘅專屬商品之後先至再算啦!」野馬一邊講一邊都冇停低腳步,去到門口邊將門打開。

「好啦,今日就講到依到啦,我依邊要再繼續努力做嘢啦,放心!我地好快又會再見㗎啦!」野馬講完就關上門,身影由我嘅視線內消失。

「喂…」本來諗住叫停野馬,但佢冇理到我就走左啦。

房間依家就得番我一個人,我行到頭先床邊野馬嘅位置坐低。

每次都只可以由野馬口中知道下一步要點做,從來都唔可以係佢口中問得出全部嘅計劃同埋所有嘅步驟。不過,最少我依家知道咗佢計劃最後嘅目的,但係…佢所講嘅嘢係咪真嘅呢?雖然頭先衡量過之後覺得繼續合作係利多於弊,但始終冇辦法可以百分百肯定佢講嘅嘢係真嘅,就算係真,又有幾成真呢?如果照佢所講嘅咗,我地兩個真係可以做得到?會唔會其實仲有其佢人同佢合作緊呢?野馬…始終都係一個需要提防嘅人。

唉!是但啦,見步行步啦。

我嘗試打開房入邊嘅電視,試吓有冇機會接收一吓外面世界嘅資訊。一打開電視,中間就大大隻字寫住無信號。
[252]
其實都預咗佢會冇訊號,畢竟的確諗唔到理由會俾我哋呢啲商品接收到外面嘅資訊,但係令我估唔到嘅係,我沿着電視機後面嘅HDMI 線竟然俾我搵到一部PS5,同埋一啲遊戲光碟,當然都係冇網絡㗎喇,但係就可以俾我玩嗰啲單機game解悶。

就係我揀game嘅時候留意到,光碟上面放住一張紙條。

「表現出色嘅人,值得更多嘅獎勵。右副園長上」

睇嚟果然係兩邊都想拉攏我。

商品度假屋嘅生活的確爽,唔單止有私隱度高啲嘅房間,自己嘅浴廁,沖完涼會有守衛安排商品送囚服過嚟,而且每日準時三餐,當然我嘅三餐都係兩位副園長特別安排嘅。

如是者,我喺到度過咗沉迷電子遊戲嘅一日。

咯咯咯,咯咯咯,一陣敲門聲將我由夢入邊叫醒,我一路喺依間商品度假屋打機打到眼瞓之後就瞓着咗,直到而家。

我艱難地喺床上邊爬起身,捽一捽眼,望向門口嘅方向。

咯咯咯,咯咯咯,敲門聲依然持續,唔通佢想等我開門俾佢?我開唔到門㗎喎。

咯咯咯,咯咯咯,我行到門邊,望一望門旁邊嘅解鎖感應器,決定試吓拉門把。

咔。果然我係開唔到鎖嘅。

咯咯咯,咯咯咯

「18號…Ryan,你好呀,我係慾望樂園嘅經理,我叫做水牛,方唔方便入嚟?」一把雄厚而又有禮貌嘅聲音由門外面傳出。

樂園嘅職員竟然會敲門,令到我多少有啲震驚,以我嘅認知佢哋會直接開門入嚟。

「方便呀你入嚟啦。」我向着門口講。
樓豬你都幾鐘意用動物名命名
樂園職員唔會用真名㗎嘛,佢哋全部都係用動物名做call sign
[253]
咇!咔嚓!先係一聲水牛用職員手錶喺感應器解鎖門鎖嘅電子響聲,然後緊接着就係佢用手拉開門柄產生嘅換咗聲。

商品度假屋嘅房門被緩緩打開,一個身穿主任制服嘅男性樂園職員行入房間內,再轉身輕力將門關上。

「你好,初次見面,我喺慾望樂園嘅主任之一,你叫我做水牛就可以啦。」水牛雙手重疊於下腹,雙腳合攏,腰板挺直,簡單自我介紹完之後就輕輕鞠躬而意,簡直就好似刻板印象中嘅日本嘅企業員工一樣注重禮儀又有禮貌。

而同水牛嘅禮儀同禮貌成反比,水牛嘅外表顯得格格不入。水牛身高不高不矮,大約175 cm,但係身形就相當厚實,比起佢橫練嘅膊頭,更加引人注意嘅喺佢身體嘅厚度,再配合埋佢五大三粗嘅身材比例,即係手大、腳大、耳大、肩寬、臀肥,腰粗、腿粗、脖頸粗,成個人就好似一條大石柱一樣,雖然阿宗整體比佢高大,但係忽略身高唔計,水牛比起阿宗更厚重。佢身上嘅主任制服亦都比佢撐得繃緊,由於粗大嘅身軀,如果離遠睇可能會以為水牛係一個大肥佬,但當佢企係你臉面你就會知道,原來佢身上臃腫嘅全部都係
貨真價實嘅肌肉,甚至乎可以由佢清晰可見嘅血管紋路得知,佢嘅體脂肪率並唔高。
[254]
雖然咁樣形容一個人嘅樣貌似乎唔太禮貌,但係最直接形容水牛外表嘅方法就係佢個樣同水牛一樣!粗大筆直嘅眉毛,銅鈴一樣大而圓嘅眼睛,大又寬嘅鼻哥,又闊又厚嘅嘴唇,再加上佢嗰個同水牛角一樣,中間分界先向兩邊伸展,然後再向後梳嘅髮型。就憑佢依副長相加埋佢嘅身形,水牛呢個名當之無愧!

「你哋有晒我資料㗎喇,更何況你搵得我一定係有某啲原因啦,我就唔自我介紹啦,你直接啲講搵我係咩事啦。」就係水牛開完門之後,我轉身行到書枱旁邊,坐喺書枱凳上,然後向水牛講。

「當然啦,你哋每位商品嘅資料都係我哋樂園嘅資料庫入邊,既然你都咁講,咁我就唔轉彎末角啦,請問你有冇聽過咩叫專屬商品?」即使我嘅態度並唔好,但絲毫唔影響水牛嘅語氣同情緒,佢繼續好似業務過程中嘅職人一樣。

如我所料,果然會喺呢段期間無啦啦嚟搵我都係因為呢個原因,如果野馬係左副園長嗰邊嘅勢力,咁水牛應該就同馴鹿一樣屬於右副園長嘅勢力。

「有,我多少都有聽過。」我如實答復水牛。

「哦,原來係咁,不過為咗避免大家有誤會,請容我向你再解釋一次…」水牛滔滔不絕咁樣再次向我解釋乜嘢叫做專屬商品。

儘管我之前已經知道,但係我並冇打斷對方,畢竟我都想確認一下,水牛所講嘅版本同我聽嘅係咪一樣,而最後嘅結果就係大家所講嘅專屬商品都係同一樣嘢。
[255]
「…情況就係咁樣,由於你嘅出色表現成功吸引到我哋嘅注意力,右副園長希望招攬你成為專屬商品,如果你有啲咩要求可以即管提出,站喺樂園方角度上,我哋可以滿足到都盡量滿足你,你可以將呢個視為合作關係,相信可以大大改善到你喺呢度嘅生活,唔知你意下如何呢?」經過一輪繁複又冗長嘅解釋之後,水牛最後終於都講出佢嘅來意,而且同我諗嘅一樣。

「合作關係?我身為呢度嘅商品有資格同你哋樂園講呢啲嘢咩?」喺我嘅印象中,對佢地嚟講商品就只係一件貨物一個物品,冇人權更加冇資格講條件。

「商品都有分價值觀同價值低嘅,以你目前嘅表現就屬於一件優質嘅商品,我哋右副園長願意投資同埋好好保養你呢件商品,雖然唔係任何你提出嘅條件,我哋都可以滿足到,例如話你想離開呢度之類嘅係冇可能嘅事,但係我哋可以俾到你好高嘅特權,你可以住到更加高質素嘅房間,食到各種貴價嘅食物,得到最好嘅醫療,甚至乎你睇啱邊個商品,我哋可以安排佢侍寢。好多香港人喺出邊打工做生做死都生活係低層,某程度嚟講,我哋可以提供俾你嘅係佢哋一世都得唔到嘅物質。」水牛繼續好似一個專業嘅商人一樣,希望我願意簽下佢哋呢份條件優厚嘅合約
水牛感覺好有型
侍寢
主角好有骨氣唔答應,一拳打撚死佢
侍寢
咁大份,一拳難啲啵
竟然係有型
有冇文?
一個二個講起侍寢扯曬旗
馬上有
等你
[256]
聽完水牛嘅描述之後我喺度諗,呢個果然係一個足夠吸引令到商品願意喺明知會得罪另一方嘅情況之下,都繼續成為專屬商品嘅原因,一嚟可以有自己嗰邊勢力嘅庇護,另一方面原來可以有咁嘅特權,喺我嚟到呢度之後嘅日子,已經見過好多客人可以享受到幾咁誇張嘅物質,的確正如水牛所講,係好多香港人呢世都享受唔到嘅嘢,更何況仲要可以凌駕其他商品,對於本來就係呢度最低層嘅商品嚟講,成為專屬商品簡直就係令自己喺度生活質素上升嘅最好方法。

不過當然地自己依然要為慾望樂園賣命,而且一旦表現下降,到時會發生咩事就好難講,畢竟呢個地方商品嘅命唔值錢,有咩冬瓜豆腐好容易就會俾人丟棄,就好似壞咗嘅零件一樣。不過反正其他商品嘅命運都一樣,而且仲要冇專屬商品嘅特權。

諗到呢度,我突然間醒起一個好似都有特權嘅商品—yuki。

「yuki呢?佢係一個專屬商品?」我隨即就向面前嘅水牛發問。

「啊…佢唔係一個專屬商品,佢嘅情況有少少特別,恕我暫時唔太方便向你透露,不過我相信如果你成為咗右副園長嘅專屬商品,關於佢嘅事甚至關於呢個樂園嘅事,你都一定可以知道更加多。」水牛字裏行間不忘繼續拉攏我。
[257]
嗯… Yuki佢唔係專屬商品?咁佢到底係乜嘢?點解佢身為一個商品會做住守衛嘅工作?我大腦一時間充斥着呢啲問題。

「唔知道Ryan你意下如何呢?又或者如果有啲咩你想要嘅可以同我哋提出要求,我哋可以滿足你嘅都會盡量安排。只要你願意成為我哋嘅專屬商品,都可以慢慢商量。」水牛見我突然陷入沉思,以為我考慮緊佢嘅提案。

「最近我攞都唔少着數都係由左副院長嗰邊提供俾我,同你哋一樣嗰邊都對我有興趣,或者我聽埋佢哋嘅條件先?可能比你哋提供嘅更加好呢?」雖然我已經應承咗野馬,而且單憑馴鹿係右副園長個邊嘅人就已經足夠令我唔選擇成為佢嗰邊勢力嘅專屬商品,但我依然想欲擒故縱,打聽一下右副園長呢邊嘅情報。

「當然啦,我哋呢邊都預計左要你成為專屬商品會有一番競爭,只不過咁,我好相信佢哋嗰邊可以開到俾你嘅條件,一定冇我哋呢邊咁優厚,以目前樂園嘅業績嚟講,右副園長係處於優勢,喺樂園入邊業績優勢嘅一方自然擁有更多嘅資源同埋權力,嗰邊可以安排到俾你嘅,我哋呢邊可以安排得更多。試諗吓,只要你為我哋效力喺競技表演上面交出好表現,落場之後等緊你嘅就係平時客人先至可以享用嘅大套房,有專業廚師用各種優質食材為你準備嘅美食補充營養,可以飲到價格高昂嘅酒,床上面仲有樂園嘅女商品暖床,準備喺你飲飽食醉之後服侍你,一個唔夠甚至可以要夠兩個。只有成為我哋呢邊嘅專屬商品,先至可以將你喺呢度嘅生活提升到最高點。」水牛對於自己勢力可以開出嘅條件有絕對嘅信心。
[258]
「照你咁講,可能做你呢邊嘅專屬商品,真係可以享受多啲喺呢個地方嘅物質生活嘅,做嗰邊嘅專屬商品雖然冇咁好條件,但係都過得唔差,而且我唔使同馴鹿坐埋同一條船喎,你哋唔知我同佢關係唔係咁好咩?」既然野馬同我講想營造到係因為佢利用我同馴鹿之間嘅恩怨,所以我先放棄加入右副園長而轉投左副園長勢力,既然係咁我依家向水牛透露少少嘅話,就可以令對方都知道野馬先下手為強,相信對我哋嘅計劃更加有幫助。

「…左副園長個邊已經有人聯絡咗你?馴鹿係我地依邊嘅人應該就係佢地同你講㗎啦?」如我所料,水牛一聽就估到大概嘅來龍去脈,不過依個消息對佢都應該幾大衝擊,水牛皺起雙眉,眼角同頸上嘅血管輕微浮現。

「係啊,咁啫係佢地冇放流料俾我,野馬係你依邊嘅人係真架啦。」我向水牛講

「大家都係樂園嘅職員,都係樂園嘅人。」似乎水牛都已經諗唔到點樣兜。

「得啦,我大概知道情況架啦,我會好好地考慮,不過要俾啲時間我諗吓。」其實我依句同叫佢番去等消息一樣,只係我達成左自己目標之後想盡快打發佢走。
是咁的,樓豬準備去旅行啦
如無意外一星期後先會再有文
玩得開心啲
咁正去邊玩
野馬係你依邊嘅人係真架啦

應該係馴鹿?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞