《慾望樂園》(2)

751 回覆
34 Like 1 Dislike
佢去樂園玩,順便訪問啲商品搵吓題材
應該係樓主打錯
究竟ryan有何圖謀
爆左野馬出黎
樓主指鹿為馬
屌,樓豬打錯,個心一早飛咗去日本
好大隻
成日打錯字
返嚟未?
返香港了聽日出文
[259]
「…我先將暫時嘅情況向我上邊匯報一下,請你先好好考慮一下,我可能好快就可以帶到更優厚嘅條件番嚟,希望你可以得埋到時先再作決定。又或者…你有冇咩條件想提出?」水牛額冒青筋,臉住面皮都睇得出佢繃緊嘅面部肌肉,唔知佢係因為我作為樂園商品但就用咁嘅語氣同佢講嘢而強行抑壓住怒火,定係佢自以為會成功嘅拉攏計劃突然出現變數而令佢心情不悅。

「我想離開依到或者唔洗再參加競技。」我知兩個都係唔可能達成嘅條件,只係隨口講亂噏一下,反正我已經決定要同野馬合作。

「…我啱啱都講過,你一旦成為樂園嘅商品,離開係無可能嘅事,而我哋會邀請你成為專屬商品嘅原因係因為你係競技表演嘅出色表現,如果你唔再參加競技,一切條件都將會唔再成立,隨非你喺另一啲領域同樣出色,但恕我直言,你冇呢方面嘅姿色。」水牛面色變得更加難睇,為咗發洩,佢把握住難得嘅機會串左我一下。

「…唔好意思,我冇賣囉柚嘅興趣。」聽到水牛咁講,我下意識地肚門緊縮咗一下。

「我好快會番嚟,請你等我再搵你嘅時候聽埋我地依邊最新嘅提議自再做決定。」水牛轉身由房門離開。

如是者,房間入邊又再得番我,我繼續住訓醒就打機攰就訓教嘅「休假」生活,除咗係被困係房間之外同我喺外面世界嘅日常無咩分別。
[260]
「嘩!終於!」我放低手制,趴到床上邊短暫休息,魂系列嘅難度果然唔睇得少,我好唔容易先打贏其中一隻關卡bose,按照依個進度,「休假」完之前我都唔知打唔打得爆機。

休假完之前…為咗爆機我己經連續玩咗好多個鐘,希望可以喺離開依間房之前完曬成隻game,不過我諗諗吓,我應承咗野馬配合佢嘅計劃,如果我成為咗專屬商品之後,我應該都可以住到依種質素嘅房啩,到時都應該可以有機打,咁我就唔係咁chur,慢慢玩都得啦。

當我仲諗緊嘢嘅時候,由於打機而長時間緊繃嘅精神放鬆起嚟,轉化成睡意進入我大腦,連機都未熄我就訓著咗。

「唉屌,又慢咗…」因為我嘅操作慢咗一拍,我遊戲入邊嘅角色迎嚟咗佢第N次嘅死亡。

經過琴日嘅休息之後又嚟到新嘅一日,我一起身簡單梳洗完之後就開始打機,琴日冇save到就去咗訓教,好似依到冇老母會幫我熄機,如果唔係又要重新打過其中一段。

我嘅角色再次嚟到關卡boss 嘅面前,喺我嘅努力之下對方已經進入到最終階段,血量都已經見底,只要再中我一刀,依隻boss就要喺劇情到同依個世界講再見。當然作為代價,我身上嘅回血藥已經消耗殆盡,角色剩餘嘅血量唔能夠再中boss 嘅一擊。今次不成功便成仁!
[261]
我全神貫注地望住眼前嘅螢幕,攞住遊戲手掣嘅手已經出曬手汗,我巧妙地操控角色完美閃避曬boss 嘅遠距離攻擊,慢慢拉近距離接近boss,好快就進入到我嘅攻擊範圍,喺依個時候boss對住我嘅角色揮動手上巨大嘅武器,如果我依個時候選擇攻擊,對方嘅攻擊大概會比我快打中,所以我必需要先進行閃避,而且對方攻擊之後會出現硬直,到時就係我攻擊嘅大好機會!

我睇準時機,準備喺對方攻擊落下嘅瞬間撳閃避制。

咇!咔嚓!「喂!又係我啊,我依邊啲野搞掂曬啦!」喺一聲電子解鎖同開門聲之後,野馬高昂又興奮嘅聲音就突然由我身後邊傳出嚟。

?!?!大概10分之1秒嘅時間,我叫集中力竟然喺手掣上面移開咗,再撳閃避掣已經嚟唔切,boss嘅攻擊狠狠咁樣擊中我嘅角色,而我角色嘅血條亦都徹底清空,螢幕上出現大大嘅紅色字———you died。

「打機打得好開心喎,我有好消息帶俾你啊!」由野馬嘅語氣可以聽得出佢非常開心。

同佢啱啱好相反,我因為即將到手嘅勝利俾佢搞到冇咗相當不滿,經過無數次嘅嘗試我先爭少少有機會贏,於是乎我狠狠咁樣瞪住野馬。

「er…我係嚟得唔係咁合時?不過我哋夠鐘要見左副園長啦喎。」見到我嘅反應之後野馬一臉尷尬。

「唔會,正經嘢緊要,我哋行啦。」我放低手掣,準備起身跟隨野馬而去。
我明主角嘅感受
[262]
野馬同我離開咗我個間商品度假屋,喺野馬嘅帶領之下,我正在前往會見慾望樂園左副園長嘅路上,準備向佢表達自己自願成為佢嘅專屬商品。

「你又幾快手喎,前日先說服完我,今日就帶我去見你老細。」我向野馬搭話。

「梗係啦,要做到嘢高效率先至得人重用㗎嘛,加上左副園長都想盡快搞掂件事,不過其實進展得咁快嘅主要原因都係因為你。」野馬講完之後伸手搭向我嘅膊頭。

「喺因為我?」我拎頭望向野馬,並且示意佢將事情講清楚啲。

「早幾日水牛係咪搵咗你呢?」野馬反問我。

「哦~係因為呢件事~」我已經大概估到發生咩事。

「冇錯,左副園長知道你已經暗示咗比右副園長個邊聽會成為我哋呢邊嘅專屬商品,為咗避免對方用進一步嘅手段拉攏你,左副園長即刻放低晒手頭上所有事務,優先搞掂針對你嘅專屬商品化先。仲有你向對方透露你知道馴鹿係佢哋嘅人,令到我呢邊更加信任我嘅報告,多得你暫時一切都運作得比預期中更加順利~」野馬拍一拍我嘅膊頭向我表示感激。

「不過一陣間左副院長都會循例問一問你相關嘅問題,你知道點答㗎喇?」野馬捉住我膊頭將我拉埋佢身邊,再將頭伸過嚟我耳邊講。
[263]
「得啦得啦,我本來唔諗住成為任何一邊嘅專屬商品,係野馬同我講有關馴鹿嘅事,我先決定成為你地依邊嘅專屬商品,就算對方出嘅條件比你地優厚。」我一邊講一邊用手將野馬推開,一個男人攬住我仲要喺我耳邊咬耳仔實在令我頂唔順。

「咁就太好啦,最鐘意同你依啲醒目嘅人合作㗎啦!記得一陣去到左副園長面前要執生啊,總知我地要做到嘅效果就係令左副園長相信喺我嘅努力令到你自願歸順嘅。」野馬講完之後終於捨得放開捉住我膊頭嘅手。

如是者,我繼續喺野馬嘅帶領之下向住左副園長嘅辦公室前進。

隨住我地繼續前行,我地喺第0層嘅某一個路口轉彎之後,我就知道我地已經嚟到左副園長嘅辦公室門前。

因為喺轉彎之後地上面鋪上左紅色底黃色邊嘅羊毛地墊,地墊嘅盡頭係一道有住兩邊門屝嘅木門,木門不但止有著複雜而又華麗嘅浮雕,而且木門嘅材質一睇就知道係選用上等嘅木材。門嘅左右兩邊都種有一棵盆栽,左手邊有一個帶有螢光幕嘅控制面板,右上角嘅天花板就安裝有監控鏡頭。各種各樣嘅元素都話緊俾我聽,門後嘅空間一定係喺慾望樂園有相當地位嘅人先至可以使用。

野馬同我行到大門嘅前邊,然後佢就行向個塊控制面板,簡單整理一吓自己嘅髮型同衣着,之後伸手撳落上邊有銅鈴圖案嘅按鈕上邊。
[264]
大概隔咗3-5秒左右,控制面板上嘅螢幕亮起,映出一個女人嘅身影,女人身著全套西裝,應該係樂園嘅經理之一,女人身形窈窕臉色蒼白,就連嘴唇都冇絲毫一點嘅血色,一頭及頸嘅短卷髮,同佢嘅面色啱啱好相反,女人一雙鳯眼銳利而有威嚴,俾人一種不怒自威嘅氣勢。

「你好啊毒蛇,我按照左副園長嘅意思帶咗18號商品過嚟啦。」野馬邊講邊向鏡頭揮手。

「你地稍等一陣,我幫你同左副園長通傳聲先。」毒蛇回覆完野馬之後轉身離開。

「…」我同野馬都冇出聲,靜靜咁等待。

「你地可以入嚟啦。」大約十秒左右,毒蛇再次出現到瑩幕前。

毒蛇話音剛落,左副園長辦公室嘅大門就緩緩打開。

「你行先」野馬望入辦公室內嘅方向,並用下巴向我示意。

我隨即就邁步走入。

辦公室內兩邊牆壁佈滿顯示屏,顯示住樂園唔同地方鏡頭嘅畫面,入口旁邊放有一啲盆栽裝飾,對住門口嘅牆放住一堆堆嘅文件櫃,辦公室嘅中央有一張實木辦公長枱,枱面放住一台電腦,一個女人坐喺辦公枱前嘅真皮辦公椅上面。女人嘅長相姣好,實質上已經40幾歲嘅年紀但睇落只有30出頭,有種女王的教室天海祐希嘅感覺,同樂園嘅其他職員唔同,佢並唔需要着住制服,而係穿着便服,黑色貼身長裙將佢嘅身材同氣質都完美地展示出嚟,好明顯呢一位就係慾望樂園嘅左副園長,而頭先見過嘅毒蛇正企喺辦公枱旁邊。
有文要推
仲未有甜?
左副園長好正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞