Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(33)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
係咪開始減價喇?
想問下如果1300x同Q990b比,有咩明顯唔同?
同埋Q990c係upgrade版?
6/7千左右
咁多位巴打
唔知點睇jbl bar1300?
小弟用緊edifier 2.1
覺得聽歌無問題
但一睇戲就覺得d聲好「嘈」好「谷」好無層次
唔知大家覺得我買bar 1300會否好d呢
ps.睇戲聽歌50/50
聽歌2.0 , 睇戲soundbar

分開用, 夾埋一齊用 2頭唔到岸
明白
又想請問下如果我聽歌係2.1
睇戲就11.1.4
咁我咪有兩個subwoofer?
咁咪好嘥位?
三星soundbar有冇得熄咗個wifi / bt
想問下音質最好既soundbar係邊隻?
同原價比減左好多啦 依家6千唔使, 原價7790, 睇下今轉消費卷減唔減, 唔減就要等下一代出清貨
香港都未出 不過我個人認為清貨期買B係抵過買C, 今代真係花瓶, 有少少為出而出
都唔使用到1300X, 就算1300同1000既低頻量感已經完勝samsung, 當然後置因為真無線, 輸出會比較弱, 亦即係包圍感會略輸samsung
都有諗過買1300x
但依加Q990b 水貨好平
係1300x半價,依加買JBL好似又唔太抵
睇戲既效果當然會好好多, 始終係surround vs stereo

不過edifier 2.1係指soundbar定係喇叭? 好似茶太巴咁講, 你有心想玩又有位的話, 簡單買對2.0 active再加soundbar咁影音分家就最理想
你唔connect佢上wifi咪得 再唔係咪router度block左佢, bt唔開pairing mode人地都唔會make到pair request
stereo performance我會話係ambeo max, 純粹單元夠大
你可以試左先, 如果q990b既低頻你覺得ok, 又唔使用真無線後置, 咁咪唔使簡jbl

不過1300/1300x有6隻upfiring driver, 都可能對atmos效果有一定既幫助, 不過未試唔夠膽講
有得熄pairing mode? 上網睇過唔見
Hdmi連緊電視 成日比人連
用緊Q700A
唔係bt pairing mode都連到 你自己pair左自己部電視先, 食左個connect device之後唔用bt input試下
咁次一級有冇選擇?
woot d 野出名有defect 或者是2nd hand 所以先平d
買左部新電視
屎忽痕想搞埋soundbar
本身用緊YAS207
budget 4-5K
有無需要升級?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞