Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(33)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
咁Samsung HW-S60B又點睇?
發覺接近同sonos beam一樣體積
又可以同我samsung電視有加乘
但呢個型號好似冇乜人講
Lm
可以塞 但 記得打橫個底要4 粒墊墊一墊 唔好震到個櫃一齊震
samsung啲soundbar有冇淨係買條bar,唔要隻sub?
定係咁樣效果會好差
咁我想問denon s517同polk signa s4 soundbar
大家會推薦邊隻多啲
考慮緊samsung qn990b,sony ht-a9+sw5,jbl 1000
問題係我有興趣jbl 1300但香港未有
出800都唔出1300
應該唔出行
可以自行搵水
jbl 1000都貴外國三千, 1300行貨就算有都萬6啦
萬6都平過bose sony成套
想問吓有冇巴打試過Nakamichi SoundStation 9W?感覺如何?
分曬家就係可以咩都可以試
Polk S35條形中置 一直都可以話用嚟做左右聲道 但就無乜review, 不如自己試
上個月消費劵入咗部入門Tangent audio 後級
平機竟然可以有mono mode
將 LR BRIGE 做8ohm 100W x1 ,Yamaha 前級連streamer 用RCA Y 線 入後級 再mono mode 駁S35 播歌
效果唔差
S35 播歌人聲出
當然低音比書架就會縮咗兩圈
如果第日 想再換大啲電視但擺唔到書架真係可以考慮 用嚟做左右聲道

依個level直接升級啦...仲用黎做LR...

依度你可以搵到horizontal vs vertical唔同design既基本knowledge同measurement: https://www.audioholics.com/loudspeaker-design/vertical-vs-horizontal-speaker-designs
冇, 依個唔係咩熱門牌子, 亦都唔特別推薦, 2.1既soundbar係依家3.1.2既低價格下已經唔太值得買, 要玩soundbar入門既直接用s517/q700b會好好多

如果真係要買2.1既話自己試聽隨口味選擇就得
我記得依度有巴打係領域買左水貨 個價同外國msrp差不多
睇你鐘意邊個調音, spec同價錢基本上係identical
samsung既s系一路都唔係主打, 都係for冇位既用家, 依家q系咁平既情況下, 同樣價錢可以拎到高好多質素既表現

依兩支都係5.0 channel, 都係可以加sub同rear, 一樣都有virtual atmos, 連physical dimensions都差唔多, 所以最後come up to cost and 調音, sonos既人聲會比較出d同暖少少, 聽歌可能比較favorable

可以用rtings review黎做reference:
你鐘意點擺都得, 不過塞入櫃唔推薦, 依家d櫃多數都係木板加旬位, 實木都可能好d, 依家d cheap雞夾心板好難令到佢唔共震
in general依家yamaha全部soundbar都唔推薦, 完全冇任何吸引力
如果擺櫃頂又得唔得?
我見啲示範通常隻sub擺地下
其實有冇咩影響
咁落去睇多次先
個人好似偏好polk多啲
擺上電視同層又得唔得
正常黎講唔得啦 除非你玩到吊sub好似array咁, 唔係你仲難令佢冇共震

不過soundbar果d sub可以試下既, 反正output都唔會太大, 搵d野墊下佢睇下咩效果
最緊要你自己岩聽
其實擺邊都係同一個問題, 如何減少共震之餘隻sub又要放得穩, 你放係愈唔穩愈多野有機會同佢共震既surface上面咪愈難搞
如果牆身同投影器 距離大概3米 想放無線soundbar 係牆身 有咩好選擇 $10000樓下都okay
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞