Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(33)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
你打開嗰apps有冇show出嚟?

想問LG s75q想加兩隻後置應該係買邊隻?
佢話我個Q800B離左線
最簡單hard reset完重新connect過wifi再試下得唔得
amazon係寫SPQ8-S, 不過LG冇係香港單獨賣後置喇叭
我記得之前有巴打share係2460-200商場discount
完全冇任何新sonos arc既消息/leak, 不過應該今年/下年會有d動靜吧, 話晒支arc都出左就黎3年
我想問q700b同佢有咩分別?邊個好啲?
如果知道係邊度就好
Sony 電視
3000-5000 筆直
第一次買soundbar ,入門可以. 有冇師兄可以介紹! (聽請SAMSUNG 個d好似幾好, 定係配番sony會好d) 唔該
依家唔推薦Q700B, 直接入Q800B+後置會抵D, 睇戲多我會簡samsung, 你可以自己出去試下兩個品牌既調音走向, 睇下鐘意邊個多d
你追post咪知 UNY, APITA
你sony 乜型號
如果冇乜要求,配返sony可以用埋電視喇叭出聲
3.1 A3000
5.a A5000
或者samsung q800b full set 扒返上文
因為我見贈品送q700b,所以問下同S517有乜分別?
Q800B+9500S套裝/Q930B都係CP值高之選
無位放後置
睇你想點玩, 5.1.2同5.1.4既avr價錢分別都幾大, 如果短期都唔諗升級玩5.1.2就夠既話就可以玩新機, 仲有差不多一皮買喇叭, 否則依個budget我會比較推薦玩二手用上代機

喇叭就可以上友誠試下先, 搵自己鐘意既聲底, 依個budget比較尷尬, 可以選擇既有5.1套裝+反射喇叭, 例如mission, wharfedale依d, 或者分開買入門級書架+中置, 另配平平地既後置+subwoofer, 其他仲要預錢既就係線材同埋腳架, budget係有d緊, 如果可以去到$25000左右就會砌到比較理想既setup
correct番自己先, atmos唔一定要反射喇叭, 你唔介意拉明線/本身已經拉好線的話, 可以用衛星喇叭仔做atmos, 咁樣個cost會過用反射喇叭, 效果都會好d

我依家就前場用反射, 後面用衛星仔, 因為前面明線實在係太樣衰, 後面我成塊床板可以收埋晒d線完全睇唔到
A9 far from being a 家庭影院

你當佢係拆開左黎擺既soundbar會好d, in term of setup, 佢同soundbar一樣冇任何flexibility可言, 你只可以用番佢個receiver同指定既喇叭仔, 連sub都冇得換
你可以掹走插蘇🔌等10秒8秒再插返
打開電制 應該會connected返Wi-Fi
samsung依幾年係有進步既, 個環繞既效果已經係soundbar入面數一數二, 硬件上多左channel同單元, 包圍感係會好左, 比起Q80R既年代個環繞既感覺會再實在d, 但係soundbar受物理限制下都唔會變到好好多倍

要有好既包圍感, 低頻係唔可以缺少, soundbar係依方面係弱勢, 物理限制亦都令佢既分離度比喇叭setup低

soundbar係有佢既極限, 喇叭都有, 不過個limit係高好多好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞