Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(33)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
仲平過price.com嗰啲
平成一半 呢個價位仲有無對手?
買500不如直上800 啦,有10吋sub + 後置
5.0唔係500 講緊千幾蚊貨仔
要慳位一條就無法,JBL差整有限,如果係聽歌,買對edifier 2.0仲好
我都想知
買呢隻好定係Samsung S60B好啲
行貨都唔知等到幾時
samsung d bar唔包埋上牆螺絲
用緊 覺得唔錯 純代替電視聲黎講
聽歌睇劇另有2ch avr
payme HKD1380 only 即買
有跟WALL MOUNT既都有螺絲, 不過依D小野自己屋企工具箱都應該有掛...

差距又唔係好大, 不過JBL低頻既量會多過SAMSUNG
對香港JBL既代理冇任何期望, 上年大陸版變行貨都已經夠衰 如果係samsung依d多人用既牌子佢咁玩已經收得皮, 迫人用QQ音樂
你用咩試先? optical只係食到好少surround format, 就咁用普通ac3 5.1 test tone的話就冇問題, 其他atmos, dts, pcm 5.1依d全部optical都食唔到

點解買q800b依d主打surround既soundbar黎駁optical, 即係玩自己
物理唔夠位擺冇得搞, 唔建議凌空放, 你支soundbar側左即係冇辦法對到自己坐位, 物理限制下你只可以搵番放得落既model

最唔明點解要整果d連電視size都限制埋既電視櫃, 完全係零靈活度, 希望你唔係依隻
依d多數cec問題, 抆晒所有hdmi devices只係插soundbar試下
計包圍感q990b贏, 佢用多好多channel補足成個surround既音場, 我冇試過用s-center, 不過對於佢既integration好有懷疑
有啲心郁想買水貨算
價錢上1300x水貨同msrp差唔多, 我覺得都ok, 不過就睇下接唔接受到冇保
感謝我揾日去試試先!
要全部聲道發聲係要試有surround format嘅source?
駁optical試係因為部samsung電視個hdmi好似壞壞哋
唔係試咩source既問題, 係optical本身就唔會支援晒全部已普及既surround audio format, 我唔知用optical然後開surround佢會唔會識得upmix到全部channel都有聲, 但係你要試work唔work唔係用依d demo片, 係用test tone一個channel一個channel咁試

一係壞一係冇壞, 點樣好似壞壞地 買依d多channel既soundbar唔用hdmi interconnect基本上都係晒氣
如果homepod 2 vs S7YN C hing 點揀
兩野唔同野嚟…
因為唔習慣部projector係頭後面出聲…總之唔洗搏太多線 用到ps5 apple tv is ok
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞