Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(33)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
收到 step大哥
subwoofer既低頻都係由單元震動發出黎 會影響到其他人既震動係因為decouple做得唔好, 唔係因為隻sub震 基本上放地下穩既話都ok, 唔好放上櫃

soundbar既sub本身功率同單元都唔大, 真係怕影響到人既話咪係隻sub下面墊d膠墊算, 都未使用到d isolation pad
試有冇聲用test tone or demo片係最好, 用戲試又唔知套戲幾時rear channel有聲幾時冇, 又唔知mixing幾時大聲幾時細聲

samsung除左standard之外其他mode都會upmix盡用晒所有channel, 所以如果test tone都冇聲就reset再pair過試下
的確ps5做source係麻煩既, 依家佢既streaming service output到atmos既應該得disney+, apple同hbo max? 另外ps5既game都好似未有atmos。
電腦可以直接駁soundbar出atmos, 不過pc input用soundbar passthrough比mon可能會遇到唔少問題..

我同意有後置一定會優勝過冇, 因為冇後置就即係冇左半個音場, 個包圍感弱太多

得番3.5做output真係咪玩soundbar...完全冇意義, 買對好少少既喇叭仲好
細size soundbar黎講佢係唔錯的, 不過當然唔好expect佢做到大支soundbar既效果, 另外佢冇upfiring driver, 個atmos都係模擬出黎
原來disney plus update咗, 我以為ps5 app完全唔支援atmos
佢ps5整咗個自己嘅sound engine但只係headphone用, 移植去windows嘅game就反而有atmos
我仲以為佢既體驗房係好似show room咁既房, 原來係擺個電視櫃+sofa

利申: 最近搞緊room acoustic, 真係對聲音既質素影響好大 依家搵緊岩用既bass trap
我唔sure的, 利申xbox黨, ps5既資訊都係依稀記得

sony唔係最鐘意玩獨佔 肯port去pc都好好
佢第一個shot應我係觀塘個個
上網見到yamaha條yas 209價錢幾抵
大家評價係點
依條soundbar太古老啦, 已經過時

如果計2千幾依個價位, 完全冇需要簡佢, 直接試S517/Q700B好過
Yamaha Sound Bar SR-C30 e條呢 好似冇咩人講
無咩人講就唔好試
但係佢個長度岩哂我
跟住睇睇下又幾鐘意polk sign s4個套
搵日去睇多次先
依條以前打機用,依家Samsung嗰啲聲都好佢十倍

就連電子琴同價

佢啲鍵仲係空心膠,人哋已經實心幾年
有無巴打sony 電視但用samsung soundbar
想知有無咩問題,定純粹用唔晒d 功能?
samsung啲soundbar有冇淨係買條bar,唔要隻sub?
定係咁樣效果會好差
如果放得落,有sub睇戲打機個體驗會好好多
問個低B問題
其實啲sub可唔可以打橫瞓低咁擺?
得嘅話我可以塞入電視櫃是但一格
一來隻sub點都會唔輕,兩來d低音放入木櫃焗住會好唔同,你咪試試,睇下ok唔ok囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞