Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(33)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
可以用app 或者搖控wheel
https://www.ulifestyle.com.hk/video/8121
Sonos 有片show間體驗房出嚟
有買貴無買錯
如果換上SW5 更加好呢
最重要係佢聽歌都非常之ok👍🏻👍🏻👍🏻
點睇sonos beam?(唔加sub)
幾鍾意佢嘅外形同體積
自己聽下最好。我覺得ok啦
新手有問題求建議

小妹間房唔大 用緊Bose TV speaker 想換Bose 600是否不智

平時用黎玩PS5 聽歌 睇戲 ,覺得依家呢隻無乜立體聲 得中置 但因為房細 所以覺得重低音都算唔錯

另外因為電腦mon 得兩個HDMI插位 連左PS5 同HDMI to type c (MacBook) 所以用左3.5mm 做output

各位師兄俾啲建議
準備買A80K電視 (睇電視50% 打機20% netflix 30%)
請問有無建議配咩喇叭?
budget 4000-5000
謝謝各位大哥
巴打如果q930b 大約7500hkd 抵唔抵買
利申 係外國
雖然bose600有dolby atmos, 但用電腦mon/電腦/ps5好困難輸出dobly atmos/5.1/立體聲俾bose600

同埋房細嘅話,玩單條soundbar係幾不智, 因為只可以開得細聲, 聲音係出唔太到, 最好揀番有後環繞嘅soundbar, 就算開得細聲都感受到環繞/立體感

我會建議買有兩組hdmi輸入嘅soundbar, 例如samsung 990b等等, 等ps5/電腦直插soundbar,如果得3.5mm, 可以揀番對高質量嘅有源2.0/2.1喇叭

我自己都由bose tv speaker升級做bose900, 但舊電視+屋細...發揮唔太到條bose900聽歌方面就用無源2.0喇叭(其實用2.0聽歌打機睇戲都唔錯的,始終質量高過soundbar太多)
無位擺同驚嘈親鄰居
SAMSUNG Q800B+9500S
AVLIFE 4480
本身用緊三叔Q700A, 尋日買左9500S
但好怪有atmos 既片套後置就有聲出, 5.1既片就冇
試下set surround mode
不過都要睇咩戲
唔係所有戲全部時間後置都會有聲
巴打係邊到買9500S
買左幾錢
靚既Sub唔駛大聲就出到要既音效,不過好多人重係停留要夠震先叫做好bass
差唔多size㗎咋, 你買勁啲可以音壓開細啲, 到有需要嘅時候可以開大😉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞