Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(33)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
想問下Budget得2K
聽歌多,睇戲就間中
係咪Denon S217係個好選擇?
唔係, 聽歌多就買對active喇叭
都差唔多2千蚊? 咁不如直接s517, s217同s65q依d得2條channel既已經不成氣候了, s517先講得2千頭就有3.1.2

暫時所有夾品牌既功能都唔係game changer, gimmick黎
試左d咩? 有center channel既就算中低階都唔太覺有咁既問題, 會唔會係show room環境太大唔夠音聲壓?
如果你用到on wall就唔一定要focal, dali, elac, klipsch都有, 仲要唔貴

focal隻302我有考慮過, LCR用晒, 佢要夾85吋以上既screen size先fit, 太細既話佢會長過電視好多
sonos arc我好耐之前係阿二試過, 同場ab jbl 9.1的話佢個環繞包圍感係低一班, 更加唔使同samsung比, 天空聲同其他soundbar一樣都係一浸野既水平, 係聽歌順耳既, 當然唔係critical listening既level, 個soundstage都好唔錯

隻sub係soundbar sub黎講都ok, 有youtuber measure過25hz都仲有85db, 唔知係in room定cea-2010 standard, FYI svs最入門既sb1000係25hz有97db
我去sonos 試 條友應該俾我嚇親, 我用greatest show man never never 個段試人聲
呢段一試個高音見真章
所以平平地 polk es35/ R350玩 on wall 一流啦
R350先 三條做曬 前中 先一萬, 如果用ES , 8000 都唔使搞掂
Focal 302 萬五一隻, 一對都3 萬, 仲貴過一對key R 座地
其實會唔會badlist晒我地架?我又係玩咗d野,令佢嚇親

“Witness me!”
放心, 依d general level既野有咩可以嚇親

試下拎隻舊版edge of tomorrow既bd去d真正影音showroom度試, 佢既lfe同center channel有低至10hz既content 如果隻center set左做large隨時燒voice coil
唔係影音分家要聽埋歌的話, 我自己覺得polk真係唔係一個好選擇

都係建議你要試下先決定, 天下有晒B&W, FOCAL, POLK, 仲有好多其他品牌可以同場AB
我都知聽歌唔係專長既
但要抵用 又要啱位擺 好多難度
Sonos 條友立即俾乜野反應俾你?
佢放棄咗啦
俾個airplay我用自己啲戲自己試
佢都知道你是內行人無得用sales tone 黎同你sell
佢都跳曬啲ppt 廢話
不過都主力sales 隻apps
sonos arc 會唔會出第二代, 而家諗緊買beam 2 定 arc 好, 70呎廳
有筆直就arc
beam 2 無反射單元
如果beam 2 同era 300比? 仲未搵到間有era300 demo聽, 有機會諗住擺房用
唔同野嚟wo
Arc用嚟睇戲
ERA300 用嚟聽歌同埋俾beam 2/ ARC做後置
無得互相取代
呢d兩難位,上去試就最好。
官方有得試,但青蛙巴已覆,Era300同Beam2係兩件野來,不能咁比較。

Era300在Pair soundbar 時只可以做後置surround speakers, 我Era100同300聽晒後我買100就夠,當然犧牲個soundstage但已夠爽皮
Q800B問題
個SOUNDBAR冇得連電話既
之前禁個制
會有個BT字可以選
而家只有TV EARC同HDMI
冇左個BT
有冇人知點解
唔該
Sq兄邊度買S517係2千頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞