Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(33)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
兩部夾埋唔使$3000? 咁都ok

yamaha部野2手都要1.5k, 即係部amp都係1.5k, tb山寨殼icepower都要一千鬆d, 當買個靚仔殼都抵
見啲soundbar通常都係放電視櫃上面,個up-firing離天花板有成6呎,其實仲夠唔夠力水做atmos個反射?
想問下qp5個base正常應該擺電視隔離定擺sofa後面會好d
你問我就一定話上高d, 最好上埋q990b 再諗下1300x就更好
唔使諗太多, 就算旗艦soundbar, atmos既天空聲效果極其量都係一浸野, 不過有atmos對個音場既擴展作用更加大, 個前場會感覺闊左
擺電視果邊會好d, 不過無線你想點擺都得, 可以自己慢慢試
我都係口痕問下
而家用緊入門5.1.2,唔會考慮住。係有時見soundbar xxx 嗰啲review講到soundbar啲天空聲道好堅咁樣,先好奇問下呢度用緊嘅巴打
Yamaha 1千
雙聲道M 3680
其實 AVR 反射咁大隻都係有啲效果
啲review 有時俾面代理會跨大少少 勿認真
電視隔離
依d review同d音響review一樣, 睇完就算啦 9成都係收錢做野

音響review既最大作用係做shortlisting, 點都要自己再去試
下一步可以拆開番玩dac, yamaha做transport, 佢粒ess9006as麻麻地, 你咁玩其實同直接入部WXA-50冇咩分別 wxa起碼sure係用icepower

部野要$3680 你點樣搵到依部野的, 都幾冷門下
院長 有入…
原來諗住 等7月個2000 入Bluesound node 2021
但都要補2700
咁啱我表哥平放部XC50
咪玩下
True,可惜av界無Alfred嗰類嘅kol
如果純transport可以諗下wiim mini, 依排佢都幾hit下, 同埋個app都唔差

再唔係就玩raspberry pi, 基本上你想做咩都得, 我就砌好左個有iir dsp engine+variable sample rate既os, 自己用rew+rephase做filter, 即係手動dirac live 再加i2s hat同lps, 要自己動手不過平靚正

power amp如果你玩class d就focus番係d大module度吧, ncx同nilai都有diy kit, 不過依家有成品機既都唔會平, 再落就上代purifi同ncore, 周街都係, 冇咩必要用d不明來歷既機

tangent部野連tear down都冇, 唯一一張係佢部preamp既相, 睇入面好似大陸機, search左一下原來都係made in china, 即係又貼牌
新 HomePod
我專登去大鋪試旗艦
佢個到set好晒, 我都無feel
個sales死話已經好出咖啦咼
唯有當自己木耳
你可以去戲院拎多啲實體天空聲既feel,
再比較

soundbar 不嬲天空聲 當bouns
所以大家真係唔好盡信啲review,學樓上巴打講做個reference自己實測最好
巴打去邊間試邊隻?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞