Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(33)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
出燒廢卷前一日完左
咁等下算
唔急
一路都做緊
依家用cu app買電子禮卷仲每1000送100
買完電子卷去返太古/樂富比
圍起4080就得
係唔係買左先留到月尾樂富用都ok
我就係用消費卷俾,好爽
依家諗緊買唔買條靚少少既hdmi配條soundbar
唔得,4月27至5月1唔比係樂富用
睇清楚條款
奇怪
樂富有乜搞作
咁我買定先5月買sound-bar
一樣係每千減百,但係就唔使登記會員,行入去就得
依家你要裝app登記做會員,仲用唔到八達通買卷
咁個日直接樂富買好似仲好
soundbar價錢冇電視咁浮動,問題不大
樓主,我睇完你回覆
想買Apple tv
Check左我q600b有Dolby mat
係咪出到atmos了?
唔熟咩pcm lpcm ,係咪比dd+差?

Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(28)
https://lih.kg/ysHheuX
#342 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
pcm你當係最原始嘅聲音格式, 無壓縮所以最好
我見q600b好似冇寫支援pcm, 但又支援dolby mat我唔太明, 因為dolby mat係包咗pcm
anyway你電視出唔到atmos所以要apple tv?定係想睇blu ray rip?
係呀,舊電視出唔到atmos
係囉,我見有寫Dolby mat
其實睇streaming service應該唔駛理哩堆野, 係睇blu ray碟或者rip個陣先要理
星期二晚送到, 玩左幾日,
試電影, topgun 2 , 都比得上入門avm 加衛星仔機, 最突出10吋底音,真係打心口,不過真係好大舊(以前我用5吋sub 仔)

人聲係差少少, 電影類唔覺,但睇演唱會 ,歌唱類 影片, 就易比較聽得出。(set voice +1)

可以配條好d 電源, 人聲會有明顯提升。
polk magnifi max ax sr定係 SAMSUNG 990B好
咁我買咖啦

Polk Audio MAGNIFI MAX SR 豐澤做緊3999 好似幾抵屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞