Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(33)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
你冇做喉藏線拉hdmi? 無線interconnect用咩soundbar都唔會有好既效果
明白哂巴打,今日出去試完覺得Samsung隻Q700B啱口味啲,但想問吓如果駁SONY電視會唔會有咩問題?
So9sad 因為投影器d聲麻麻 只要有upgrade就得
諗住買Sony電視+ht-a9+sw5
但係想聽歌多d 是咪買 sono arc+ 2對era 3000+sub gen3 定係samsung電視+q990b 定係bose surround 700
聽歌就2.0啦
即係咩
兩聲道,書架喇叭嗰啲
LG果2款值唔值得等?有冇消息話香港幾時有?
想買se6 有冇過往價位參考下?
用緊G2
q990b加對kef lsx/klipsch the fives好過
打算Sono arc+ era300+sub gen3
然後買多對the fives放房

本身諗住bose 900 但個surround 好似2-3年前既野 唔知會唔會冇era300咁好 btw下一步去聽聽studio聽聽再落最後決定
sonos全套性價比好低 arc咪又係出左三年
唔鍾意samsung不如JBL bar1000
都有真無線後置
想買9500S 後置支架
有冇人有買過介紹?
是否淘好些

另有冇人買左990B 930B
送腳架唔用放賣?
另有個難題
新買左Q800B來睇戲睇電視
但本身有NAIM ATOM +LS50 META
+KC62聽歌

兩者都有HDMI ARC 輸出的
想用HDMI駁電視
(都有ARC HDMI頭 但只有一個頭)
睇Apple TV 或YOUTUBE等等
聽歌就轉2.1
睇戲就轉sound bar
有冇可能有切換器可簡單轉換到?

剛買左個3 in1 HDMI 切換器有ARC
駁左冇聲出
如轉用雙向的切換器得唔得?
另音頻分離器又可以嗎?
Samsung都可以呀 如果買會連埋samsung電視一次過買 我係諗緊era 300大舊d 音效會唔會好d咁解 但如果差唔多 買990+ The fives好似全面d
有無人試過sony 電視夾samsung 990B soundbar
間唔中開電視後就會出唔到聲, 但soundbar仲顯示連到earc
要係電視較一較earc開關或HDMI線重插先正常

用緊sony A95K +990B
其實 Sonos 抵玩在 life cycle 長同 keep 住有 software update
同埋想 upgrade 換款唔洗成 set 換
但係想久唔久就換曬成套玩新嘢嘅話 Samsung JBL 會啱啲

但係聽歌 klipsch the fives 就真係性價比之王
係 除非你玩到我咁
玩AVR 同影音分家
駁都駁到傻
hdmi係會有依d小問題, 用其他牌子都會係咁, hdmi issues無咩穩定既解決方法, 我依家用雜牌唱k soundbar連samsung tv都係有時要開關arc先會有聲
主要係era 300好貴...好似一隻2千幾? 如果一對都成5000, 差唔多可以買到其他牌子既active bookshelf了, 仲要era駁soundbar只可以做rear, 咁貴又浪費左
點解要駁埋一齊? atom本身咪可以做埋streamer, 直出ls50meta+kc62

電視咪arc to arc q800b, 然後apple tv and 電視自己做番source, 咁樣完全分家咪兩邊都有最高既質素
香港買到果d都係淘寶貨, 所以如果想有多d選擇既可以直接淘
今代都係d software upgrade, 據聞新型號可以arr, allm, 4k120 passthrough, 如果係既話依個反而最大賣點, 其他software野個人冇感覺

LG一路都唔care香港soundbar市場, 所以要等幾耐先出真係唔知
因為地方唔大 冇地方放subwoofer 想就咁買一條果啲soundbar 就算
同埋自己都用緊LG G2電視 所以soundbar 都想揀翻LG 統一性好啲
咁是但買支2.1既...反正都只係無線connect

上新下舊, 下面完全冇treatment, 上面係有diffuser+absorber

再一次證明room acoustics係幾咁重要, 依家我absorb同diffuse既比例係2:1, 之後會試後牆全部用晒diffuser, 因為absorber放後牆雖然eliminate左反射波解決左部分sbir null, 不過出黎既聲會好死, 會試下將d absorber移去側牆, 可惜間房放唔到bass trap去解決低頻既peak, 果部分唯有用dsp解決

所以冇treatment既空間用幾靚既器材都係大打折扣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞