Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(33)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
reset完成功
唔該哂
掹插蘇唔得
要reset完重開先得
但都唔該哂
唔記得左去買Q800B+9500
依家優惠期過左
A9 far from being a 家庭影院

你當佢係拆開左黎擺既soundbar會好d, in term of setup, 佢同soundbar一樣冇任何flexibility可言, 你只可以用番佢個receiver同指定既喇叭仔, 連sub都冇得換
睇你想點玩, 5.1.2同5.1.4既avr價錢分別都幾大, 如果短期都唔諗升級玩5.1.2就夠既話就可以玩新機, 仲有差不多一皮買喇叭, 否則依個budget我會比較推薦玩二手用上代機

喇叭就可以上友誠試下先, 搵自己鐘意既聲底, 依個budget比較尷尬, 可以選擇既有5.1套裝+反射喇叭, 例如mission, wharfedale依d, 或者分開買入門級書架+中置, 另配平平地既後置+subwoofer, 其他仲要預錢既就係線材同埋腳架, budget係有d緊, 如果可以去到$25000左右就會砌到比較理想既setup
係咪connect咗啲乜嘢支那牌子device?
咁逐個逐個device唔插hdmi試
請教下Q990B 果兩隻後置, 其實點擺位先做到最好既效果?

見有人話擺耳仔水平, 有啲話擺高啲都得
不如自己試吓聽吓咪得
諗緊S517定S75Q
用緊LG電視
S75Q好似夾啲?又可以另加後置?
定上Q800B?
買咗990B
我用緊LG55C2
買左Q800B
$4080包埋後置超抵
咸片生活呢個優惠係咪已經完咗?
surround 感好要中置強同sub 仔強
soundbar 兩樣都唔掂
諗住就咁一條soundbar唔攪咁多野住係咪Bose Soundbar 900最好?
一條過最好無Ambeo 大條個隻
恭喜巴打~
要放地下
放sofa旁係咪都OK
簡單答案: 無線你想點擺都得

不過low frequency唔係全部都冇方向性, on average 100-120hz左右你就會開始localize到隻sub, soundbar單元太細做唔到咩低頻, 所以sub既crossover應該更高, 亦即係你愈易localize到佢

擺subwoofer最practical既目標係你感受到低頻既時候唔會覺得佢係由某一點發出黎既, 咁就係最佳既integration
係商場優惠黎, 冇左之後就扣少4舊水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞