Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(33)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
我聽過話唔同種類會有唔同音量, 即係pcm同dolby, dts會唔同
大約5月左右, 到時應該都會有巴打share清貨價
明白
唔該哂
但係如果土地問題擺唔到後置 (定係有無其他擺法?)

如果淨係soundbar+subwoofer有無好選擇?
先謝
正常既, atmos同dts既音量都會唔同, 相同既level我覺得dts hd ma係比atmos truehd大聲d

不過reddit講個issue係related to arc/earc, 因為電視冇hdmi out, 一定要用arc/earc先可以output audio signal比soundbar
Q800B or 二手JBL 9.1
其實有無可能兩邊共用一個sub?
Q800B都好似唔錯
其實我得一邊梳化擺到後置
如果咁樣係咪寧願就咁soundbar+subwoofer算?
唔記得買過邊隻2.0
果陣同人講過2.0唔夠bass,
就俾人推薦左買有sub既2.1
試過係ok,之後就覺得要bass的話2.1>>2.0

唉…而家為左慳位
要捨棄聽得好順無事既2.1
又要去試部新既2.0
先再買bar 1300
感覺好似有少少唔合理咁
鬼叫自己屋企無咁多位
我見人話Q930B可以將對後置擺前面
有無人試過掂唔掂?
edifier果d 2.1只係multimedia level 要認真聽歌係得airpulse系列可以聽下

2.1唔一定好過2.0, 都要睇你隻subwoofer係咩level, 如果你用edifier依d setup都覺得冇問題既話, 我覺得你就咁用soundbar都唔會覺得有咩大問題
冇話冇可能, 用ambeo plus/max, 有sub out, 再買對active with sub out, 隻sub用y split插兩邊rca
只係可以放一對, 唔會放一邊, 如果空間唔容許都冇辦法
邊個天才話的, 只係要有聲出你將佢放邊度都得添
感謝
Sony 電視
3000 筆直
Denon s517 同sony ht a3000/5000

-定係揀517?
第一次買soundbar ,入門可以
用梗Q930B, 佢係可以set後置放係前面,但我唔明咁樣有咩意義,所以都冇試過
而家我問題係梳化無位擺
其實BAR 1000個design唔錯
但佢個subwoofer又太大唔夠位
唔一定擺死個位
無線最好就係周圍擺
s517同sony a5000都唔係同一個level sony a5000個價可以買到q930b了

sony除左a9都唔推薦, cp值極低

又係wor, 搵manual先見到, 我柒左

不過真係唔知用黎做咩, 我估佢有機會會將LR channel既某d frequency派埋比surround做, 有d為擺而擺, 隨時仲會搞到d聲亂晒
後置用腳架咪得, zip係sofa底左右

搞掂晒部streaming transport, 用usb轉12v電改3.5 ts比隻subwoofer做trigger i2s入dac, 再加埋部lps, 叫做收貨

搞左咁耐, 琴晚終於可以坐低聽下歌
想問吓$7000價位來講,990b 係唔係最佳選擇?

見而家 $7200送腳架

留意皇帝位要係兩個後置正中間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞