Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(33)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
SC9 我覺得係個支架吸引多D
唔知算唔算soundbar/家庭影院問題

如果我有一部電視+個moon駁住pc+ps5
想兩個source一齊出聲嘅可以點做
即係例如ps5打緊機 pc聽緊歌
但想喺一條soundbar同時出哂兩邊聲

上網搵過下有啲mixer/extractor好似做到
但我唔太肯定係咪exactly我要嘅野
就算有又得好少有hdmi out

如果無hdmi earc out出條soundbar
係咪會無緊啲dolby乜乜果啲
Bose 900 soundbar 水係咪都 pair 到對700 surround?有冇師兄奶過野
我比較好奇咁樣玩到底有咩效果?
真心想知你個實際玩法會係點
bose is better, 不過d firmware既問題就睇你遇唔遇到

冇後置同冇sub已經做唔到好完整既包圍感, seperation同atmos既效果要好好soundbar已經做唔到 you ask for too much while spending too little
如果都只係所有聲MIX埋一齊, 你不如買對BOOKSHELF比部PC聽歌
買部HDMI MIXER既錢應該都夠買對EDIFIER
9.1係多software既問題, 不過bar1000我就唔係好見到, 應該係話連討論都冇咩
我有部desktop行緊dual mon
一條線出電視
另一條出個mon
電視同時再駁住部ps5同soundbar
即hdmi1 - pc
hdmi2 - ps5
hdmi3 - soundbar
咁suppose我而家部電視個input轉左去hdmi2玩ps5
咁部電腦係咪就無左聲?
但我可能電腦播緊歌或者睇緊utube
想d聲可以係soundbar出埋

咁講明唔明
not true, 上代既S80已經係3隻upfiring driver, atmos都只係用左右兩隻黎做反射, 中間果隻只會用黎做center channel, 出黎既效果只可以講係搵野黎搞

多喇叭唔一定等於增強, integration係好重要, 電視本身喇叭既擺位一定唔係optimal, 我就唔覺得會有幾大實際幫助, 就好似samsung既q-symphony一樣, 都唔係咩game changer
in general唔太推薦, 除非你對價錢冇concern同想用番sony成套
有cec就可以, arc同cec係冇關係
想請教下會有咩好推薦? 因為無位放後置,如果要硬食後置就未必會考慮
就咁答左dolby 先, 冇eARC 都可以SUPPORT lossy atmos, 即係netflix , D+ 個D,
但基本係你條生吧本身有冇support dolby atmos
同佢講買黎比小朋友坐上去著鞋仔用
買張capture card比pc, 不過依家市面上未有support hdmi 2.1既
呢個我都有諗過 感覺真係最簡單
本身諗緊買sonos beam 2定bose 600
好似兩款都有

但頭先問完chatgpt
如果有其他bose product
bose好似有個叫simplesync嘅功能做到我想做嘅野
然後我本身又有個bose嘅speaker
好似就解決左個問題
放唔到後置又放得落sub既我會推薦jbl, 因為jbl對後置唔使長放, 要用先拆出黎放係sofa左右都得

只得一條bar既話sonos arc叫做冇咩鑊氣效果又唔差, 不過都出左好耐唔知幾時會有新版replacement
ps4時代我用avermedia效果都ok, 不過主要係streaming同recording用
會震親d貓

不過我仲好一廂情願Bose 會出對900 surround 連 upfiring channel
想問下大家有冇遇過睇電視(e.g. viu ) 聲畫唔同步?好似最近先係咁,但都無咩轉過setup

用緊LG B1 電視同 Bose sb900(都用左成年咁濟)
但睇 YouTube Netflix PS5 又好正常
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞