Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(33)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
收到 多謝
請問
如果budget 500-1000
想買個電腦用既soundbar,有冇咩選擇

主要係想replace e家個二十幾年前既altec 2.1
果時跟Tiny買既
是但睇樣買, 依d價錢你買咩都冇咩分別
我用緊果隻

以e家既技術
會唔會一隻Razer Leviathan V2 X PC gaming sound bar都好過佢
暫時未有soundbar有完全hdmi 2.1 passthrough, 預左冇4k/120, 某d bar可以passthrough到vrr, allm

ps5/xsx最理想都係直插電視再arc/earc出soundbar
消費卷應該有優惠, 加多幾百上S517 / Q700B
要玩class d點解唔上TB買部偽purifi, 依部機仔50w 8ohm有d似tpa3255 or icepower果d cheap amp 低budget玩chi-fi其實可能仲好
budget唔係問題我推1300x and q990b, 但係高階soundbar都係似環繞效果為主, 你可以specific boost其中一個channel, 但係出黎既效果會唔太平衡

所以你要清楚你想要咩先, 如果完全唔追求睇戲效果, 空間亦都唔太大既話, 是但買支2.0 channel既soundbar都可能meet到你既要求
有冇同場比較過其他型號? 都未有時間去試下佢
想試 sonos ,不過冇demo.而且組一套齊件要成萬幾銀。

得支jbl 1000 ,貴左d,又舊款d

格完價, 都係呢polk 個價底買。

啱啱拆左入門avm , 咁soundbar 個價上萬蚊, 不如玩返avm .

都係睇價做人,soundbar 點搞都係得個幾串單元,點都比唔上avm 配大單元喇叭咁爽皮。
廳都大 4米深
依家個samsung 2.1,實際都係blue
可能太舊model
我對1300 其實係有d 興趣
但價錢好challenging...🤣
q930b依家應該5千尾就買到, polk果支max ax sr都係唔使6千, 可以去試下
係, 不過依家S517同S217價錢相距太少, 直接S517好過
想問下3-4k又有咩選擇 thx
9500s已經穩定左好多, 2019 R系時不時都會有user話斷線, 依度都唔少巴打用9500s, 暫時都冇咩見有connection問題

因為個價都好抵,但如果唔穩定就寧願加多d上930b
但係我屋企細,930b多果兩個側聲道應該唔太明顯
你將你對喇叭打橫擺痴埋佢做一條野, 然後係pc是但用個software整virtual surround, 應該同幾百蚊既soundbar冇分別
polk max ax sr同q930b打對台, samsung多左側環繞channel同後置都有upfiring driver, polk隻sub就大2吋
其實都係貴買平用, soundbar靈活度唔高, 冇得拆散升級, 所以直接上旗艦就一段時間都唔使諗升級依樣野

不過我係怕你得物無所用, 如果開期都有小朋友唔可以開得大聲, 旗艦都發揮唔到
Thx
Dayoff落場試試佢
s517之前最平計埋商場信用卡優惠係2千中, 消費卷出左之後唔知有冇咩優惠
之前巴打報料 q800b+9500s $4480, cp值高

q990c一出就減價
我都係有劵唔使點補錢玩下
呢部細得嚟又有auto standby
幾岩要求
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞