Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(33)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
你用藍牙睇Netflix d+ 出唔到Atmos wo
唔緊要
個個都要慢慢學
好難咁計, 個個人對聲壓既要求都唔一樣, 座既距離又唔同, 空間分佈都唔同, 簡單黎講, 普通空間, 就算低階q600b都已經夠聲, 包圍感就另一回事, 依個仲要睇埋room acoustic仲有低頻既質同量

一般soundbar produce既聲壓其實都唔細, 以rtings既測試空間計, 5.5米 x 4.9米 x 2.75米, mic距離2.3米, q800b開到盡可以有96.3db, 已經超過reference既85db level, 當然開得愈大聲distortion會愈大, power愈大distortion愈大係冇得改變
q800b做$4080既時候真係抵玩, 唔急既咪等q930b同q990b清貨

歐美住大屋就玩喇叭, 仲玩soundbar
如果有獨立空間玩音響梗係唔好浪費, 砌套喇叭玩啦, 儲多少少買對靚d既喇叭+合併amp玩下先
真係想唔見線就下次裝修藏暗喉
琴日去AVLife買Q800B
9500S已經無貨要排期等
都係慣例hard reset晒soundbar同電視再試
1) 砌avr+喇叭setup
2) 各品牌旗艦soundbar全套
3) sony A9+sub如果空間唔係方正的話, 例如鑽石廳

15k玩soundbar都已經好多budget了
咁當然要有番咁上下聲壓你先可以聽到晒應該要聽到既聲, 你開細聲d咪聽得冇咁多野, 同你用earphone/headphone開大細聲一樣
距離少少唔太大影響, 鑽石廳冇拉直依d就真係搞唔掂
試過了。。 唔得
唔插其他野只係插soundbar得唔得? 如果有另一部電視都可以試埋, 都係唔得就有機會hdmi個部分出左事..要call cs
入門級有咩推介🙏
睇你想點玩, 如果重視聽歌就買對好d既喇叭, 主動/被動都得, 視乎你未來會唔會想用番對喇叭一件一件咁升級其他component, 如果會的話玩passive再夾amp, 否則玩active買完番屋企插電就用得

如果重視睇戲就要考慮左floor plan之後買avr同喇叭, 大致上同我上幾頁既回覆一樣 https://lih.kg/zDvzQOX

如果決定左玩喇叭, 咩方向都好, 第一件事都係要出去試左喇叭先
Hi 單身🐶專利
唔使單身, 有錢間多間影音房咪得
1. 要有錢買大屋
2. 你估多間房就唔使海關 , 太天真了
後置要set 高,我set 3,唔set 太細聲
要過海關有好多方法既 到你經歷過就會明

香港地唔使大, 有獨立100呎玩影音都好開心了 我都有唔少friend 50呎書房仔玩2ch
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞