Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(33)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
請問$2000樓下最好選擇係咪S217?
唔係
當你pass through咗audio俾amp/soundbar出聲就唔需要
唔該哂
請問迷你 soundbar有咩好推介

位置最多夠長放sonos beam
見到有兩隻短野
Polk MagniFi Mini AX但唔熟呢個牌子,個woofer夠細
另一個LG Eclair QP5 spec好似最好?有hdmi in

呢三款有咩推介,本身用來睇電視同睇戲
聽歌不重要已有homepod
AX 好過 LG價錢反映左
用緊仲諗緊加唔加對後無線
係咸片生活訂左 polk ax sr , 6千找2蚊, 送300 超市coupon.

個價算係咁, 等收貨後再評價
去左偉明買 乜都無得送
請教大家,用緊 LG C2 77
因有小朋友,有時要keep 住細聲
想聽得清楚d, 係咪要集中搵有中間channel 個d?

有咩Candidate推介
新 LG SC9 好似一體化幾好
定 Bose 900
Or JBL 1300?
咁點解唔直接用headphone
用apple tv可以pair2對headphone

btw可以試下開音效既夜間模式/對白增強
好多電視都有呢個功能
Mood 問題🤣
打機我會用headset
不過日常有時想睇下youtube netflix 咁...
消費劵大作戰 實現平民式影音分家
Tangent Power AmpsterII
+ 二手收部Yamaha XC50 streamer 連前級
再經 RCA switch 駁x4700 同Yamaha 之間切換
(我知有失真既,但無能力同位置真係分開兩套)

請問1000-2000 有咩好推介
想趁貨尾期買q990b, 想請問如果遊戲機駁soundbar hdmi in入番電視會唔會跌frame rate/聲話唔同步咁架?

唔好意思十幾年冇買過電視,soundbar我第一次買如問得低能求指正
有冇PC巴打分享下
如果用JBL bar1000/Sonos Arc/Samsung 990b果啲
用HDMI出啲聲有冇問題?
我見windows store都有Dolby atmos
聽歌,睇Disney plus,打機果啲都應該冇問題?
S217 都唔錯 呢個價
打機的話你要make sure條bar支援pcm 7.1同dolby MAT(即係PCM加atmos)
最好就直插soundbar因為電視passthrough以上format有機會有問題
只可以講我用JBL Bar 9.1冇大問題,係睇youtube有時會無聲要pc mute再unmute
另外網上見過人話Q990B播PCM 7.1會有問題,詳情我唔清楚
想請問下梳化背後已經係牆 隔離係窗
用緊sonos Arc + sub 諗住配埋個後置
會用stand放sonos one 係2邊背後 唔知會唔會太近?我見佢建議要距離成8-10ft

示意圖
想買個soundbar for打ps5用
有冇推介
buget大約$1500
恭喜哂,影音分家第一步
巴打們 想搵5.1 既soundbar 想問有邊款推介?
想搵中/高階既5.1
唔會啦 我放書架喇叭都係咁
你筆直?
入門 就q700b + 後置

中高 Q930/Q990B
JBL BAR 1000
Sonos beam + sub + 後置
Polk AX SR
SONY A7000 + sub + 後置
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞