Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(33)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
條友最叻將d一分鐘睇完既spec講十分鐘, 然後吹下soundbar可以做到HT既效果, 仲有咩學

我去望佢講atmos擺位條片, 又係晒gas, 我係度覆過n咁多次, 一個post講得完既野佢出條十幾分鐘既片黎講 咩"理論上低音冇方向性, 又有人話有", 即係冇講過野, 連low frequency既bass同sub bass既分別都唔講得個吹字 我極度懷疑條友都係聽下d sales講就當識既阿叔黎
依個價套裝抵過剩買q700b, 冇買錯
上連登,莫認真,你唔啱睇咪唔睇或睇住冷笑囉。

長氣見人見至啦
我都得閒就去影音店試野, 不過唔係試soundbar咁解

唔知香港有focal vestia同theva既demo未, 睇下同chora and aria系列差幾多
真係好抵 可惜係無位
我架車都換咗對 focal front element, 法國佬野好個人口味, 別人換對幾舊水alpine/pioneers就吹到識飛咁,我除咗笑笑重可以講乜
佢可以吸引到d完全冇概念既新手, 真係識既人睇就得啖笑

不過我都明普通人唔係好care既, 最鐘意既就係快餐資訊, 岩定錯都冇咩所謂, 後面既theory更加唔會理, 如果唔係高鳩都唔會有5百幾萬sub
車既focal都有成套utopia wor, 可以用埋鈹高音, 不過車既影音我就唔熟了

focal我只係試到sopra level, utopia都未試過, 不過好睇夾咩機, focal既高音真係唔係個個岩聽, match得唔好都幾尖下
識笑都係一個過程來。講到尾,Soundbar幾百同幾萬都有,普通人入坑都要個機緣,例如識d壞朋友咁。

但去到某d年紀,朋友少咗,自然就要搵參考,除咗自己聽之外,reference都要 - 包括好同壞。

點都好,阿叔最少只係長氣,唔係好似另一個YouTuber 乜7糯米咁乜都可以搵到位讚
都岩既, 唔係影音界就唔會有咁多打手 好多產品既價值都係靠pr做出黎

乜糯米我好耐之前都有睇 依家只會睇胡說
我覺得佢對無概念既新手最好就係解釋咩叫完整既surround 系統
5.1.2 點都要有隻真後置
大家唔好幻想反射做到後置
好多時 未聽過就唔知差幾遠
我都煲俾我表哥毒
佢套 Denon x6400 睇完 復仇者4
就跳坑了 (又咁啱執到套平Polk, 整定既)
呢個世界就係咁,你毒下人,人又毒下你
但我表哥另一套 KEF R5 2ch 毒唔到我佢成套野成10 皮
我屋企又唔可能擺多套2ch
玩玩下就知,幾貴都好,唔啱自己聽,就係唔啱。

當人地花時間撚電撚線材又夾DAC/Amp, 我開手機播下片睇好過啦
佢鐘意聽發燒碟 膽+ R5係幾啱 但我聽開J POP 隊過隻宇多田光落去 唔太啱
以前Jpop 安橋/Pioneer/Yamaha 都好易夾,不過都那些年了。
而家我隻前級連streamer就係Yamaha
q800b 係唔係仲有特價定係完咗 所以到q990b
細條s217 未有,佢送好過自己攞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞