Soundbar及家庭影院的抉擇,求解答(33)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
了解
可能睇返香港環境細 1000 會受歡迎過1300
9尺即係3米, 唔太明點解買A9好過買soundbar, A9既強項根本唔係依度 A9仲要本身冇center, 靠LR做phantom center我覺得直情係掉番轉, 買soundbar好過買A9, 除非鑽石廳或者奇怪則

係rtings test room, A9既max spl只有86.4 dB, Q990B係101.0 dB

另外A9都只係soundbar level, 唔好期待佢可以取代到傳統2ch setup
可能係我有bias, sony tv既hdmi係好多issues 講緊既唔只soundbar, 其他devices都有

利申: 一路對sony電視冇特別好感
識, soundbar arc to arc駁番就得
唔係好吸引, b&w 6系我自己覺得係極難聽
唔好意思想問多少少,如果compare Q700B同Q800B,兩者嘅聽感差得有幾遠?明白係主觀感受,但都想問問咁多位巴打意見
只計聽感單bar的話個差別主要係音場同低頻度, q800b有側反射, 空間容許既話場會完整過q700b, 唔會得前面有聲就斷左, 另外就係sub 6.5" vs 8", q700b低頻無論量感同深度都輸唔少
Denon 550 得唔得
想搭單問
單獨用sonos era 100係咪可以用laptop/電話嘅bluetooth嚟connect?
唔一定要再用佢個app/airplay?
JBL 1300 等唔等行貨好
Era300做satellite, 係好但係唔係值呢個價,我好有保留。做Stereo就好睇你對佢既Tuning口味
我都諗緊
要拆番做Stereo mode自可以支援Bluetooth/direct in.

但拆來拆去,你最後都會習慣用Stereo mode😊
sen記愈出愈細 整條ambeo mini
想搭單問問,如果電視係A95K配返A9+SW5,電視可以當中置喇叭的話,對比Q990B,個環繞感邊個會好啲?感謝!
無upfiring, 偏貴
越出越down grade…
C hing 介紹隻黎
筆直5000 以下又只可以淨一條bar❓
睇下仲有無LG S7YN
3.0.2
但呢條會無乜低音
+1

不過900都出左成兩年佢都仲唔出新,而家全世界都有upfring佢真係好蝕底
我都等緊,好心動想直接入水貨
Era300啲聲好正
但太貴啦
一對貴過支Arc
想問支牌edifier b700同三叔q800b 差別大唔大,就咁睇好似差唔多
主要係q800b太長 屌成1.11m 唔多夠位,可能要凌空1/3條bar
利申用緊三叔電視,但聽聞q symphony , spacefit呢啲都係gimmick嘢? wireless atmos唔會考慮,一定插線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞