【校園/愛情】戀上鄰家女孩(布甸篇)

880 回覆
27 Like 2 Dislike
曉琳嗰張係佑男釘嘅,佑男嗰張就係曉琳釘嘅
21.

「早啊。」我同家樂互相打過招呼之後,就轉身入返課室。

家樂行返埋位嗰陣,見到塊壁報板,表情都無咩特別異樣,大概係尋日佢幫完子瑜整完壁報板之後,返課室執書包嘅時候,都已經見到我哋班塊壁報板發生緊咩事。

不過返到埋位之後,我先發現原來家樂個書包一早放咗喺佢張凳上面,即係代表佢仲早過我返到課室,然後又出咗去,但見佢頭先拎住個麵包衝上樓梯,又唔係由子瑜班房方向返嚟,咁即係去咗邊處嚟呢?

唉算啦,我諗咁多做乜?

「陳佑男,我無意之中知道咗一個秘密,雖然呢個都唔算得係秘密,因為已經有其他同級嘅同學都見到。」家樂哄埋我耳邊度細細聲講。

「又有秘密?」

「尋晚呢,我去咗旺角返補習社補Chem,我都係第一日返,但你知唔知我撞到邊個?」家樂故裝神秘咁問我。

「邊個?」

原本我以為佢想講佢同子瑜發展成點,但原來係講佢自己嘅事,所以我都只係扮認真咁聽,但聽聽吓就發覺唔係喎!補習社?唔通真係咁橋?忽然間刺中咗我嘅好奇心,我擰轉面望住家樂,我諗佢都感覺到我已經估到係邊個。

「就係曉琳啊。」家樂隨即開估。

果然無估錯,咁但係點解要咁細聲講,都唔算係唔見得光嘅秘密啊。

呢個時候家樂再壓低聲線:「不過呢,我無同佢坐埋一齊,因為我遲咗少少先到,再加上佢隔離已經有個男仔坐咗喺度,起初我都認唔出個男仔係邊個,後尾落堂我見到佢正面嗰陣,我先認得出佢係你哋藍社個社長啊!而且佢成堂喺度同曉琳有講有笑咁...」

「吓!?」

成件事只要諗深一層就知好唔對路,因為呢個社長讀緊中五,高我哋一級,中四讀嘅嘢同中五又唔同,就算要補習都應該唔會係同讀緊中四嘅曉琳同班啩?

一齊補習...仲要有講有笑添...

呢幾日發生嘅事,等我仲幻想同曉琳嘅可能性越嚟越高嗰陣,點知突然間殺出個程咬金,所有嘢一下子又好似俾人打回原形,而且唔係家樂咁樣提起,我都差啲唔記得曉琳本身就有好多師兄排住隊想溝佢,而我就由始至終都唔知自己排緊第幾位。

「咁佢哋落咗堂係咪一齊走?」我覺得呢條有一條關鍵性問題,因為一齊補習一齊坐都可以話係咁啱得咁橋啫,但一唔一齊走個分別就可以係天淵之別。

與此同時,我向住最前排座位張望,曉琳個位依然係空空如也,咁遲都仲未返?曉琳好少可會遲到...

「開頭啊,佢哋真係一齊走㗎...」聽完我都有啲後悔做咩要挖苦自己,但家樂隨即又繼續講落去...

「但我睇唔過眼,主動行過去同曉琳相認,佢先發現原來我同佢同班,跟住佢就同個社長講咗幾句話,我估應該都係講bye bye之類,之後個社長就自己走咗,曉琳就同我一齊搭地鐵返屋企。」

真係好彩,家樂喺關鍵時刻出手,喺社長魔掌之中救返曉琳出嚟,平時我對家樂總係愛理不理,而佢就為咗我而做咗啲本來就事不關己嘅事,其實俾著第二個真係大可以托住手肘由得你死。

正當我仲想追問家樂,知唔知道曉琳同個藍社社長仲有咩交流嗰陣時,班主任Miss Chan對高踭鞋所發出嘅韻律已經傳遍整個課室,身為男班長嘅我,唯有先行放棄追問,嗌咗起立敬禮再算。

敬完禮之後,Miss Chan托一托佢副黑框眼鏡,瞪大隻眼咁望住我個方向打咗個突,然後佢再由左至右掃視全班,深呼吸一道氣,昂聲向住我問。

「男班長,今日係咪返齊人?」

頂,掛住聽家樂講秘密,又真係唔記得咗check大家返齊課室未。

於是乎我極速掃視一周,係得曉琳個位依然空緊,死喇佢仲未返添,去咗邊呢...

「男班長?」Miss Chan目光凝視住我。

我只好回應:「欸...齊人,除咗差曉琳未返到…我諗佢可能忙緊藍社啲嘢?」

的而且確,曉琳仲未返到,我怕佢真係遲到,不由自主咁幫佢諗埋藉口。

「曉琳今日請咗病假,女班長嘅職責麻煩由你幫手處理埋喇。」
病假
硬係覺得有古怪
打工仔請病假十個有九個都係詐病,剩返嗰個就係曉琳
thx絲打
22.

「係...知道...」我都算好彩,Miss Chan竟然手下留情無追究我幫曉琳作咗個大話掩飾。

「無咩特別嘅話,你哋就靜靜地聽早會廣播。」Miss Chan冷淡地說道,然後打開本課室日誌埋頭苦幹。

你哋以為早會廣播就代表可以放肆同隔離傾偈?真係諗都唔好諗啦,完全唔值得喺個killer面前因小失大,郁啲就俾會佢罰出走廊企半個鐘,所以佢頭先無罰我幫曉琳講大話,都唔知係我行咗咩狗屎運。

而所謂嘅早會廣播咪又係提及吓今日係壁報板設計比賽嘅最後一日,今日五點鐘就係截止時間,所以同學都要離開班房,到時候會有評判老師逐班入去俾分,但今年減到剩係得冠軍同優異獎兩個名次。除咗呢項溫馨提示之外,其餘嘅宣布我都無留心去聽。

今朝返嚟就聽到咁多關於曉琳嘅事,偏偏佢今日就請咗病假...呢個星期已經習慣咗同佢仲有班讀Visual Arts嘅女仔一齊食晏,但我諗今日Lunchtime都係要自己食自己㗎啦。

「男班長,回條呢?係咪無咗曉琳喺度就唔記得咗嗱?」

「係...嚟緊...」我即刻彈起身對住班同學連打眼色,拜托幫幫手快啲傳啲回條上嚟俾我收。

今日無咗曉琳喺度,我真係唔記得咗呢樣嘢,平時都係見到曉琳企起身,先醒起同樣身為班長嘅我有咩要做。

不過大家都相當合作,好快就收好晒全班回條,我數過啱數之後,疊整齊晒先行埋去放低喺Miss Chan枱面。

「幾叻仔啊,咁快就搞掂。」Miss Chan壓低聲線,喺早會廣播嘅掩護之下,我諗個聲量啱啱好剩係得我聽到。

「吓...?」叻仔嘅意思係指我收回條收得快?都係全靠大家賞面合作啫。

「不過你頭先都聽到廣播㗎啦?五點鐘就係截止時間,咁你一陣放學五點鐘落嚟教員室搵我。」

救命啊!仲以為佢放過我一馬,點知都係要俾佢罰留堂。

小息嗰陣,其他班都忙於最後衝線,唯獨是我哋班已經提早完成,相對得閒。而事實係,雖然呢個比賽屬於班際比賽,但真正會落手落腳幫手做嘅人只屬少數,加上啱啱開學無耐,所謂班內嘅團結精神又邊有咁快體現到出嚟。

至於關於曉琳同藍社社長嘅事?我已經趁頭先Bio堂嗰陣一口氣將家樂所知嘅搾光搾盡晒,佢仲話會幫我繼續打探,佢對我咁老友,我都係咪應該要對返佢好啲呢...

不過一放小息佢已經拎住頭先個麵包一馬當先衝咗出課室,向住子瑜班房方向奔馳,而我當下只係喺走廊隨意散步,直至行到走廊嘅另一端,眼見剩係得子瑜同家樂兩個人響班房入面,對住塊壁報板苦戰緊。

望見呢個畫面,我之前仲誤會家樂連自己班務都唔幫簡直係有異性冇人性,但此時此刻除咗家樂之外,佢嗰班啲同學個個事不關己咁,塊壁報板上面好多位以子瑜嘅身高根本就望洋興嘆,但佢班啲男仔好似活喺平行時空咁,圍埋一堆喺度傾偈嘅傾偈,打機嘅打機,無一個人願意幫手,全靠家樂喺度擒高擒低。

但同時不得不承認,子瑜整嘅壁報板真係好靚,背景係片一望無際嘅沙漠,喺繁星夜空之下,左邊係一座大型金字塔嘅輪廓,明顯仲未完成,而旁邊就有對年輕男女,著住套好精緻嘅阿拉伯民族服裝,互相緊靠住對方,身後跟住一隻又一隻嘅白色小綿羊,我離遠隱約見到,綿羊身上嘅羊毛部分係由綿花構成,而中間就係佢哋班每位同學嘅大頭相,不過輕輕一望個數量,就知道堆綿羊嘅完成度應該連三分一都未有。

雖則個構圖設計背後蘊含嘅意思我一概不懂,但係論心血同手工,單單喺每隻綿羊上面嘅綿花已經極費時間精神去處理,仲要剩係得子瑜同家樂兩個人整,唔怪之得佢哋個進度亦都係咁多班之中最嚴峻嘅。
唔知大家估唔估到子瑜整嘅壁報板係參考咗邊本著名小說呢

提示:第一集有講過
牧羊少年奇幻之旅?
無錯
今晚補返一更,尋日太忙無更新到
23.

成個星期日日陪住曉琳整壁報板幾乎不問世事嘅我,到今日曉琳請咗病假無返學,先至有時間去望吓子瑜整嘅壁報板係點嘅樣。而當我見到子瑜同家樂兩個埋頭苦幹嘅時候,第一刻嘅感覺係佢兩個似難兄難弟拍硬檔,多過享受緊咩嘢二人世界。

小息過後,我同家樂又返埋位坐低,呢短短十五分鐘佢已經做到汗流浹背。

「你哋仲差幾多啊?」今次我所講嘅你哋,真係出於關心,無揶揄嘅意思。

「應該趕得切嘅...」家樂拆開包紙巾抹走額頭上面嘅汗水,原來佢仲拎埋疊顏色紙返嚟喺櫃桶慢慢剪,剪緊咩圖案我就真係睇唔出,但多數都係子瑜啱先吩咐落嘅。

「咁點解咁趕嘅?」

「子瑜無同你講咩?佢哋班為咗個壁報板嘅主題嘈到反面啊!」趁下堂老師仲未嚟,家樂繼續耷低頭喺度埋搞佢啲勞作。

「吓?點解嘅?」

「係咁嘅,一開頭有幾個女仔想用咩…銀河鐵道之夜嚟做主題,但係子瑜想做…牧羊少年奇幻之旅,原本諗住全班投票決定做咩主題,跟住有一日呢,嗰班女仔趁子瑜唔喺度,偷偷地開始釘底紙…唉咪就係我約佢去睇戲失敗嗰日囉...」

其實咩銀河鐵道之夜我都聽唔明,但當講到牧羊少年奇幻之旅,我個心打咗個突,而家樂又繼續講落去。

「第二朝子瑜返到班房,見到塊壁報板已經釘晒底紙,子瑜睇唔過眼,覺得班女仔出爾反爾,明明應承咗投票決定但又搞小圈子,跟住仲同嗰幾個女仔嘈交,最後有個女仔發晦氣話:『黃子瑜!你咁巴閉咪自己做晒去囉!』,弊在子瑜又真係同嗰個人鬥氣,攬晒啲嘢上身自己做。」

傾咗咁耐老師都仲未嚟,身為班長嘅我理應要落去教員室搵老師,但一來我想繼續八卦落去,二來我都想俾家樂有多啲時間剪顏色紙。

「咁嗰幾個女仔又係咩人嚟?」

「我認得個樣,但噏唔出名,我又費事問啦,不過好似中一同你同班。」

聽完之後我忽然有啲頭緒,於是我粗略咁描述吓分別嗰幾個女仔嘅樣貌俾家樂認人。

「係呀,咪就係呢個...」家樂逐一咁幫我認晒佢哋。

咁唔怪得啦…呢幾個同子瑜嘈到反面嘅女仔,以我所知今年都係讀Visual Arts嘅,不過佢哋嘅八婆指數就遠超過我哋班嗰三朵金花。

「同埋佢哋好似本身就唔妥子瑜,之但係佢哋個班主任又剩係識欽點啲讀Visual Arts嘅同學整壁報板,唔知佢哋其實火星撞地球。」家樂續道。

啱啱升上高中,好多班主任都未摸清楚班裡面嘅私人恩怨,而我就好清楚子瑜因咩事同嗰班女仔結怨,但數數下都差唔多成三年前嘅事,估唔到佢哋仲會懷恨在心。

「Good morning class!」忽然間一把懶係高貴嘅女聲響遍整個課室,嚇咗我一跳,我掛住同家樂傾偈完全無為意到英文老師Miss Lau入咗嚟。

家樂同樣聞風喪膽,即刻㨃晒啲嘢入櫃桶起立敬禮,我見佢咁狼狽實在又有啲於心不忍。敬完禮之後,家樂都唔敢再掂櫃桶入面壇嘢。

「唉,睇嚟今日真係連Lunchtime都要留喺度整先趕得切。」家樂嘆道。

「If you speak, please in English.」Miss Lau嘅英式口音總係有種暗串緊你嘅感覺,而佢對耳仔又出咗名特別靈敏,我哋坐到最後排佢都依然可以聽到家樂講嘢。

「咁我go buy lunch for you啦。」我輕聲向住家樂安慰說道。
晏啲再補多篇
24.

連堂嘅英文堂簡直係噩夢,但對於家樂嚟講,我諗呢個半鐘應該更加煎熬難捱,佢成堂不斷搵機會偷偷地喺櫃桶度搞佢啲勞作,而我就負責幫佢睇水,好彩Miss Lau對眼無耳仔咁靈敏。

臨落堂嗰陣,家樂開始執好櫃桶裡面嘅半製成品,急不及待準備捧住堆顏色紙衝過去子瑜個班房。

「我過去啦。」

「嗯。」

家樂走咗無耐,我發現佢剪到自己個位成地都係紙碎,呢啲細細張嘅紙碎最麻煩、最難執,掃把都無可奈何,只可以用手慢慢逐張執,但係我同曉琳尋日研發咗一招秘技,就係用牛皮膠紙將佢哋黐上嚟,簡單方便又快捷,當我揸住卷牛皮膠紙耷低頭開始黐嘅時候...

「喂陳佑男你做緊咩啊?」聽聲都知道又係你哋Visual Arts三姊妹,今次調返轉頭輪到佢哋當中樣貌最好嗰個女仔率先發言。

「執緊垃圾,你要唔要過嚟幫手?」

「咦~你同曉琳尋日搞咩呢,整到間課室咁污糟?」而第二輪發言依然係由樣貌最好嗰個女仔負責。

「講乜鬼啊?唔幫手就算。」

「喂講返正經嘢先,尋日曉琳有無交帶低塊壁報板仲有咩要整啊?」明明就係你唔正經在先,但我抬頭一望,先知原來三姊妹剩係得佢一個喺度,其餘嗰兩個唔知去咗邊,唔怪之得今輪質詢俾佢壟斷晒所有發言環節。

咁禮貌上我應該要介紹返佢俾大家認識,呢個喺Visual Arts三姊妹當中樣貌最好嘅女仔叫芯玲。

「曉琳尋日話,睇吓你哋仲有咩需要整,叫我幫你哋手,不過我諗都無咩特別嘢要加啦...」我好認真咁複述返曉琳尋日對我嘅交代。

「嗯嗯,你哋都整好晒啦,最多幫你哋兩個張相中間加多粒心心好唔好?」芯玲越講越興奮。

「加埋俾你囉好唔好?」

「我先唔要!喂~咁你一陣Lunchtime同唔同我哋食啊?」講講吓芯玲仲要踎低埋喺我面前,頂吖...似曾相識嘅畫面,但陰我唔到嘅,繼續專心黐紙碎...專心黐...

「唔啦,你哋食啦。」呼!終於黐好晒啲紙碎。

「唓!無曉琳喺度就唔同我哋食!唔同你玩啊!」芯玲就咁走咗去,而我黐完啲紙碎就梗係拎去掉咗去~

捱多兩堂又鐘聲響起Lunchtime的訊號。

家樂同我講,佢哋要用埋Lunchtime呢段時間趕工,連埋放咗學嗰個半鐘,先至勉勉強強夠時間完成,我話咁我去幫你哋買外賣返嚟食,但我都未嚟得切問佢想食咩,佢已經一枝箭咁衝咗出去,愛情嘅魔力真係大...連食咩都可以唔理。

但其實都唔使諗食啲咩啊,我哋呢個組合,最簡單就係沙嗲牛肉麵,亦都係最好嘅選擇,咁就一於去返上個禮拜子瑜帶路嗰間好有文青氣氛嘅茶餐廳,叫咗三碗沙嗲牛肉麵,廚房仲好好人幫我分埋湯,等我唔使未拎到返學校啲麵已經淋晒。

「喂...開飯啦,吊頸都唞吓氣㗎。」我將三碗麵拎到埋去子瑜個位,再慢慢解開膠袋結,將一碗又一碗仲係熱焫焫沙嗲牛肉麵放好喺枱上面。

「喂喂喂,再唔食就凍㗎啦。」我見子瑜對住塊壁報板諗到入晒神咁,剩係得家樂一個擰轉身過嚟幫手拆筷子袋。

「子瑜由今朝到而家都好似無食過嘢,我朝早買咗個麵包俾佢都唔知佢有無食到,我諗係得你先勸到佢㗎咋...」家樂垂頭喪氣,細細聲哄埋我耳仔邊講。

就係咁我先終於組織到,原來今朝家樂嗰袋麵包係買俾子瑜,大概係佢朝早返咗嚟,知道子瑜無食早餐,所以出咗去外面買,但又趕唔切喺打鐘之前拎俾佢,亦因為咁佢小息嗰陣就拎住個麵包一枝箭衝過去搵子瑜。

你個傻妹做乜嘢啊?由尋日放學開始就奇奇怪怪咁,尋晚過去佢屋企食飯,已經見佢無厘胃口咁,而家又唔肯食嘢唔通你真係想減肥啊?定係想餓到暈低?

「黃子瑜...」我行埋子瑜側邊,細細聲嗌佢個名。

「嗯?」佢認認真真咁對住堆顏色紙一味喺度沉思苦惱中,只係好隨意咁應咗我一聲。

「你食啲嘢先再做啦好唔好?」

「未肚餓住,等我做多陣先吖。」子瑜拎住把鉸剪喺度剪圖案,唉你細佬反而仲乖過你啊,起碼一嗌食飯就識放低個手掣去幫手開飯枱。

「乖啦好無?唔食嘢會餓壞㗎。」

「我減肥。」又係呢句,尋晚你細佬問你做咩唔裝飯嘅時候已經講過一次,好彩我今次都有備而來...

「咁我陪你一齊減囉,我都唔食。」我直頭膽粗粗轉身扮離開,博吓用激將法呢招睇吓有無效。

「唔得啊,你唔准唔食。」幾驚你真係會眼白白由得我轉身走咗去,如果係咁我碗麵都唔知點算好,見子瑜有啲落搭,於是我乘機再補多句...

「我買咗三碗㗎,你陪我一齊食,如果唔係我都唔食喇。」我擔咗張凳坐埋喺子瑜對面,托住腮一路咁望住佢對水汪汪嘅雙眼,子瑜剪剪吓發現有個癡漢一直望住佢...

「做咩啊?」子瑜尷尷尬尬咁撥一撥兩邊瀏海。

「等緊子瑜嗌我食飯。」

子瑜終於忍唔住噗哧一聲笑咗出嚟:「好喇...我剪埋呢張就嚟。」

總算叫做氹到呢個細路女肯放低手頭上嘅工作,坐低三個人一齊開飯。食完之後,我快快脆執好啲碗筷,諗住加入戰團,只可惜食飯鐘聲好快又再響起...
行文好流暢,可以讀得出聲冇甩咳,咁就證明到。
廣東話方面有雕琢過文字,有認真諗過要用咩詞。
男主角會唔會可以嗌埋曉琳一齊幫手
紙言過嚟的讀者
Thanks淫棍巴評語
唔敢講自己嘅文字屬於行文流暢,因為我都俾人捉過唔少錯字,我覺得用粵語寫故首先要夠自然,其次係夠生動(但都視乎題材),過份雕琢砌字有時候反而適得其反,當平時講嘢咁寫就最好。
曉琳佢放假啊
歡迎歡迎
25.

終於等到放學鐘聲響起,但今次唔剩止家樂一個人衝過去子瑜班房,而係我同佢鬥快跑過去。

「黃子瑜!!我擸晒我哋課室啲文具過嚟啊。」雖然始終都係我跑得快啲,但邊個贏又有乜所謂,最緊要係幫子瑜快啲整好塊壁報板去。

「唓~都係得一把鉸剪同一部釘書機。」子瑜回頭笑道。

佢哋班啲同學繼續當子瑜同我哋唔存在咁,特別係嗰幾個同子瑜嘈交嘅女仔,一見到我同家樂入嚟,就一臉不屑咁孭晒書包拉大隊走人。

所以諗返起我都算幸福,至少我哋班嗰幾個女仔今朝仲會問我仲有無嘢要幫手,大家都係讀Visual Arts,但人品真係差咗幾皮。

我見家樂一嚟到已經自動波咁默默將啲棉花黐喺啲綿羊上面,但我初嚟報到,始終都要等子瑜分配任務。

「子瑜~我有咩可以幫手啊?」

「你幫我剪啲草吖,要整埋塊綠洲喺嗰度。」子瑜遞咗堆綠色紙俾我,每張都mark好晒個形狀,呢啲唔使藝術天份嘅工作真係最適合我呢啲已經訓練有素嘅人。

計埋今年,大大話話我都累積咗四年功力,唔使十分鐘就完成子瑜交俾我嘅第一個任務。

「子瑜~搞掂啦。」

「咁快?係咪亂咁剪㗎咋?」子瑜有啲難以置信咁拎起我份成品驗屍咁驗,喂喂話晒你都有份培訓我㗎喎。

「嗯嗯,又剪得幾好喎,除咗呢度有少少過界之外...借把鉸剪嚟吖,好啦咁就靚仔晒,咁你幫我剪埋呢啲吖好唔好?」

「OK!」就係咁,而家我同子瑜面對面對住坐,一齊著手處理埋枱面上堆大頭相,又係我嘅拿手好戲。

「今日做咩咁好死過嚟幫我啊?」

「想幫咪幫囉,使乜原因㗎,我哋以前不嬲都係一齊整㗎啦。」回想起過去三年總係有我同你仲有曉琳,之後加埋家樂一齊整壁報板,點講都好,我又真係唔忍心睇住你分咗班之後,要咁辛苦一個人攬晒啲嘢上身。

「哼!分明就係人哋請咗病假你先過嚟幫我咋嘛...」

我其實真係唔係咁諗...而由頭先Lunchtime到依家我都刻意一直都無提過曉琳病咗,但原來你都知道咗,咁即係家樂今朝已經講俾你知,我都無得再夾硬兜。

「喂吔!你差啲剪到佢啲頭髮啦,你唔好因為唔係你嗰班就唔認真剪先得㗎!」

「唔係啊子瑜,我好認真咁剪㗎,我當正係自己班咁做㗎。」

「哼!算你啦。」忽然間我靈光一閃,抬頭一望,果然子瑜而家嘟起個嘴又鼓起兩邊腮,我即刻調轉把鉸剪用個柄對準個金魚腮一嘢篤落去。

真係好可愛,一篤就扁咗...

然後子瑜擘大隻眼睥實我,死火喇...我好似估到佢想點報仇,但係我想避已經避唔切...

「嘩,痛!」你個衰妹咁大力踢埋嚟,你唔去踢波真係晒曬,球壇欠緊你一個交代...

「黃子瑜,幫你剪嘢都咁對我!嘩!痛到我啊!」

「嘻嘻,鬼叫你篤我在先啊?」

「喂我篤你都唔會痛嘅,但你踢落嚟我差啲腳都斷...」

我專登放低把鉸剪,抱住自己隻腳喺度捽佢啱先踢中我嗰個位,點知真係呃到子瑜趷起身行過嚟安慰我。

「喂吔你點啊?真係好痛啊?」子瑜慢慢行近過嚟,仲諗住佢會安慰我,不過見佢嘴角開始微微上揚忍唔到笑都估到唔方好嘢,但依家想避都唔知點避,我就好似俾人放咗喺砧板上面任人宰割,全身部位都有可能成為攻擊目標,結果佢一手摵落我大脾啲肉度,痛到我哇哇聲...

「哈哈,問你死未?」子瑜拍晒手掌咁勁興奮。

「你個黃子瑜,咪以為我唔敢還手啊!」唔教訓下佢真係唔得,但我又唔知點教訓佢好。

「係還手就快啦,第時你就唔會同我咁樣玩㗎啦。」你個衰妹窒我得咁快,但又好似有啲弦外之音。

正當我諗到點樣還手嗰陣,子瑜嘅表情瞬間360度急變,頭先仲好興奮雀躍嘅佢,而家好似個木頭人咁呆望住班房門口個方向:「曉琳...?」

吓咩曉琳?曉琳唔係請咗病假咩,點會出現喺度啊?

我即刻順住子瑜望向門口方向,門口外面真係企咗個著住白色校裙嘅女仔,高挑身材,亭亭玉立,唔係曉琳又會係邊個?佢手上面拎住杯珍珠奶茶,支飲管仲未拆開包裝紙,當我同佢目光對上之後,先發現佢兩隻眼已經紅晒眼泛淚光,咬住嘴唇,然後就轉身跑走,離開咗我嘅視線...

我真係諗都無諗過曉琳會突然間出現,霎時間我完全唔知應該俾咩反應,我再望向子瑜,見佢同樣表情呆滯,同頭先嘻嘻哈哈嘅模樣有好大落差,而且我唔知曉琳係由幾時開始企咗喺度,亦都唔知佢係咪見到我同子瑜喺度你一拳我一捶咁玩,更加唔知佢係咪聽到我同子瑜講嘅嘢,我真係唔敢再諗太多。

呢個時候子瑜挨近我細細聲但好認真咁同我講:「你唔追?你知道女仔咁樣跑咗去,其實係想個男仔去追返佢㗎可?」

我當然知道呢個時候如果我唔追出去,呢世都真係唔使旨意可以再追到佢...咪住等陣先!點解頭先子瑜講呢句嘅時候,把聲好似有啲感觸...

我諗返起尋日子瑜企咗喺走廊窗口度望住我同曉琳,跟住亦同樣好似曉琳咁急急腳離開咗我視線,唔通當時你係想我追出嚟…唔通你仲...

「黃子瑜你...?」去到呢刻,我已經唔敢去望子瑜而家個表情係點。

「我唔使你理我啊,仲快啲去追返佢?」

不過而家咁嘅情況仲有得俾我慢慢諗咩?我深呼吸一口氣,臨追出去之前我同子瑜細細聲講咗句:「對唔住啊...」

講真吖,我對腳俾你踢咗咁多年,雖然仲係會痛,但係都一早慣晒㗎啦。而呢句對唔住,你就當係...因為我真心好想好想幫你整埋塊壁報板去,只係我要出去追返曉琳,無辦法再留喺度。不過點都好,我知你唔會嬲我㗎可黃子瑜?因為你應承過我唔會再嬲我㗎嘛...
子愉
點解要咁傻幫鍾意嘅男仔追女仔
曉琳返嚟了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞