【校園/愛情】戀上鄰家女孩(布甸篇)

880 回覆
27 Like 2 Dislike
84.

離開醫院嘅呢程小巴,我同子瑜兩個依舊揀咗最後嗰排坐,而佢就好似個小妹妹咁挨埋嚟我度,輕輕力咁翹住我隻手。

「陳佑男。」未試過聽過子瑜把聲咁溫柔。

「做咩?」而我都不知不覺間咁配合返子瑜嘅溫柔。

「無啊,純粹想講聲多謝你咋嘛。」

「傻瓜,之後有咩需要幫手嘅話都可以隨時搵我,探病、拎功課同接出院我統統都可以㗎~」

「點解你係要對我咁好…?」

做咩我要對子瑜咁好?可能係我辜負咗佢太多?定係我唔忍心見到子瑜掛住照顧身邊嘅人而忽略咗自己,定係單純因為我鍾意呢個女仔,總之我就好想繼續為子瑜佢做多啲嘢。

但良心話俾我知,其實我對子瑜一啲都唔好,如果係好嘅話,就唔使搞到個局面好似依家咁。

無論點都好,我同子瑜喺醫院探黃子俊嘅經過就去到呢度暫告一段落。

至於你問我,咁條玉桂狗鎖匙扣有無送到出去?邊有咁易吖,雖然唔知道黃子俊喺邊度學埋晒呢啲買小禮物追女仔嘅技倆,不過呢條玉桂狗鎖匙扣究竟應唔應該送出去,同埋點樣送又係另一個問題。

第二朝返學,我差啲唔知醒,因為電話唔喺身,床邊個鬧鐘㩒咗又無反應,好彩我呀媽拍醒我,跟住我就即刻衝入廁所沖涼刷牙洗面梳頭一氣呵成完成,笠埋套校服上身準備出門口。

踏出門口嘅一剎那,望住子瑜屋企度鐵閘,佢應該出咗門口,我諗返起過去兩日所發生過嘅事,就好似發咗一場夢咁,夢醒過後個世界已經變咗,原本個世界已經無得再返轉頭。

我諗我都未試過返學會咁緊張,唔知道今日返到課室見到曉琳可以講啲咩好,對住芯玲我仲可以點解釋,當住全班同學面前我仲有無面目做人…

一個人行吓行吓就返到學校,入課室之後我第一時間望吓曉琳返咗嚟未,但見佢個位空空如也,旁邊開始傳來鄙視嘅目光,有幾個女同學望住我喺度竊竊私語,我都唔敢四圍再望,即刻耷低頭行返埋自己個位坐底。

當我坐低之後,先發現原來芯玲已經坐咗喺度。

「仲以為你唔會再返嚟添。」芯玲眼尾都未睄過我,雖然我知道佢同緊我講嘢。

「對唔住啊…」

「唔使同我講我對唔住啊,你留返同曉琳講啦。」芯玲趁仲未打鐘拎咗份Chem功課出嚟慢慢做,依然無望過我一眼。

唉,我連有啲咩功課做都唔記得晒,係…我知道呢個係學生嘅本份,但呢幾日我仲邊有心情去處理呢啲瑣碎事。

我斜眼望過去短髮妹妹同家樂嗰邊,佢兩個都已經返咗嚟,不過就只係各自各坐完全零交流,家樂一副生無可戀嘅模樣,望到個心都唔好受,至於短髮妹妹雖然無家樂咁低氣壓,但係都唔好得去邊,只不過憂愁嘅表面背後係流露住一點點氣憤。

鏡頭一轉,圓框眼鏡妹妹揹住書包走入課室,佢一返嚟見到短髮妹妹唔開心就即刻上前安慰佢。

「吖,係啊,嗰日曉琳幫你執返你個背囊,你啲電話銀包統統都幫你保管好。」芯玲張份功課揭去第二頁繼續默默咁做。

「咁我一陣問…」我仲諗住呢個就係契機可以同曉琳溝通,點知芯玲打斷咗我。

「不過曉琳將你啲嘢交晒俾我,嗱你個背囊啊,你自己睇吓裡面啲嘢整唔整先喇。」芯玲唔知喺邊度變個背囊出嚟㨃俾我,但依家個重點唔係裡面啲嘢齊唔齊。

「咁點解…曉琳會託你將啲嘢交俾我嘅?」我眼角再望一望曉琳個位,其他同學都已經返得七七八八唯獨是曉琳仲未返到。

「我係你嘅話,我就會睇吓自己部電話先喇,我要講嘅嘢係咁多,你睇唔睇都係你嘅事,唔關我事。」芯玲講完之後就將份功課塞返落櫃桶,雖然我已經有心理準備芯玲對我嘅態度唔會再好似以前咁,但到親身感受嘅時候依然唔太好受,之不過我又可以怪邊個,一切都係我自己攞嚟嘅。

「電話…?」有啲咩睇?

正當我諗住伸隻手摷部電話出嚟望嗰陣,班主任Miss Chan對高踭鞋嘅腳步聲已經猶如死亡喪鐘咁敲響,嚇到我即刻將部電話塞返落背囊裡面。
夠鐘返學啦
唔通係發現男哥睇重口a片
停係依個位
要check手機應該唔使等到呢個時候
又要等樓豬唔知幾多日先有文
就算甩咗p,淫棍巴都仲會入嚟撐場
週末冇文
85.

Miss Chan一入嚟,身為男班長嘅我,已經係本能反應咁彈起身叫起立敬禮。

「得喇,今日唔使敬禮。」Miss Chan揮一揮手示意大家坐返低,下一秒鐘佢目光已經轉向我。

「男班長你出一出嚟。」

我留意到幾乎全班同學嘅目光都放咗喺我身上,除咗芯玲三姊妹同家樂,仲有幾個不問世事嘅同學之外。

「係…嚟緊…」

雖則我都唔係第一次早會嗰陣俾班主任傳召,不過今次唔同嘅係,佢直接叫咗我出去走廊度傾,雖然我都知道因咩事幹,但咁樣一嚟都話咗俾我知,件事嘅嚴重性。

呢刻,全級同學都喺課室裡面聽緊廣播,唯獨是我同Miss Chan就企咗喺走廊度,我垂頭耷耳唔敢直視佢,而佢第一句就揶揄我。

「幾叻仔吖,第一次跑社際接力就拎到冠軍…」不過都係Miss Chan咁講,我先知我哋真係羸咗比賽。

「不過你好似有啲混淆咗條終點線,明明條終點線畫得咁清楚你都仲要繼續跑,點吖,你仲有無啲咩想解釋?」

「Miss Chan你係咪已經都知道晒?」以佢嘅聰明才智同人脈關係我估佢點都收到風。

「人哋A班班主任同返我講啊,黃子瑜起碼都識得問准咗佢先至離開運動場㗎,你有無問過我啊?你有無同任何一位老師講過啊?陸運會擅自離開運動場,知唔知犯咗幾多條校規?你啲兒女私情我都唔想理你咁多,但你想我點同校長解釋先?」

講真嗰句,雖然平時Miss Chan好嚴,但佢絕對唔係啲黑人憎嘅老師,但今次我帶咗咁大個麻煩俾佢,我自己都好過意唔去。

「Miss Chan我知錯喇,我無諗住逃避責任㗎,我甘願接受一切懲罰…」

「呢層你可以放心,罰就罰硬,差在係點罰你,你今日放咗學即刻落嚟教員室搵我,不過唔記得同你講,今日曉琳請咗病假,咁女班長嘅嘢…你都做慣㗎啦。」

「知道…」我無估錯,曉琳今日真係無返學…

「做咩啊?面有難色咁喎,定係我阻住你放學去箍煲啊?」Miss Chan最後個奸笑表情...唉,話晒佢都算係後生又幾靚女,呢啲中學生拍拖嘅嘢佢以前肯定經驗豐富,所以專登笑吓我。

「返入去聽早會廣播啦,咦…另一個女主角過緊嚟搵你喎。」Miss Chan講完就抌低咗我呢個學生,自己行返入課室。

之但係,咩係另一個女主角?我側頭一望,先見到走廊盡頭有個嬌滴滴嘅女仔慢慢行緊過嚟。

原來係子瑜…

子瑜喺早會期間走出嚟做咩?可能係去廁所?唔知道佢今朝返學有無聽到啲難聽嘅說話呢?不過依家呢度實在係此地不宜久留,話晒全班同學可以透過走廊個趟窗望到我,一陣間子瑜走到埋嚟佢哋實會見到,我真係無必要再製造無謂嘅花生。

所以我趁子瑜仲未行到過嚟,先行一步走返入課室,但我依稀見到我臨入課室嘅剎那間,子瑜最後好似停低咗腳步,而我直到返埋位坐低之前,都唔敢擰過去走廊嗰方向去望子瑜有無經過。

坐低之後,我仲有另一樣野等緊個機會去做,但礙於早會完咗接住落嚟嗰兩堂都係Miss Chan嘅中文堂,我連拎部電話出嚟嘅機會都無。

鈴鈴鈴———

終於俾我捱到小息鐘聲響起…

我目送完Miss Chan離開課室之後,即刻拎埋部電話衝出課室,喺走廊搵咗個無咩人嘅角落,準備睇吓電話裡面有啲咩特別,想知道點解今朝我一拎返部電話嗰陣芯玲會叫我睇吓部電話。

我一㩒著個mon,部電話較咗做勿擾模式,但係電量幾乎係滿電,我諗…都係得一個可能性,就係曉琳幫我叉過電嚟,因為芯玲肯定唔會得閒理我部電話有無電。

解鎖之後,我就去搵有咩唔同到,首先wallpaper無變到,依然係我同曉琳喺愉景灣草地上面嘅合照,跟住相簿都無多到相,來電記錄亦都無任何特別,咁唔通係message?

我即刻打開個app,果然見到曉琳嗰個對話框框有段未讀訊息,㩒入去原來只係簡單一句...

『陳佑男...如果你個心依然仲有我嘅話,聽日放咗學之後可唔可以見個面,地點邊度都可以㗎。』

咦?曉琳講嘅係聽日,而呢段文字係尋晚send嘅,咁即係指今日放咗學之後?
週一有文
戲肉了
怪唔得miss話箍煲
但係去咗嘅話,可能又再hurt多子愉一次
曉琳好慘…
不如要哂兩個算啦
大家係咪想睇佑男同曉琳大戰
miss睇穿咗佢未箍煲
如果鄰居關係一開始已經人人都知又冇人覺得有咩古怪 中間冇障礙 男哥應該一世都唔會戀上鄰家女孩 其實唔止男哥 我諗所有男人談戀愛都係咁 只要冇必要又keep到段關係 就唔會諗要一齊
仲有一個原因,就係把口講好鍾意,實在未鍾意到我想再踏前多步
又個俾死人作者拋棄咗差唔多成十集
佢好似想…係咪呢?
好中 所以就算最後揀咗子瑜啲問題都會慢慢浮現
咁樓主你覺得sports day crush on曉琳/同子瑜打鬧日久生情邊一種形態更接近愛情嘅模樣 唔洗代呀男答
我偏心㗎

不過我覺得兩種相愛嘅過程係無高低之分㗎喎,就算最終錯過彼此,都應該為曾經出現過喺你生命之中嘅佢哋而感到驕傲,因為茫茫人海中,相遇相識本來就係一種難得嘅緣份,能夠相戀更顯可貴。
86.

我放低部電話沉思咗一陣,無耐小息鐘聲再度響起,我返到課室之後,決定鼓起勇氣,拎起部電話覆返曉琳。

『曉琳,今晚我要俾Miss Chan留堂,但放咗學之後我嚟你屋企樓下等你可以嗎?』

出乎意料嘅係,下堂教Bio嘅鍾sir都未嚟到課室,曉琳就已經覆咗我可以。

又會覆得咁快嘅…唔通曉琳一直喺度等緊我嘅答覆?諗到呢度,我愧疚感湧現晒出嚟。

平時上堂嗰陣,芯玲都會撩我傾啲無聊八卦嘢,但今日明顯係例外,除咗課堂上有啲咩唔明佢會問我之外,基本上佢都一副懶得理我嘅態度,但往好嗰方面諗,起碼佢無同我絕交…

不過Lunchtime就唔使旨意同佢哋三姊妹一齊食,我到呢刻先發現,原來我喺學校係無咩飯腳,雖則我唔係小毒毒,亦唔係無朋友,但過往剩係同子瑜、曉琳、家樂或者芯玲三姊妹食,好少可群埋落啲男仔堆度,結果今日我就要面臨自己一個食嘅局面…

而我開始有個預感,往後嘅日子可能都會係咁,不過都無辦法嘅,食飯鐘聲打響,我留意到總有啲同學其實都係默默咁自己一個人行出課室,無論係男定女都好,話唔定終有一日我都要學識同自己相處。

課室裡面大部分同學都嘻嘻哈哈咁出晒去食飯,連最後一個平時唔多出聲嘅男仔都起身離開,而我就仲孤伶伶咁坐咗喺位度諗。

唔知子瑜依家點呢?忽然間我想過去子瑜班房望吓佢仲喺唔喺度,結果我一出課室門口,就喺走廊迎面撞到個傻妹。

我哋兩個即刻相視而笑,好似都已經知道對方諗緊咩。

「跟我嚟吖。」子瑜輕聲溫柔說。

子瑜想帶我去邊,其實我都毫無頭緒亦都無所謂,但係我可以估得到佢嘅原因同目的係咩。

轉咗幾個街口,嚟到一間舊式茶餐廳,舊到地板仲係鋪緊幾何三色地磚,餐巾仲係用油紙而唔係紙巾嗰種,冷氣欠奉但天花板吊住把大風扇已經夠晒涼爽。

我同子瑜入到去就揀咗個卡位對住坐,即刻有伙記埋嚟擺低兩杯水。

「呀妹,今日咁好嘅,有個男仔嚟陪你。」

「帶多啲生意俾你吖嘛。」子瑜笑咪咪咁回應。

跟住子瑜哄埋嚟同我解釋,原來頭先個伙記就係呢度嘅老闆。

「我呢排都係自己一個人嚟呢度食,貪呢度靜靜地無咩人,又唔會撞到啲同學。」

子瑜表面上好似講得好輕鬆,但我就聽到有啲心酸,呢個時候,我偷偷地摸一摸褲袋,確認條玉桂狗鎖匙扣仲喺度。

「子瑜…呢段時間辛苦你喇…」

「傻啦,唔好講咁多嘢住先啦,嗱餐牌啊,你快啲揀嘢食先,我好肚餓喇。」子瑜不斷用佢對腳仔踢我,催我快啲揀。

「我揀好喇。」

跟住我舉一舉手叫老闆落單,子瑜用眼神示意要我嗌先。

「沙嗲牛肉麵,凍奶茶。」咁我係照舊㗎啫。

「兩份吖~」子瑜幫我放返好塊餐牌。

我哋兩個又再一次相視而笑,落好單之後,我問子瑜。

「點解你咁鍾意踢我㗎?」

「因為你唔會反抗囉。」子瑜諗都無諗就答我。

「咁等我試吓還擊踢返你先。」我縮起隻腳向後拉弓,作勢準備要踢返子瑜一下。

「你夠膽就試吓啦~」子瑜漲起兩邊腮望住我。

老實講,我真係唔敢,亦都唔捨得咁做,子瑜對腳仔咁弱質纖纖,我怕輕輕力踢都會整痛佢。

話咁快兩碗沙嗲牛肉麵就送到面前,我拎起支鐵叉,浸過水抹乾淨之後再遞俾子瑜。

「今日放咗學一唔一齊探黃子俊?」

「但我今日俾Miss Chan留堂啊,唔知道要搞到幾晏。」我刻意隱瞞放學我仲約咗曉琳。

「嗯嗯,咁我同佢講你俾人罰留堂唔得閒啦~」

天花板把大風扇依然默默咁轉動,偶爾會因為機件殘舊嘅關係而發出一兩聲怪響,除此之外呢度環境真係好寧靜。

靜到感覺上,就好似我同子瑜兩小無猜喺度偷情咁,我心情都因為子瑜而好返唔少,但到最後,我都係無同子瑜提起我今晚會同曉琳見面嘅呢回事。

放學鐘聲終於響起,我執埋啲嘢,就乖乖地落去教員室靜心等待Miss Chan處置。

結果罰企,寫悔改書,加埋記小過俾訓導主任訓話,唔使見家長都算我執到,不過嚟緊半年嘅學校活動,全部都要強制被逼做helper幫手,呢招唔知係咪用嚟以防我再次中途逃走…

搞掂好晒所有嘢行出教員室,望一望個鐘都差唔多六點幾,終於可以放學…我諗呢個鐘數,學校四周圍都已經空無一人,但係我怕曉琳已經等咗好耐,所以我嗱嗱臨揹返起個背囊就出發去搵曉琳。

走咗一段路之後,終於嚟到呢段同曉琳一齊行過唔知幾多次嘅斜路,行埋上去就到曉琳屋苑。呢一刻,越近曉琳屋企,我心情就越緊張。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞