【校園/愛情】戀上鄰家女孩(布甸篇)

880 回覆
27 Like 2 Dislike
46.

「欸...頭先...」正當我諗住向子瑜解釋嗰陣...

「黃子瑜你今日有無帶鎖匙,我唔記得帶鎖匙啊。」黃子俊就衝埋去佢家姐度翹實佢隻手,打斷我說話。

「有啊,你等我摷吓先。」呢刻子瑜俾佢細佬纏住,暫時我又好似個外人咁企咗喺度。

「有無啫?無啊,你都無帶,哈哈...」黃子俊見家姐同自己一擔擔,笑得好興奮。

「我記得明明今日放咗入去㗎,去咗邊呢?」

呢個時候我都開始有少少戥子瑜緊張,唔覺意伸咗個頭去䚎下,如果俾著係以前,可能我已經一手擸咗子瑜個書包過嚟幫佢摷,要知道,好多時佢返到屋企先發現原來條鎖匙塞咗喺某個暗格,正宗大頭蝦嚟。

但如今我只係企定定喺度觀望,唔敢上前幫手,我而家先至實實在在感受到,我同子瑜之間不知不覺間多咗一道隔幕。

而子瑜搵到咁上下,嘟起個嘴垂低雙手宣告放棄。

「不如用陳佑男嗰條啦!」黃子俊鬆開佢家姐隻手,轉過嚟捉住我。

「我先唔想用佢嗰條...」子瑜發晦氣怒睥咗我一眼。

話就話我同子瑜隔咗段時間無見,之但係我哋又唔係嗌咗交反咗面,做咩對我態度變得咁差,唔通佢自從嗰日之後真係嬲咗我?

但事到如今佢兩姊弟都無帶鎖匙,如果唔用我嗰條後備匙,睇怕就要流浪街頭等佢哋媽咪放工返嚟接佢哋。

「我開俾你哋喇,開完我就會走。」除此之外都無其他辦法。

「喂!點解你會拎住我哋條鎖匙嘅?」子瑜問我。

跟住黃子俊就幫我解釋成件事嘅來龍去脈,你個衰仔又話驚你家姐鬧你?但諗深一層就知道子瑜點會因為咁小事而鬧你。

經過頭先嘅卡匙事件之後,今次我小心翼翼,對準個鎖匙窿,慢慢將條匙插入去,好彩上天眷顧我,同類事情並無再度發生。

點知道木門一打開,黃子俊就捉住我隻手,夾硬扯咗我入屋,仲直接衝咗入佢哋間睡房,然後閂埋房門。

鞋都未趕得切除。

「嗚嘩!差啲俾黃子瑜破壞我嘅大計!」黃子俊當正自己老闆咁款坐喺張電腦椅度,我就一臉錯愕。

雖然都估到我又俾個衰仔擺咗一道,不過而家身處子瑜閨房,我第一時間望向牆上面掛住嗰塊松木板,上面嘅舊相依舊安然如故,數量無多到,亦無少到,但以前嘅回憶一下子又湧上心頭,不自覺又百感交集。

忽然間房門傳出巨響...

呯!呯!呯!

「黃子俊!你鎖咗度門想點啊!我點換衫啊?」子瑜喺房門外大呼大喝,唔知點解雖然佢唔係鬧緊我,但每粒字都觸動到我嘅心靈。

「不如開返道門俾你家姐入嚟先?」我正想伸手開門之際,黃子俊即刻截住我。

「唔得唔得,唔可以放佢入嚟住,我哋仲有啲大事未傾。」個衰仔有咩想講?

「我要換衫落去買餸啊,你再唔開門嘅話,我今晚唔煮飯㗎喇!」就算隔咗道門,我都估到子瑜而家肯定係嘟起個嘴,嬲爆爆咁嘅樣。

正當此際,我見黃子俊眼珠左轉右轉,然後向我展露出一下不懷好意嘅笑容,似乎即將有奸計要發生,跟住佢打開衣櫃拎咗套衫塞喺我手入面,再伸手拉開返道房門,將我夾生推咗出去。

「陳佑男話想陪你一齊落去買餸啊,我做住功課等你哋返嚟啊。」

黃子俊講完之後就跟手閂埋咗度房門,剩返我同子瑜兩個你眼望我眼,我個心仲喺度怦怦跳。
子俊咁撚醒
會有咩發生製造困獸鬥
有其姊必有其弟
俾子瑜一巴車埋去
紙言等咗5日
sorry寫緊寫緊
47.

「Hi...」我緊張到連打招呼都口窒窒。

「你做咩拎住我啲衫,死變態佬!」結果一嚟就俾子瑜鬧,你唔好誤會啊,係你細佬塞俾我㗎咋。

子瑜怒睥咗我一眼之後,就搶咗佢套衫轉身衝入廁所閂埋房門,而我就企咗喺門外面,但心裡面竟然開始萌生逃避嘅念頭。

「子瑜啊,其實係黃子俊推我出嚟㗎咋,如果你唔想我跟住你去買餸,我可以返屋企先㗎。」我對住廁所門口細細聲講。

「做咩啊,你而家好唔想見到我咩?」廁所門傳嚟子瑜嘅聲線。

「咁又唔係...」

點知呢個時候廁所門突然打開,我驚係子瑜無著衫嘅畫面,下意識舉起雙手揞埋對眼。

「咩唔係吖,你一見到我就揞住對眼。」我慢慢垂低手先發現原來子瑜已經換好衫,佢呢身裝束係件純白色衛衣加條黑色真理褲,對學生小白襪早已經不知所踪,換成幼嫩白滑嘅小腳趾向住我打招呼。

可能子瑜發現我視線喺度向佢上下打量,佢有啲唔好意思咁扯返低啲條真理褲,但係真理褲就係出名短,點扯都無用,再扯就會甩褲。

「喂,你望夠未啫?」子瑜又睥咗我一眼。

「欸...出面個天好似陰陰地想落雨,我哋使唔使帶返把遮啊?」俾子瑜睇穿咗我做緊咩,我即刻諗到嘅係換個話題轉移視線。

「哼!有話想同你出去咩?」子瑜又嘟起個嘴。

唔知係我有自虐傾向定係點,我總係鍾意搵啲嘢激吓呢個女仔,睇住佢嬲爆爆個樣,嗰種熟悉嘅感覺又重新湧現。

「無…咁我都係返屋企先,唔打擾你哋啦。」

「好呀,你走囉。」子瑜仲讓埋條路俾我行。

我又無諗過子瑜會讓埋路俾我離開,當我行到門口嗰陣回身一望,見佢唔再係嘟起個嘴,而係咬住嘴唇,眼神若有所失咁望住我。

忽然間,我又唔捨得就咁掉低黃子瑜自己走咗去。

「啊,我醒起我有啲嘢要落街買,不如一齊…?」我硬着頭皮問。

「哼!」子瑜起初谷起個嬲爆爆嘅表情,但見佢慢慢開始努力掩飾緊笑意,然後再行埋嚟將銀包、電話同鎖匙統統塞晒俾我。

「行啦慢吞吞,你幫我袋住佢哋啊,我呢條褲無袋啊。」喂喂明明你件衛衣正面就有個百寶袋㗎喎。

我攤開手一望,子瑜個銀包依然係布甸狗款式,條鎖匙仲係連住個布甸狗鎖匙扣,我將佢哋分門別類咁塞入左右褲袋。

「黃子俊你乖乖留喺度,唔好立亂開門俾人啊。」子瑜一邊著拖鞋,一邊向黃子俊示意我哋出緊門口。

「知道啦~」你個死仔包把聲笑得咁開心嘅。

結果,我同子瑜都係無帶遮就出咗門口。

搭𨋢途中,我同子瑜面對面,各自靠牆企,佢踢住對拖鞋,散發住一種鄰家女孩嘅氣息。

「黃子俊個死仔包,根本就無唔記得帶鎖匙,我頭先出門口攞鎖匙嗰陣,明明就剩係得我一條鎖匙掛咗喺度。」

「但係我返嚟嗰陣,佢又真係坐咗喺走廊度。」

「肯定係啲唔知咩古靈精怪嘅鬼主意啦,呢兩個禮拜佢成日都問我點解唔見咗你。」子瑜斜眼望住我,似係幫緊黃子俊問我咁。

「咁...你點同佢講?」我選擇咗迴避問題,但其實我係想知道子瑜會點解釋,因為佢點樣解釋,某程度上等於佢點睇呢件事。

「可以講啲咩吖?而家人哋都唔理我,諗起就嬲呀,哼!」呢個時候𨋢門重新打開,子瑜就轉身離開,我只可以追住佢嘅背影行。

黃子瑜我邊有唔理你,明明係你無聽我電話,我一直都怕你嬲咗我,所以先唔敢打擾你。

離開電梯大堂之後,我哋兩個穿過斑馬線向住街市方向行。

「做咩四圍望啊,怕撞到熟人啊?」又俾子瑜發現我做緊咩,的而且確呢啲放學時間,我哋行咗無耐已經撞到幾個同學,好彩都係啲低年班師弟,嗰啲耷低頭玩緊手機全程無望過條路嘅小弟弟。

「邊有啊...我係想話個天咁黑好似真係會落雨…」

不過我今次真係唔係剩係想扯開話題,事關個天越嚟越暗,遠處間唔中仲響起一陣陣𠾐𠾐雷聲,我擔心狂風暴雨好快就會降臨。
今晚點都一定會有文
48.

不過子瑜好似就完全無呢個擔憂,一味顧住向前行,其實眼前呢段路,對於我呢個由細到大都住喺度嘅地頭蟲嚟講,實在係再熟悉不過,但係同子瑜一齊行街市就反而係我印象中嘅第一次。

呢座街市算係啲新式街市,光猛企理,穿過門口頭幾檔乾糧鋪之後,沿途經過一排排海鮮檔,同樣嚟買餸嘅阿叔師奶塞到條路水洩不通,我同子瑜要一前一後左穿右插先可以維持前進步伐,但係笪地又濕漉漉,正當我擔心子瑜著住拖鞋好易會跣親嗰陣,我自己就差啲跣咗一腳。

「阿妹,今晚又煮咩俾細佬食啊?」我沿住聲線來源望過去,見到左邊魚檔有個八字鬚嘅阿叔向住子瑜招手。

「嘻嘻,未諗啊輝叔。」子瑜笑笑口回應,但我就差啲又跣多一腳,企穩腳步抬頭一望個招牌,大大隻字寫住輝記海鮮,先聯想到眼前呢位大叔可能就係檔主。

「喂阿妹,今日啲黃花魚好靚啊,哎呀啱晒你呢啲黃花閨女食喇。」點知右邊又整多個有鄉音嘅阿叔,我唔知黃花閨女關唔關子瑜都係姓黃事,但上一輩啲搭訕技巧原來都幾別樹一格。

「但係志叔你條魚翻咗肚喎。」子瑜無視咗鄉音大叔嘅邀請,直接指住水池條翻肚魚。

「佢瞓咗覺啫,等我拍醒佢!」志叔跟手拎起個魚撈網一野拍落條魚度,但好似無咩效果…

如是者,經過幾檔檔主嘅熱情活力嘅招待之後,子瑜喺雜貨鋪買咗紥梅菜,又喺菜檔買咗一斤白菜仔,然後我同子瑜嚟到豬肉檔面前。

「廿蚊免治豬肉吖,唔該華哥。」原本個豬肉佬背對住我哋,子瑜趷高腳拍一拍佢膊頭,就即刻擰轉面四萬咁口向住我哋。

「喂~子瑜。咦?帶咗個男朋友仔嚟喎?咁乖幫手拎餸添啊?」華哥嘅親切笑容真係有別於頭先嗰堆檔主,起碼得佢噏得出子瑜個名,至於咩男朋友仔就…

「佢係我請返嚟嘅阿四嚟,專門幫我拎嘢。」子瑜一邊望住我,一邊向華哥解釋。

「又唔好咁講,我話你知呀啊女,肯陪女仔買餸嘅男仔都係好男仔嚟。嗱呢度私人醒多啲俾你。」去到最尾嗰句,華哥刻意壓低聲線。

「唔好啦,我得兩個人食,食唔晒㗎。」子瑜連忙搖手道。

「咩兩個人食啫,子俊食多啲快高長大,仲有你男朋友仔都要食㗎嘛!欸得㗎喇!拎住啦,見係你咋,一陣俾事頭婆見到又咿咿哦哦㗎喇。」

子瑜有啲唔好意思,諗住俾多十蚊華哥,但係華哥堅決唔收,唯有將個銀包塞返俾我,但佢就無將袋免治豬肉塞埋俾我,而係自己親自拎返,我估係出於對華哥禮貌上嘅尊重。

「多謝華哥。」子瑜臨走前再三道謝。

「客咩氣,睇住你大㗎嘛,多啲嚟幫襯啦。」華哥仲不忙瞪大眼睛望住我,好似俾緊啲暗示我咁。

「知道。」子瑜回應。

同華哥道別之後,我哋離開咗豬肉檔範圍,經過呢短短十分鐘嘅街市體驗,我先知道原來子瑜已經同呢度啲檔主關係咁親近,我拎住袋餸,從後望住呢個嬌小玲瓏嘅背影,一條小短褲再赤腳踢住對小拖鞋,咁嘅年紀可以喺街市度應付自如咁四圍遊走,又同啲檔主有講有笑仲有得加料,我真係打從心底裡佩服子瑜。

我諗換轉如果我一個人入嚟買餸,實俾人當水魚劏到一頸都係血。

「喂,發晒吽哣咁,你唔係話有嘢要落嚟買㗎咩?你想買咩啊?」子瑜輕輕一腳踢落我隻腳度。

!!

呢種感覺…

「Hellohello?」子瑜伸個頭過嚟望住我對眼。

「啊?係啊…你買完餸嗱?」掛住回味,我個腦差啲運轉唔切。

「買完啦,等你咋。」

死喇,我頭先喺佢屋企話有嘢要落街買,其實我都只係隨口噏,諗住作個藉口陪佢一齊買餸,無諗過子瑜又會咁好記性,兼且當我講嘅係認真。

但忽然間我靈機一觸,諗起有樣嘢又真係需要買,於是乎我就同子瑜講。

「你喺度等我一陣,我去買樣嘢好快返,唔好行開啊!!」跟住我攬住袋餸就轉身跑走。

「你去邊啊?」子瑜焦急嘅聲線喺我腦後迴響。

放心啦,我好快就會返嚟。
各位讀者唔好意思,上個禮拜比較忙,甩咗更,不過我都唔想為咗出文而求其寫,要寫就盡我能力寫到最好。
辛苦樓主
唔辛苦你哋鐘意睇就好
又溝子愉
又未算係溝嘅,喺陳佑男嘅角度嚟講應該係屬於陪伴較多
的確係,但係子愉就會繼續沉淪
49.

我依稀記得,轉多兩個角落有間鋪,裡面會有我想買嘅嘢。

「老闆娘!唔該你我想要呢把遮。」

「好啊,四十蚊啊。」老闆娘將把長遮遞向我面前,我摷銀包嗰陣,唔覺意攞錯咗子瑜個銀包出嚟,正當我想塞返入去褲袋嘅時候,俾隔離路過個師奶撞咗一下,手殘跌咗落地。

我耷低頭伸手去執,子瑜個銀包跌到散開咗,右邊擺相個位一瞬間吸引住我注意力,裡面攝咗張即影即有合照,Sanrio主題,但唔係子瑜最鍾意嘅布甸狗,而係嗰隻全身白色、大大隻耳仔嘅玉桂狗。

不過以上都唔係重點...

咁多年嚟,子瑜成日都叫我唔准偷睇佢個銀包,原來係因為個傻妹仲一直keep住呢張合照喺裡面...咁係咪即係代表,其實你咁多年都無放低過嗰一日發生嘅事...

我摀低身,執返起個銀包,再慢慢企返起身,但眼球依然對焦喺呢張合照上面,忽然間所有回憶一下子重新注入腦海。霎時之間,除咗張相之外,我眼耳口鼻五官都好似失去咗同外界連繫嘅能力,任由老闆娘再三呼喚我,人聲、雨聲、雷聲都開始變成一團無法辨別嘅雜音。

因為呢張合照,裡面嘅主角正正係我同黃子瑜,我哋肩並肩緊靠住對方,而個重點係,我哋兩個仲好似情侶咁拖住對方...

背景係迪士尼樂園嘅美國小鎮大街。

而時間係三年前...

同今日烏雲密佈嘅天色啱啱相反,嗰日係一個風和日麗嘅星期日朝早。

//

我、子瑜同埋佢細佬,三個人喺青衣站往東涌方向嘅月台上面,等緊一個人出現。

「妖咁耐都未嚟㗎。」子瑜左望右望,已經等到有啲唔耐煩。

「佢嚟啦!佢嚟啦!」黃子俊扯一扯佢家姐條短裙,指住右邊扶手電梯,然後就向住嗰個方向直衝,捉都捉唔住。

「黃子俊!!」係一把粗獷又帶點狂野嘅聲線。

但我睄到子瑜好似反緊白眼。

我順住黃子俊衝緊嘅方向望過去,原來係一個黑黑實實,染咗一頭金毛嘅大叔,望落去年紀頂盡都只係四十歲,以前細個我唔識點形容,但大個我知道,啲人通常叫呢種打扮做老MK。

原本黃子俊同個大叔互相向住對方跑,點知個大叔突然間一個急停轉身,匿咗喺條柱後面,我真係估唔到咁大個人都仲會玩捉伊因,但就係呢下突如其來嘅動作搞到黃子俊勁興奮,嘻嘻哈哈咁圍住條柱同個大叔你追我逐。

「仲捉你唔到?哈哈!點啊我個壽星仔今日準備好去happy未?」離遠見到個大叔一手抱起咗黃子俊。

呢個時候,子瑜示意我陪佢一齊行上前會合,但佢表情完全係出賣咗佢係不情不願。

「子瑜!無見一年你高咗好多喎。」個大叔一手攬實黃子俊呢隻脫疆馬,另外再向住子瑜展開懷抱。

「哼!我先唔要啊。」子瑜又嘟起個嘴。

「唉啊好傷心,子瑜而家連老豆都唔攬喇。」

無錯,呢個大叔就係佢姊弟嘅親生老豆...根據子瑜所講,佢老豆早幾年因為爛賭而欠落一身賭債,仲俾債主上門拍門追數滋擾,佢哋媽咪最後忍無可忍之下就帶埋佢兩姊弟離家出走,但每年黃子俊生日,佢都會一盡父親責任專登帶佢兩姊弟出嚟慶祝。

今年亦都唔例外。

唯一唔同嘅...事緣尋日我喺子瑜威逼利誘之下,同佢達成咗一個奇怪嘅協議,要我陪佢兩姊弟一齊出嚟慶生。

其實你話我唔緊張就假,始終三唔識七,跟住見到佢老豆真人嗰陣,黑黑實實又一頭金毛,仔細睇兩邊手臂都有紋身,如果喺街見到我多數會驚到轉身走人,但係頭先見佢同黃子俊玩得咁開心,我又覺得...其實呢個大叔應該都唔係壞人吖...見到佢俾子瑜拒絕,我反而仲抵佢有啲慘...

「咦?你係子瑜個同學仔啊?小朋友你點稱呼啊?」大叔直面望住我上下打量,雖則頭先我話已經無咁驚,但其實而家我手心係標緊汗。

「佢叫陳佑男,係我男朋友。」子瑜直接搶答咗。

「哈哈!咁唔怪之得子瑜唔肯過嚟攬老豆喇,原來已經大個女有男朋友喇。」阿大叔你誤會咗喇,其實呢個都係子瑜威逼利誘我嘅其中一部份...

但係大叔堅係當咗我係佢個女嘅男朋友,望住我喺度評頭品足,我企咗喺度尷尬到唔知可以做乜好。

不過無計喇,鬼叫我應承咗子瑜,唯有頂硬上,企直啲個人,盡量唧個笑容出嚟。

「唔錯唔錯,係表情鈍咗啲啫,唔使咁緊張喎阿男朋友仔。」大叔仲伸手過嚟拍咗我一下膊頭,好似好老友咁。

「老豆,乜嘢係男朋友啊?」黃子俊個豆釘喺呢個時候扯住佢老豆條褲問。

「哈哈哈哈,子俊都大個仔要見識吓㗎喇...既然子瑜你同你個同學仔拍緊拖,點解唔拖手㗎?嚟嚟嚟,喺子俊面前拖一次手示範,咩係男朋友。」

喂喂點解好似有啲亂嚟咁嘅?明明協議無講到話要拖手㗎喎,明明尋日子瑜叫我扮佢男朋友就得㗎啦喎。
或者佢自己都知,但係佢抵抗唔到
正評+1。
歡迎加入
50. 明日總會放晴吧?

原本我都係抱住嚟做臨時演員嘅心態,應承子瑜做佢一日男朋友就夠,子瑜仲話我要做嘅嘢好簡單,只要我跟埋嚟一齊玩就得,點知而家突如其來要我同子瑜拖手。

老實講,我就無咩所謂…咁都係睇子瑜制唔制㗎啫,話晒佢都係女仔,無理由我主動拖佢,一陣俾人告我非禮就唔好,仲要係大庭廣眾眾目睽睽之下喎。

「唔要。」子瑜果斷擰轉身行開咗。

完全係合理預測範圍之內,子瑜又點會想拖我呢個冒牌貨。

「哎呀!子俊我哋無得睇表演喇!」我有無睇錯…大叔竟然流露出真摯嘅失望表情?

「吓?老豆,咁咩係男朋友啊。」隔離個豆釘已經不斷重複咁問。

「男朋友仔,唔使灰心喎,呢個女,由細到大都係口硬心軟,女仔都係想有人氹,氹多啲,就得㗎喇。」大叔行埋嚟搭住我膊頭,佢手臂上嘅紋身清晰可見。

我只係覺得,黃子瑜呢種女仔真係好難捉摸,就好似早兩三個禮拜整壁報板嗰陣,一時對我呼呼喝喝,當正我係阿四咁要我擒高擒低、拎呢樣搬嗰樣,一時又會嘻嘻哈哈同我玩到彷彿呢個世界剩係得返我同佢,有時候我都會俾子瑜呢種忽冷忽熱嘅態度,搞到我好煩惱。

就好似尋日咁,無啦啦小息捉咗我出走廊行埋一角,審犯咁問我係咪鍾意曉琳,我梗係話唔係啦,雖然我哋三個依家會一齊食飯啫,但係我同曉琳自相識以嚟,單獨傾偈加埋都唔知有無超過十句。

「你唔認吖嘛,好啊我而家返入課室爆晒俾全班知。」子瑜轉身就走。

「喂!咁真係無吖嘛,我做乜要呃你啫,黃子瑜你想點喎?」我急腳捉住佢手截停佢。

「我想點?等曉琳知道你由開學第一日已經鍾意佢囉。」子瑜想捹我開隻手。

「無啊…你要我發毒誓都可以。」但我死捉住佢隻手唔放。

「咁又唔使發毒誓,你想我唔爆你秘密都得,咁你應承一樣嘢吖,你要應承我,做我男朋友。」

「咩...咩話?做你男朋友?」我有無聽錯?

「係啊。」子瑜斬釘截鐵咁講完之後,就一聲不發望住我,等緊我答案。

如果我前面有塊鏡,我諗我只會望到一個擘大個口得個窿嘅自己,就喺我腦袋斷線嘅一瞬間,子瑜掙脫咗我隻手。

「哦,唔應承吖嘛?咁我而家返去話俾全班知...喂!大家聽住!!原來陳佑男佢...!!」

「咪住先啊...」

就係咁,為咗保住我嘅清白,最終我都係選擇屈服,事後子瑜解釋我只需要扮佢一日男朋友,星期日陪佢同黃子俊出嚟見佢爸爸,到時候我仲可以免費入迪士尼樂園玩足一日,我諗諗吓我又好似無咩損失就應承咗,雖然我完全唔理解點解佢要我咁做。

不過我都開始習慣,呢個女仔就係咁,捉摸唔到猜唔透。

「你同佢好老友咁喎,頭先見佢同你搭晒膊頭。」子瑜批一批我手肘。

我哋一行人而家身處於樂園正門,排緊隊準備入閘。

「係咩?不過其實你爸爸都幾好人吖,佢手臂啲紋身原來係堆三眼仔公仔嚟,幾得意。」我專登細細聲喺子瑜耳邊講,費事俾排喺前面嘅大叔聽到。

原本我打從心底想幫大叔講返一兩句好說話,點知都係換來子瑜嘅另一番冷淡回應。

當排到我哋嗰陣,大叔仲幫黃子俊問職員哥哥拎咗個生日襟章,據講只要戴住呢個襟章,樂園裡面嘅職員見到你都會同你講句生日快樂。

誰不知大叔踎低幫黃子俊扣襟章嗰陣,子瑜竟然拉住我隻手,一鼓作氣向住樂園裏頭方向衝。

「子瑜你去邊啊?」大叔喊道。

我俾子瑜捉住隻手,逼住向前跑,我回頭一望,見到黃子俊差啲想衝埋一份,好彩俾大叔及時截住,然後我睇見大叔無奈嘅表情,相信同我一樣,都係理解唔到發生緊咩事。

子瑜一直捉住我,我哋兩個一前一後咁跑咗一段路,我眼尾睄到沿途路人紛紛投來疑惑嘅目光,直至穿過條大街之後,子瑜先至肯停落嚟抖氣。

「呼...跑到好攰啊...應該可以撇甩咗佢哋啦。喂!陳佑男,我哋而家可以自己任玩啦!」子瑜一抖順條氣,就即刻進入咗亢奮狀態。

「吓?」

講到最尾,其實最搞唔清楚狀況嗰個,好似係我先啱。

我抬高頭一望,有塊大大塊嘅招牌,用英文寫住:

Tomorrowland。
子愉咁百厭
搞咁多嘢就係想同男哥拍拖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞