【校園/愛情】戀上鄰家女孩(布甸篇)

880 回覆
27 Like 2 Dislike
Sorry大家寫得比較慢但絕對唔會失蹤
感謝你一直支持
最快今晚有文
66.

我知道曉琳好在意自己個髮型,所以錫完佢額頭之後我即刻幫佢撥返好啲瀏海,曉琳見到我呢個咁細心嘅事後服務,對我嫣然一笑。

「做咩你今日著校服出嚟嘅?」我仲留意到,曉琳今日畫埋眼影同搽咗層晶瑩透亮嘅唇膏。

「因為我要呃我媽咪話要返學校溫書~」呢刻曉琳嘅笑容,係頑皮㗎。

「你幾時變到咁曳曳㗎?居然學識咗呃媽媽。」

「俾你帶壞咗囉,最衰都係你~」曉琳跟住挨埋落嚟我手臂度,基本上我成個手肘就壓住咗佢半邊波波,感覺好柔軟、好軟熟。

「芯玲仲叫我今日要小心啲。」曉琳對住我微微露出奸笑。

「小心啲咩?」

「唔話你知~」而曉琳嘅笑容,又變返天真爛漫。

話就話曉琳想上我屋企玩,但係男女共處一室,仲要係男仔屋企,情到濃時起上嚟,會發生啲咩事真係好難控制㗎喎。

沿路行返我屋企嘅途中,我留意到曉琳今日著嘅嗰條校裙同平時唔同,明顯地係短咗一截,露咗佢對白𠽌𠽌嘅大脾出嚟,再加上佢個淡妝,看似就係普通返學裝扮,實際應該係落咗唔少心思打扮。

我拖住呢個曳曳豬女朋友,行吓行吓就返嚟到我屋邨範圍,你問我有無擔心喺呢個時候會撞到子瑜,我答無你都唔會信啦,但係我諗,假如喺樓下附近撞到嘅話,都無嘢嘅,曉琳又唔係唔知道我同子瑜住埋同一座屋邨,真正隱瞞住佢嘅,係我同子瑜係住對面,相隔兩步路距離嘅鄰居。

再諗深一層,最壞情況有兩個,第一係不幸地我哋入到𨋢之後撞到子瑜,第二就係出到𨋢之後同子瑜喺一條走廊窄路相逢,兩種情況我都無乜可能作到大話去解釋,而後者更加等於即時揭穿咗我同子瑜係鄰居嘅呢個秘密。

慶幸嘅係,呢兩種情況並無發生,我成功帶住曉琳達陣返到屋企,但意料不及嘅係,入到屋之後我連鞋都未趕得切除,曉琳已經飛撲咗埋嚟。

咩話?你話最期待嘅畫面終於出現?咁可能要令你失望啦,我哋無做啲咩越軌嘅行為,而曉琳亦絕對係一個矜持嘅女仔嚟㗎,佢撲埋嚟只係為咗想錫我一啖,咁你問我有無失望?其實有咩好失望吖,只要曉琳開心我就心滿意足。

之不過,任何一對熱戀中嘅情侶獨處一室,都難免會有親密嘅身體接觸嘅,我簡簡單單煮咗兩碗腐皮烏冬餵飽咗我同曉琳之後,就同佢兩個攤咗喺我張床度,佢挨喺我心口前面,我從後環抱攬住佢條腰仔,開著部手提電腦一齊搵啲電影打發時間咁囉。

咁我都認我係好百厭㗎,有時候手多多會隔住曉琳條校裙,對住佢個肚仔毛手毛腳,但要我再摸上啲,或者再摸落啲,我就未有呢個膽量。

就係咁,歡樂嘅時光過得特別快樂,我哋睇完一套又開另一套戲接住睇,但啲戲講咩我其實都無點樣細心品賞,同曉琳攤喺同一張床上面嘅親密接觸,再加上佢對白皙長腿同埋小白襪嘅視覺效果加持之下,我嘅性荷爾蒙指數一直處於上升狀態。

「喂吔,做咩係咁摸住我個肚喎?」曉琳撒嬌問。

「因為你個肚仔好好摸囉。」

「你...剩係掛住摸住我個肚仔,唔會...覺得悶咩?」

我幾乎以為自己聽錯,但原來女仔百厭起上嚟可以遠勝於男仔十倍,呢個時候曉琳拎開咗部電腦,慢慢將個身擰轉過嚟向住我,試探性咁一步一步喺我身上越爬越埋,雖然曉琳眼神仲有啲怕羞閃縮,但又見佢每一下動作都好認真努力,更加顯得曉琳嘅青澀同可愛。

終於,我哋兩個塊嘴唇逐漸互相結合,我伸出雙手攬住曉琳條腰,而曉琳就箍住我後頸,我可以感覺到曉琳條脷嘗試圍住我條脷打圈,起初個節奏同個方向有啲凌亂,但係好快我哋兩個就摸索到個竅門。

就好似,一對男女鋼琴家表演四手聯彈,當個男仔突然間加快拍子嘅時候,個女仔可以隨即跟上速度,而當個女仔放慢節奏嘅同時,個男仔亦都可以好自然咁調整韻律,彈指之間,蘊藏住兩人嘅默契。

更甚嘅係情迷意亂之下,其實你係唔會察覺到時間嘅流動,但當我回過神時,發現床邊窗外已經滲透住黃昏日落嘅光線,映射緊呢間細小房間入面嘅一對小愛侶,你就唔好問我依家我對手放喺邊啦,我怕講咗出嚟曉琳就會臉紅,雖然我唔知道呢個係霞光嘅效果,定係曉琳怕羞嘅生理反應。

正當我以為我哋再咁攬攬錫錫落去,就會自自然然發生嗰樣嘢嘅時候,曉琳突然趷返起身,抱住膝頭,坐咗喺度一本正經咁對住我講。

「唔得~」

「唔得咩嘢?」我似懂非懂咁問曉琳,乘機將佢其中一隻小白襪剝咗落嚟。

「唔得唔得~芯玲話過唔可以咁容易俾你得到㗎。」曉琳咬住嘴唇,塊面早已經紅卜卜。

芯玲呢個衰妹吖,居然喺背後從中作梗,究竟曉琳同芯玲私底下傾咗幾多嘢,真係得佢兩個先至知道。

「咁要點樣先可以?」我連曉琳另一隻小白襪都除走埋,再將佢推返落床。

「唔...我諗到,除非你喺陸運會接力比賽拎到冠軍,咁先俾你啦~」曉琳思考咗一陣,隨即將個答案娓娓道來。

「俾啲咩我~?」

我根本就係明知故問,企圖誘導曉琳直接講嗰樣嘢出嚟,同時間再輕輕錫咗佢嘴唇一啖,佢都無反抗由得我繼續放肆。

不過,命運眷顧你嘅時候,會企喺你嗰邊幫你達成你嘅心願,曾經我嘅心願係成功追到曉琳,但係命運亦都會有捉弄你嘅時候,當呢一刻降臨之時,一切嘅反應已經來得太遲。

就喺呢剎那間,我大門鐘聲忽然響起,敲起命運嘅迴響。
要各位久候真係唔好意思,今集長度加碼
喺呢度停
言而有信抵讚
唔通係細佬搞事
邊個㩒門鐘咁百厭,最衰都係佢
然後又要等啦
咁要開門睇睇咩事先知道
應該係布甸撳門鐘,話今晚煮多咗餸,問佢過唔過去一齊食飯?
追落去就知㗎啦
67.

「點解我好似聽到有人㩒門鐘嘅?」曉琳披頭散髮,一路喘住氣一路同我講,原本紥住馬尾條橡筋早已經唔知飛咗去邊。

「可能只係有人白撞,我哋唔好理佢啦。」我哄埋去啜咗曉琳一啖。

「但係佢仲一直㩒緊喎,好唔好去睇一睇先。」曉琳慢慢爬返起身,將條校裙拉返好,遮返住露咗出嚟嘅屁股仔。

「咁曉琳你留喺房唔好出嚟住,我去睇吓。」

其實我事前都有同曉琳打定底,屋邨地方龍蛇混雜,有收數佬同白卡佬出沒一啲都唔出奇,之但係,我又點會認唔出呢個㩒門鐘嘅節奏,喺我認識嘅人入面,會咁樣㩒鐘嘅就只係得一個。

「黃子俊!你做咩走過嚟㩒我個門鐘?」一打開門我就細細聲喝住佢,同時間我唔敢將度門開得太大,費事陣間俾曉琳見到。

「哼!我唔係想過嚟搵你㗎,係因為我真係唔夠高,所以先要搵你過嚟幫手咋。」黃子俊依然一副不屑嘅眼神斜視住我。

「但係我依家唔得閒啊。」

「好快咋嘛,你過嚟幫我喺廚房度拎個煲落嚟吖。」

「你自己擔張凳拎啦。」

「試過啦,拎唔到,黃子瑜將個煲收到好入。」一聽到黃子俊提起佢家姐個名,我就知道再拖落去,處境只會越嚟越危險。

其實我唔係唔想幫呢個細路,但我依家真係無時間同佢喺度周旋,仲要只係啲喺廚房拎個煲嘅濕碎事,萬一轉頭曉琳喺房出嚟見到黃子俊嘅話,就可能會更加麻煩。

「你叫你家姐幫你攞啦。」我提都唔敢提起黃子瑜三隻字,因為我感覺到曉琳好似喺房行緊出嚟,再係咁僵持落去肯定會出事,我隻手已經蠢蠢欲動想閂埋度木門去。

「黃子瑜佢病咗成日,瞓喺張床度起唔到身,我只係想煮嘢俾佢食咋,你唔幫我咪算囉!」

「...」

黃子俊激動到兩行眼淚標埋出嚟,與此同時曉琳已經走咗出房門口,頭先黃子俊咁大聲講嘢,曉琳好可能已經聽到門口發生咩事,甚至聽到黃子瑜三隻字,一個今日絕對唔可以出現喺我屋企嘅女仔名。

呢一刻我夾喺中間,除咗不知所措之外,我已經諗唔到仲有咩形容詞可以形容我依家個狀況。

「點解會有個小朋友喺度嘅?」曉琳喺我旁邊翹住我隻手,挨喺我膊頭度傻更更咁望住鐵閘前面嘅呢個細路。

同一時間,黃子俊望返曉琳轉頭。

「哦!我知道喇,你就係嗰個曉琳bb,咁大個人仲要叫做bb,都唔知你知唔知醜嘅!」

講真嗰句,平時任由黃子俊點樣詭計多端搵我笨都好,我都唔會嬲,但係佢咁樣一見到曉琳就無理取鬧,我就即刻火冒三丈。

「喂!講夠未?」我怒氣沖沖。

「我有講錯咩?」

點知黃子俊仲要理直氣壯咁駁返我,相反曉琳俾佢鬧完之後一臉茫然,但我已經唔知道可以點樣收科,去到呢個地步根本就唔容許我停低落嚟再慢慢思考。

而且禍不單行,今日最唔可以出現嘅人物,最終都係被命運嘅漩渦捲進呢個舞台。

「黃子俊,你又走過去隔離屋做咩啊?」

而當我聽到呢把熟悉嘅女孩子聲音之後,我就知道,我同黃子瑜嘅秘密,自此以後就再唔係我哋兩個之間嘅秘密,因為從此亦會多咗另一個人知道。

「子瑜...?」曉琳露出驚訝嘅目光。

「曉琳...?」企喺鐵閘另一邊嘅子瑜,聲線微弱,面色蒼白,額頭仲痴住塊退熱貼。

呢一刻,曉琳隔住鐵閘門清清楚楚見到子瑜嘅身影,子瑜只係著住件睡衣赤住腳咁企喺門口位置,一眼就可以睇得出曾經嘅好姊妹,原來就係住喺佢男朋友對面,而且仲有個十歲大嘅細佬,俾我同子瑜兩個隱瞞咗三年,今日終於親眼一次過揭曉。

「跟我返嚟啊,你無端端做咩走去打擾人哋?」即使子瑜腳步虛浮,但依然赤住腳板行出走廊,嘗試將佢細佬捉返入屋企。

「我唔要吖,我要陳佑男過嚟幫我,佢依家寧願同另一個女仔玩,都唔肯過嚟睇吓你!!」但黃子俊就開始發爛渣捉住我道鐵閘唔肯走。

啪———!!!

子瑜一巴車咗落佢細佬度,黃子俊塊面當堂紅咗,可見力道之大。

「你癲夠未啊?」

我從來都未見過子瑜會對佢細佬咁惡,子瑜甚至激動到連額頭塊退熱貼都甩咗落地,胸口不停起伏氣喘喘咁睥住佢細佬,而佢細佬俾佢家姐打完一巴之後已經喊到收唔到聲,跟住俾佢家姐夾硬拖返入屋。

臨別之時,子瑜再一次望返過嚟我同曉琳呢邊,然後耷低頭留低咗句:

「對唔住啊...」

最後木門又重新鎖上。

剩低子瑜塊退熱貼留咗喺地板上面。

走廊再一次回復平靜。

但一切都唔會再有機會回復平靜。
兩個必有一個受傷
兩個女仔同時間鍾意咗呢個衰仔,都幾難幫到佢哋喇
個男仔太猶豫就累事,處理得好啲咪左擁右抱
男哥過去煲粥啦
嗌埋曉琳咪唔洗驚
左擁右抱會唔會變成渣男故

講真,我覺得愛係一定包獨佔慾
呢條橋諗得過,但唔知佢敢唔敢帶埋曉琳bb去敲門鐘呢
如果真係愛既又點會揀唔到,咁最好兩個都唔好揀
要睇佢生唔生性
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞