【校園/愛情】戀上鄰家女孩(布甸篇)

880 回覆
27 Like 2 Dislike
訓導主任殺緊過嚟
男哥終於醒覺
發覺今次男哥冇戴手繩
live左
睇吓黃子瑜原唔原諒佢啦
手繩都係一種象徵嚟
歡迎催稿
呢邊個作者成日失蹤的…
感謝你
樓豬覆留言,唔通今晚有更新!!!
希望有!
我其實有個願望係今年可以寫完呢篇故
93. 愛上你是種緣份(重製版)

「黃子瑜我知道你聽到㗎,我會一直喺度等你,直至你出現為止,唔俾你再離開我!因為我最鍾意嘅嗰個女仔係你!!」

我都未講完,文書阿姨已經衝咗入嚟制止住我,訓導主任就緊隨其後,搞到我想講多幾句都唔得。

「陳佑男你喺度做乜嘢!?」訓導主任好似恐龍咆哮咁。

「搵人囉。」

「放低支咪同我即刻出嚟!!」

訓導主任嬲到近乎跳掣,捉咗我出走廊罰企開始訓話,我就無咩好驚嘅,反正都係我一早預料到嘅後果,我只係在乎黃子瑜佢聽唔聽到我頭先講嘅嘢。

咩擅用學校公物、違反廣播條例、行為不檢、藐視老師呢堆罪名冚唪唥搬晒出嚟,仲話我已經係慣犯,距離上次陸運會都只係隔咗個半月,我聽到呢度諗返起,原來兩次嚴重犯校規都係為咗子瑜呢個傻妹。

不過可能連訓導主任都未見過有學生好似我咁百厭,學校支廣播咪都夠膽玩,仲要用嚟向女同學示愛,佢霎時間都好似未諗到可以點樣處置我,剩係叫我喺教員室外面條走廊罰企。

我見到有啲同學離遠對住我指手劃腳食花生,當中仲有唔少係啲低年班妹豬,我望返佢哋轉頭,佢哋就耷低頭避開我眼神,都係嘅,我用個廣播器講晒俾全校知我鍾意邊個女仔,呢粒花生仲大過舊西瓜。

跟住我見校長同訓導主任急急腳入咗校務處裡面,好似好大陣仗咁。而我亦都越企越焦急,因為等咗咁耐始終都係唔見子瑜,呢段時間我只要一見附近無老師,就偷偷地拎部電話出嚟打俾子瑜,但佢始終都係無聽我電話,亦無覆我訊息。

隔多陣我見Miss Chan喺教員室走出嚟,望住我搖頭嘆息,差啲翻埋白眼,我都有自知之明嘅,我知道自己又俾咗個好大嘅麻煩佢,佢應該又要苦惱點樣同訓導主任仲有校長解話。

「你條友可唔可以俾少次麻煩我?」

「Miss Chan對唔住啊...」

「你依家出晒名啦,係人都知道你係大情聖,但我今晚就有排都唔使收工喇,我仲約咗我男朋友週年紀念日㗎。」

「係我衰仔...」

「無你咁好氣啊。」然後Miss Chan急急腳,向住校務處方向行過去,多數又要去俾校長訓話。

雖然佢平時俾我哋班嘅形象係個好嚴嘅班主任,但我知道佢其實好錫自己啲學生,如果上次陸運會單嘢唔係佢出面攬我,我又點止記一個小過咁簡單。

如是者,我又企多咗陣,訓導主任失驚無神喺校務處彈出嚟,差啲俾佢發現我㩒緊電話,佢走埋嚟嘰哩咕嚕又鬧咗我一大餐,訓話嘅內容都係千遍一律我都費事再覆述,話完我之後,就俾張單行紙我,叫我喺走廊旁邊搵個位寫悔改書。

無啲新意,又係悔改書,今個學期已經係第二次寫,我又唔係文科生,中文又唔係特別叻,都唔知仲有咩好寫,我抬住個腮望住出面個景,金碧輝煌嘅夕陽光芒映照喺操場上面,增添咗一層朦朦朧朧嘅感覺,此情此景,竟然勾起返我同曉琳當日互相獻上初吻嘅一刻,又諗返起陸運會跑去醫院搵子瑜嘅嗰份衝動。

呢個學期發生咗咁多事,我忽然間覺得,與其寫咩悔改書,不如將我哋三個嘅故事寫落去仲好…

之不過我開始擔心,子瑜可能根本唔喺學校,根本就無聽到我段廣播,但我依家又俾訓導主任困住,子瑜又唔知去咗邊,佢實會覺得我拋棄咗佢…

點算好?不如趁無人為意即刻偷走。

「喂,多得你唔少,依家全校都識我喇。」正當我糾結緊之際,冷不防有人用手指篤我背脊,把聲仲要熟口熟面。

「子瑜!!」

「陳佑男!!你咪攬到我咁實先啦,透唔到氣喇…」

「我好掛住你。」

「見到吖,人哋叫你寫悔改書,你就喺張單行紙上面寫滿晒我個名…」子瑜嘟起兩邊腮,似笑非笑咁望住我。

啊!我依家先為意到,原來我不自覺地將黃子瑜三隻字重重覆覆咁寫滿咗半張單行紙,仲要俾佢本人親自發現咗,認真夠樣衰。

「唔使揞住喇,換過張好過啦,一陣俾訓導見到小心佢嬲到直接踢你出校。」跟住子瑜喺佢書包裡面摷咗張全新嘅單行紙出嚟,換咗我面前嗰張。將嗰張滿佈我字跡嘅單行紙整整齊齊咁攝返喺佢個file仔裡面,望住佢好好咁收埋我寫滿佢名嗰張單行紙,我內心有股莫名嘅滿足感。

「子瑜你俾我嗰張單行紙仲有你啲香味。」

「你收嗲啦,幾時學到咁口花花㗎。」子瑜一嘢摙落我手臂啲肉度,不過好舒服…

「邊有喎,我句句都係真心話嚟㗎。」

「聽住先啦,你仲唔快啲寫?唔想放學啊?」

「你喺度我專心唔到...」

「咁我走囉。」個衰妹即刻轉身走。

「唔俾。」我眼明手快捉住佢個書包仔,扯返佢返嚟我身邊。

正當此時,我聞到一股殺氣逼近。

「陳佑男你又係度做乜!?」訓導主任來勢洶洶咁衝埋過嚟我同子瑜面前。

我即刻用我身軀擋喺子瑜面前,費時佢噴出嚟啲口水彈親子瑜,但子瑜就選擇企喺我隔離,我哋兩個好似連成同一陣線咁一齊對抗訓導主任。

「哦!我認得你喇,你就係黃子瑜,啱喇,呢件事你都有份,你都留低唔好走住。」訓導主任怒氣沖沖咁指住子瑜。

慘喇,我又真係無諗過會連累埋子瑜…

「唔緊要啊,我本來就係諗住落嚟搵訓導主任你自首,你罰陳佑男啲咩,同樣都可以罰埋我㗎~」子瑜雙手翹後踏前一步,一臉處之泰然咁望住訓導主任。

訓導主任瞬間俾子瑜殺咗一個措手不及,霎時之間啞口無言,呢個時候,我同子瑜就好默契咁,互相向住對方會心一笑,有陣時簡單一個眼神經已足以勝過千言萬語。
終於等到
終於去到呢步
好感動
大家都等到辛苦喇
G持
多謝你
94. 即使那日放了手(重製版)

「黃子瑜!!既然你自己申請俾人罰,咁你都留喺度寫悔改書啦!你企嗰邊寫!唔准再黐住陳佑男!」訓導主任指住走廊嘅另一邊,失咗控咁怒吼。

「對唔住啊子瑜,連累咗你。」我細細聲向住子瑜道歉。

「我唔介意啊,同甘共苦咋嘛。」子瑜又細細聲安慰返我。

子瑜你真係一個好女仔…

雖然我同子瑜依家各自各埋頭苦幹寫緊悔改書,但只要我哋知道對方喺身邊,其他一切都顯得次要。

又係嘅…我同子瑜耐唔耐就擰轉頭偷望對方,我諗,其他人望到肯定覺得我哋似打情罵俏,多過似俾老師罰緊留堂。

無幾耐,我同子瑜都寫好篇悔改書,至於個內容都係嗰三幅被,訓導主任收咗我哋篇悔改書,望都無望,就叫我哋一人一邊靠牆罰企,臨走之前再三警告我哋唔准傾偈。

我就無咩所謂啊,呢一刻,我哋只係隔咗一條學校走廊嘅寛度,面對面望住對方,心裡面就甜絲絲,原本我以為見唔返子瑜之餘仲要自己一個留堂留到天昏地暗,誰不知子瑜突然出現不特止,仲肯陪我一齊留堂。

之不過,個傻妹依家望住我偷笑緊啲咩?咬住嘴唇含羞答答咁笑,個樣鬼死咁可愛,行過去問吓佢先。

「黃子瑜,你陰陰嘴笑緊咩啊?」我完全無視訓導主任叫我罰企嘅命令,直接走過對面質問下個衰妹。

「無啊,邊有啫。」吖你個衰妹竟然擰歪面唔認賬。

「明明見住你笑。」

「無啊無啊~係你眼花睇錯咗咋。」黃子瑜你仲狡辯!?就係呢秒鐘我又見到你偷笑。

「我眼花?」

「你…你呀,走過嚟做咩喎?小心訓導主任因間出嚟捉走你。」正當我諗緊點樣篤穿佢偷笑嘅原因,居然俾子瑜反客為主。

「你想我俾人捉走咩,你唔會掛住我咩?」我唔會俾你搶返個主導權㗎!

「哼哼!乜你咁自戀㗎,邊個會掛住你喎!?」子瑜又嘟起嘴巴,兩邊腮充滿氣脹脹的。

「你囉,我想你掛住我得唔得?」我試圖捉住子瑜隻手仔想溶化佢個心。

「唔要!!」但佢就將兩隻手翹喺背脊後面,偏唔俾我捉。

不過我見子瑜依家塊面早已經紅粉緋緋,我心血來潮有股衝動,想哄埋去錫落佢面珠墩度…

忽然間,有個身影喺校務處裡面行出嚟,嚇到我即刻彈返埋自己位,好彩嗰個身影係我班主任Miss Chan。

「喂你兩個可唔可以唔好咁黐纏啊,睇少你嘅一陣就喺度打情罵俏。」

「Miss Chan,陳佑男佢蝦我。」子瑜竟然仲要指住我告狀。

黃子瑜,我真係俾你激死…你搞到連Miss Chan都忍唔住揞住嘴偷笑。

「哦!?有啲咁嘅事?欺負女同學,罪加一等。」然後Miss Chan不懷好意咁望住我。

「冤枉啊…」黃子瑜…你同Miss Chan咁快就可以連成同一陣線,女人真係可怕…

「子瑜,今次呢件事其實你都係無辜,始作俑者都係呢個衰仔,所以你可以放學先喇,我仲有事要同我個男班長好好咁傾吓。」Miss Chan眨眼間就收起笑容,回復返老師平時正經嘅威嚴。

子瑜都唔敢再嬉皮笑臉,慢慢揹返起個書包,從佢嘅眼神我知道,呢個衰妹係唔捨得我嘅,但無辦法,我要俾Miss Chan帶去另一個地方準備受死。

「唔使望喇,個傻妹九成九會留喺學校等埋你。」

「Miss Chan你咁好眼力嘅…」明明你喺我前面行緊,咁都俾你見到我有偷偷地擰轉頭望向子瑜。

結果,Miss Chan帶我上返嚟我哋班個課室,呢個鐘數成間學校啲同學都散得七七八八,外面操場嗰四盞大燈都著晒,意味着天色都開始昏暗。

「男班長,你估下今次俾人記咩過?」Miss Chan一坐低就入正題。

「我諗…至少都小過?」

「你知就好啦,上次陸運會已經記咗一個小過,今次又記多一個,兩個小過就變成一個大過,兩個大過學校就有機會考慮移除你學藉,你知㗎可?不過我叫你上嚟並唔係想講呢啲。」

「吓?咁係…?」

「不如你又估下,當你用緊學校個廣播器,好有型咁向住子瑜示愛嗰陣,我收到個咩電話?」

聰明如我,都大概估到Miss Chan想講邊個,亦都知道點解佢叫子瑜放學然後捉咗我上嚟呢度。

「係曉琳…?」

「哈哈,一早就知你係醒目仔,無錯啊,我都唔同你轉彎抹角喇,我直接話你知曉琳打俾我講啲咩,第一佢話佢想退出唔再幫手做Christmas party,而第二就係佢想辭退女班長呢個職位。」
各位巴打絲打,聖誕快樂
you too
曉琳終於投降
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞