【校園/愛情】戀上鄰家女孩(布甸篇)

880 回覆
27 Like 2 Dislike
push!
見大家幫手推文好感動,我唔會走咗去㗎,只係寫得慢咗,希望今晚可以更新到
支持
64.

星期五嘅放學鐘聲響起之後,身邊啲同學紛紛提早執書包離開學校享受假期,短髮妹妹同圓框眼鏡妹妹已經不知所踪,原先我仲諗住趁課室無咩人就可以搵芯玲傾心事,但係我個如意算盤始終未能預期打響,因為曉琳走咗埋嚟我同芯玲前面個位度坐低。

「好眼瞓啊,我可唔可以唔咁早上去社房。」曉琳兩隻手伸前攤咗喺我張枱度,扁扁嘴咁望住我。

「捱埋今日就完㗎啦。」睇見曉琳呢個可憐模樣,我嘅憐憫之心油然而生,情不自禁捉住曉琳隻手安慰返佢。

「曉琳啊,我睇過本心理學書入面講到,當見到自己心愛嘅人會因為安心而更加容易覺得眼瞓㗎。」芯玲攝咗個頭埋嚟湊熱鬧。

「但係芯玲我依家望住你都覺得好眼瞓,咁會唔會係因為你都係我心愛嘅人,嘻嘻。」曉琳笑道。

「你依家先發現太遲喇。」芯玲道。

「點解啊?有心唔怕遲。」曉琳疑惑地問道。

「因為你個心已經俾陳佑男佔據咗,我哋註定無可能一齊喇,嗚嗚...」芯玲同曉琳兩個女仔你一句我一句,呢種情景我諗起子瑜同曉琳以前都會咁樣,女仔之間嘅友誼有時候就係會咁樣互相表達愛意。

「無啦,佢應承咗我嘅嘢都唔記得咗。」曉琳忽然之間提起我,我即刻豎起對耳仔聽。

「陳佑男佢應承咗你啲咩唔記得咁衰啊?曉琳你講嚟聽吓?」芯玲望向我陰陰嘴笑。

「早一個禮拜佢應承咗我會帶我上佢屋企玩㗎,但係我一直都無機會可以上去玩。」曉琳向住芯玲訴苦,聲線仲好委屈可憐。

「喂陳佑男!咁你就唔啱啦,人哋曉琳都開到口,你仲係一碌木咁無反應,你知唔知出面幾多男仔恨!都!恨!唔!到!?」最尾嗰幾隻字,芯玲仲要用手指篤住我。

呢一邊芯玲怒睥住我,嗰邊曉琳眼仔碌碌咁望住我,今次我就真係俾兩個女仔夾咗喺中間動彈不得,睇怕唔提出解決辦法都唔使旨意甩到身。

「曉琳,不如完咗陸運會之後再搵日好唔好?」其實下個禮拜一就係陸運會,但至少等我有啲時間思考一下點樣拆解會同子瑜撞見呢個問題。

點知曉琳聽完之後個表情仲係原封不動,依然係眼仔碌碌咁望住我。

「吓?咁無誠意嘅?」芯玲仲要喺旁邊煽風點火。

「咁…不如聽日禮拜六吖。」情急之下,我未經大腦就拋出咗一個提議。

「好耶~終於可以上去你屋企玩,芯玲都係你最叻,諗到呢招。」曉琳瞬間勁興奮捉住芯玲隻手,似足個終於成功扭到爸爸買玩具嘅小妹妹咁。

「其實係全靠曉琳你生得靚女又可愛,氹到陳佑男落搭就真。」芯玲笑道。

而我依家先意識到自己俾芯玲擺咗一道,兩個女仔喺我面前交咗場戲,我呢就胡裡胡塗咁應承咗曉琳聽日星期六帶佢上嚟我屋企玩,仲要我咩都未準備好,而且唔知準唔準備得切。

就係咁,原本睡眼惺忪嘅曉琳,聽到我應承佢之後又充滿活力回復返精神,開開心心咁同我揮手講拜拜離開課室上去社房,我望住曉琳嘅背影,啱啱佢嘅笑容,就同當日我請佢食朱古力布甸燒嗰陣個笑容一模一樣。

「嘻嘻...」芯玲喺我旁邊偷笑。

但我亦都諗返起,嗰日曉琳因為個布甸燒成個跌咗落地而淚流滿面,令我不自覺產生咗一種不祥預感。

「又話陪我傾正經事,原來你同曉琳一早夾埋嘅。」我側身望向芯玲。

「嘿嘿,咁女仔梗係幫返女仔㗎啦。」芯玲笑道。

事到如今,原本我仲想喺芯玲身上套取一啲關於子瑜嘅意見,睇怕依家都唔係一個好時機...

「喂好心你啊,對自己女朋友好啲啦,唔好成日要人哋心掛掛。」芯玲趁我思考緊嗰陣再補多一句。

芯玲最後嘅呢句令我霎時頓悟咗一個道理,原來一件事個女仔無再提,唔代表佢無再擺喺心,我以為呢個禮拜曉琳因為忙陸運會嘅事,已經唔記得咗上我屋企玩嘅呢回事,但其實佢一直等緊我嘅回應,而我就只係一直令佢失望。
要大家等咗咁耐真係唔好意思,我代曉琳向大家道歉
陳佑男真係要好好對待曉琳
曉琳咁撚醒
佢努力緊
係曉琳曳曳想上男仔屋企玩
芯鈴同曉琳都知男主咩料
65.

偏偏我總係日日諗住另一個女仔,或者一啲唔屬於自己嘅嘢,我就應該要狠心啲,唔好再藕斷絲連,乖乖地好好珍惜同曉琳嘅呢段關係。

呢晚我返到屋企之後,行到入睡房,第一時間要做嘅嘢就係執房,我企咗喺房中間默默咁轉咗一圈,心裡面盤算緊有啲咩嘢聽日絕對唔可以俾曉琳見到。

就好似呢張貼喺衣櫃門我同子瑜嘅合照,我哋兩個一個著住藍色運動服,另一個著住黃色運動服,子瑜條頸掛咗條男子初級組一百米冠軍嘅獎牌,塊獎牌事後我送咗俾子瑜留念,但係呢張合照係邊個影我已經唔記得咗,剩係記低子瑜有一日話佢唔小心曬多咗張,跟住塞咗俾我,嗰年我哋讀緊中二。

仲有枱面呢罐彩色紙星星,我好記得升中三暑期嘅某一日,子瑜無啦啦敲我門話送俾我當係生日禮物,但明明我生日係boxing day超好記,都唔知應該當係提早慶祝定係補祝,總言之就係莫名其妙。

我輕輕力將張合照搣咗落嚟,連埋罐紙星星,搵咗個糖果盒裝起佢哋,然後再收埋咗喺床下底個櫃桶暗角裡面,閂埋櫃桶之後,床頭嘅另一張合照隨即將我視線吸引住。

我記得,呢張相係上年陸運會影嘅,係我同子瑜、曉琳三個人嘅合照,上年陸運會係我大豐收嘅一年,總共收獲咗兩塊金牌一面銅牌,頒獎禮過後,兩個女仔走埋嚟喺我側邊一左一右搭住我膊頭,留低咗呢張合照。

望住呢張相,我忍唔住笑咗出嚟,子瑜發育遲緩,身材嬌小玲瓏,影相嗰陣佢專登趷高咗對腳,但係身高依然矮我同曉琳一截。

不過我都係隔咗成年先至留意到佢原來當日趷高咗對腳,靠對腳尖努力咁支撐住自己身體重量個模樣,真係好可愛動人。

而最終,我將呢張三人合照都放埋入個糖果盒裡面,再一次閂好床下底個櫃桶,就等呢啲回憶片段好好咁安放喺某個隱蔽嘅位置。

執好間房之後,我再用埋濕紙巾將頭先搣相剩低嘅膠紙痕跡刮得一乾二淨,務求唔會留低任何蛛絲馬跡,亦都等自己從此能夠心無雜念,一心一意咁對待曉琳。

希望聽日一切順順利利,唔好有咩事發生。

——————

第二朝起身,我刷好牙洗好面,裇埋個靚髮,就出發去曉琳屋苑樓下等佢。

望下手機時間都只係十點幾,依我做咗隔離屋三年鄰居嘅經驗,呢段時間應該係最安全,唔好問我點解,經驗呢啲嘢真係好難解釋。

只係希望今次曉琳唔會好似上次去愉景灣咁,為咗準備豐富嘅野餐盛宴而遲到,不過應該唔會嘅,我哋尋晚講好咗今日我會親自下廚,原因係唔使出街食、唔使叫外賣開門口攞,總之就係要盡可能降低風險。

去到曉琳樓下,依家連早更個保安叔叔都開始認得我,我凝視住電梯大堂個方向,期待緊今日我個女朋友會點樣打扮。

「陳佑男~」忽然間有把女仔聲嗌我全名,隔住道玻璃門都可以依稀聽到。

下一秒鐘就見到曉琳喺大堂向住我跑緊出嚟,上一次係未見其人先索其香,今次調返轉真係未見其影先聞其聲,而今日曉琳嘅裝扮...

係我哋套女生校裙。

保安叔叔見狀,非常識趣地拉開道玻璃門,等曉琳可以順勢衝過嚟我度。

「嘻嘻~」曉琳一埋嚟就攬實我,胸脯兩團小肉球壓晒落我心口度,兩隻眼睛含情脈脈咁望住我。

曉琳咩都好,人又靚女,秀色可餐,而且對我又全心全意,從來都無對我發過脾氣,啲人成日話初戀好容易因為少少爭執、少少誤會或者一時意氣就會鬧交,最後分手收場,不過曉琳就好似一個例外嘅存在,但我知道呢個世界並無一段關係,係必然長久維持...

所以我一定要學識好好珍惜。

「好掛住你。」我錫咗一啖落曉琳額頭度。
男主角知錯㗎啦
男主角好生性
但係一段愛情裡面,生性係唔夠維持長久關係㗎
咁要點先得
以前讀書成日聽咩愛情鐵三角,一段戀情要長久維持,激情、感情同承諾是但一隻角缺少咗,都唔係一段健康嘅關係。

細個總係覺得呢啲心理學只係講緊啲呀媽係女人嘅道理,到長大之後,先體會到原來係一門藝術,又係一門哲理。
由一周三更變成一周一更,不負責任嘅作者就此煉成
唔建議,大家都等緊你
的確係老生常談,但係做落就好難
最驚係變咗三週一更啫!
樓主失咗踪?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞