【校園/愛情】戀上鄰家女孩(布甸篇)

880 回覆
27 Like 2 Dislike
呢個女…都係想有人陪下佢玩
推一下先
51.

「陳佑男你陪我玩呢個吖,我想試吓。」子瑜未等我反應得切,又再捉住我隻手,向住一座銀白色UFO形狀嘅建築物跑過去。

從外表睇起上嚟,我真係唔知呢度嘅內裏乾坤,子瑜又唔肯話我知原來係過山車,直至到我坐入架車度,我先發覺開始有啲唔對路。

喂唔早講嘅?但當個安全扶手閂埋嚟嘅時候,我就知道我準備要受死了。

「呼,準備出發!」子瑜好興奮,我就幾乎面如死灰。

我唔知道大家細個有無幻想過,自己終有一日揸住架戰機翱翔天際,喺數之不盡嘅敵機包圍之下,將對手逐一殲滅,但係我可以話俾大家知,當我坐完呢趟過山車之後,我就已經徹底放棄咗呢個幻想。

事關除咗開頭過山車未加速嗰陣,我仲可以見到兩邊螢幕上面有幾架戰機飛嚟飛去,扮緊星球大戰之外,之後我幾乎全程都係捉實條安全扶手,耷低個頭,搏老命咁對抗住離心力,同埋盡我所能逼自己唔好亂嗌。

千祈唔可以俾子瑜知道我驚到就快暈低,好彩呢個係室內過山車,漆黑一片伸手不見五指,應該唔會俾佢見到我咬牙切齒個樣。

當我再次見返熟悉嘅起點嗰陣,我真係謝天謝地,來回地獄又折返人間原來就係咁解,我離開架過山車踏足平地嘅第一步差啲仆埋落地...

「你無事吖嘛...」死火喇,俾子瑜見到我一仆一碌咁。

「呢啲小兒科啦。」我唯有死雞撐飯蓋。

「好啦,咁你陪我玩多個吖。」子瑜又捉住我隻手,興高采烈咁拉住我去另一個園區。

今次唔使抬高頭望都知道呢度係咩主題,大大隻胡迪企喺門口同你打招呼,我就知道我哋嚟咗玩具反斗城。

「唔係玩具反斗城啊,係Toys' Story,反斗奇兵。」子瑜即刻糾正我。

都係玩具啫,呢粒薯蛋頭係玩具,呢隻巴斯光年又係玩具,仲有呢隻彈弓狗啊,呢度咁色彩繽紛,仲唔係俾小朋友玩嘅?喂咪住先,呢架遙控車到底發生緊咩事?黐孖筋㗎?佢啱先升到最高嗰下,個角度係咪已經超過九十度角?

「我哋去排隊啦。」子瑜又捉住我去排隊。

子瑜仲話咩我哋好好彩,啱先玩過山車唔使點排隊,依家呢個遙控車又無咩人排,咁梗係啦,啲咁黐線嘅機動遊戲邊個想玩,係咪先?

當安全扶手閂埋嘅一刻,我望住眼前條軌道,就好似一條通往天堂嘅道路,只要一個加速,就會連埋我個靈魂一齊飄埋出去。

結果下一秒鐘,我身驅就俾無情嘅離心力撕扯住,靈魂亦都早已經被毁得支離破碎,而我旁邊嘅子瑜竟然仲要伸高隻手玩到忘晒形。

「呼!!!」

遙控車喺半空中來回跌蕩,搞到子瑜披頭散髮,但完全無阻佢繼續尋求刺激,而我呢?已經無辦法再進行思考喇,因為架遙控車又準備要向下俯衝喇,我又要出行力捉實個扶手喇,因為我真係好驚我個人會飛出去啊!!

「嘻嘻,原來你咁怕玩機動遊戲嘅。」落地之後,子瑜拍拍我膊頭。

「救命啊,點解你可以若無其事咁?」我今次真係費事再逞強。

「咁點解你咁驚都肯陪我玩咁好?」子瑜反問。

「咁唔通抌低你一個人玩咩。」

「哼!咁好死呀,咁不如我哋去搵返啲輕鬆啲嘅玩,好唔好?」之後子瑜一直喺度偷笑,你問我佢係咪恥笑緊我怕玩機動遊戲,又唔似係,咁點解佢會咁開心,我真心唔知,剩係知我又俾佢捉住去下一個園區。

當我個心靜返落嚟,我先發現原來樂園入面塞滿晒一對又一對嘅情侶,有啲個女仔翹實男朋友隻手撒緊嬌,有啲個男仔甜蜜蜜咁餵緊女朋友食爆谷,我再回頭一望旁邊呢個捉住我隻手嘅女仔...

唔知點解我有種感覺,我同子瑜好似都融入咗呢個情侶一對對嘅世界裡面...

「嗱,旋轉杯,俾小朋友玩㗎,啱晒你。」子瑜帶我嚟到一堆七彩繽紛嘅咖啡杯面前。

過山車就話因為係室內機動遊戲,所以喺外面睇嘅時候唔知佢葫蘆裏面賣咩藥,而遙控車就擺明開宗明義警告你生人勿近,今次呢啲咁嘅杯仔,實難我唔到啦啩?

正正係合家歡遊戲,排隊人數比頭先嗰兩個機動遊戲多好幾倍,我同子瑜固之然安份守己排隊慢慢等,但偶爾都有啲講嘢嘰哩咕嚕嘅豆釘,好似甩繩馬騮咁一味向前衝,分明就係想打尖,好幾次仲差啲撞到子瑜。

我見前面個男仔已經伸手將自己女朋友攬埋一邊,保護住個女仔,忽然間我心血來潮,有樣學樣咁,輕輕捉住子瑜對手臂,將佢慢慢移向近欄杆位置,然後我企喺外面保護住子瑜。

「做咩事?」子瑜疑惑咁問我。

「無啊,驚啲細路撞到你。」我直接答。

子瑜望住我雙眼,然後一下會心微笑。

之不過,點解我梗係覺得後面某個角落,有人喺度鬼鬼鼠鼠、竊竊私語緊...
子瑜叫我同你講聲多謝
肯定係子俊
偷睇自己家姐都幾過癮
幫手推一下
三角戀
52.

「子瑜啊,你覺唔覺得有人跟蹤緊我哋?」

「吓?有咩?」但見子瑜拎咗部電話出嚟,匆匆忙忙咁覆咗幾句message,然後就收返埋落袋。

跟住嗰種有人喺背後竊竊私語嘅感覺,忽然間又消失得無影無蹤。

旋轉咖啡杯,點睇都係一款老少咸宜嘅機動遊戲,當到我同子瑜坐定定喺個杯入面之後,佢就即刻搶先霸住中間嘅軚盤,我原本都無為意,其實邊個轉都無咩所謂。

點知道當音樂一響起,子瑜隨即露出不懷好意嘅笑容,我就知道今鋪又要中計了。

如果要講過山車同遙控車嘅共通之處,就係兩者嘅速度都係一早已經設定好,離心力同刺激感係你無辦法控制到嘅事,但係旋轉杯就正正相反,想要幾刺激完全係豐儉由人,你想舒舒服服咁坐喺咖啡杯裡面,吹住微風嘆返杯咖啡又得,或者好似子瑜咁,起勢咁扭個軚盤都得,反正時間一到,個杯始終會停。

「係咪先?所以點解唔轉快啲,刺激啲,抵玩啲吖嘛。」子瑜一邊轉,一邊解釋緊佢嘅原因。

「咁都唔使轉咁快㗎!!!暈啦喂!」我就一邊講,一邊縮低個身抗衡離心力。

「鬼叫你咁細膽...嘩你做咩搶我個軚盤...嘩...唔好咁快...停啊停啊。」

黃子瑜,今次問你死未,我終於知道呢個旋轉咖啡杯嘅真諦,邊個揸住個軚盤就邊個有話事權,我陳佑男今日就要轉到你黃子瑜嗌救命為止!

哈哈哈哈!!!同我轉啊!

再同大家講樣嘢,就算你坐過山車抑或係遙控車都好,總會有啲位可以俾你停低抖下氣,但係旋轉咖啡杯嘅可怕之處,就係你可以瘋狂咁一直自轉,完全無任何時間俾你停低喘息。

「喂,救命啊...陳佑男...啊吖!」

子瑜已經俾我轉到失去重心,成個人瞓咗喺我膊頭到。

「陳佑男!喂!停啊...」

當我轉到忘晒形嘅時候,子瑜開始伸隻手入嚟同我鬥搶返個軚盤嘅控制權,但係講到鬥力,佢女仔人家又點會夠我大力,哈哈哈,咦等陣先?

忽然間子瑜放棄咗同我爭軚盤,而係出盡全力將我搭喺軚盤上面隻手掹走,然後捉實我唔俾我再掂個軚盤。

「唔好捉住我啊,我要繼續轉。」我嘗試掙扎,但子瑜始終唔肯俾我放手。

「喂吔你唔準鬆手啊,你夠膽就試吓鬆開手吖。」仲要俾佢越捉越實。

就係咁,個咖啡杯繼續自己喺度轉,而自轉速度所造成嘅景象模糊,令到我同子瑜真係好似同外界完全隔絕咁,剩低落嚟嘅時間,子瑜都唔肯放開我隻手,我哋兩個就咁靜靜地坐喺度,由得個軚盤放喺度無再去爭,咖啡杯亦都變成無人駕駛,佢想點樣轉,想轉去邊,已經無所謂了。

有時候,我會偷偷地望向子瑜,然後撞到佢同樣地偷偷望緊我,當我哋兩個四目交投嘅時候,又會尷尷尬尬咁避開對方,只係佢始終都無鬆我隻手。

只不過,音樂終會有完結嘅時候,咖啡杯終會有靜止嘅一刻,我竟然開始有種意猶未盡嘅感覺,當咖啡杯轉動開始放慢嘅時候,我真係唔捨得時間咁快就要完,我唔想子瑜咁快放開我隻手。

經過呢短短幾分鐘,或者我已經重新體會到,旋轉咖啡杯嘅真諦,其實並唔係在於邊個搶到軚盤控制權,亦唔係在於頃刻之間嘅刺激感。

而係...

陪你一齊坐嘅嗰個人。
淫棍巴
純粹睇標題,最終會係布甸勝出
哈哈哈哈,如果有睇我ig嘅話,就會知道布甸其實唔係暗指黃子瑜
子愉真係越睇越正
53.

「喂!做咩發晒吽哣咁啊?要走喇我哋,再唔走就要俾人趕㗎喇。」忽然間我大脾一陣劇痛,回過魂後,先知原來係子瑜大大力摵咗我一下。

「係...」我只能夠發出微弱嘅回應。

離開旋轉咖啡杯之後,唔知點解頭先子瑜捉實我隻手嘅感覺,突然變得好虛無縹緲,就好似從來無發生過咁。

同樣地,子瑜都好似當頭先嘅事從來無發生過咁,仲記得本來子瑜話要我扮佢男朋友一齊玩,但係入到嚟之後佢好似都已經無咗回事,其實係咪只係我一廂情願?

「咁我哋依家去玩咩?」連我自己都估唔到,連續受過三次刺激嘅我,居然會主動提出請求。

「唔玩嚕,你陪我去買嘢食吖。」子瑜又再捉住我隻手。

原本聽到佢講唔玩嗰陣,我仲有種失落感覺,但當佢叫我陪佢去買嘢食,又再捉住我手腕嘅時候,我精神又莫名其妙咁重新振作起嚟。

我哋嚟到一座小食亭面前,子瑜喺部爆谷機同棉花糖機之間,來來回回咗望咗好幾次,搞到兩個收銀哥哥都忍唔住笑。

「喂!你覺得食棉花糖好吖,定係食爆谷好吖嗱?」子瑜小跳步跳到我面前問。

當我諗起,頭先見到有個男仔餵佢女朋友食爆谷個甜蜜畫面嘅時候...

「好似爆谷好啲。」我道出咗我嘅私心選擇。

「咁就要棉花糖啦~棉花糖開心啲。」唓,原來你一早就有決定嘅,咁你又問我...

不過睇住棉花糖嘅誕生過程,由幾粒砂糖攪吓攪吓,慢慢變成一條條糖絲,再形成一團棉花狀球體,講真又的確係幾治癒嘅。

當收銀哥哥將製成品遞俾子瑜之後,佢興奮到好似個細路女咁,舉高支棉花糖當正係寶貝咁欣賞。

「做咩眼甘甘咁望住佢?嗱!見你咁想食就分啲俾你啦。」子瑜搣咗一塊出嚟伸喺我面前。

當我想接嘅時候,佢又即刻縮返手再放落自己嘴入面。

「哈哈,無你份,唔~好味道。」

你個黃子瑜!又玩我...

「我要食啊。」

「唔俾你!唔俾你!」子瑜將支棉花糖向左邊移開,確保我就算伸長隻手都唔會掂得到。

就係呢個時候,子瑜左邊閃過一個矮小嘅身影擦身而過,一枝箭咁拔足狂奔,當我理解到發生咩事嗰陣,子瑜手上面嘅棉花糖已經成支不翼而飛。

「喂!黃子俊你同我企喺度啊,做咩搶我支棉花糖?」子瑜即刻追住佢細佬跑。

本來我準備跟住子瑜跑,不過忽然間有條粗壯臂彎從後搭住我膊頭,嗰股氣場瞬間將我雙腳凝結在地,動彈不得,但偏偏背後傳來嘅聲線,又有種反差嘅柔情。

「欸咪等佢哋兩姊弟玩下先囉,你點啊男朋友仔,俾咗個機會你同我個女玩咗半日,有無咩進展啊?」

我擰轉頭一望,見到佢氣定神閒咁望住子瑜同佢細佬喺遠處你追我逐,有種一切都喺佢掌握之中嘅感覺。

突如其來俾大叔咁問起,我都唔知點答好,但當我嘗試去認真思考嘅時候,大叔笑咗一聲,跟住已經鬆開咗我膊頭,慢慢走近子瑜同子俊身邊。

「哈哈,黃子瑜,無你份,哇好好味。」另一邊廂,似乎子瑜俾佢細佬搞到無晒符。

「喂好喇好喇,我哋一齊搵間餐廳坐低食個飯先喇,好唔好啊子瑜?」

大叔一手將黃子俊成份抱起,粒豆釘仲要喺自己老豆個懷抱裡面,囂囂張張咁嗒緊支棉花糖。

「我唔要。」子瑜一直都拎唔返佢支棉花糖,早就嬲到兩邊臉頰紅卜卜。

「黃子瑜,黃子瑜,你同我哋一齊食啦。」跟住黃子俊開始喺佢老豆懷裡叫囂。

子瑜企咗喺度猶豫咗一陣,不過最終都係答應咗佢細佬。

「黃子瑜乖,請你食。」粒豆釘搣咗一塊棉花糖遞俾佢家姐。

「哼!明明就係我買嘅。」子瑜扁扁嘴咁望住佢細佬。
如果大家睇到呢度,依然覺得子瑜同曉琳兩個女仔各有千秋,咁我都算老懷安慰了
暫時感覺兩個女仔都好似
我覺得曉琳相對比較傲嬌少少,子瑜比較直。鍾意曉琳多少少
但係子瑜唔係更加傲嬌咩定係我理解錯咗傲嬌呢個字嘅意思
我唔知點講,但係曉琳嗰個感覺會令人更加想鍾意佢
54.

大叔帶我哋嚟嘅呢間餐廳,裡面嘅古典裝潢擺設,令人有種彷如置身城堡嘅錯覺,黃子俊興奮到係咁捹支棉花糖,但每當子瑜想伸手搶返嘅時候,佢細佬都可以輕易避開。

而我呢,頭先喺門口排隊嗰陣,𥄫過一眼個餐牌,唔係雜扒就係意粉,連兒童餐都要三位數,暗地裡擔心緊我個荷包負唔負擔得到...

我哋四個坐低之後,子瑜就對住大叔講:「我同陳佑男出去買嘢食。」然後就捉住我隻手想抆我起身。

「阿男朋友仔你坐低,我同子瑜出去買,你幫我好好睇住子俊就得。」

「唔要啊。」子瑜又再俾力抆咗我一下。

「乖啦,當陪吓老豆傾偈。」同一時間大叔向我打咗下眼色,意思即係叫我坐定定。

既然大叔咁樣講到,子瑜最終都係順從跟咗大叔出去買嘢食,臨走之前大叔仲好好人咁問我想食咩,點知子瑜就搶咗我發言機會。

「佢?佢咩都食㗎。」

咁...都無講錯嘅,不過最好唔好買個太貴嘅餐囉,我怕找唔到數,始終我唔似得坐我對面嘅嗰粒豆釘,可以咁無憂無慮。

「男朋友!」黃子俊揸住支棉花糖,㨃埋嚟我塊面度。

「我唔係男朋友,我叫陳佑男。」

「男朋友!哈哈哈!」

唉...我諗都係溝通唔到㗎喇。

坐咗陣之後,餐廳人流越嚟越多,放眼望過去買嘢食嗰條人龍塞到密密麻麻,子瑜同大叔已經消失咗喺人海之中,而呢邊黃子俊食棉花糖就食到津津有味,但係啲棉花糖黐晒喺嘴邊,唔知以為佢想扮聖誕老人,我諗起啱啱大叔先叫我好好睇住呢個細路。

「抹下個嘴先啦,一陣俾你家姐見到你食到咁哩啡,實鬧死你。」

我拎咗張紙巾幫黃子俊慢慢抹乾淨個嘴,你問我點解明明係佢老豆託我睇住佢,但係我就撻咗佢家姐出嚟?係啊,我認係出於私心,想借佢細佬打探口風。

「黃子瑜唔會鬧我,佢剩係鬧你。」

「吓?你家姐會鬧我咩?」我一邊幫佢抹嘴,一邊豎起耳仔等聽內幕。

「男朋友你要唔要食?分啲俾你食吖。」

算喇,真係牛頭唔搭馬嘴,溝通唔到。

過咗無耐,子瑜就同大叔推住架餐車返嚟,當大叔將啲餐盤搬上枱嗰陣,我同子瑜對望咗一眼,先發現佢雙眼水汪汪,嘴扁扁,依稀可見仲有條未乾嘅淚痕留咗喺臉頰之上。

「望咩喎,幫手搬嘢食啦。」子瑜喺餐車下格拎咗碟米奇老鼠形狀嘅薯餅俾我。

「你無事吖嘛?」我細聲安慰問。

至於點解子瑜同大叔出去買嘢食,會眼濕濕咁返嚟,就要等佢後來同我講返我先知道。

而正正喺呢餐飯過後,子瑜開始無咁抗拒大叔,又願意花更多心思喺佢細佬身上,飯後行程唔再係分開各自玩,終於變返四人行,因為佢細佬仲細,所以我哋都係玩啲合家歡遊戲,例如係坐住架木造嘅船,喺條假嘅河上面,俾隻膠造嘅大笨象兜口兜面噴濕塊面。

雖然我知道呢條河只係搭建出嚟嘅假象,但係身體感受偏偏又如此真實。

就好似,雖然子瑜叫我做佢男朋友,但以佢成日整蠱我嘅前科,究竟佢有幾多成當我係佢男朋友,真係得佢先知道,咁但係調返轉我有幾多成當佢係我女朋友,佢...應該都無興趣想知㗎喇。

更何況當四個人一齊行嘅時候,子瑜要幫手照顧住佢細佬,再無空餘時間去理我,幫佢細佬抹汗餵水呢啲已經算小事,仲要時刻滿足佢各項奇怪要求先至辛苦。照顧一個小朋友已經唔簡單,尤其係當你都只係一個年紀佢大幾年嘅小朋友,就更加唔容易,而會照顧人嘅女仔仲有一種獨特嘅吸引力存在住...

「黃子瑜,點解唔見你同你男朋友拖手嘅?」估唔到呢粒天真無邪嘅豆釘仲記住呢件事。

「我依家咪拖緊你隻手囉,你唔鍾意咩?」但子瑜巧妙咁避開咗個重點。

「咁即係我係你男朋友啊?」黃子俊抬高頭問佢家姐。

「哈哈哈!黃子俊,你唔可以做你家姐男朋友㗎,咁樣會亂倫㗎。」身處一旁嘅大叔插嘴。

「咁邊個先可以做黃子瑜男朋友?」黃子俊擰轉身問返佢老豆轉頭。

「呢個咪得囉,簡單就手直接了當。」大叔指住我。

「咁你哋快啲拖手啦。」

忽然間黃子俊失驚無神走埋嚟我度,捉住我隻手搭喺佢家姐隻手度,仲認認真真咁幫我哋十隻手指,由尾指開始慢慢扣好。

「做咩啊你黃子俊?」子瑜焦急道。

「唔好郁啦,幫你哋拖手啊,嘻嘻。」

手指公都扣埋之後,我同子瑜胡裡胡塗就十字緊扣住對方,跟住就聽到大叔嗌黃子俊埋去佢度,唔知幾時開始佢手上面已經多咗部即影即有相機,仲要紥定馬,連揸機姿勢都擺好埋...

我依家先發現,原來我同子瑜正身處今朝跑入嚟嗰條大街之上。而不知不覺間,湛藍嘅天空已經俾一撮淡黃佔據住,而且感覺仲越嚟越濃厚。

「望鏡頭,笑~」大叔仲要舉高隻手示意鏡頭位置。

咔嚓——

相紙慢慢從相機上面褪出嚟,同時間子瑜已經甩開咗我隻手。

「哎呀係玉桂狗喔,唔係子瑜最鍾意嘅布甸狗添。」大叔拎住張新鮮出爐嘅相紙準備同黃子俊一齊欣賞。

「俾我啊!」結果下一秒鐘就俾子瑜嬲爆爆咁,走去大叔度想搶走咗張相紙。

「未曬到出嚟喎,做咩子瑜你咁心急想睇啊?」大叔瞬間變咗做大細路。

其實我都想睇吓張相影成點,但係子瑜好似唔係咁諗...

「我要拎去毀屍滅跡。」
哈哈我明你意思,因為曉琳個定位本來就係一個人見人愛嘅女仔
55.

轟隆——!!

一聲雷響將我從回憶之中抽離。

三年前嘅記憶大概就嚟到呢度,雖然隨住時間流逝難免會開始變得模糊,但原來只要稍加刺激,回憶依然會一下子重新浮現。

而且我仲記得,第二日返學嗰陣,我問你係咪真係掉咗張合照,你實牙實齒話當日已經即場掉咗落垃圾桶,我哋因為呢件事鬧咗場交,隔咗成個月先至和好,誰不知你只係偷偷地收埋咗,仲要放喺呢個布甸狗銀包裡面。

既然你無掉到相,又點解要對我講大話?

「喂!靚仔係咪買遮㗎?喂喂?哎呀而家啲後生仔咁細個就撞聾。」老闆娘再三催促。

「係係,唔該你老闆娘。」

俾完錢,接過老闆娘把遮之後,我沿路穿過幾個檔口,只要再轉多個彎,就可以見返子瑜。

誰不知子瑜一見到我,就跑埋嚟大大力搣我手臂。

「你去邊嚟啊?去咁耐,我啲電話銀包都喺晒你度㗎。」子瑜嘟起個嘴睥住我。

「嗱,啱啱買㗎。」我將把遮遞喺佢面前,順便遮掩我嘅心虛。

「你話要落街買嘢,就係買遮呀?」子瑜用疑惑嘅眼神望住我問。

「係啊,頭先出門口前我咪話會落雨嘅,但係你又唔理我,如果我唔去買把遮,出面咁大雨我哋點返屋企?」我指向街市門口方向,明明依家先五點幾,但個天已經黑晒咁滯。

就算門口同我哋所在位置有一段距離,單係嗰種啪喇啪喇嘅雨聲,都可以感受到出面落緊幾大雨。

「知你叻喇,咁你幫我拎埋呢袋啦。」子瑜直接將華哥袋免治豬肉塞俾我,然後就向住門口方向離開,我即刻急急腳追返上佢。

出到街市,雨水同把遮嘅碰撞聲,將四周圍嘅環境雜聲幾乎隔絕。

「你著住拖鞋小心啲行啊。」沿途我一直放慢腳步,擔心子瑜行得太快會跌親。

依家呢個環境大雨到連笪地都開始水浸,我褲腳一早已經淋濕晒,但係子瑜著住拖鞋就更加狼狽,啲積水係咁啜住佢對鞋,睇見佢每步路都舉步維艱就覺得辛苦。

我將把遮移向子瑜嗰邊,寧願犧牲自己右手俾雨淋,我都想幫佢盡量擋走啲雨水。

唔知點解,我想對呢個女仔好啲,係因為我哋已經識咗咁多年?定係想彌補某啲嘢?抑或係出於憐憫?我自己都唔知道,剩係知道,其實都唔係得好多機會可以俾我咁做。

而呢個時候,子瑜粒聲唔出攝咗隻手埋嚟,輕輕搭住咗我手臂。

子瑜呢下突如其來嘅舉動,真係令我有啲始料不及,而且都好少可以見到佢小鳥依人嘅呢一面…

我擰轉頭見到子瑜依然耷低頭,繼續小心翼翼咁步步為營,而我,就默默咁陪住佢慢慢行。

我哋兩個人好有默契咁,全程都無再講過嘢。

或者,身體語言已經足以取代一切。

雖然呢刻我無辦法窺探到子瑜嘅表情,只不過我覺得有時候有啲嘢,其實都無必要咁清楚吖。

呢段返屋企嘅路,平時五分鐘嘅路程,我哋好似用咗超過一倍時間都未完成,但總算嚟到最後一關,過埋條馬路就達陣。

「咁耐都未轉燈嘅?」子瑜搭住我手問我。

「你又唔係唔知呢盞燈不嬲都神神哋。」我答。

等咗一陣,盞燈依然無反應,但雨勢有如瀑布傾瀉。

轟隆——!!

呢下雷響有如喺頭頂上面炸落嚟。

「不如衝燈囉?反正都無車。」子瑜忽然提議。

「吓?好危險喎,如果突然間有車咁點算?」

「咁如果盞燈永遠都唔肯轉呢?」子瑜再問。

「點會啊…」我有啲摸不着頭腦,做咩子瑜問埋晒啲莫名其妙嘅問題。

正當此際,子瑜搭住我手臂嘅觸感突然間消失咗,下秒鐘佢已經衝咗出馬路,呢下轉變完全喺我意料之外,但我當下嘅反應已經係提起腳步追住佢。

「子瑜!!」
可惜果個落雨嘅晚上 果條濕滑嘅公路
果個粗心大意嘅司機
令我唔可以趕到嚟呢間咖啡室…
親口對你講一句'我愛你'
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞