【校園/愛情】戀上鄰家女孩(布甸篇)

880 回覆
27 Like 2 Dislike
3日又3日?
製作中…
係咪畀子俊煩著出唔到文
突如其來咁樣敲門鐘,真係要啲時間反應
68.

我以為,曉琳至少會大吵大鬧一輪,問我點解一直以嚟要瞞住佢,又或者放聲大喊釋放自己從頭到尾被蒙在鼓裡嘅苦澀,但奇怪嘅係以上統統都無。

曉琳變到好安靜,一直坐咗喺客廳張梳化到,發晒呆咁望住部電視機,但係個螢光幕除咗曉琳個倒影之外乜都無,而我就喺梳化旁邊,坐喺地下抬頭望住曉琳。

有時候曉琳都會轉換一下坐姿,但係唯一不變嘅係曉琳並無離開過張梳化,佢視線偶爾都會四周溜轉,甚至乎目光會經過我臉孔,但係好快又會迴避我嘅眼神。

我哋兩個就係咁坐咗喺度,一粒聲都無出過,時間唔知過咗幾耐,沉寂嘅空氣一直蔓延至我屋企每一個角落。

此時此刻我都唔知可以點樣解釋,我嘗試去詮釋曉琳依家心裡面嘅諗法,但係佢一句說話都唔講,我完全係處於束手無策嘅狀態,我越想諗啲嘢講,就越唔知講啲咩好,久而久之坐耐咗,仲連開口講嘢嘅勇氣都無埋。

「不如你去睇吓子瑜吖好唔好?」最後曉琳喺我最唔為意嘅狀態之下,講咗一句出乎意料嘅說話。

「吓?唔使啦。」

「如果唔係我阻住你,你就可以過去探子瑜...」

「點會...」

但我呢句衝口而出嘅「點會」,可以話係一啲說服力都無,連我自己都呃唔到,我又點能夠奢望曉琳聽完會相信。

我仲記得某年暑假,我同樣病到起唔到身落唔到床,子瑜喪敲我道門,我心裡面暗罵做乜鬼我病到七彩都仲要過嚟煩住我,點知佢二話不說就捉咗我落去樓下間診所排隊睇醫生。

等緊醫生嗰陣,我對眼幾乎擘都擘唔開,迷迷糊糊咁耷低頭望住自己著住嘅嗰對睡房拖鞋,子瑜忽然間擰住我隻耳仔。

「你病咗就要去睇醫生吖嘛,食咗藥先會好返,知唔知?」

我已經唔係好記得當時我答咗啲咩,不過對於我呢個由細到大都諱疾忌醫嘅細路嚟講,子瑜教識咗我一樣嘢,就係有病就去睇醫生,所以我同曉琳拍拖嘅第一日,當我聽到曉琳話佢朝早發燒起唔到床嗰陣,我第一個反應就係捉佢去睇醫生。

黃子瑜你無意之中教識我嘅嘢,我亦都無意之中運用咗喺另一個女仔身上,諷刺嘅係去到今日你發燒病咗,反而我咩都做唔到。

「你仲記唔記得,以前中一嗰陣你同子瑜放咗學會一齊返屋企,初初我跟埋過嚟,但係你哋兩個就會好似夾埋咁,行到去某個位就借啲意使開我,後來我有自知之明,去到嗰個位我就識自己講byebye,唔使你哋講我都會識趣自動自覺行開,而你哋又真係唔會挽留我行多段路。」

曉琳娓娓道來呢番說話之後,又再轉換坐姿,今次輪到雙手緊緊抱住自己膝頭,然後又繼續講埋落去。

「嗰陣時我喺度諗,你同子瑜嘅關係肯定唔係純粹朋友咁簡單,肯定有啲唔見得光嘅事,但又唔想俾我呢個外人知。陳佑男你仲記唔記得我曾經問過你,我問你當子瑜係咩,當時你諗咗一兩秒,跟住你話你當子瑜係屋企人,但其實個答案應該係,子瑜係你個ex。」

雖然曉琳目光依然向前凝視,但係佢剛才嘅每一字一句都猶如一粒接住一粒嘅震撼彈,不斷來來回回咁重擊我心臟。

「唔係啊,我哋無啊,唔係你諗嘅咁㗎...」

「咁到底你哋係咩關係?」曉琳問。

或者相比起我同子瑜係鄰居嘅呢個秘密,曾經,我同子瑜喺中一假扮情侶嘅呢件事,同樣都係埋藏喺我哋兩個心底之中唔想俾任何人知道嘅秘密,但點知道原來喺曉琳眼中,早已經破綻百出,事到如今我已經再無逃避嘅餘地。
久候了
只會有時間我就會寫文,但係成日要你哋等咁耐真係唔好意思
69.

要講到我同子瑜嘅關係,我總覺得無咩可能三言兩語就可以解釋清楚,而如果真係講嘅話,又應該由幾時開始講起好呢?

我記得中一嗰年聖誕聯歡會之前嗰個禮拜,班主任Miss Wong提議我哋不如當日玩交換禮物,而且仲加咗一種玩法,就係每個同學輪流出去抽籤,張紙仔裡面會寫咗另一位同學個名,班主任話我哋要根據嗰位同學嘅喜好,揀一份禮物喺聯歡會當日送俾佢,價錢唔可以超過一百蚊。

班主任加多咗條規則,喺聖誕聯歡會之前絕對唔可以同任何人講你抽中咗邊個同學,要保持神秘,到時候先至會有驚喜,其實班主任嘅用意除咗藉此俾我哋認識下新朋友,就係可以俾我哋學識點樣透過日常相處去觀察你嘅對象會鐘意啲乜,結果到我最後一個出去抽籤嘅時候,我打開張紙仔一睇,只係一個再熟悉不過嘅名字。

返到埋位坐低之後,子瑜陰陰嘴笑拍我膊頭,問我抽中咗邊個。

「你講先吖。」我嘗試去䚎子瑜張紙仔。

「唔好咁小學雞啦,快啲話我知。」結果子瑜仲狼死,想伸手搶我張紙仔,我即刻收落褲袋,跟住叉住手再顎高個下巴對住佢。

去到小息嘅時候,曉琳已經撲咗埋嚟,問子瑜抽中咗邊個。

「佢唔會講㗎喇。」我幫子瑜答埋。

「點解啊?咁你呢陳佑男,你抽中咗邊個?」跟住曉琳擰過嚟眼眨眨咁望住我。

「佢都唔會講㗎喇。」子瑜幫我答埋。

「咁曉琳你呢?你抽中咗邊個?」子瑜捉住曉琳隻手問。

「唔...我抽中咗個唔係好識嘅男仔。」我留意到,曉琳無意之間流露出失望嘅表情。

「都好吖,可以趁機識下新男仔,曉琳我哋今日放咗學係咪一齊去買衫?」子瑜企起身翹住曉琳隻手一齊行出課室,我知道呢個又係佢哋兩姊妹嘅私人時間。

「係呀。」曉琳嫣然一笑。

「係呢,早排子瑜你同陳佑男唔係嗌緊交㗎咩?你哋終於和好嗱...?」隨住佢兩個漸行漸遠,曉琳嘅聲線亦都越嚟越微弱,更加無辦法聽到子瑜點樣回答曉琳呢條問題。

我同子瑜嗌交互相唔睬對方,係因為子瑜掉咗我哋喺迪士尼嗰張即影即有,唔知子瑜會唔會將呢件事講俾曉琳知呢?

不過點都好,話咁快就嚟到聖誕聯歡會呢一日,我帶住份禮物返到學校課室,其實心情係好戰戰競競,因為我都唔知自己呢個決定到時候會換嚟咩嘢反應。

點知道交換禮物環節一開始,我就係第一個俾班主任叫出嚟嘅同學。

「佑男,你可唔可以同我哋介紹吓你份禮物呢?」Miss Wong嘅聲線總係咁溫柔。

「係一個布甸狗銀包...」

「咁你抽中咗邊位同學啊?可以叫埋佢出嚟,將你手上呢份禮物親手送俾佢,順便講吓點解會揀呢份禮物俾佢吖。」

「欸...其實我無抽中其他同學...」我睄到班主任嘅表情開始有啲驚訝。

「其實我抽中咗自己...我想送呢份禮物俾自己...」

話音未落,我已經聽到課室角落有幾個女仔喺度放聲大笑,而呢幾個女仔就係之後中四同子瑜同班,嗰幾個讀VA,壁報板比賽將所有嘢掉晒俾子瑜一個人做嘅八婆。

「哈哈!笑死我喇,送俾自己...男人老狗仲要學人鍾意布甸狗。」

唉,我都話㗎啦,早知會俾人笑,當初抽到自己嘅時候就應該勇敢啲同班主任講,睇吓有無得再抽過,之不過嗰幾個女仔就越笑越大聲,我眼角望見曉琳憂心忡忡咁來來回回望住我同嗰幾個女仔,一副想幫我解圍但又束手無策嘅樣子。

呢個時候我都唔知道自己企喺度仲可以做啲咩,但係我喺度諗,我抽中自己,想送禮物俾自己又有咩錯。

正當班主任想開聲幫我打圓場嘅時候,電光火石之間子瑜企咗起身,由佢嗰位一步一步咁走埋嚟我度。

「呢張紙仔先係你㗎,做乜擸咗我張紙仔當係自己啊,你出嚟搞笑啊?」

子瑜將佢張紙仔窒喺我手掌心裡面,然後接過我個布甸狗銀包,返埋位嗰陣仲向住嗰幾個笑我嘅女仔怒睥住佢哋,我攤開掌心打開張紙仔,張紙仔早已經摺到皺晒,但裡面清清楚楚寫住三隻字——

「黃子瑜」

原來呢個衰妹同我一樣,都係抽中自己個名,但又唔同Miss Wong講要換。

回想返起,嗰陣時我一直都覺得,黃子瑜對我嚟講係一個好特別嘅存在,其實我都唔知我同佢之間嘅關係可以歸納喺咩類別裡面,但如果我真係當子瑜係戀愛對象嘅話,兩年之後升中四嗰個暑假,我就唔會同佢講跟住落嚟嘅呢番說話。
唔通係當子愉老婆
咁大膽子瑜未必應承㗎喎
咁男哥要奮鬥喇!
口裏說不,身體卻很誠實
咁曉琳點算好
根據陳佑男同鄒家樂嘅引述,子瑜身形細細粒咁應該…
手心又係肉,手背又係肉
又冇文
新讀者lm
呢個作者真係抵打,匯報返進度先,應該今晚至聽朝時間出到第70集,究竟佑男要同子瑜講邊番說話呢
新讀者你好,歡迎加入呢個大家庭
70.

由中三升中四嘅暑假,呢段日子唔使返學,我以為自自然然就會對呢個女仔嘅情感慢慢丟淡,點知道即使我同曉琳少咗見面,我發現自己個心依然成日會不由自主咁諗起佢,越想去控制自己嘅感覺,就越掛住佢。

而當我哋三個約埋一齊出街嘅時候,我發覺自己會越嚟越留意佢嘅每一個舉動、每一個眼神,我會在意喺佢面前嘅形象,只不過原來以上嘅細微動作,早已經俾子瑜看在眼內。

呢一日我哋三個約出嚟睇戲,睇邊齣戲我都唔係好有印象,反而我就好記得入戲院之前發生過嘅事。

「我想買桶爆谷入去食啊,但係我哋仲趕唔趕得切?」曉琳問,我仲記得曉琳嗰日嘅裝扮係一條連身嘅工人款式牛仔布短裙,加埋佢嘅笑容,處處散發住一種青春少艾嘅味道。

「仲趕得切嘅。」我探頭一望小食部只係得一兩個人排緊隊,況且依家距離上映都仲有幾分鐘時間。

「咁我哋食咩味好,焦糖味定係朱古力味好?」曉琳扯住我衫袖重覆問咗我兩三次,而子瑜雖然企喺旁邊但就全程都無出過聲。

「曉琳你鐘意食咩味?」我問。

「搞錯啊,你都唔了解我嘅,你估吓吖。」我隱隱約約聽到子瑜喺我背後偷笑咗一聲。

「焦糖味?」

曉琳擰擰頭,眼神失望。

「咁啫係朱古力味!」其實都係得兩款味揀咋,所以唔係焦糖就係朱古力味。

「係啊係啊,我哋買一桶大嘅定係細嘅好啊?」我估中咗之後,曉琳開心到直頭拍晒手掌,呢個傻妹今日心情好似好興奮咁。

「子瑜你食唔食啊?」曉琳轉身問子瑜,但見子瑜有啲心不在焉。

「呀?我唔食啦,你哋食啦。」

「咁我哋買桶細嘅吖,我怕我食唔晒,你到時可唔可以幫我食啲?」

講真嗰句,曉琳咁樣問到,我又點會托佢手肘吖,不過買完桶爆谷之後時間已經所剩無幾,但係曉琳仲話想臨入戲院之前去多轉廁所先。

「子瑜你要唔要一齊去?」曉琳捉住子瑜隻手仔問,唔知點解女仔就係好鐘意約埋一齊去廁所,調返轉如果有男仔約我一齊去廁所我實會打冷震。

「曉琳你去吖,你有無帶紙巾啊?我呢度有一包。」

當子瑜將包紙巾遞俾曉琳之後,再目送曉琳身影消失於廁所門,就即刻擰返過嚟用一副鄙視嘅眼神望住我。

「做...做咩事...?」而我...竟然有啲心虛添。

子瑜個衰妹一直望住我對眼又唔講嘢,但佢就算無講嘢我又好似估到佢想講啲咩,我開始對住佢尷尷尬尬咁傻笑。

「你幫我揀吖~焦糖味定係朱古力味好啫~~?」而個死女包仲要扮埋曉琳頭先嘅語氣,我除咗捧住桶爆谷傻笑之外俾唔到第二啲反應。

「鐘意咗人啊?唔怕認喎,呢度得我同你,我唔會講俾曉琳知㗎。」子瑜仲要一拳打落我手臂度,好在佢只係細細力,如果唔係我一甩手,曉琳桶爆谷就會落地開花。

當曉琳喺廁所出返嚟嘅時候,佢見我同子瑜兩個喺度竊竊私語咁唔知傾緊咩秘密,佢即刻幾下小跳步走埋嚟想八卦下我哋講緊啲咩,不過我同子瑜就好有默契咁轉咗另一個話題,之後走埋入戲院再無交談機會。

咁梗係啦,現階段嚟講我真係唔想俾曉琳知道我鍾意咗佢,而我好唔好俾子瑜知道呢件事呢,我就足足用咗成套戲嘅時間去思考,亦最終得出咗答案。

睇完戲,食埋飯,曲終人散,終於等到分岔路上曉琳同我哋講拜拜,我可以單獨同子瑜講出我嘅心底說話嗰陣時,點知都未等我開口,子瑜就已經搶先一步。

「做咩唔送埋人哋返屋企啫?」子瑜失驚無神伸隻手過嚟摙我手臂。

「嘩,痛啊!」

「唔使怕醜喎,定係怕人哋曉琳會拒絕你啊?」我都無講啲咩但係子瑜就已經不斷追擊住我。

「點解你會知嘅?」我係擔心我太過明顯,會俾曉琳發現。

「你理得我啫,喂陳佑男我認真問你,你係幾時開始鍾意曉琳㗎?」

「吓...欸...我諗係上學期陸運會早嗰排,我哋嗰陣咪成日落運動場練跑嘅,跟住我發現自己好似多咗留意佢...」

「啫係中三嘅上學期?」由唔知幾時開始,子瑜收起咗嬉皮笑臉嘅表情,神情漸漸變得正經。

「嗯。」我點頭。

跟住子瑜走前兩步,然後突然回身望住我。

「咁我呢,你有無鍾意過我?」

黃子瑜你今次又想玩啲咩...

我心裡面有種感覺係,喺子瑜面前,我勉強仲可以簡簡單單承認自己鍾意曉琳,由幾時開始鍾意呢啲問題都可以坦白從寬,但當子瑜突如其來問我有無鍾意過佢,要我霎時間面對呢個問題,我個腦就自動短路,但係我又唔捨得直接話無鍾意過佢。

「欸...」我只能夠支吾以對。

「講笑咋~」子瑜見我欸嚟欸去都俾唔到答案,跟住就轉身走人,我本能反應即刻追上前。

「黃子瑜你去邊啊?」

「嬲你啊。」

「做咩無啦啦嬲我喎,你之前又話以後都唔會嬲我嘅。」

子瑜越行越快,我處於被動一直從後追趕住。

「之前還之前,總之依家嬲你。」
文呢?已經晏晝了
次次見到呢三隻小豬碌地我都唔忍心,即刻加快速度寫文
有啦有啦
其實有猶豫已經認咗
咁睇嚟要比佢地碌多啲地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞