【校園/愛情】戀上鄰家女孩(布甸篇)

880 回覆
27 Like 2 Dislike
大撚鑊,睇嚟子愉始終搞唔掂了
曉琳向來比子瑜主動都係事實
想知道係呢個情況之下,究竟最後男主角會唔會忍得住?
所以要靠男哥打救
既然上個宇宙係忍唔住,今個應該係忍到?
佢咁優柔寡斷,好難講
91. 命中注定的犧牲?(重製版)

「Miss Chan~」背後傳來一聲悠揚悅耳嘅聲音,再伴隨住一陣熟悉嘅少女體香,曉琳已經嚟到我旁邊,雙手翹背直接同我肩並肩咁企。

睇見Miss Chan個奸笑眼神,差在佢手上面捧住嘅係一大疊簿而唔係一大筒花生,霎時間我都整理唔到發生緊咩事,理解唔到點解曉琳要做我partner。

「曉琳你嚟到就啱,我仲未印好一陣上堂啲notes,你將嗰日Christmas party要注意嘅嘢講俾佢知啦,我唔理咁多喇,我將呢條友仔交俾你喇。」

「知道~」

跟住Miss Chan就咁揚長而去,賴低咗我同曉琳兩個,乜依家老師咁忙㗎咩,由得自己啲學生自由發揮,唔怕會搞出意外咩?

「做咩見到我咁驚喎?」曉琳你會唔會哄得太埋...

「無啊,我只係有啲意外啫。」我嘗試維持住一個平靜嘅心態。

「吓唔得咩?當我聽到Miss Chan話搵咗你搞Christmas party嗰陣,我就問:『Miss Chan我可唔可以同陳佑男一齊做?』,跟住Miss Chan反問返我:『乜你兩個唔係分咗手,唔會怕尷尬咩?』我就答:『唔會啊,況且佢一個人肯定搞唔掂。』,然後Miss Chan就話:『咁你幫我睇住條友仔啦,我唔理咁多喇。』」

又唔理咁多…呢個班主任真係吖。

「Christmas party啫,年年都係嗰幾味嘢,唔係大食會就係玩吓遊戲最多搞埋抽獎環節,只要大家有得又食又拎就最開心,所以應該我一個人都搞得掂?」

其實我都知多個人幫手就點都好過自己一腳踢,仲要係曉琳呢種靚女主動嚟幫我,理應開心都嚟唔切,我都唔知點解我會對住曉琳講埋啲咁嘅嘢,究竟係源自於我對曉琳嘅主動開始多咗一份抗拒,定係其他原因,呢一刻我都唔清楚。

「好囉…」結果我真係搞到曉琳頭耷耷咁行開咗。

見到咁嘅情景我又有啲唔忍心。

「等等,曉琳啊,不如…」我都未講完,佢已經擰返轉頭望住我。

「不如我哋約個時間一齊傾下Christmas party搞啲咩好唔好?」

個傻妹兩隻眼已經開始發緊光。

「好啊,我今日放學得閒啊,放咗學你上嚟藍社社房搵我吖~」我都未應承,曉琳就笑逐顏開咁同我揮揮手講拜拜,然後急急腳跑走咗。

食晏鐘聲響起之後兩堂又過去,放學鐘聲都未響完曉琳就執埋書包衝咗出課室,連短髮妹妹同金絲眼鏡妹妹邀請佢放咗學去睇戲都藉辭推搪咗。

結果,我都係出現咗喺社房裡面,一如所料總之呢間房雜物堆積如山,座山裡面我諗仲應該包含咗好幾屆嘅遺物,而最顯眼嘅就係嗰支陸運會我都有份幫手插嘅社旗。

至於呢度其實一張用嚟開會嘅枱都無,充其量只係用兩張學生枱合埋一齊再加多幾張凳,就可以夠幾個人開會用,咁我同曉琳兩個人,求其擔一張枱出嚟都夠用。

問題係,做乜曉琳要約我上嚟藍社社房,你哋社幹事唔係逢禮拜五放咗學都要喺度開例會㗎咩?

「無啦~自從陸運會之後我哋都無咩社際活動要搞,結果間社房都就嚟丟空成個月。」曉琳用紙巾掃一掃枱上面啲塵,望住堆塵似乎佢又真係無講大話。

「咁唔怕佢哋會無啦啦入嚟咩?」

「唔怕啊,佢哋成班中五生都開始考試,日日約埋一齊去自修室,起碼都要等到考完試放埋聖誕假先至記得呢個地方,所以就好啱俾我哋兩個喺度用喇, 嘻嘻~」

總係有種感覺,曉琳就好似早有準備咁,而話就話我先至係俾Miss Chan欽點嘅活動搞手,但當佢曉琳一坐低埋位,就將啲idea源源不絕咁拋出嚟。

我除咗點頭同點頭之外,幾乎可以話係毫無貢獻。

「嗱,我諗過㗎啦,我哋班有三十幾人,一定要分返四組玩遊戲鬥高分先會刺激,所以呢嗰日就…喂吔你有無聽我講嘢㗎?」

有嘅...點會無呢,之不過霎時間我都記唔到咁多細節,為咗玩遊戲又要買呢樣又要買嗰樣,連到會都計好埋份量,仲要推斷埋班上面啲同學鐘意食啲咩,莫講話聖誕佈置都已經係計劃之內,原來看似簡單但搞起上嚟都幾多嘢要注意,我真係不得不佩服曉琳,果然係做過社幹事,所有嘢都plan得頭頭是道,變相我只係一個游手好閒嘅free rider。

「喂喂,你覺唔覺得我哋好似返番去壁報板設計比賽嗰陣咁?」曉琳用枝筆篤我手臂,我有種好似魂遊太虛完重回凡間嘅感覺。

「吓!?」直頭唔記得咗曉琳頭先問乜。

「唔似咩?你記唔記得嗰陣呢,我走埋嚟你隔籬擒上張凳上面度尺,但係你都唔理人哋嘅,直頭好似當睇人哋唔到咁,剩係顧住執書包。」曉琳一輪嘴咁講,個頭仲要越哄越埋,最後就快連個身都挨埋嚟。

我諗返轉頭,嗰日我好似剩係掛住𥄫佢對白襪仔,都無為意到個女仔就係佢。

「人哋嗰陣係專登走過你搵你㗎,你都留意唔到人。」呢個時候我望到曉琳仲戴住我哋條情侶手繩,而我嗰條就…喺分手嗰晚已經除低咗。

「…」我都唔知點回應曉琳好。

「你做咩縮開喎?」曉琳成個身放軟晒咁挨埋落嚟,我隔住件冷衫都feel到佢嗰對軟綿綿嘅彈彈波。

「欸…曉琳…我哋頭先唔係話,要諗吓呢個game如果遇上同分嘅話要點解決咩…?」

「又唔急嘅,反正依家子瑜喺出面望緊我哋,不如我哋就…」

吓?咩子瑜?我仲未同子瑜道歉,而且又佢點會無啦啦上嚟學校頂樓呢層嘅…?

正當我望出走廊窗口之際,果然真係見到黃子瑜企咗喺窗邊望住我同曉琳。同一時間,曉琳就用手托住我臉頰哄埋嚟嘴對嘴咁錫咗我一啖。
曉琳會唔會太撚黐線
曉琳主動啫 點解會變成咁
今次擺明係專登挑釁子瑜
子瑜
曉琳咁癲咩
噉樣鑑粗
子瑜唔會發嬲嘅
大家似乎都估唔到呢個女會咁做
Pish
推推推 幾時有文
樓豬去咗邊
今個星期要考試,未必出到
92. 不許你註定一人(重製版)

啜———

成條口水絲喺曉琳嘴裡面拉咗出嚟,吊喺半空之中,曉琳就擰轉頭望向窗外面,雙手搭住我膊頭,用一副勝利姿態嘅眼神同子瑜對望。

但子瑜就完全俾曉琳嘅氣勢比下去,咬住嘴唇頭耷耷咁默默地離開我哋視線範圍。

而我衝出去想追返子瑜嗰陣,就已經俾曉琳捉住我隻手,截停咗我。

「我唔准你又再抌低我啊…」

唉,死喇,唔知道子瑜係由幾時開始發現我同曉琳兩個單獨喺社房相處,唔知道子瑜會唔會誤會咗我同曉琳之間嘅關係,今次真係水洗都唔清。

「喂吔,你有無聽我講嘢㗎?」曉琳扯住我隻手。

「曉琳,點解你要咁樣做?點解你要當住子瑜面前錫埋嚟?」我feel到自己嘅語氣都有啲冷冰冰。

「咩啊,我錫自己鍾意嘅人有咩問題喎?你做咩對我咁惡…」曉琳捉住我隻手,好似小朋友向大人扭計咁搖嚟搖去。

「曉琳,你放手先…」

「唔放啊,無論如何我今次點都唔想再放手。」曉琳雙手並用從後抱住我,俾佢咁樣攬住除非我夾硬嚟,唔係我都走唔甩。

「但係…子瑜佢依家可能匿咗喺某個角落喊緊,佢需要我。」

「咁我呢?」

呢個時候,曉琳兩隻手箍得更加實,同曉琳親密嘅身體接觸之下,搞到我都開始有啲動搖,有啲心軟…

「我晚晚匿埋喺房喊,無時無刻都喺度諗緊你,我又會好驚你已經忘記咗我,同黃子瑜喺埋咗一齊…」

「我同子瑜無一齊…」

「咁,咁你做咩咁快就唔再戴我織俾你嘅嗰條手繩喎。」

「咁係因為我哋都已經分咗手…」

我講完之後,曉琳都靜咗,我就開始嘗試去解開曉琳箍住我嘅嗰對手。

「陳佑男...你係咪唔再鍾意我喇…?」

我無直接回答曉琳嘅呢條問題,我只係運用我最大嘅溫柔,慢慢去解開曉琳呢對手,當我離開社房之後,我send咗個訊息俾芯玲,我希望今日星期五,佢唔會咁快返屋企住,因為呢個時間,可以信任而又肯幫我嘅朋友,可能只係得佢一個…

「喂你條友搞咩啊?阻住我同男仔行街街。」電話另一邊嘅芯玲火力全開,炮轟緊我。

「我都唔想麻煩你㗎,但係我始終都係好擔心曉琳,而我剩係諗到你可以幫到我…」我一邊解釋,一邊快步喺走廊探頭入去課室逐間逐間掃視。

「得喇得喇,我依家趕緊返嚟喇,你搵到子瑜未啊?」

「未啊,我已經搵勻晒成層form 4都唔見佢。」

「操場呢?天台花園呢?你快啲啦,子瑜有咩事嘅話我一定唔會放過你!!」

「知道喇,咁…曉琳就拜託你喇…芯玲我差你呢個人情我一定會還。」

「唔需要喇,我唔係好想同你有咩瓜葛…」跟住芯玲就收咗我線。

除咗女廁之外,成間學校都幾乎俾我搵勻晒,我一路搵就一路打俾黃子瑜,但個衰妹就不停咁cut我線,即係佢擺明有睇電話,只係鬥氣唔肯聽我電話。

隔咗一陣之後,另一邊廂嘅芯玲send咗個訊息俾我,話我知佢已經搵到曉琳,帶咗佢出去買嘢食順便開解吓佢。

咁就好,其實到頭來,呢段關係裡面,曉琳同樣都係受害者,同樣都係渴望有人惜,有人安慰,但我唔可以再同佢糾纏落去,再糾纏落去只會令到曉琳無辦法忘記到我…

忽然間,我腦海又閃過一句說話…

「你知道女仔咁樣跑咗去,其實係想個男仔去追返佢㗎可?」

無錯,子瑜你曾經咁講同我過,係咪證明你呢刻其實都好想我去追返你,但係我之前辜負過你咁多次,你又點會俾我咁容易就追到你返嚟。

剎那間,我好似醍醐灌頂咁,個腦突然間開竅,跟住就直衝過去校務處,腎上腺素開始急劇上升,唔知道我今次咁樣做,個後果會係點呢?

記缺點?小過應該係最低消費,見家長?我諗都走唔甩,Miss Chan應該會剷到我飛起,上次陸運會我眾目睽睽之下跑走咗已經成為咗訓導主任嘅眼中釘,希望今次唔會俾人踢出校無書讀,不過呢刻我最怕嘅係,一陣間入到校務處俾個文書阿姨截住我,佢出咗名寸貢貢黑人憎。

當我衝到落地下嗰層嘅時候,竟然就見到個文書阿姨捧住一大疊文件夾行咗出嚟,我趁佢唔為意之下就祟咗入校務處裡面,再伸個頭䚎一䚎入面間校長室。

正!校長都唔喺度,成個校務處居然空無一人,簡直係天助我也。

我走埋去廣播器面前,撻着部機,扭盡個volume,然後拎起支咪,清一清喉嚨,費事一陣走音就樣衰,跟住就對住支咪大聲講。

「黃子瑜同學!請盡快到校務處!陳佑男同學有事想搵你!」
樓豬世一!考試都出文
男哥好型!
無啦啦有靈感,寫咗先算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞