【校園/愛情】戀上鄰家女孩(布甸篇)

880 回覆
27 Like 2 Dislike
14.

「啊~好攰唷,好彩有你幫我咋。」曉琳起身伸個大懶腰,佢隻手差唔多掂到我個頭。

我輕輕側過頭避開咗佢手臂。

然後下一秒又後悔做咩要避開...

「曉琳,不如我哋今日釘起晒佢哋好唔好?」突然間我心血來潮,想今日同曉琳留多陣,將頭先剪好晒嘅大頭相,釘晒落壁報板度。事實上,連續辛苦咗幾日,我哋都係差呢個步驟就大功告成。

「好吖,難得你咁有熱誠,我又恰咗陣抖足精神,本小姐就恭敬不如從命啦。」叉足電嘅曉琳,又回復返佢充滿活力嘅一面,就係佢呢種活潑好動嘅性格,對男仔嚟講又真係幾有吸引力。

呢日課室就只係剩低我同曉琳兩個人,我當然負責釘高嘅部份,曉琳就負責釘低嘅部份,釘嘅位置就梗係由曉琳決定,我只係負責執行任務。奇怪在於唔知點解成個課室就係得返一個釘書機,不過都唔緊要,我同曉琳輪住慢慢用,又唔係趕時間。

「嗱,俾你。」

「嗯,一陣呢個你釘呢度吖。」曉琳道。

「OK!」

呢個釘書機,就咁樣成為我同曉琳喺接住呢個鐘互相交流嘅媒介,雖然唔知道班Visual Arts嘅女仔今日去咗邊,得返我哋兩個人釘晒咁多張大頭相,但係無人喺度咪仲好,無人打擾我哋。

「當你真心渴望某樣嘢嘅時候,全個宇宙都會聯合起嚟一齊去幫你實現。」

就喺釘到開始本能反應咁郁動雙手雙腳嘅時候,我又諗起子瑜講過嘅呢番說話,而家釘書機又得一個,課室又無其他人,真係好似全世界都幫緊我咁。

諗起子瑜,我又會唔覺意留意走廊嗰窗口,隔咗咁耐始終都唔見子瑜行返番嚟,唔知佢去咗邊呢?而家差唔多都五點半,又仲未見家樂返嚟執書包,可能佢哋都努力整緊壁報板?

「釘書機釘書機~喂,陳佑男你做咩停晒手腳啊?」當下我俾曉琳用手指篤我大脾,我先發現自己原來發緊吽哣,即刻連忙將釘書機遞向曉琳。

「啊,小心啊!」我仲竟然一個鬆手,個釘書機脫手而出。

呢鋪大獲,釘書機重過把間尺咁多,如果砸到曉琳咪...

「嘩!」曉琳一聲驚呼。

啪喇!!

好彩咋,個釘書機只係跌咗喺曉琳隻腳隔離,真係差少少就砸到曉琳,我即刻喺張凳上面擒返落地,向曉琳道歉。

「對唔住啊!我無心㗎。」

「我知你想報仇好耐㗎啦,陳佑男!」只見曉琳向我笑道。

「你講,你係咪仲嬲我跌咗把間尺砸到你個頭呢!?」

「無啊,我點敢嬲你呢。」我邊講邊執返起地下個釘書機,拍拍上面啲塵。

「子瑜你就夠膽嬲,但就唔夠膽嬲我,哼哼!」上次中過一次伏,我就知道曉琳一講起子瑜嘅時候,一定要打醒十二分精神,以免中伏。

「曉琳我幫你釘埋啦,你攞張相俾我。」而方法就係獻殷勤,轉移話題!

「咁好死,咁我坐喺度唔郁啦,交俾你做~」曉琳真係翹翹手,踢住腳咁坐咗喺我張凳度。

「幫你做晒又點話。」

的而且確,曉琳遞俾我,我再擒高擒低去釘係有效率好多,只不過本身我又唔係追求效率,啲嘢又唔急住要即刻做好去,今日做唔晒咪留耐啲做,留耐啲都做唔晒咪聽日再做,總言之,多啲時間可以同曉琳相處咪仲開心。

黃昏時份,夕陽穿過窗邊,照喺課室裡面一排排嘅學生枱,好似專登為咗我哋而將課室嘅氣氛格調昇華。我同曉琳慢慢練成咗一種默契,佢遞俾我,再話我知個位置,就係咁釘吓又一張,釘吓又一張,枱面上嘅大頭相越嚟越少,去到曉琳嗰張嘅時候,我小心翼翼咁度好位先落手。

「最後一張啦。」曉琳興奮地喊道。

我轉身望向曉琳,見佢拎住最後一張大頭相,一眼就望得出相中人係我。

「好,交埋俾我啦。」我如常咁伸隻手向曉琳度。

「唔制~你釘咗咁多,呢張就等我嚟釘啦。」曉琳嫣然一笑,喺我手上接過釘書機,再趷高腳,諗都唔諗就將我張相釘咗喺佢張相嘅旁邊...

當日,曉琳提議以「生命之樹」作為我哋班今年壁報板比賽嘅主題,佢想將我哋全班34個同學加埋班主任Miss Chan同其他必修科老師嘅大頭相,好似枝繁葉荗咁散佈喺樹枝上面,借喻我哋全班師生嘅bonding互相緊密連繫。為咗呢個比賽,尋日Miss Chan仲私底下借咗佢部單反相機俾我哋影大頭相用。

至於點解要叫生命之樹,我就唔係好記得佢哋諗出嚟嘅解釋啦,總之而家我張相,同曉琳張相就位處喺呢棵樹嘅正中間,零舍顯眼,連我自己都嚇咗一跳...
感謝各位讀者一直以嚟嘅支持
IG: https://www.instagram.com/midnightdessertstory/
子愉一定係頂唔住佢哋咁親密
子瑜無諗過呢一日咁快會嚟
淫棍巴
16.

「子瑜,點解頭先唔見你返嚟嘅?」我想知道頭先佢喺學校走廊急急腳走咗之後,點解咁耐都無見佢行返轉頭,明明佢去完女廁,應該會行返原路返班房,無理由會唔見咗人㗎。

「見到你所以兜路走。」

「點解見到我要兜路走?」我即問。

「哼!」

先唔好講黃子瑜做咩頭先見到我要兜路走,因為佢而家直情喺度兜緊路走,我一跟住佢,佢就反方向行,來來回回咗好幾次,隱隱約約見到佢鼓起兩邊腮,個樣又嬲爆爆咁。

「我哋屋企係呢邊啊,你去邊啊?」我索性一手拉住子瑜個書包。

總算我眼明手快,子瑜俾我拉住咗個書包,無得再亂咁行,終於停咗落嚟。

「咩我哋屋企,邊個想同你一齊住?」點知子瑜雙手一垂低,就輕鬆擺脫咗我,剩返個書包喺我手上面。

竟然仲有呢一招!?

「咁我哋屋企真係呢邊嘛。」

「點解我咁黑仔,要同你一齊返屋企。」子瑜兩邊腮脹卜卜咁,如果我唔係一邊手拎住杯珍珠奶茶,另一邊手拎住子瑜個書包,我諗我真係會伸隻手指去篤吓佢個金魚腮。

「黃子瑜唔好嬲啦,要唔要飲珍珠奶茶?」我將杯珍珠奶茶喺子瑜面前搖嚟搖去。

「唔要呀,我先唔想掂到你啲口水。」

「同埋,我廢事溝亂咗人哋啲口水尾啦。」

黃子瑜你咁聰明,咁都估到杯珍珠奶茶係我同曉琳一齊飲過,又係嘅,平時我都唔好呢挺肥仔水,佢頭先又見到我同曉琳一齊整壁報板,而家拎住杯咁嘅嘢,好自然就可以聯想到我哋頭先去過邊度。

「咁我哋返屋企啦。」

「你幫我拎埋書包咁好啊?」子瑜兩手空空,跟住我後面,兩個人一前一後咁向住屋企方向行。

「咁我放喺地下囉。」我作狀將佢個書包放喺地下。

「好吖,你試下放落地,我唔幫你追曉琳!」

「我唔敢。」我將子瑜個書包直接孭咗喺前面,計埋我背脊嗰個,一前一後各有一個書包。

「嘻嘻。」只可惜我行喺子瑜面前,睇唔到佢個表情,更加唔知佢做咩無啦啦要笑我。

「笑咩啊?」

「無呀,笑你蠢咋嘛。」

「我邊度蠢啊,方唔係因為有人連自己個書包都唔要。」啊你個衰妹,幫你孭書包仲話我蠢。

「咩呀,我要㗎,不過暫時俾人託管住先咋。」仲要窒我窒得咁快。

「咁我拎去賣咗佢。」我窒返你先。

「唔值錢㗎,你攞去賣啦,記得分返一半錢俾我就得。」子瑜咁口齒伶俐,三招未完我已經就快招架唔住。

「到時家樂肯定第一個搶住買。」等我出絕招先,順便打聽下佢同家樂呢排發展成點啊嘛。

「如果俾曉琳知道到你而家幫我孭書包,你實唔使旨意追到佢。」

差啲噴血,師傅我唔打啦...

「你開心死啦。」失驚無神子瑜又爆多一句。

「咩開心?」冷不防俾佢拋窒咗我。

「你自己知啦,我唔信你真係咁蠢囉。」

硬係覺得兩個女仔今日都怪怪的,我本來都想趁機會,將頭先同曉琳做過嘅事講俾子瑜聽,問吓佢意見,但又唔知點開口問佢好,就係咁,跟住落嚟我同子瑜一路上都無再講嘢,但轉吓眼都返到屋企樓下,查實我哋屋企就係學校隔離座公共屋邨,只有幾分鐘路程。

入到𨋢之後,我㩒著咗「20」個掣,就企咗喺門口旁邊,子瑜企咗喺我對角位置,成架𨋢得我哋兩個人。

「你俾返個書包我先啦,我要摷鎖匙。」子瑜行前一步柔聲道。

我將個書包除咗出嚟俾返子瑜,但係見佢摷嚟摷去都仲未搵瑜佢條鎖匙,神情開始有啲焦急。

唉你個傻妹啊,真係無你咁好氣,我輕步走上前,慢慢將佢書包最面頭個拉鍊敞開,伸隻手入去一摸一抽,一條連住布甸狗鎖匙扣嘅鎖匙串就咁重現眼前。

呢個時候,子瑜嘟起個嘴接住佢條鎖匙,至於我點解會知道佢條鎖匙擺邊?因為我孭住佢個書包成程路,一早就摸到面頭個袋凹凹凸凸,就估到佢將條鎖匙放咗喺邊度啦。

「20樓,Twentieth Floor,升降機門正在打開。」與此同時,一把機械女聲提醒我哋到了。

「哼!」

你個衰妹又哼,幫你攞鎖匙都要哼我。

子瑜搶先離開,我跟隨尾後,兩個前後腳咁一直行到走廊嘅某處,轉身背對背,各自各開門入屋。

嗯,隔咗咁耐先同大家講,其實我屋企對面住咗一個同我年紀一樣嘅女仔,佢就係黃子瑜。
17.

「等埋啊,唔該~」

記得啱啱升上中學嘅我,滿懷期待咁換好校服,準備搭𨋢落樓返學,入到𨋢之後忽然聽到有把女仔聲大嗌等埋唔該,迎面而來嘅竟然係一個著住同我一間學校嘅女裝校服,我下意識㩒住開門掣。

「啊——」點知道度𨋢門毫不留情咁一嘢夾咗落個女仔度,搞到個女仔發出一陣嬌柔慘叫聲。

弊在原來我㩒嘅居然係閂門掣,我即刻一邊單手幫佢擋開𨋢門,一邊瘋狂㩒爆個開門掣。

「對唔住啊,有無事啊。」我連忙道歉。

「無事無事,估唔到第一日返學就差啲俾部𨋢夾死。」個女仔雙手撥返好啲披頭散髮,我先發覺原來眼前呢個女仔眉清目秀,都幾靚女,只係目測好似仲高過我少少。

我都估唔到第一日返學就發生啲咁瘀嘅事,仲要係對住女仔。

「原來你都係第一日返學,我叫陳佑男。」

「我叫黃子瑜。」

跟住呢程𨋢,由始至終都係得我哋兩個人,我哋兩個尷尷尬尬咁你眼望我眼咁,直至到地𨋢門重新打開。

「係呢,之前好似無見過你嘅?」返學第一日唔可以咁樣衰,於是乎我鼓起勇氣打開話匣子,希望可以留返個好印象俾呢位女同學。

「我同屋企人早兩個禮拜搬過嚟㗎。」黃子瑜答道。

「咁你係住邊個單位?」問完之後我即刻後悔,覺得自己唔應該咁問,好似對第一次見嘅女仔嚟講,呢條問題太過私隱。

「咩啊,我住你對面㗎!搞錯啊,你都唔認得我之餘仲要差啲俾你夾死,好過份啊!」黃子瑜講完之後,兩邊金魚腮就會脹起咗,仲要嘟起個嘴,嬲爆爆咁望住我。

慘到呢,我居然唔認得出佢就係最近搬過嚟我對面嘅嗰家人,我仲話要留個好印象俾人。

我諗我留俾黃子瑜嘅印象,大概就係...一個住喺佢對面屋,但又無心肝唔認得隔離鄰舍,仲要第一日返學就想夾死佢嘅男仔。

其實我好日都唔會諗返起呢段邂逅,但而家諗返起,原來咁就已經過咗三年,不知不覺間已經習慣咗屋企隔離住咗一個女仔,亦都習慣咗保守呢個秘密——屬於我同子瑜嘅秘密。

連曉琳都唔知道。

我校服都未除,放鬆全身攤咗喺梳化上面,腦海浮現返初中時期同子瑜相處嘅回憶,印象深刻嘅仲有嗰年中一聖誕聯歡會...

忽然間褲袋傳來電話震動,我拎起一睇,來電顯示正正就係黃子瑜。

「喂?」我向右撥開解鎖接聽。

「喂!陳佑男,你快啲過嚟幫我,我就快要死喇!」聽筒嘅另一邊,唔係子瑜清脆悅耳嘅聲線,而係一把𡃁仔鬼鬼祟祟嘅聲,係連喉核都未生嘅𡃁仔聲。

「快啲啦!趁黃子瑜仲煮緊飯,我開門俾你...」你條友仔未等我話好就cut咗我線,講嘢把聲咁鬼崇,方死唔係又偷咗你家姐部手機打俾我。

唉!我真係無你兩姐弟咁好氣。

話雖如此,我都係喺梳化上面彈返起身,著返對拖鞋就去㩒子瑜門鐘,我同佢屋企就係呢兩步路嘅距離。

聖誕歌音樂嘅門鐘響起,只不過個鐘壞壞地,首歌係走音嘅。

「你㩒門鐘做乜鬼啊,咁黃子瑜咪會知道。」門前呢個豆釘,就係子瑜個細佬,望落個樣頂多得七八歲,實情就已經讀緊小四,但仲係奀挑鬼命咁,我怕佢第時大過咗都好似佢家姐咁唔識長高就碌柒。

「我咁大個人,入嚟佢點都會知㗎啦。」唔通我識隱身術咩,而我一入到屋就聞到好香爆蒜味,加埋啲「嗞哩啫呢」嘅煎油聲,就知道子瑜喺廚房裡面開緊壇,不過我諗應該都係唔夠掩蓋我擅闖民居所發出嘅聲響。

「喂!黃子俊你開門俾邊個啊?」嗱係咪呢,你家姐準備喺廚房衝出嚟鞭打你啦。

只見子瑜揸住支著緊煙嘅鑊鏟,依然著緊件白色校裙,但就笠咗條花紋圍裙,對白襪仔仲未除低,不過面頭已經有一撻一撻深淺色,唔使深究都知道實係喺廚房裡面整濕。

嘩,咁又唔使用到烙刑嘅,話晒嗰個都係你親細佬。

「唔係啊,係你男朋友陳佑男啊。」但呢個黃子俊完全無擔心過咩鞭打同烙刑。

「妖講咗幾多次佢唔係我男朋友啊!」子瑜拎住支鑊鏟嬲爆爆咁對住佢細佬。

喂喂喂呢啲危險動作要有家庭指引先可以觀看㗎,況且我哋全部都未夠十八歲,兒童不宜㗎。

「子瑜你係咪煮緊嘢食,睇火先緊要啲啊...」唉我都唔明,你細佬將我係你男朋友呢樣嘢掛咗喺口邊咁多年,我都一早左耳入右耳出,做咩反而今日你會咁大反應。

「哼!」子瑜又嬲爆爆咁走返入廚房繼續爆佢啲蒜頭,感覺上今日啲爆蒜聲,聽落好似特別清脆。
嗯,隔咗咁耐先同大家講,其實我屋企對面住咗一個同我年紀一樣嘅女仔,佢就係黃子瑜。

其實係寫寫吓有idea先補充入去。
子瑜個設定預先諗好咗,但我無選擇故事開頭就開宗明義講,因為呢個係屬於佢兩個嘅秘密
子愉細佬咁識做
18.

「得啦得啦得啦,黃子瑜唔得閒理我哋啦。」黃子俊拉住我入佢哋間睡房,所謂「佢哋」即係佢同佢家姐,換句話說,呢間房亦都係子瑜嘅閨房。

佢哋間房其實就同我間房一樣咁大,擺到張碌架床,加個書枱同衣櫃已經無咩多餘空間剩,但係佢哋兩姐弟就要共用同一個地方,書枱就得一張,電腦都係得一部。

還好碌架床分咗上下兩層,等佢哋叫做有返少少私人空間,不過我雙腳踏入房門之際,梗係要俾我見到啲唔應該見到嘅嘢,有件bra隨手掛咗喺碌架床上層條欄杆度,呢件黑色喱士...令我聯想返起,莫非就係上個禮拜喺糖果鋪我𥄫到嘅嗰件?

諗諗吓,頭先子瑜擰轉身返入廚房嗰陣,條白色校裙又好似無透到咩bra帶之類嘅物體喎。

頂!黐孖筋我做咩會喺人哋間房度諗埋晒啲衰嘢。

「陳佑男坐啦,唔好咁見外,第一次嚟啊?」

「點啊黃子俊打到邊啊?」佢細佬已經皇者歸位坐喺部電腦面前,揸住個手掣猛咁㩒㩒㩒,我就坐咗喺佢床邊望住佢個螢幕。

下格床係細佬瞓,上格床就家姐瞓嘅。

「我清埋呢邊啲小怪就可以入去挑隻boss。」佢玩緊嘅係Dark Souls,一隻技術要求好高嘅動作遊戲。

「咁又話就死?」

「一陣打唔贏你先再幫我囉。」我見佢三兩下搞掂埋啲小怪,直接衝去boss嘅棲息地,呢關我死過好多次,所以認得晒啲路。

「咁即係呃我過嚟啫,有咩企圖先啊子俊哥?」

「咁又唔好呃呃聲,叫得你過嚟更係有啲重要嘢先搵你。」

你個黃子俊,人細鬼大,講嘢越嚟越老積,講嘢嗰陣視線仲要無離開過個螢幕,話咁快已經同緊隻boss開拖,但絲毫不落於下風,睇怕佢本來就無諗住叫我嚟係幫佢手過關。

「係嘅,咁有咩吩咐呢子俊哥?」

「你啊,做咩整到黃子瑜唔開心啊?我呢個星期夜晚瞓覺嗰陣,晚晚都聽到佢喺度唉聲嘆氣。」

黃子俊講嘢同時,隻手完全無停過,左翻右滾,只要有空隙就衝前連劈,從不貪刀,到boss起手攻擊之際,又識得及時閃避,年紀輕輕居然可以打得有板有眼。

「吓?我邊有整到佢唔開心。」

「咁做咩呢幾日你無陪佢放學嘅?」黃子俊追住隻boss補上一刀。

「今日咪有。」嚴格上嚟講嘅話,今日都唔算有,純粹咁啱撞到子瑜。

「即係你認前幾日無啦,你做男朋友做到咁屎㗎!」隻boss開始俾佢斬到血肉橫飛,只要再打多兩三下重擊應該就搞掂。

「又男朋友!小心你家姐一陣又鬧你亂講嘢。」男唔男朋友呢家嘢我都聽咗三年,我就無咩所謂,但子瑜今日無端端咁大反應,一陣佢又擸起支鑊鏟衝出嚟㗎啦。

「我唔理啊,總之邊個搞到黃子瑜唔開心我就斬開佢十八碌!」又一下靚閃,翻滾方向同距離恰到好處,跳起身就即刻狠狠咁補多一刀。

「喂!黃子俊!唔好再打機啦,出嚟洗手食飯啦!」遠方傳來子瑜嘅呼喚。

「我無打啊,係陳佑男響度幫我玩咋,我出嚟啦。」

你個衰仔包啊,就咁將個手掣塞俾我,就衝咗出去飯廳。不過咁都好嘅,至少佢好乖,打緊機兼且去到最後關頭,都肯聽子瑜話出去洗手食飯,難怪子瑜咁錫呢個細佬,佢哋媽咪平時返工早出晚歸,好晏先返屋企,基本上都係靠子瑜照顧晒兩姐弟嘅起居飲食。

嘩!等陣先,好彩我夠機智,原來隻boss準備對住我出絕招,手掣嗰兩粒蘑菇俾我左捽右捽。黐孖筋!差啲死,我手忙腳亂咁避開之後,即刻衝前補多一刀。

Victory Achieved。

鬆一口氣...我終於明黃子俊點解要叫我過嚟...

定過神之後,我獨守空房,外邊不斷傳嚟佢哋兩姐弟喺出面飯廳,準備緊飯餸碗碟嘅對答...

「陳佑男嗰碗飯呢?」黃子俊問道。

「我無預佢喎!」子瑜回應...
因為子瑜細佬最錫就係子瑜
懷疑家姐成日喺細佬面前講佑男啲嘢
似係細佬追問家姐
唔好意思今晚比較忙,聽日會連出兩更補數
19.

我放返底個手掣,行返出飯廳,見到黃子俊好乖咁幫佢家姐搬啲飯碗同筷子匙羹出嚟,熱焫焫嘅餸菜就由子瑜捧出嚟,我連忙搶前一個箭步幫手接過子瑜手上面嗰碟蝦醬炒通菜,然後再嚟多碟離遠都聞到香噴噴嘅土魷蒸肉餅。

「你行開啲先啦,呢個好熱唔使你拎。」子瑜揸住兩條濕毛巾𢭃住蒸肉餅個碟嘅兩邊,我即刻讓條路俾佢一口氣衝出飯廳,感覺上真係遲一秒放底都會焫親手,個畫面同抬炸彈無咩分別。

「呼...呼...」子瑜放低碟肉餅之後,立即縮起對手放喺嘴邊吹氣降溫。

「黃子瑜你有無焫親啊?」佢細佬挨喺子瑜側邊獻上關懷。

「無呀~開飯啦,坐低食飯。」子瑜溫柔地道。

黃子俊聽到家姐講話就即刻乖乖地坐低等開飯,我見枱面剩係裝咗兩碗飯,子瑜今日奇奇怪怪咁,唔知我因咩事又激嬲咗佢,我諗佢真係無預到我嗰份,咁我都無謂坐喺度無所事事,阻住人哋兩姐弟共晉晚餐。

「欸...我頭先都食咗啲嘢,我返去先啦咁...」

「咩呀去邊啊你,呢碗飯係你㗎,我食餸得啦。」子瑜指住碗飯,示意我坐低一齊食。

「真係嘅?」於是乎我都乖乖地坐低等開飯。

「開飯~」兩姐弟齊聲叫道。

我哋三個圍住張簡樸圓枱,我同子瑜對住坐,黃子俊就俾我哋夾響中間,雖然枱面唔係咩珍饈佳餚,兩碟餸加兩碗白飯,連三餸一湯嘅標準都未到,但係子瑜堅持每晚都要煮家常便飯俾佢細佬食,費事黃子俊求其煮個公仔麵連兩粒魚蛋都懶得加就當晚餐。

因為子瑜講過,佢好驚佢細佬好似佢咁唔識發育長高。講真啦,黃子俊有個咁好嘅家姐真係好幸福。而我呢...每個月總會有幾日過嚟打擾佢哋,黐吓餐,感受吓呢種小小嘅家庭溫暖。

「陳佑男,你話你頭先食咗嘢,係咪同黃子瑜兩個去食啊?」黃子俊冷不防地問道。

「欸?唔...」啊!!講到一半,突然間子瑜喺對面一腳踢落我度,仲要係踢中我啲腳趾,十指痛歸心啊,痛得我啊...

但又好似feel到有啲濕濕地...

係喎...子瑜對小白襪由今朝返學著到而家都仲未除,頭先喺廚房煮飯又搞到濕晒,如果枱頭啲飯餸唔係咁香,唔知會唔會聞到佢陣襪味呢...

「食緊飯唔好講嘢,知唔知?」子瑜以家姐口吻教訓佢細佬。

「唔係咁,咁點解黃子瑜你剩係食餸唔食飯啊?」但佢細佬總係識得喺「適當」嘅時候唔聽家姐說話。

「我減肥。」吓!?我眼角向上睄過去,見到子瑜已經將條圍裙除底,剩返條白色校裙,除咗上圍有少少繃緊,我真係心諗你邊處肥...

我頂,我又諗埋晒啲衰嘢,今日已經係第幾次?

但佢兩姐弟快問快答,我亦都好似理解到子瑜做咩要截住我唔俾我講落去,似乎佢唔想俾佢細佬知道我其實係同咗另一個女仔去掃街食嘢。

你個黃子瑜啊...雖然把口就講唔鍾意你細佬當我係男朋友,但其實又唔想破壞你細佬嘅幻想世界。

「咁一陣可唔可以借你男朋友教我做功課,今年啲數學好深我唔識。」

「咁點解你唔專心上堂啊?成日都要麻煩到人,要人哋幫你,人哋可能唔得閒睬你㗎。」雖則佢同緊佢細佬講嘢,但呢句聽起上嚟好似係講緊俾我聽...

「仲有啊,佢唔係我男!朋!友!」我含住啖飯望住子瑜正正經經咁管教緊佢細佬。

「唔...嚟啦黃子瑜,咁你都唔忍心睇住我成績差㗎嘛...係咪先?」

原本我仲諗住趁呢晚機會,想請子瑜幫我分析我同曉琳嘅戀情,但睇怕今晚都唔係一個好時機,況且我硬係覺得唔知點開口好,唯有聽日返學再算...
20.

隔日朝早,我返到課室見到差唔多半班同學堆晒喺我同家樂個位度,對住塊壁報板議論紛紛。梗係啦,尋日我同曉琳留低完成嘅傑作,仲要提早喺deadline前一日就搞掂,絕對係值得俾掌聲鼓勵嘅。

不過你班友咁樣塞住條路,我完全返唔到埋位坐低。

我四圍張望,最前排曉琳張枱依然空空如也,家樂貌似都未返到,斷估都係過咗去隔離班房。

呢個時候嗰幾個讀Visual Arts,即係同佢哋共事咗幾日嘅女仔迎面走埋嚟,但係表情八八卦卦咁,實唔方係好事。

「喂,陳佑男勁喎,咁快整好晒。」率先講嘢嘅係位戴圓框金絲眼鏡嘅女同學。

「你同曉琳尋日留到幾點鐘?」第二個講嘢嘅係個冬菇頭嘅女同學。

「欸...好似差唔多六點幾。」我回應。

「你就開心啦,同曉琳留到咁晏,你哋兩個有無...」最後嗰個女仔雙手拳頭碰拳頭,兩隻手指公輕輕咁互相觸碰咗兩下,言下之意即係問我同曉琳有無錫錫。

「黐線啦,你講咗去邊!」

之但係咁,最後嗰個女仔又的確喺呢三個女仔當中,樣貌係最好睇嘅嗰個。

「喂,你哋係咪已經一齊咗啫?」又輪返第一個戴圓框金絲眼鏡嘅女同學發問。

「無啊。」雖然我都想...

「咁你打算幾時同人哋一齊啊?」跟住到第二個冬菇頭女同學嘅發問環節。

「你幾個做乜鬼晨早流流就啄住我唔放啫?」曾經有一秒我都諗過索性喺佢哋面前否認呢段緋聞,免得佢哋繼續喺度窮追猛打,但我又唔想一口咬定我同曉琳之間無嘢,好矛盾。

「關心吓你啫,何況你兩個嘅關係已經變成咗公開嘅秘密啦,你自己睇吓,你哋兩張相釘埋一齊喎,而家全班都知道你兩個有嘢啦。」最後又輪到樣貌最好睇嘅女同學發言,而且仲俾佢一言驚醒夢中人。

吓咁即係話,原來班同學圍晒喺壁報板面前,其實係響度討論緊我同曉琳之間嘅關係,唔係掛?

我從人群罅隙當中,重新仔細注視住塊壁報板,我同曉琳張相唔單止佔據住棵生命之樹嘅正中間,甚至乎係成塊壁報板嘅正中位置。

原來唔止我一個人覺得我同曉琳有嘢,而家係明眼人都睇得出我哋之間存在住一種不尋常嘅關係,早就超越咗一般同學嘅界線,我潛意識越去迴避個事實,但個事實喺旁人眼中反而越清楚不過。

再加埋今朝一返到課室就俾呢幾個讀Visual Arts嘅女仔圍埋嚟問長問短,但問題係,咁我下一步應該點做?

直接表白?萬一如果只係我自作多情呢?咁咪即刻玩完?定係繼續保持住呢種關係,順其自然就會走埋一齊?

我回頭一望見曉琳依然未返到,而我個位又俾班同學圍住咗,我費事行入人群當中製造花生,於是就索性孭埋個書包行出班房,喺走廊度呼吸下新鮮空氣,順便整理下思緒,思考下一陣撞到曉琳返課室嗰陣應該講咩開場白好...

「曉琳,早啊。」我轉身向住曉琳打招呼...

「早啊陳佑男~咦?佢哋圍住喺塊壁報板前面傾緊啲咩啊?」曉琳走前兩三個小跳步走到嚟我面前,挨喺我側邊望向課室裡面議論紛紛嘅同學,陣陣芳香體味迎面撲鼻,一股甜意隨即衝破心中鬱結...

「無啊,佢哋傾緊我哋係咪已經發展到情侶關係啊。」

「哦~咁咪話俾佢哋知我哋拍緊拖囉,又唔係啲咩唔見得光嘅秘密,我哋一齊返課室啦好唔好。」曉琳仲要主動翹住我手臂,神情嬌嗲,搞到我忍唔住想攬住佢,哄埋佢面珠墩度錫返啖...

鈴...鈴...鈴...

無情嘅校鐘聲將我嘅遐想徹底破滅,但呢個時候我聽到走廊樓梯方向有一陣踉踉蹌蹌嘅腳步聲,聲音漸漸由遠變近,我沿住聲音來源望過去,會唔會就係曉琳趕喺最後一分鐘衝返入課室呢?

好緊張啊...曉琳記得小心啲行,唔好跌親啊...你知道你有時候笨手笨腳㗎啦。

如果你真係跌親嘅話,我一定會仆過嚟救你。

只可惜,迎面而來唔係曉琳,而係一個男仔嘅身影,雖然佢背住陽光,第一眼睇唔清楚佢個樣,但從佢個身影我都估到呢個男仔就係鄒家樂,手上面揸住個紙袋,裡面應該係個麵包,垂頭喪氣咁慢慢收步。

「哦~咁咪話俾佢哋知我哋拍緊拖囉,又唔係啲咩唔見得光嘅秘密,我哋一齊返課室啦好唔好。」曉琳仲要主動翹住我手臂,神情嬌嗲,搞到我忍唔住想攬住佢,哄埋佢面珠墩度錫返啖...

ff嚟?
Yes
釘壁報板嘅兇手,我已經知道,佢應該係主角身邊人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞