【校園/愛情】戀上鄰家女孩(布甸篇)

880 回覆
27 Like 2 Dislike
所以就星期一晚等大家忙完之後有文睇
我自己都唔知道。

認真講嘅話,我希望100集內完故,但又強逼症發作想個集數完整啲,可能係90又可能係95,或者隨心
宜家啲教畜一開學就派worksheet
星期一喇,好期待
連暑假功課都未做完就派worksheet咁chur
做埋最後proofread就出世喇
88.

曉琳嘴唇軟綿綿好濕潤,好似搽咗層薄薄嘅唇膏,而且仲有陣櫻花味飄過嚟,芳香撲鼻真係好香...

「曉琳...係我衰仔,我唔應該咁樣一走了之,我都知道你會好難先原諒到我。」

「無㗎喇,所以今次係我哋嘅第一次,亦都係我哋嘅最後一次,過埋今晚就唔會再有下次...」曉琳講完就即刻哄埋嚟錫多我一啖,今次仲要俾佢啲頭髮掃晒落我塊面度,陣髮香雖然好吸引,但我已經將個重心放咗喺佢講「最後一次」嗰四隻字度...

「唔好啦...」

「咁即係你唔想同我做啊?」曉琳梗係唔係啦,講真如果上次唔係有黃子俊嘅插曲,我哋好大機會已經將各自嘅第一次交咗俾對方,但一諗到粒豆釘,我又諗起子瑜...

「好想,點會唔想呢?」

「既然係咁,咁你就乖乖瞓喺度聽我話啦,你咪當今次...係我哋兩個嘅分手儀式囉,好唔好?」

唔好...真係唔好,我心裡面一萬個唔好,聽到曉琳講分手兩個字,我個心唔止噏住噏住,直程係乸住乸住,當堂咩心情都無晒。雖然原本上嚟之前我都已經打定輸數,但係入到曉琳屋企俾佢又推咗上床又錫錫,仲以為真係可能有彎轉,點知道結局原來一早寫好。

曉琳繼續哄埋嚟錫咗我塊臉幾下,佢好似完全無俾情緒影響到咁,我諗因為呢個已經係曉琳心思熟慮過後嘅決定?

「喂喂,你都無反應嘅...」都係俾曉琳精靈嘅雙眼發現咗我嘅失落。

「咁我聽到你講分手心情真係好低落吖嘛...但係我又無得怨任何人,因為做錯事嗰個係我,而且仲要係犯咗彌天大錯,如果我當初識得遵守諾言好好珍惜你就好...」

「唉,其實我一早就知道你心裡面唔剩止得我,你仲記唔記得嗰日我病咗,拎住杯珍珠奶茶返嚟學校見到你同子瑜打情罵俏,我見到你哋兩個玩得咁開心,我覺得自己好傻,點解會鍾意咗一個...個心已經有另一個女仔嘅男仔...但係點知你又過咗嚟搵我,你同我講你唔會再返去搵子瑜,結果俾你氹到我...」

雖然呢刻我俾佢蒙住咗對眼,睇唔清楚曉琳個樣,但同樣佢亦都睇唔清楚我個樣,不過我覺得咁樣反而有個好處,就係可以令到我哋更加坦誠相見。

「曉琳,我真係鐘意你㗎,唔係純粹想氹你。」就算咩都見唔到,我都嘗試去搵曉琳隻手仔喺邊再拖住佢,曉琳亦都由得我拖住佢無掙扎。

「我知道你鐘意我,但係子瑜先係你更加鍾意嘅嗰個女仔吖嘛,而且子瑜又咁鍾意你,呢個係改變唔到嘅事實嚟,我曾經以為當我哋喺埋一齊之後,你會慢慢放低子瑜,況且今個學期你哋又唔同班,點知原來只係我一廂情願,我俾你哋足足瞞咗三年先知道,你哋兩個唔止係鄰居仲要係住對面屋。」

「嗰晚我知道咗你哋之間個秘密嘅時候,我以為自己會好嬲,點知又無,我剩係覺得好唔開心,我連嬲你都唔敢,因為我驚如果對你發脾氣就會失去你,講到尾...我真係太鍾意你,但係我都無得強求你對我付出返同等嘅愛意。」

曉琳講完之後,我哋兩個就靜咗一陣,感覺上連空氣同時間都靜止埋,靜到我可以聽到自己嘅心跳聲,亦可以聽到曉琳嘅心跳聲。

「係我辜負咗你嘅一番愛意...」我再次捉實曉琳對手仔。

「陳佑男你有無聽過?當一件事發生過一次之後,就唔會再發生第二次,但如果佢發生到第二次嘅話,佢就會發生第三次。」曉琳鬆開我隻手,但將佢對手放咗喺我心口上面。

「無聽過啊...」我搖搖頭。

「係子瑜講俾我聽㗎,我已經俾你傷害過兩次,第一次係喺你屋企嗰晚,第二次係喺運動場上面,再有多次我真係會捱唔住㗎啦。」

聽到呢度我已經唔知道可以再講啲咩,終歸都係因為我花心出軌鑄成大錯,一而再咁令到曉琳受傷,雖然我可以講啲咩我以後都唔會再搵子瑜諸如此類嘅大話氹返曉琳,但係一嚟曉琳都唔會再相信,二嚟問心嗰句我自己都講唔出口。

「對唔住啊曉琳,係我搞到你咁唔開心,你係一個好好嘅女朋友,直程係滿分嗰種,又靚又溫柔又識嗲人又從來唔會發脾氣,係我唔識得好好去愛你。」

「所以,依家咪俾最後一次機會你好好咁愛我囉,我好怕痛㗎,你一陣間記得要溫柔啲錫住我…」曉琳由摸我心口,變到已經伸咗隻手嚟摸我塊面,但多咗份依依不捨嘅感覺。

「嗯嗯,我一定會好好咁錫住你,剩係錫你一個。」

「傻瓜,仲講呢啲有咩用吖?嚟啦,最多...俾你除咗個眼罩,等你可以欣賞吓我呢套衫...」曉琳好似越講越怕羞。

然後佢就伸手除低我個眼罩,我對眼終於重見天日,月光映照之下,我亦終於可以再一次見返曉琳…
我睇得好辛苦 不如寫佢衰11坐監算
前戲要做足
我睇緊乜撚
男哥唔係把持唔住呀嘛…
子瑜會好慘㗎
咁都屌得落?
男哥屌咗的話,要寄刀片比樓豬…唔可以咁辜負左曉琳
唔好屌曉琳呀
唔好背叛子愉喇
多謝你哋嘅意見,明白大家今次有期望落差,希望下集可以滿足返各位
推開佢
佑男派報紙,結束呢個晚上啦,好嘛
推唔推得開…聽日就知道
第一次就派報紙會唔會有童年陰影雖然我都知大家開始想扑濕呢個衰仔包
文呢?仲未有嘅?
連派報紙情節都唔想要呀,男哥直接離開好嗎?
文呢
對緊字,費事啲錯字病句多到大家睇唔明
成個鐘啦
89. 人生若只如初見

「曉琳......你今日好靚...」

我想講嘅係,依家嘅曉琳就好似一隻白兔仔咁,扎住條孖辮,著住套白色喱士情趣連身裙,加埋條白色毛毛頸圈,絕對係我見過佢著得最少最少布嘅一次。

呢條喱士連身裙唔剩止露咗曉琳成個北半球仔,而且條裙短到應該連佢個屁股仔都遮唔晒,一對又白又滑嘅大髀放喺我面前一覽無遺,曉琳條白色底底就好似嗰次喺愉景灣野餐,百厭咁走埋出嚟,計埋我屋企嗰次,印象中今次係我第三次咁清楚見到佢條底底。

至於點解我會話曉琳依家好似隻兔仔咁?就係因為佢戴住個頭飾多咗兩隻兔仔耳,再加埋佢依家怕怕羞羞咬住嘴唇又用手遮住自己塊面,個樣好可愛。

「咁...你鍾唔鍾意呢套衫,我專登為咗你買㗎...原本諗住嗰日上你屋企換...」

「我鍾意,曉琳…你真係著得好靚。」我終於明白,點解從頭先起一路以嚟曉琳間屋黑鼆鼆又唔願意開燈,入到嚟又俾佢蒙住我對眼,就係因為佢唔想我一嚟就發現佢著得咁靚。

「你鍾意就好,剩係著俾你一個睇㗎咋...」

曉琳仲話我知,頭先蒙住我嗰塊眼罩,原來係佢呢套情趣內衣嘅一部份。

「喂吔,你隻手唔好亂咁摸我先啦。」曉琳捉住我對百厭手。

「咁我應該點好,但我又好想錫你一啖。」

「等我嚟囉~」嗖一聲,我條褲鍊已經俾曉琳拉開咗。

就係咁,序幕揭開,我都無諗過我同曉琳嘅第一次會係咁樣發生,當然,我都唔想呢次係我哋嘅最後一次,但直覺話俾我知,事到如今我哋都無其他辦法,就算曉琳話做埋今次我哋就從此分開,但佢依然落足心機去打扮自己,而且去到呢刻為止,佢都無因為我嘅所作所為而對我大吵大鬧,仍然係一貫嘅溫柔,我可以做嘅事,就係唯有全心全意咁對待佢,留返個美好嘅回憶俾呢個女仔。

有好多人話過,女仔嘅第一次會好痛,的而且確,頭先每當我嘗試向前遞進半點,曉琳都會搏晒命咁摙實我手臂,睇住佢皺晒眉頭嘅痛苦表情我個心都痛埋,我好幾次唔忍心再繼續落去,但係曉琳繼續捉住我,同我講佢可以頂得住,搖搖頭叫我唔好停。

去到呢刻,我先發覺自己真真正正愛上咗呢個女仔,不過一切都已經愛得太遲...

成人禮後,我問曉琳使唔使去清洗下先,但佢話唔想咁早抹走去,想由佢哋留多陣先,跟住就塞個咗頭入我懷抱裡面,於是乎我同曉琳兩個就咁攬住喺張床上面,感受住彼此之間最後嘅溫暖。

間房依然係漆黑一片,而我雙眼亦都漸漸習慣咗呢種黑暗,唔再想去開燈破壞依家呢個恰到好處嘅氛圍,不過當我望到曉琳書枱上面個電子鐘嗰陣,先驚覺原來依家已經差唔多九點鐘,我即刻彈起身。

「死啦,咁夜㗎喇,你爹哋媽咪一陣間返到嚟見到我哋點算?」我問。

「傻瓜,我爹哋媽咪佢哋去咗日本睇楓葉啊,星期日先返香港,所以...如果你唔介意嘅話,你想留到幾夜都得...」跟住曉琳又咬住嘴唇,眼仔碌碌咁望住我。

「又會咁啱嘅,你爹哋媽咪兩個去旅行唔預埋你。」我忍唔住錫咗曉琳嘴仔一啖。

「係啊,咪好似你咁囉,抌低我一個。」曉琳雖然口裡責備,但身體依然緊貼住我...

「對唔住啊曉琳...」

「對唔住都無用㗎啦,你…乖乖地接受懲罰啦~」最後嗰句,曉琳係直情哄埋去我耳仔邊講。

「吓!?曉琳...?你去邊?」

我都未反應得切,曉琳已經成個身縮咗入被竇嘅深深處,我條孖煙通一早唔知除咗去邊,更莫講話條校褲更加唔知掉咗喺邊,我望住張被上下上下不停起伏,個節奏仲慢慢越嚟越快,雖然今次睇唔見曉琳個樣,但都感受到佢嘅努力。

我回想返起開學初期壁報板比賽嘅第一日,你走埋嚟我隔離位拎住把間尺擒上張凳度位,跟住把間尺從天而降揼中我個頭,你即刻踎低問我有無事,嗰陣我仲諗埋啲衰嘢想乘機䚎你裙底。

仲有嗰次我哋兩個去愉景灣野餐約會,你掛住鋪排緊啲食物盒,又無為意自己條裙太短,雖然嗰時候我已經可以名正言順咁欣賞你裙下風光,不過我覺得始終大庭廣眾唔係咁好於是提你小心走光,但竟然你話怕咩喎遲早都會俾我睇晒。

依家諗返起我哋發生過嘅種種往事,你對我真係好好,你明知道自己煮嘢食唔叻,但你依然早起身為咗我哋嘅第一次約會而努力;你明知道我唔係專一嗰個,但你願意努力付出你嘅所有;你明知道今晚過後,我哋再唔係情侶關係,你仍然甘願將你最寶貴嘅第一次交俾我。

我愛你,曉琳。

「唔———」

「嘻,好似豆漿咁…」曉琳抹乾淨嘴嘴之後,講返俾我聽個味道。

「曉琳,咁樣…真係好?」曉琳你…去到最後一刻都係對我咁好。

「嗯,咁樣…我先無遺憾咁離開你。」曉琳最後嘅嫣然一笑,令我諗返起嗰日上Bio堂佢驀然回首嘅嗰個笑容。

如果話女仔肯幫男仔做呢種事,係因為出於對個男仔嘅愛,咁我實在係太幸福,幸福到我忘記咗應該要及時珍惜眼前人,幸福到...當幸福流逝嘅時候,我已經失去反應去嘗試捉緊。

結果呢一晚,我無返到屋企,無開燈,沖完涼之後就無再離開過曉琳間房,無任何外界接觸,剩係我同曉琳喺佢張床上面,靜靜咁度過呢一晚,亦都係我哋兩個最後嘅一夜。不過,其實我都唔係好點瞓得著,看似一切塵埃落定落幕結束,但何解去到半夜三更,最夜闌人靜嘅時候,我又會聽到曉琳偷偷地獨自哭泣...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞