【校園/愛情】戀上鄰家女孩(布甸篇)

880 回覆
27 Like 2 Dislike
唔好咁對佢啦
Merry Christmas
追追下重製其實已經想問 樓主係咪一早set死咗瑜同琳性格 只係想寫男主角會根據佢處境作咩不同反應 所以先會寫原版 因為最合人性?
無論原版同重製版,瑜同琳嘅性格都係大致相同,只係我運用作者之力阻止咗一個新生命誕生(?)

btw,重製版先係最接近我最初預期嘅結局走向,而原版,反而我放開咗韁繩俾啲角色自由發揮,結果捉唔返實個方向。
95. 雙腳似未學會走(重製版)

「可能咁樣對曉琳都係一件好事。」呢個係我第一時間嘅反應。

「你係咪時候要同我講返,你哋三個之間頭先發生咗咩事?」

就係咁,我向Miss Chan講返頭先我哋三個喺社房事發嘅經過,但當然係經過修飾嘅故事,譬如曉琳當住子瑜面前錫我嘅呢幕,我就含糊帶過就算,始終曉琳喺老師嘅眼中係個乖學生,就算我哋分咗手我都唔希望破壞佢建立已久嘅良好形象。

「所以,我覺得曉琳辭職唔做聖誕party同女班長,對佢嚟講,都係一個機會可以俾佢放低我哋呢段感情?」

「起初我以為你兩個小朋友只係嗌下交,一時意氣用事過多陣就無事,睇嚟我一早就唔應該應承曉琳俾佢幫你搞聖誕party。」

「都唔係嘅…我覺得呢啲事遲早都會發生,早晚我哋都係要面對…」

「你識得咁諗,都係一件好事嚟嘅,不過…個聖誕party都係要搞㗎!就算無咗曉琳,你本身應承咗我會幫手,就無得甩底㗎啦,你唔同我做得好好睇睇嘅話,哼…到時你就知味道。」

最後Miss Chan露咗一個奸狡嘅笑容,就此放過我俾我放學,唔知點解呢刻,我有種連我自己都解釋唔到嘅感覺湧上心頭,似係釋懷?但又帶點傷感,總之就係百感交集。

而當Miss Chan離開咗課室之後,四周圍又回復一片沉寂,不過呢頭Miss Chan走咗無耐,嗰頭我就睄到子瑜匿喺課室門口鬼鬼祟祟咁,剩係伸個頭入嚟望我,搞到我忍唔住噗哧一聲笑咗出嚟。

「笑咩喎!?」子瑜俾我發現咗之後,就索性走入嚟氣沖沖咁一巴掌車落我個頭度。

「無笑你啊,覺得你好可愛咋嘛,做咩匿喺出面唔入嚟啫?」

「見你望住塊壁報板望到入晒神,唔好意思打擾你啦。」子瑜又擠出佢嘅招牌表情,我企起身走埋去想篤佢個腮嗰陣,佢就叉住手擰歪面避開我攻擊。

「子瑜你唔好呷醋啦,依家全校都知道你先係我最鍾意嘅女人。」

「唔要啊!邊個俾你鍾意我!哼哼!不過呢,你同曉琳呢兩張大頭相真係好搶眼,我每次經過你哋班房,望到你哋塊壁報板嘅時候,都忍唔住會望多兩眼。」

「我知喇,其實你係想望我。」我伸隻手過去搣佢面珠墩啲肉。

「先至唔會想望你囉,係都望曉琳啦。我問你吖,話說頭先喺社房嗰陣,我走咗之後,你同曉琳之後點?點解最後你會用學校廣播搵我㗎?你唔怕佢會聽到咩?」

我都估到呢個問題子瑜遲早會問,但係我亦都唔介意向子瑜坦白從寬。

「你走咗之後,我就即刻諗住追出嚟搵你,點知曉琳捉住我唔放,雖然最後我都成功擺脫到,但我始終唔放心留低佢一個女仔喺社房,所以即刻打俾芯玲叫佢返嚟睇住佢,我用個廣播器嘅時候,芯玲已經同咗我講佢同曉琳出咗去散心,所以曉琳應該聽唔到段廣播…」

跟住我仲同子瑜講埋,頭先Miss Chan捉我上嚟課室,其實最主要係同我傾,曉琳唔想再做聖誕party嘅搞手,仲有辭退女班長嘅事。

「唉,早知道係咁,我就唔多事上嚟社房搵你啦,結果我又搞到曉琳唔開心。」

「子瑜啊…你唔好咁啦,其實呢件事我哋大家都有份造成,唔可以怪邊一個,如果樂觀啲諗,依家有芯玲陪住佢,我諗應該無事嘅。」

「你小心啲啊,芯玲身邊有咁多男仔friend,到時候佢介紹一兩個俾曉琳識,到時就唔方你唔樂觀喇!」

「我唔怕啊,又唔係介紹俾你識。」

「咁我都叫芯玲介紹下啲靚仔俾我識先。」然後子瑜孭住個書包仔轉身衝咗出走廊。

「唔俾啊!」我一手捉住佢書包,唔俾佢走得快過我。

「點解唔俾先?」

「因為我…」我一時三刻又諗唔到點樣反駁…

誰不知子瑜突如其來停低腳步,沉吟不語無再出聲。

「子瑜?」我亦都跟住佢停低腳步,企喺佢後面,明明上一秒子瑜仲喺度嘻嘻哈哈,做乜依家又無端端靜咗落嚟。

「黃子瑜?」我再一次探問。

「喂喂,陳佑男。」子瑜連把聲都忽然間變得好認真。

「做咩?」

「我想為曉琳做返啲嘢啊,我想…追返我曾經嘅好姊妹返嚟,你可唔可以陪我一齊?」子瑜回身捉住我手。
各位巴絲,今年最後一集釋出了,下年再見了,預祝大家新年快樂
支持子愉
新年快樂
期望結局
子瑜話,呢排可能出文會比較慢
慢慢,有結局已經好好了
新讀者留言
96. 鄰家女孩的作戰(重製版)

我又點會估到,當日我拜託子瑜幫我追曉琳,今日竟然調返轉,子瑜想我陪佢一齊追曉琳返嚟。

「子瑜。」

「做咩啊?」佢用對水汪汪嘅大眼睛望住我。

「但曉琳頭先咁樣hurt你,你唔會嬲佢咩?」

「唔會啊,因為其實我都好明白曉琳嘅感受,個傻女實在係太鍾意你,所以啊…最衰嗰個反而係你呀!!就係你搞到我哋兩個女仔咁慘!」

子瑜原來係挨住走廊幅牆望住出面個操場,但講到最尾就擰轉身開始用手指喺咁篤我心口。

我無辜㗎…

「子瑜你講得啱,最衰都係我…我無辦法同時俾到幸福你同曉琳…」但我選擇認衰仔。

「都知道你無鬼用㗎喇~所以我先想追返曉琳,我想用好姊妹嘅身份,俾返原本嘅溫暖同愛佢,正正因為我都經歷過,我唔想佢自己一個人承受呢啲痛苦。」

諗返起,過往就係我同曉琳兩個將痛苦帶俾你,無論係當日壁報板設計比賽最後一日我抌低你出去搵曉琳,抑或係有晚滂沱大雨我喺你屋企食完飯之後又抌低咗你出去搵曉琳都好。

黃子瑜,我應承你我以後一定會好好錫住你,唔俾你再要一個人孤獨寂寞。

「子瑜,咁你打算點樣追返曉琳?」

「我諗好㗎啦,見係你問到,就唔怕話你知啦,個方法就係咁咁咁…咁咁咁~你記得唔可以話俾其他人知㗎!!」

嗱,唔係我唔想講俾大家知㗎,而係我不嬲就最聽子瑜話嘅,既然佢話唔講得,我就一定會三緘其口。

「但係我哋得返一個禮拜時間準備,我仲要幫手搞聖誕party,我驚唔夠時間準備喎。」

呢個時候子瑜搭住我膊頭。

「仲有我幫你吖嘛~」

見住佢趷高對腳先至夠高搭上嚟,腳尖支撐住自己身體重量仲開始腳震震但依然一臉稚氣,黃子瑜你真係一個好女仔,

「黃子瑜。」

「又做咩啊?」

「我鍾意你。」

「死開啦~肉麻到死。」

一諗到可以同子瑜做同一件事,同鍾意嘅人向住同一個嘅目標努力,嗰種感覺就好似突然觸碰到一個機關,瞬間將我哋兩顆心連埋一齊咁。

「喂!!黃子瑜你走咁快去邊啊?」

「返屋企喇,你唔肚餓咩?」

呢日漫長嘅星期五就此過去。

然後接住落嚟嘅星期六日,連續兩日我都過咗去子瑜屋企打擾佢兩姊弟,其實都唔係嘅,我哋真係有正經嘢做㗎,而且仲幾忙下添。

「曉琳真係好叻女,一下子就諗到咁多遊戲喺聖誕party嘅時候玩。」子瑜拎住部手機苦惱緊。

「子瑜你都好叻㗎,唔使半日就諗好晒啲聖誕佈置裝飾。」

呢日星期日,步入冬天陽光依然和煦,我同子瑜喺梳化度一人一邊對住坐,各自拎住部手機上網睇下中學聖誕party有咩遊戲可以玩,地點係子瑜屋企客廳張梳化仔。

咁叫得梳化仔,尺寸就梗係唔大啦,兩個人坐都已經有啲逼,但唔知點解子瑜唔肯坐埋啲挨埋嚟。

「黃子瑜!!今年聖誕節我哋去邊度玩?」同樣坐喺客廳飯枱溫緊書嘅黃子俊忽然之間插把嘴埋嚟。

「黃子俊你同我乖乖地溫書,你唔考好個試就邊度都無得玩。」但俾佢家姐瞬間擊退。

唔知係咪就係因為粒豆釘喺隔籬,子瑜怕羞所以先唔想同我黐太埋呢?不過見佢細佬依家蹦蹦跳跳個樣,趕得切喺期中試之前好返晒拆埋石膏都係件好事。

「子瑜好惡呢~」我壓低聲線,幫佢細佬投訴。

「唔好嘈啦你。」然後子瑜一腳伸埋嚟我大髀度。

呼~難得嘅身體接觸呢,平時子瑜著住學生皮鞋踢我就踢得多,赤住對腳仔反而好似係第一次,佢腳板同腳尖幼嫩白滑嘅肌膚同我大髀磨蹭嘅一瞬間,我仲隱隱約約聞到子瑜腳上面散發出嚟嘅一絲少女香氣。

當我沉醉同回味緊嘅時候,子瑜忽然間「嘩!」一聲,雙眼發亮,好似喺手機度望到啲好奇特嘅嘢。

「咩事?」剎那間令我好奇感大增,我即刻伸隻手埋去想攞佢部手機嚟睇。

「唔睇得~」跟住子瑜一掌擋住我隻手。

「我要睇啊。」

我越要睇,個衰妹就越唔俾我睇,佢索性捉住我隻手唔俾我掂佢部手機,雖然我知道自己一定大力過佢,但我又唔捨得同女仔鬥力,結果糾纏咗一陣,我先至發現原來我哋兩個十隻手指交叉扣住對方。

就係呢個時候,我眼角睄到黃子俊個衰仔好似停低咗支筆觀賞緊我同佢家姐打打鬧鬧,子瑜亦都好似慢慢發覺我哋兩個隻手已經融為一體,我慢慢放軟手指,慢慢我哋兩個就變成十指緊扣…

至於子瑜究竟睇到咩咁驚訝?佢俾部手機我睇,解釋話佢原本搵緊啲聖誕party嘅遊戲,但無意之中個搜尋器彈咗大學O Camp啲男女意淫遊戲出嚟,你個衰妹吖…

就係咁,一個愉快嘅週末又過去,天氣報告話冷鋒將會喺呢個禮拜尾降臨,我記得子瑜同曉琳都係好怕凍。

呢日返到學校,班主任早會嗰陣,我以為Miss Chan會向全班宣佈曉琳辭任女班長然後再選一個新嘅,點知都係無發生到,後來Miss Chan同我講返,反正過埋聖誕期就期中試,之後就到新嘅學期,與其依家做人事調動不如等到下學期先處理,呢段時間我就要抵諗啲兼顧埋女班長嘅職務。

至於星期五我擅用校務處廣播器呢單嘢,似乎並無引起同學之間好大迴響,或者可能大家都習慣咗我出人意表嘅行為?

呢幾日返學嘅時候,曉琳看似好平淡無咩大礙,而子瑜亦暗中執行緊佢嘅計劃…

如是者,一個禮拜咁又過去,終於嚟到聖誕聯歡會呢個大日子——亦將會係子瑜追返曉琳嘅一日。
要大家久等,抱歉了,而故事都進入尾聲了
加油呀,子愉bb
我要幫子瑜準備下,下次見面又唔知幾時啦
預告一下,第97集呢兩日會釋出
支持
97. 同班女孩的救贖(重製版)

話說呢日我同子瑜約好咗晨早流流七點幾就返學校佈置我哋間課室。欸…雖然嚴格嚟講只係我間課室,咁我哋早幾日去咗一間連鎖式傢俬鋪,用學生都負擔得起嘅價錢買咗好多聖誕裝飾,連棵聖誕樹都抬埋返嚟,就係想趁聖誕聯歡會班同學仔唔會咁早起身返學,偷偷地佈置好個場地,搞下氣氛俾個驚喜佢哋。

由朝早到依家,我就不停地擒高擒低將啲聖誕裝飾掛上去,而子瑜就默默一件接一件咁遞俾我,我諗返起以前同佢一齊整壁報板嗰陣,總係當我係阿四咁,點我做呢樣做嗰樣,但依家嘅子瑜好似多咗份賢良淑德。

「喂,陳佑男你快啲拎住啦,我遞到手都軟喇…」

「知道喇…」稍一分神就俾子瑜話喇…

「我都話你唔使咁早起身嚟幫我㗎啦,你一陣間晏晝仲有要事在身,瞓耐啲唔好咩?」

「你依家好唔想見到我咩…」

以前總係覺得呢個傻妹古靈精怪,同佢嘻嘻哈哈嘅時候特別開心,但呢個學期經歷過咁多事之後,我見證過呢個女仔唔開心嘅時候,亦見過佢感性嘅一面,有把聲音不斷提醒住我一定要好好咁保護佢。

「喂喂,仲有一件未掛完啊,你落嚟做咩?」見佢嘟起嘴個樣咁可愛,我就有股衝動想…

「黃子瑜你唔好郁啦。」我哄埋去想搣下佢塊面珠墩…

「唔准~唔准掂我。」子瑜塊面開始紅卜卜。

「點解喎?」我再哄埋啲…

「因為…呢度係學校,有好多老師…同埋同學望住你蝦我…」講大話嘅你,明明晨咁早成層就得我同你兩個…人影都唔多個。

「搣一下都唔得咩…?」我再問,然後加多個可憐樣,動之以情令佢心軟…

子瑜個傻妹眼碌碌咁望住我,諗咗一陣…

「咁…一下好啦。」

「嗯。」

我咁百厭,梗係會好聽子瑜話,話明係搣一下,我就雙手搣住子瑜兩邊面珠墩,然後趁佢反應唔切,哄埋去出奇不意咁輕輕惜咗佢嘴仔一啖…

啜~~

黃子瑜俾我偷吻成功之後,即刻瞪大隻眼望住我,識咗佢咁多年嘅我,當然好清楚知道佢下一步想點…

「饒命啊黃子瑜,唔好踢…」我即刻退後一步,擺返個防禦姿勢,係弱弱的破綻百出嗰隻。

子瑜乘勢踏前一步,佢想起腳踢我但又停低咗,想嬲我但偏偏個樣又好可愛。

「喂吔陳佑男!我唔理啊,你要俾我踢返一腳。」平時子瑜你係毫無預兆之下突襲我,幾時變到咁識撒嬌扭計。

「好好好…但要細力啲…」

嘩!!痛!!

嗯,我同子瑜之間嘅情愫,喺一場暴力慘案之中,默默地萌芽成長…

其實今日都算幾凍,我哋兩個晨早流流返學校仲佈置到課室咁有聖誕色彩,都真係要俾啲掌聲我哋,望下課室個鐘都差唔多八點半,聽到外面啲嘈吵聲都知道啲同學開始返緊嚟。

「唔睬你啊,我返去先喇,我仲想趁有少少時間記熟啲歌詞。」子瑜執埋啲嘢返咗去自己班房。

我無聊無事幹,就坐咗喺角落頭望多次轉頭聖誕party個rundown有無甩漏,班同學仔喧鬧聲亦都漸漸傳到入嚟課室。

「嘩!咁正嘅,仲要有棵聖誕樹喺度。」某某女同學同埋幾個女仔一返到嚟就對住啲佈置讚嘆不絕。

「係咪你整㗎?」另一某某女同學走埋嚟問我,但平時同佢半句說話都唔多…

「欸…都係嘅。」我應承咗子瑜唔可以話俾其他人知佢有份幫手。

「OMG!不得了!係聖誕樹啊!!」短髮妹妹翹住圓框眼鏡妹妹隻手踏入課室門口。

我都唔明啲女仔做咩見到聖誕樹就雙眼發晒光,其實呢棵聖誕樹係出自於子瑜嘅主意,我哋只需要獻出一個午餐嘅價錢,就喺嗰間連鎖式傢俬舖執到返嚟。

陸陸續續啲同學都返得七七八八,家樂就依然係同佢最近玩開嗰幾個男仔一夥,然後芯玲同曉琳兩個孖公仔咁一齊返嚟,曉琳仲剪咗個短髮型…

最後Miss Chan入嚟點完人數,然後就向住我露出一個滿意嘅笑容,跟住就叫我哋自己玩得開心啲,佢話佢仲有好多簿未改唔得閒理我哋…

咁個聖誕party都算係順利嘅,成班同學一齊玩下遊戲抽下小禮物,有啲女仔拎起電話喺度拍vlog,有啲男仔玩到忘晒形,仲俾我留意到家樂同短髮妹妹多咗好多不尋常嘅眼神小交流…最後啲到會嚟到嘅時候,色香味俱全大家都食得津津有味,我首先要多謝Miss Chan私底下嘅慷慨贊助,其次都要感謝大家肯俾面幫手搞氣氛,呢個上晝先可以完滿結束。

只係曉琳全程坐咗喺課室角落悶悶不樂,比著係以前活潑開朗嘅曉琳肯定會成日全班焦點,但我見就算有男仔行埋去撩佢玩,佢都只係微笑婉拒,而我礙於要做MC主持大局,加上我嘅身份又有啲尷尬,我都顧及唔到咁多…好彩仲有芯玲坐佢隔籬陪住佢。

完咗之後,就準備一齊去禮堂聽sing con…進入今日聖誕聯歡會嘅另一場重頭戲,我同子瑜等到成個禮拜終於嚟到呢個時刻,我寄望子瑜嘅計劃可以順順利利,亦都開始有啲戥子瑜緊張。

呢個時候,芯玲唔知喺邊度彈出嚟拍我膊頭。

「肯定係背後有高人指點你啦~」

「芯玲?」俾佢嚇咗一跳,定完驚我就即刻望下曉琳喺唔喺佢身邊。

好彩只係得佢一個。

「你同黃子瑜係咪已經喺埋咗一齊喇?」我發現芯玲呢個女仔除咗醒目之外,都幾八卦。

「未啊。」雖然今朝早我哋先...

「咁渣㗎,仲諗住睇好你今個聖誕節假期有禮物拆添。」

「吓?」拆禮物?有咩禮物拆?

都唔知道芯玲想講咩…不過佢都成個星期無主動同我講過嘢,但我始終唔敢問佢曉琳嘅事,望住班同學仔人潮洶湧咁步入禮堂準備聽歌,有啲仲帶埋自家製燈牌入去做小粉絲,而我就有要務在身,逼到入禮堂之後即刻趕過去後台。

後台已經坐滿晒一眾參賽嘅同學仔,有啲拎起部電話碎碎念咁記緊歌詞,有啲tune緊枝結他,我喺人群當中亦搵到我要搵嘅嗰個人,嗰個朝早俾我偷偷地惜咗一啖嘅女仔,都係其中一個參賽者...

而佢亦都見到我行緊埋佢度,點知一嚟就俾佢鬧…

「你咁遲先到㗎!!」
芯玲真係人細鬼大
支持
雙周刊進行中…就快俾某讀者講嘅三周一更嘅預言講中,不過大家仲肯賞面支持,我點都要阻止呢件事發生
輕輕一推
咁就兩個禮拜
98. 朋友感情再天真(重製版)

俾子瑜鬧嘅我,亦都係其中一位參賽者,陪住佢一齊報咗名參加組合賽。

仲記得原本sing con報名一早已經截咗止,子瑜運用佢嘅人脈我哋先可以加到個名上去。

「子瑜,你最近好出名呢…我仲諗緊你做咩咁錯蕩會搵我,原來係想報名玩sing con。」早幾日放咗學之後,子瑜捉埋我走咗上中五嗰層其中一個班房。

而呢個人脈,就係曾經同子瑜沾上關係嘅藍社社長…曉琳仲話過呢段時間中五生正值考試期間,點解佢咁游手好閒有時間做sing con搞手…

「係啊,咁截咗止報唔到名吖嘛,所以咪搵你~」子瑜伸伸脷答。

「唉,原來喺你眼中我只係一個工具人。」

「唔好咁啦,最多請你飲嘢~」

「剩係請嘢飲夠唔夠㗎?」

子瑜同社長兩個喺度交涉,我喺隔籬搭唔到嘴,成碌木企喺度又十足十個外人,我索性出去走廊透透氣。

無幾耐,子瑜就走返出嚟拍拍我膊頭。

「嘻嘻,做咩唔出聲啊?你嬲啊?」

「我邊似咁小器呢?」

「你唔好嬲啦,你仲記唔記得開學初期有次Lunchtime曉琳咪同班藍社嘅師兄姐食晏嘅?就係你個社長話俾我知佢哋去邊間餐廳,我先幫你成到好事咋。」

我當然記得呢件事,餐飯食到一半曉琳仲走埋嚟我哋度坐,我簎咗塊沙嗲牛肉分俾曉琳食,子瑜事後仲笑我曉琳食到我口水尾,我同曉琳嘅故事亦因此拉開序幕。

我一直都唔知當日佢係點樣知道曉琳所在嘅餐廳,原來子瑜係借助社長,拉近咗我同曉琳之間嘅距離,如今佢又再次運用呢張人情牌,嘗試修補返佢同曉琳之間嘅姊妹感情。

「而且佢仲應承幫我哋播片~希望到時候可以感動到曉琳…」

子瑜仲同我講,為咗保持神秘感,我哋連組合名都改好埋…就叫做「126621」,我起初仲想問做咩要改個咁騎呢嘅名,但好快我就悟出呢個名背後嘅意思…

「有請我哋今日sing con嘅最後一對組合,呢對組合夠晒特別,組合名係一串數字,究竟蘊含咗咩意思呢?」

呢串數字嘅意思好簡單易明,曉琳係1月26號生日,而子瑜就係6月21號,佢兩姊妹真係天生一對,連個生日日期都要玩埋數字對稱。

「而佢哋參賽嘅歌曲就係…Twins嘅《朋友仔》!!」

我同子瑜緩緩走到舞台中間,台上聚光燈耀眼嘅光芒同台下漆黑一團剛好形成一種強烈對比,我嘗試尋找台下曉琳嘅身影,但因為環境實在太暗唔知佢坐咗喺邊,與此同時前奏音樂亦都慢慢播出。

「最多握握手,一起散散步,
你大量,你寛容,
你是未來濱崎步。」

「無論是為甚麼都好,
首先最錯我的態度,
懊悔昨日那麼嘈。」

子瑜首先唱出前段,本來出場前佢仲捉住我隻手話佢好緊張,但結果上到台開始唱嘅時候,子瑜表現幾穩定唔似有怯場。

「我也不想記起,為當天襯衫似你,
便心急妒忌,其實我都很小器,對不起,
只因常常在你附近,便拿著你出氣。」

「原來朋友仔感情再天真,
亦是我永遠也會愛惜的人,
明日愛他人,也記住學會不要緊。」

「原來朋友比戀人更高分,
亦讓我開始懂得不記恨,
若大家都敏感,
我更要永遠記得,拒絕再因小事怪人,
為何沒這條校訓?」

就喺伴奏響起嘅呢段時間,我同子瑜身後嘅大銀幕亮起光芒…台下漸起訝異聲。

「黃子瑜,我發現呢,收埋最多你同曉琳合照嘅嗰個人,可能係我。」前幾日,我打開手機相簿篩選緊。

「因為你係一個變態,成日偷影我哋兩個女仔~」子瑜又嘴上不饒人。

「梗係唔係啦,係因為每次你哋影合照嘅時候都係搵我影,下次我應該要收返攝影費。」

「你夠膽就試吓吖?有得俾影我哋兩個女仔係你嘅榮譽嚟~知唔知道?」

銀幕上,一張又一張子瑜同曉琳嘅合照開始映現,為咗呢一幕嘅出現,我同子瑜呢幾日花咗唔少心機將呢輯舊相剪接成呢條短片,過程當中重新回顧返我哋三個由中一至中三嘅成長,亦都勾起咗好多以前嘅回憶。

如果愛情同友情兩者之間只能選擇一個,或者子瑜嘅選擇會係寧願犧牲自己嘅幸福去成全好朋友,而我呢?我其實心裡面都無答案,只係覺得既然子瑜想做嘅,我就會陪佢一齊,結果係點都係其次。

「陳佑男,可唔可以問你一條問題?」頭先喺後台,子瑜問我。

「可以啊。」

「如果去到最尾,原來都只係我一廂情願,曉琳無諗住同我好返,咁點算好?」

你放心啦,就好似《牧羊少年奇幻之旅》所講,只要你好想好想去達成一件事嗰陣,全個宇宙都會嚟幫你,而我願意成為你嘅宇宙…

「原來朋友仔感情再天真,
亦是我永遠也會愛惜的人,
明日愛他人,也記住學會不要緊。」

「原來朋友比戀人更高分,
亦讓我開始懂得不記恨,
若大家都敏感,
我更要永遠記得,拒絕再因小事怪人,
為何沒這條校訓?」

「像望著自己的至親,
往往太奮勇鬥嘴,
以後再不懂事過人,
如何共我戀人熱吻。」

隨住尾奏音樂結束後,台下掌聲徐徐響起,但我由開始到完結嘅呢刻,仲未喺人群之中搵到曉琳嘅身影,唔知道佢依家嘅感受係點呢?

正當呢個時候,我旁邊嘅子瑜忽然間拎住枝咪對住觀眾席方向大嗌…

「曾曉琳!!你跑去邊啊!?」
同各位讀者拜個年先
祝大家龍年快樂,多啲好故欣賞
時隔17日先出到,好彩仲守得住三個禮拜一更呢個預言
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞