【校園/愛情】戀上鄰家女孩(布甸篇)

880 回覆
27 Like 2 Dislike
無事無事,放心
I’ll roll the dice
81.

自從我同曉琳一齊之後,就好似無試過同子瑜玩得咁開心,我諗總算叫做經歷咗咁多唔開心嘅事之後,子瑜終於搵返屬於佢嘅笑容。

但我又點會唔知道,呢個笑容係需要付出代價的。

我同子瑜雙雙離開醫院嘅時候,夜幕已經低垂,而另一邊廂嘅運動場應該一早就曲終人散,我個背囊同埋啲隨身物品統統留咗喺運動場,依家返去九成唔會搵得返,我諗多數都係芯玲或者曉琳幫我執起咗,只不過我後日返學仲有無面見佢哋又係另一回事。

而返屋企嗰程小巴,都係靠子瑜嘅銀包打救我,先不至於要著住對釘鞋由醫院行石屎路落山。

小巴班次好密,唔使一陣就有得上車,我同子瑜揀咗小巴最後排嘅連位坐,呢個位置又偏僻又暗,感覺上就好似頭先醫院嘅嗰張長凳咁,一個細小空間俾多咗次機會我哋兩個獨處。

「你咁樣一走了之,曉琳知唔知道…?」子瑜忽然間咁認真問,搞到我措手不及。

「欸...嗰陣比賽,佢見到我跑到終點之後,直接跑咗出運動場,但係個原因,我諗佢未必即刻知道。」我解釋。

「如果佢知道你係因為我,佢肯定會好傷心。」

「唉...家樂同社長都見到你跑出運動場,我諗曉琳應該好快就會知道件事。」

雖然社長應該唔知子瑜細佬出咗事,但家樂由始至終見證住成件事發生,曉琳要知道我點解跑咗出運動場唔係難事。

不過當我講完呢句之後,子瑜就靜咗一陣,剩返嘅只有小巴加速減油嘅摩打聲。

「陳佑男,你會唔會好討厭我?」

「吓?點會?」

「但係我好討厭我自己,頭先學校打過嚟嗰陣,家樂坐喺我旁邊,佢聽到發生咩事,想同我一齊去醫院,但係你都見,我好狠心拒絕咗佢嘅好意,去到醫院之後其實我心情好複雜,我覺得好對佢唔住,一直以嚟我都只係當佢工具人咁利用,用佢嚟攝時間、用佢嚟填補我嘅寂寞,所以我有諗過,當黃子俊出院之後,我就會接受佢,疊埋心水同佢喺埋一齊。」

聽完子瑜咁講,我心裡面當然係不是味兒,歸根究柢都係出於我嘅自私,就算我已經有曉琳,我都唔想見住子瑜同另一個男仔拍拖。

「勉強無幸福嘅…」所以潛意識嘅我,依然係想阻止呢件事發生,亦慶幸依家喺佢身邊嘅人係我,而唔係其他人。

「我知道…我曾經都有逼自己鍾意另一個男仔,就算同佢出街食飯睇戲…就算俾佢攬住我…拖住我,但我都係無嗰種感覺。」

雖然子瑜無講個男仔係邊個,我都大概估到就係藍社社長,我又諗返起早個幾月曉琳俾我睇嘅嗰張相,社長從後攬住子瑜嘅自拍照。

「自從你話你鍾意曉琳之後,我成個人就好迷失,你知唔知道,正正就係你同我講,你鍾意佢嘅前一日,曉琳同我講原來佢都鍾意你,其實我一早已經察覺到你兩個有啲嘢,但點估到你哋會咁合拍,一前一後咁同我講出你哋嘅心意…」

呢個時候小巴司機忽然間一個急煞停,所產生嘅慣性搞到子瑜失平衡,差啲撞咗落前面張凳度,好彩我機警敏捷扶實佢,我仲諗住幫子瑜扣返好安全帶,但佢就選擇挨埋我膊頭度翹住我手臂。

好啦,我唯有暫時充當住子瑜嘅安全帶。

「一開頭嘅時候,我以為自己可以好豁達,就算睇住你哋慢慢走埋一齊都無所謂,但後來見到你哋越嚟越親密,個心好似突然之間缺少咗一啲嘢咁,但又講唔出係啲咩,只係好想快啲搵啲嘢填補返呢種空虛寂寞嘅感覺,好想搵個男仔錫我…」

結果係點大家都已經知道,子瑜始終無辦法鍾意追咗佢成年嘅家樂,而對住個花心大蘿蔔嘅社長,亦都無辦法交到個心出嚟。

講到花心,我又何嘗唔係?

「子瑜…我以後剩係會錫你一個。」

你可以話我出於內疚又好,真係發自內心都好,不過當你走進過呢個女仔嘅內心世界,自然就會產生咗一種憐香惜玉嘅感覺,想好好攬住佢,好好照顧呢個女仔,等佢唔再需要一個人喺感情路上跌跌撞撞。

只不過,現實總係殘酷。

「咁曉琳點算…?」子瑜凝望住我隻右手問。

我猛然醒覺,我右手綁住嘅呢條藍白間條手繩,再加埋面上嗰兩劃藍色彩繪,處處提醒住我曉琳對我嘅愛意。

「陳佑男你仲記唔記得…我曾經同你講過,如果你傷害曉琳嘅話,我一定唔會放過你...」

「嗯...」我當然記得。

「結果依家…我同你都係共犯。」子瑜續道。

小巴繼續奔馳,但呢一刻,我終於明白點解子瑜會喺醫院度,話我依家先發現原來佢一直對我有意思已經係太遲,如果當初我早啲察覺到佢嘅心意,之後發生嘅事係咪就會唔一樣?問題係,當刻嘅我哋,面對住一早注定嘅結果,又可以有選擇嘅能力嗎?
估唔到今日有文
話唔埋可能聽日又有
好呀好呀
等你呀
曉琳
借來嘅溫柔果然要還
82.

其實我又點會唔明白子瑜諗緊咩,佢呢個女仔就係太過善良,總係處處為人著想,唔識得幫自己諗,為咗佢細佬、為咗曉琳已經犧牲咗自己太多,唯一一次任性就係中一嗰陣捉住我逼我扮佢男朋友,滿足佢玩拍拖遊戲嘅慾望。

子瑜知道家樂對自己死心塌地,為咗自己付出咁多,佢會想嘗試同對方喺埋一齊當做補償;佢知道曉琳鍾意我,佢覺得自己由中一開始就一直霸住咗我,因而產生愧疚之心,所以到最後將我讓俾曉琳。

就算呢刻我同子瑜已經互相確認咗對方心意,但愛情呢家嘢唔係話兩情相悅就可以終成眷屬,我知道只要我哋解決唔到以上嘅問題,我哋就算喺埋一齊都唔會走得遠,更何況我到呢刻,名義上仲算係另一個女仔嘅男朋友。

一諗到呢度,無力感就好重好重,曾經有人同我講過,人嘅能力係有限,無論係面對生活上嘅難題,抑或係感情方面嘅問題,總唔能夠事事稱心如意,但係咪咁諗就可以解得開我哋之間嘅煩惱呢?

「落車先喇。」子瑜拍一拍我手臂,將我向外推。

大家都知依家小巴落車都唔使再對住個司機咆哮,只要㩒咗鐘仔就可以,但我連鐘仔都聽唔到有響,可能我掛住諗嘢諗到太入神。

「嗯。」我急急腳帶住子瑜喺小巴車尾衝落車,方死遲咗一秒都會俾小巴司機粗口問候。

落咗車之後,返屋企嘅嗰段路,子瑜無再好似喺醫院同小巴嗰陣咁翹住我隻手,令我更加有種患得患失嘅感覺。

第二日係陸運會翌日嘅學校假期,我同子瑜約好咗再去醫院探黃子俊,因為電話銀包唔喺身反而俾咗種假象我,感覺自己好似暫時脫離咗原本嘅世界。

嗯,當然呢個「暫時」都只係得返今日,聽日返學就要面對現實,短髮妹妹知道真相肯定會好鄙視我,眼鏡妹妹平時無咩主見,多數都係跟大隊一齊討厭我,芯玲一直咁幫我同曉琳,雖然睇得出佢都好關心子瑜,但係今次應該都無眼睇我,至於家樂就…本身都已經無朋友做,我除咗愧疚之外都唔知可以講咩好,仲未計擅自離開運動場嘅懲罰。

只係唔知依家曉琳點呢?唔知佢依家做緊咩?一個人喊緊,定係已經好憎我?但係拍拖以嚟曉琳佢真係從來都無嬲過我…

去到醫院之後,我同子瑜半隻腳踩入病房,黃子俊已經發現我哋。

「陳佑男!!」

粒豆釘一見到我就興奮到手舞足蹈,子瑜見狀即刻衝埋去制止佢,話晒都係啱啱打完石膏,不過見佢咁活潑我都放心返唔少,但又醒起嗰日曉琳嚟我屋企嗰陣我對黃子俊態度咁差,其實佢都只不過係小朋友一個,我咁樣對佢諗返起都有啲內疚。

「黃子俊你唔好郁嚟郁去啦。」好不容易子瑜先至令到佢細佬冷靜返落嚟,跟住我同子瑜夾手夾腳拎咗堆飯盒同湯壺出嚟餵飽黃子俊。講到廚藝,子瑜的確係無得輸,簡單嘅青菜白飯清湯都可以煮得咁香,嗰陣香味直頭搞到隔離床個細路都好似滴緊口水。

而黃子俊個衰仔食完飯,嘴到未抹乾淨,就傻更更咁望住子瑜同我係咁笑。

「嘻嘻~」

「笑咩啊?你唔嬲我啦咩?」子瑜問。

「黃子瑜我邊有嬲你喎。」

「小朋友唔准講大話啊,明明你早幾日都唔理我嘅。」子瑜咬住嘴唇望住佢細佬,明明佢先係家姐,但呢刻反而似個妹妹,又有啲似女朋友咁嗲自己細佬。

「我無講大話啊,我係無理你咋嘛,但係我一啲都無嬲你,我最鍾意就係黃子瑜~」我睇見粒豆釘真誠嘅眼神,總覺得佢兩姊弟前世一定係情人,到今世再續情緣。

「黃子俊啊!」

「喂喂黃子瑜你唔好攬到我咁實啦,抖唔到氣...抖唔到氣...」

「唔得啊,我好掛住你。」

呢刻子瑜同黃子俊相擁而泣,啲眼淚決堤咁流,我喺旁邊見到佢兩姊弟感情和好如初,心裡面有股暖意源源不絕咁湧至,可以睇住佢兩姊弟咁好感情,又會唔會係塵世中一種難得嘅小確幸呢?
睇嚟我都係唔應該信口開河,一講完就等咗四日先出到文
佢已經盡咗自己最大努力去維持呢段初戀
想知男哥點收科
想知佢收唔收到科
等咗好多日喇
樓豬誠信破產
83.

兩姐弟釋懷過後,跟住我哋三個就好似平時喺屋企食飯咁傾偈,有時候我同子瑜連成一線對付黃子俊,轉個頭就到我同黃子俊組隊夾擊返黃子瑜,不過子瑜輕鬆以一敵二絲毫不落下風,反而最可怕係當佢兩姐弟同一陣線嘅時候,基本上我係完全無力招架,去到最後只能夠不停傻笑。

至於我哋傾咗啲咩?其實咪又係啲無聊嘅小朋友話題,總之見返佢兩姐弟笑容出返嚟,我就心滿意足。

望一望病房個鐘,原本都差唔多搭正一點,探訪時間接近尾聲,今朝早醫生已經同咗子瑜講佢細佬起碼要留院觀察多兩三晚,確保身體無其他大礙先可以出院,而我同子瑜下一站要去黃子俊間小學幫佢拎功課。

臨別之際,粒豆釘忽然捉住我隻手,見佢笑騎騎咁唔知又喺度打咩鬼主意。

「黃子瑜你行先啦,我有啲嘢想同陳佑男講。」

「做咩啊?有咩係我唔聽得㗎?」子瑜好奇心瞬間爆棚即刻擰返轉身。

「唔聽得,唔聽得,因為我要講你壞話所以你唔聽得。」黃子俊揮揮手堅持要子瑜避席。

不過我一聽就知粒豆釘捉住我肯定唔係想講子瑜壞話,因為頭先我哋傾偈嗰陣,黃子俊幾乎將佢家姐啲瘀事肆無忌憚咁爆晒出嚟,小至以前子瑜初初學煮飯會將糖當成鹽,大至子瑜平時返到屋企會將自己啲bra同底衫亂咁放喺佢張床呢啲私事,如果真係有咩壞話要講,啱先都已經講得七七八八。

但最後子瑜都係乖乖地聽佢細佬講行出外面等,黃子俊個衰仔趷高個頭確保佢家姐真係行開咗,就擰轉身想趟開床邊個櫃桶。

「我幫你啦。」無理由我要個包住石膏嘅小朋友郁身郁勢,一陣如果整親我點同子瑜交代。

「我個書包好似仲喺入面。」黃子俊指住個櫃。

「見到。」

「裡面有樣嘢係俾你㗎,放咗喺書包個暗格度。」黃子俊把聲細到幾乎聽唔到佢講咩,睇嚟佢真係唔想俾佢家姐知道。

「子俊哥你唔會整蠱我㗎可?」唔會失驚無神彈咗隻蟲出嚟㗎可?

「得鬼閒整蠱你啊,好心著雷劈!」

希望個衰仔係講真,唔係收埋咗啲咩鶻突嘢喺裡面整蠱我,我順住佢指示慢慢拉開佢書包暗格嗰條拉鍊,跟住我伸手入去一摸,空寥寥剩係得一舊嘢喺裡面,個手感摸落似係一條連住咗隻公仔嘅鎖匙扣,隱約感覺到隻公仔仲有兩隻大耳仔,唔通係...?

我拎出嚟攤開掌心一望,隻公仔個顏色居然同我原本想像嘅差咁遠,起初我以為係隻黃色嘅公仔,點解反而會係呢隻白色嘅...

「點解嘅...?」

「你啊,真係好失敗啊,連人哋黃子瑜鍾意啲咩都唔知道,其實人哋最鍾意嘅唔係布甸狗,而係呢隻玉桂狗啊知唔知道?」

大概我呢世仔應該都無咩機會,會再俾一個得十歲嘅豆釘教訓,但佢每次教訓我都係為咗子瑜著想,亦都係想可以撮合我同子瑜。

「我以為你家姐鍾意嘅係布甸狗...」

諗返起,呢個先入為主嘅諗法根深柢固咗喺我腦海已經三年有多,我誤會子瑜同我一樣鍾意布甸狗,可能就係源自於中一聖誕聯歡會交換禮物嗰陣,子瑜走出嚟接收咗我個布甸狗銀包。

「你同我老豆都係一擔擔,連子瑜鍾意啲咩都唔知道。」

俾佢咁樣講一講我又醒起,子瑜個布甸狗銀包裡面,嗰張當年喺迪士尼影嘅即有即影都係玉桂狗嚟,當時大叔就係因為張即影即有唔係子瑜鍾意嘅布甸狗而慨嘆,誰不知玉桂狗先至係子瑜嘅最愛,唔怪之得子瑜更加唔捨得掉。

「咁呢個鎖匙扣...你係想我送俾你家姐...?」而我亦都終於知道黃子俊留低我喺度嘅目的。

「陳佑男,我知道雖然你依家同緊另一個女仔玩,但你當幫我一個忙可唔可以?你可唔可以鍾意返黃子瑜?追返黃子瑜返嚟做女朋友,我唔想佢唔開心啊。」

「我...」估唔到我對住黃子俊,講唔出口其實我已經愛上咗佢家姐。

但唔係話兩個人相愛就可以走埋一齊。

「條鎖匙扣我專登買㗎...就係諗住俾你用嚟追黃子瑜,點鬼知我俾車撞,搞到咁遲先俾到你。」

我真係唔敢去諗黃子俊係咪因為買呢個鎖匙扣先至遇上車禍,如果係真嘅話,我點樣賠返個細佬俾子瑜,我又點對得住呢個小朋友對我嘅寄望。

我望住手上面呢條玉桂狗鎖匙扣,兩隻長耳仔再加埋對藍色大眼睛,細細粒越望越覺得可愛,越覺得同子瑜有幾分相似,慢慢我開始望到入晒神,黃子俊亦無再講啲咩,我將呢隻玉桂狗珍而重之袋落褲袋裡面,然後再閂返好裝書包個櫃桶,最後幫黃子俊冚返好張被。

臨走前我好奇問多句。

「喂黃子俊,你咁細個就知道咩叫追女仔?」

「點會唔識啊?我班上面啲男仔已經開始識追女仔,不過嗰個女仔唔多鍾意佢哋,反而成日黐埋嚟我度。」

聽完之後我會心一笑,跟住就同個衰仔講byebye,我行出病房一望,就見到子瑜企咗喺走廊等緊我。

「咁耐㗎?」子瑜走上前問。

我連忙摸摸褲袋,先確保隻玉桂狗嘅安全。

「我哋行?食啲嘢先再去黃子俊學校拎功課。」呢刻我竟然猶豫緊好唔好拖住子瑜隻手。

「黃子俊佢同你講咗啲咩啊?」結果發現佢擘大對眼睥住我。

「欸...無啊,無乜嘢特別。」搞到我有啲心虛。

「講唔講啊?」忽然間子瑜一嘢搣落我手臂度,最攞命嘅係佢搣起咗忽肉之後就要夾硬扭多一下,痛到我哇哇叫。

「啊呀!!我講我講,你放手先,好痛啊。」

不過子瑜依然無放開手,仲係搣住我手臂啲肉,只係無再俾力落去,唔知點解呢刻我好想再講啲嘢刺激佢再搣多我一下...

等陣先我係咪傻咗啊?定係M底發作有被虐傾向!?但係點解我又會覺得有股甜意,逐少逐少咁由手臂注入個心度嘅?

「又話講嘅?」子瑜毫無預警之下突然再俾力搣落嚟,嗰股甜意一下子好似湧泉咁注入。

「講講講,頭先黃子俊話...」

子瑜谷起兩邊腮,嬲爆爆咁望住我,等緊我講出一句完整句子,睇怕呢鋪唔搵啲嘢講嘅話,真係唔使旨意走得出黃子瑜嘅手指罅。

「佢話,佢班上面有個女仔暗戀緊佢。」危急關頭我總算執到塊浮板。

「哈哈~佢又真係無同我講過呢樣嘢。」點知真係呃到子瑜,呢個傻妹仲要笑得好開心。
子愉鐘意肉桂狗,但呢篇嘢叫布甸篇
作者IG有講布甸嘅含義係咩
作者有ig咩?
有啊
midnightdessertstory
歡迎參觀

不過如果大家鍾意將布甸當成子瑜我都無所謂的,比喻呢家嘢我好open mind,冇standard answer
咁佑男幾時要面對曉琳
放完個假就要面對㗎啦
快d出文就快d面對
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞