【校園/愛情】戀上鄰家女孩(布甸篇)

880 回覆
27 Like 2 Dislike
搞到子瑜失望
又彈
等你
等緊出文啊
93. 微風帶著你重臨

「Miss Chan~」背後傳來一聲悠揚悅耳嘅聲音,再伴隨住一陣熟悉嘅少女體香,曉琳已經嚟到我旁邊,雙手翹背直接同我肩並肩咁企。

睇見Miss Chan個奸笑眼神,就好似佢兩個女人夾埋氹咗我入局咁,霎時間我整理唔到發生緊咩事,理解唔到點解曉琳要自動請纓做我partner。

「曉琳你嚟到就啱,我仲有好多文未改,你將嗰日聖誕聯歡會要注意嘅嘢講俾佢知啦,我唔理咁多喇。」

跟住Miss Chan就咁揚長而去,賴低咗我同曉琳兩個,乜依家老師咁忙㗎咩,由得自己啲學生自由發揮,唔怕會搞出意外咩?

「Hello…原來Miss Chan所講嘅幫手係你...」呢段日子我對住曉琳,連曉琳兩個字都嗌唔出口,呢個暱稱我好似已經無權再用咁。

「點解唔可以係我喎,唔係我仲有邊個會幫你~」

「聖誕聯歡會啫,年年都係嗰幾味嘢,唔係大食會就係玩吓遊戲最多搞埋抽獎環節,只要大家有得又食又拎就最開心,所以應該一個人都搞得掂?」

唉,其實我都知多個人幫手就點都好過自己一腳踢,仲要係曉琳呢種靚女主動嚟幫我,理應開心都嚟唔切,我都唔知點解我會對住曉琳講埋啲咁嘅嘢,係因為我太緊張?定係我有啲不知所措?但依家先嚟後悔講錯嘢已經太遲。

「做咩喎你?點解要咁諗啊,仲有啊,正正就係又要搞大食會又要搞大抽獎,你一個人邊準備到咁多嘢喎?」點知曉琳依然都係咁溫柔體貼。

明明當日係我一手傷害你,我都唔知道點解你仲會咁好返轉頭過嚟陪我搞聖誕聯歡會,但當然我就無問出口啦,就係咁我俾曉琳捉咗返課室傾活動流程,話就話我先至係俾Miss Chan欽點嘅committee,但曉琳就好似已經早有準備咁,一返到課室坐低喺位,就將啲idea源源不絕咁拋出嚟。

我除咗點頭同點頭之外,幾乎可以話係毫無貢獻。

「嗱,我諗過㗎啦,我哋班有三十幾人,一定要分返四組玩遊戲鬥高分先會刺激,所以呢嗰日就…喂吔你有無聽我講嘢㗎?」

聽住曉琳講吓又講吓,忽然間我有種感覺,好似返番去當日壁報板設計比賽嘅時候,呢一日課室又係唔知點解無晒其他同學喺度,不過我又覺得有時有啲嘢只要經歷過一次就會唔同咗感覺,就好似第一次去某一個地方旅行會覺得嗰度好靚,有種初戀嘅感覺,但第二次去同一個地方嘅時候,個感受已經無可能再係一樣。

後來我諗通咗,或者呢種差別,就係源自於自己心境變得淡薄咗?

只係我望住曉琳手上面條手繩,諗唔明點解佢仲有一直戴住,更加唔明白點解佢要主動同Miss Chan講過嚟幫我搞聖誕聯歡會。

結果呢個星期,曉琳會刻意等到課室無晒人嘅時候,然後同我一齊留低喺度plan聖誕聯歡會,有時候課室有人嘅話,佢就會帶我上去位於學校頂層嘅藍社社房。依家朝早上堂嗰陣,我會專登留意芯玲對我嘅態度有無改變到,但佢依舊對我都係不理不睬,由此我判斷芯玲應該唔知道我同曉琳偷偷地相會。

呢日星期五,原本我以為曉琳要開藍社例會,應該唔得閒理我,但係落堂無耐我就收到曉琳message,約我一陣間五點半鐘喺社房等。

個message一彈出嚟我就即刻冚返轉部電話,我都唔知自己驚啲咩,但就係唔想俾芯玲知道,然後我偷偷地望過去曉琳個方向,見佢已經執好書包行緊過去短髮妹妹嗰邊,圓框眼鏡妹妹就一邊衝緊過嚟一邊催芯玲快啲執書包,我就知道佢哋四姊妹應該又唔知放學約好咗去邊度玩。

無嘅,其實都係日常會發生嘅事,我都習慣了,我一個人留喺課室,靜靜咁等待五點半鐘來臨,求其拎咗功課出嚟就喺自己位慢慢一題一題咁做,同曉琳約定嘅時間就一分一秒咁接近。

到差唔多夠鐘我就執好書包,上定去藍社社房門口等曉琳嚟。我望一望個鐘雖然已經到咗五點半,但時間都仲係尚早,我估曉琳同芯玲佢哋出咗去玩應該都唔會準時返到嚟,不過反正我又無事無幹等多陣都無妨,點知道...

「喂喂,你係咪等咗好耐啊?」忽然間走廊遠處傳嚟曉琳嘅聲音。

曉琳好似趕頭趕命咁急步行過嚟,仲差啲唔小心撠親,好彩佢手腳協調得好先無跌親,當佢行到埋嚟我度嗰陣,就將杯珍珠奶茶連埋支吸管㨃埋我面前,杯面張包裝紙依然係完好無缺。

「嗱,買俾你㗎。」曉琳望住我嫣然一笑。
各位,我回來了(唔好打我)
個loop係咪唔會完
完故嗰日就會完
點解可以成個月都唔理子瑜依家俾曉琳有機可乘喇
曉琳想翻撻
曉琳做咩咁傻豬又落搭
佢連自己當子瑜係咩都未搞清楚,所以唔俾佢搵子瑜住
聽朝仲未落波,會否有文?
唔係唔俾佢搵 係佢冇動力搵啫
最衰今朝11:40落波,寫到一半要趕返工
94.

「咁好嘅?多謝你。」我伸手接過曉琳杯珍珠奶茶。

「做咩你個樣咁錯愕喎?」曉琳問。

我嘗試裝扮得好開心,但心裡面嘅感受都係俾我嘅臉部表情出賣咗,然後再俾曉琳識破。

「邊有啊,咁啱我都好肚餓,有得飲已經好開心。」我邊講邊拆開飲管包裝。

「你肚餓嘅早知我買多份章魚燒返嚟啦。」

結果支飲管都未篤到落杯底,曉琳就已經哄埋嚟杯奶茶度啜咗一啖,同一時間佢啲頭髮亦都直接掃晒落我塊面度,霎時間髮香掩蓋咗所有奶茶嘅香味。

「唔…個奶蓋好甜好好味啊。」

我仔細一望先發現,原來曉琳今次買嘅呢杯珍珠奶茶仲要有層厚厚嘅白色奶蓋喺面,呢層邪惡嘅物體一睇就知肥到要死。

與此同時個傻妹居然可以飲到個嘴角白色一撻撻,我都唔敢亂估曉琳咁做係有心定無意,但呢個時候扮咩都睇唔到應該係最妥當?

「我哋入去先?」我指住社房道門主動提議。

「嗯嗯。」

藍社社房需要鎖匙先可以入到,當然我係無鎖匙的,要靠曉琳抹乾淨嘴嘴之後拎鎖匙出嚟先入到去,至於你問我社房裡面有啲咩好形容?其實我都係呢個禮拜跟住曉琳上嚟先有機會造訪,不過一如所料總之裡面就雜物堆積如山,座山裡面我諗應該包含咗好幾屆嘅遺物,而最顯眼嘅就係嗰支陸運會我都有份幫手插嘅社旗。

曉琳話,平時佢哋開會都係將幾張學生枱求其拼埋一齊就當係會議枱,而我同佢呢,得兩個人,所以一張學生枱兩份用已經夠。

「係呢,你唔係同芯玲佢哋出咗去玩㗎咩?」坐底之後我問。

「嗯係啊。」

「但係今日唔係星期五咩?」

「星期五做咩?」

「星期五你要開藍社例會嘛。」

「無開好耐喇,自從陸運會完咗之後就幾乎無開過會咁濟,嚟緊又考試,下學期又無咩社際比賽,所以其實我哋依家都幾得閒~」曉琳講完之後淺淺一笑。

「哦~所以先至搵我嚟攝時間。」唔知點解我見到曉琳笑,我竟然會忍唔到口挑逗佢。

「邊有喎,芯玲佢哋原本仲話即興去睇戲㗎...但我同你約好咗嘛…」跟住仲要俾曉琳一手搶咗我杯珍珠奶茶嚟飲,見佢怕怕羞羞個樣就快要用杯奶茶嚟遮住自己塊面。

咁聰明如我都大櫬估到係咩事,九成都係曉琳作咗個藉口使開咗睇戲約會,瞞住芯玲佢哋返咗嚟學校陪我做聖誕聯歡會,但睇見依家曉琳嘟起個嘴默默咁喺度啜緊杯珍珠奶茶,好似想嬲又係又忍住忍住咁,我諗其實我都無必要去篤穿佢呢個內心小秘密?

「喂喂,你飲晒我無得飲啦。」

結果杯珍珠奶茶真係幾乎俾曉琳飲晒,連個奶蓋都俾佢舔到一乾二淨,呢日其實我都唔知自己做咗啲咩個天又已經黑晒,而下個星期就係聖誕聯歡會,好彩我同曉琳已經訂好晒到會,計好晒份量同埋推斷埋班上面啲同學鐘意食啲咩,連聖誕佈置都諗好埋,係差在未買大抽獎嘅禮物,原來看似簡單但搞起上嚟都幾多嘢要注意,真係全靠曉琳先至可以咁順利又無out budget,做過社幹事搞過活動有經驗係唔同啲。

呢晚我同曉琳坐到俾訓導主任趕走,好衰唔衰個訓導主任仲認得我唔係藍社幹事,居然審犯咁問我做咩會出現喺藍社社房,方死驚我同曉琳兩個孤男寡女共處一室會亂咁男女關係,不過曉琳轉數好快,即刻話我嚟緊下年有興趣做社幹事所以上嚟社房參觀下,最後仲使出嬌嗲攻勢成功擊退咗訓導主任。

「曉琳,頭先好彩有你。」行到出學校大門嘅時候,我覺得點都要曉琳講聲多謝。

啊弊!我唔小心用咗暱稱叫佢...

「傻啦,如果唔係作個大話嘅話,可能你有排都未放得學呢。」

「總之真係要多謝你。」

「咁你諗住點報答我先~?」忽然間曉琳好似隻兔仔咁一兩下小跳步跳到我面前。但吓?要報答㗎咩?我可以報答啲咩?最多請佢食返盒章魚燒?

「欸...」我實在係諗唔到可以點報答。

「咁你今晚送我返屋企吖。」呢個時候,曉琳一臉稚氣咁企咗喺我面前,雙手翹後望住我對眼。

「吓?」我就一臉疑問咁望住曉琳。

「唔送就算啦,仲諗住有啲嘢同你講添。」結果曉琳都未等我答覆,扁扁嘴就轉身走咗去。
呢個真
下集寫佢撞車死算啦
曉琳
做咩又叉返隻腳入去
曉琳隻腳可能從來未離開過?
唔係分手咩?
想讓比子瑜啫
但係而家又返嚟
直接開估啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞