【校園/愛情】戀上鄰家女孩(布甸篇)

880 回覆
27 Like 2 Dislike
推爆
子瑜
其實樓主諗咗結局未? 目前故事進度係幾多%?
子愉點解要被人咁屌法
結局篇故個標題咪透露咗?
多謝你
結局一早已有,甚至連細節都度好埋,但又有可能喺最後一秒被全盤推翻,可能係俾佑男推翻,又或者係子瑜同曉琳。

進度嚟講,如果曉琳上佑男屋企係銀禧彎,咁陸運會就係最後直路。

子瑜你要加油啊
人言可畏
唔好咁易相信標題,可能我都只係一個標題黨
估唔到差唔多完
我淨係知如果我朋友咁俾人屌法,我保證還拖
子瑜知道你咁講應該會好開心
淫棍巴
見到豬仔碌地代表我又要加速了
臨瞓前修改好就會放上嚟
73.

食完飯過後,回程路上短髮妹妹繼續捉住隱形眼鏡妹妹喋喋不休,可能今朝早佢自己一個人做helper,無人陪佢傾偈實在太無聊,所以佢依家要把握時間,將所有想講嘅說話濃縮喺呢段路一次過釋放晒出嚟。

忽然間,芯玲同兩位妹妹講,話醒起有啲嘢想買,未等佢兩個反應得切,就已經拉住我向反方向行。

「你陪我買啲嘢吖。」芯玲一直捉住我隻手遲遲未放。

「去邊啊?你要買啲咩?」雖然唔知芯玲做咩要我陪買佢嘢,但起碼呢刻離開咗兩個妹妹,耳根終於可以回復清靜。

「買糖食。」

直至我哋入到一間便利店,芯玲先至鬆開我隻手,之但係頭先又話買糖食,我以為係啲咩朱古力之類女仔最鍾意嘅糖,點知芯玲拎住咗盒喉糖,行去收銀處前面停低對住我講。

「陳佑男,俾個機會你請我食。」

咁講真我又一啲都唔介意嗰十蚊八蚊嘅,話晒我已經當正芯玲係我嘅傾訴對象,加上我真係感覺到佢全心全意為咗我同曉琳好,而且暗啞底佢亦都好關心子瑜,所以呢盒喉糖絕對係抵請嘅。

只係我唔明白芯玲做咩無啦啦要買喉糖食,明明佢今朝早都無幫手嗌過cheers,唔通佢諗住食完個晏,填飽個肚就展露佢最熱情嘅一面俾大家見識一下?

不過返到運動場之後,盒喉糖就再無出現過,甚至連包裝紙都無拆開過,晏晝隱形眼鏡妹妹無比賽玩,就坐喺芯玲隔離度傾偈,變相我就無得再同芯玲傾訴,結果我滿肚子心事但就無處釋放。

無計,唯有同自己講唔好胡思亂想,乖乖地欣賞場上比賽。

午後陽光將跑道曬得更加通紅耀目,全場氣氛亦都漸漸進行白熱化,但由於今日只係陸運會第一日,大部份嘅賽事都係初賽,百米決賽同社際接力呢啲重頭戲全部都要等到第二日先至上演,正好呢個晏晝可以俾我齋坐喺度,而坐耐咗自自然然視線又會聚焦返喺曉琳身上。

呢個下晝,曉琳為咗藍社真係盡心盡力,每逢運動場上有藍社健兒在場比賽嘅時候,身為康樂幹事嘅曉琳都要帶領住看台上面嘅一班同學仔起身嗌cheers,大家都知同學仔通常比較怕羞,為咗帶動氣氛曉琳每次都要落足全力嗌到力竭聲嘶,連啲額頭瀏海都濕到一撻撻,只不過今日曉琳嘅投入程度,令我有種錯覺覺得佢好似刻意寄情於工作之中,用以掩蓋內心嘅苦悶。

而講到我,成個晏晝我都只能夠望住曉琳東奔西撲,但我完全無勇氣主動落去搵佢,自從星期六晚我送完佢返屋企之後,我哋就再無交流過。

隨住時間流逝,今日嘅賽事亦都完滿結束,大會隨即公佈四社現時分數,包尾嘅係綠社,排第一名嘅係啱啱突破咗一千分關口嘅黃社,緊隨其後嘅係我哋藍社,不過都只係相差二十分,換言之決勝負嘅關鍵就係聽日嗰幾場壓軸賽事。

忽然之間我感覺到有人拍我膊頭,我擰轉頭一望,原來係大師兄同二師兄。

「喂陳佑男,今晚記得抖足精神,聽日就輪到我哋㗎喇。」大師兄依舊咁氣定神閒,見慣大場面果然係唔同啲。

「知道。」我點點頭回應。

「但好似有啲難度喎,次次見親佢隔離都有女仔圍住。」二師兄繼續保持一貫開玩笑作風,仲搞到我旁邊嘅隱形眼鏡妹妹尷尷尬尬咁撥弄頭髮。

「好啦,聽日見喇。」

大師兄道別過後就沿住看台樓梯離開,途經看台前排就同我哋個社長同埋曉琳寒暄咗兩句,之後就消失咗喺人群之中,看台上其他嘅同學仔亦都陸續執袋離去,曉琳同一眾社幹事就留喺看台嘅最前排向班同學仔逐一揮手歡送,當人去樓空之後,曉琳又重新埋頭苦幹清理啲佈置雜物。

正當此時,芯玲將盒喉糖塞喺我手裡面。

「唔使等到聽日喇,依家就係輪到你發揮嘅時候。」

旁邊嘅隱形眼鏡一臉錯愕咁望住我同芯玲。

「仲唔快啲氹返人?仲等咩啊?」芯玲見我反應遲鈍,嘆一口氣之後再補多句。

眼見芯玲一副認真嘅眼神望住我,與此同時佢又不停向住看台最前排嘅方向連打眼色,呢個時候,我終於知道芯玲要我請佢食喉糖嘅真正原因了。
好彩臨瞓前連登整返好個server
留名
曉琳bb食糖啦,原諒男仔啦,佢會乖㗎喇
男主有時真係幾仆街,有曉琳咁好嘅女仔都唔撚識珍惜,唔該一定要氹番佢,如果唔係要寄刀片了
不如統計下讀者鍾意子瑜定曉琳多啲
子瑜
曉琳
咁今次呢單都唔可以怪晒佢嘅,隱瞞鄰居呢回事,佢同子瑜都有份造成,最後被曉琳意外揭穿,成件事三方都處於被動,弊就弊在個衰仔又真係唔識氹返自己個女朋友
我都私心投咗一票
74.

回想返起,我都已經唔係第一次整到曉琳唔開心,記得壁報板比賽嘅最後一日,明明我應承咗曉琳會留低喺課室幫手,但結果我走去咗子瑜班房,最後俾病咗都要返嚟開會嘅曉琳撞破。

但就係嗰一次,我衝出班房氹返曉琳,結合咗我哋嘅姻緣。

而今次,我揸住芯玲盒喉糖,一級一級走落去看台最前排,我見曉琳對住啲釘鞋點緊數,旁邊嘅社幹事見到我之後,竟然不謀而合咁執埋啲嘢行去第二度,而我眼見個社長又唔喺附近,無意之中製造咗個獨處機會俾我同曉琳。

「曉琳…係我啊。」我將盒喉糖收埋喺褲袋。

「邊個?唔識你喎,今日完咗喇,無晒釘鞋借。」曉琳雙眼依然專注喺堆釘鞋到,但至少佢肯同我講笑,即係應該仲有彎轉?

「對唔住啊曉琳,我買咗盒喉糖俾你啊,你今日嗌足全日喉嚨肯定好辛苦。」所以我決定順住個勢鼓起勇氣氹返佢。

「哼!咁你依家即係嫌我把聲沙晒難聽啫。」

「我無啊,就算你把聲沙晒都依然咁好聽,嗰種磁性更顯得你嘅韻味,其他人唔會識欣賞㗎,不過我鍾意聽你依家把聲。」

我一邊講一邊慢慢試探性咁行埋去曉琳面前,點知曉琳即刻擰轉面避開我。

「曉琳啊,你唔好嬲啦,做咩又唔講嘢喎?」我再走向曉琳面前,側住頭扮可憐咁望住佢。

「你鍾意聽所以我唔講,敵人擁護嘅我要反對。」跟住曉琳叉住手擰開咗。

但明明前一秒曉琳擰轉面避開我,不過下一秒鐘又調返轉個身過嚟,一拳打落我心口度。

「喂吔,明明芯玲叫我唔可以咁容易心軟㗎!」曉琳扁扁嘴,眼仔碌碌咁望住我,從曉琳眼眸之中我漸漸留意到有股源源不絕嘅甜意散發緊出嚟。

而我亦都無為意到自己嘅笑容,早已不經意地泄露咗出嚟。

「曉琳…」

「罰你啊,你要幫我搬呢箱釘鞋去雜物房。」曉琳未等我反應得切,已經將盒紙皮箱塞咗俾我,裡面整整齊齊排滿咗一對對嘅釘鞋。

搬運過程當中,我有種僥倖嘅感覺油然而生,意想不到竟然又再一次蒙混過關,成功氹返曉琳,連我自己都覺得有啲難以置信,亦有啲唔實在。

當我放好箱釘鞋返上看台之後,芯玲同眼鏡妹妹已經走咗落去同曉琳傾緊偈,連短髮妹妹都過咗嚟,一齊圍住曉琳關心緊佢,我默默咁企喺旁邊,知道呢個時候唔應該打擾佢哋嘅girls’ talk。

無耐之後,曉琳要同社幹事會開個幾分鐘嘅簡會,檢討一下聽朝早開場嘅安排,於是我就同芯玲三姊妹坐埋一邊等,佢哋話約好咗等曉琳開埋個會,然後我哋五個人就一齊去食隔離商場掃街食嘢,仲話原本只係打算全女班,無諗住叫埋我,係曉琳出到聲話要拉埋我嚟,我先不至於被遺棄。

結果個簡會都係超時完結,到我哋拉隊離開嗰陣,運動場只係剩低幾個留守到最後嘅負責老師同埋學生會啲幹事,仲有一群忙於清理垃圾嘅清潔工人,當我抬頭望向天,蔚藍天空隱約見到一撮金黃,黃昏日落嘅景色往往令人陶醉。

曉琳同芯玲四個女仔行喺前排嘻嘻哈哈咁傾偈,咁我作為男仔就自自然然殿後尾隨,不過當經過黃社看台嘅時候,我不由自主咁向看台方向偷望咗一眼,但上面早已經空空如也,黃社啲支援物品一早拆晒,一個人影都無,縱然我今日能夠照顧到一邊嘅感受,其實亦只係犧牲另一邊換取返嚟,難道就無兩全其美嘅辦法嗎?

「曉琳你真係咁易就放過個衰仔啊?唔使佢做返啲嘢補償你咩?」芯玲捉住曉琳隻手仔問。

「我...我未原諒佢㗎,除非呢,聽日社際接力佢幫我跑到個第一名返嚟,我先再考慮吓啦~」曉琳說罷驀然回首向我嫣然一笑,差啲俾佢發現我剛才目光所及。
佑男其實咩心意 但佢兩個都唔deserve
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞