【校園/愛情】戀上鄰家女孩(布甸篇)

880 回覆
27 Like 2 Dislike
等你
社長係咪玩嘢
搵子愉嚟
歡迎歡迎
61.

「子...」正當我想同子瑜揮手打招呼嗰陣,見佢已經收起咗愕然嘅表情同我擦身而過,我隻手舉起咗一半無處安放。

「嗱~買咗支寶礦力俾你。」眨下眼子瑜已經走到社長身邊。

「多謝你。」跟住社長連把聲都戳到好溫柔,同平時簡直係差天共地。

「嘩!我哋有無份先?」呢刻我背住佢哋綁緊鞋帶,但從二師兄嘅語調都可以想像到佢嗰份見到靚女嘅喜悅。

然後我目光向後一轉,已經見到社長搭住子瑜膊頭,得意洋洋咁向我哋介紹。

「佢叫黃子瑜,係我哋中四嘅師妹。」

「咪住先我認得你,你好似係黃社㗎喎,做咩過嚟幫我哋藍社呢邊先,有啲古怪喎,講!你係咪黃社派過嚟嘅間諜,偷睇我哋練習過程再返去通風報信!?」呢個大師兄想像力真係豐富。

「間你個死人頭啊,鬼得閒做間諜偷睇你哋,仲有啊如果我真係間諜,我依家都成個人棟咗喺度鍾意點睇就點睇,仲使乜偷睇。」

雖然大家都知佢兩個係講緊笑,畢竟子瑜同佢哋只係第一次見面,就將大師兄窒到體無完膚,兩位師兄眼界大開,連社長都有啲意料不及,雖然我知道子瑜不嬲嘴上不饒人,但我都擔心子瑜會有啲過咗火。

「哈哈,做咩啊?你俾人窒到出唔到聲啊?」二師兄又借機揶揄下大師兄,只見大師兄扮咗個被完美擊敗嘅動作,一笑置之根本無放在心裡。

臨近陸運會,我哋四個嘅練習都開始進入白熱化,接力並唔係一項單純鬥快嘅比賽。大師兄同我哋講過,香港男子百米短跑紀錄保持者跑出10.28秒嘅成績,但喺四乘一百比賽可以做出38秒幾。由此證明,四乘一百絕對唔係四個人各跑一百米咁簡單,跑道場上嘅真正較量,係取決於每一次交棒嘅過程。

呢個過程看似簡單,乜唔係就係將支接力棒喺唔跌嘅狀況底下,交到俾下一位隊友就完成啦咩?事實上,接力比賽交棒動作由預備、助跑、擺手、接棒、同加速,每一項背後都有科學理論支持。

舉個例,第一同第三棒都係負責跑彎道,因為接力賽係逆時針方向跑,喺高速奔跑情況之下,雙手會同時前後擺動,呢個時候用右手揸棒會比起左手揸棒更為順暢,更加有利轉彎。

另一方面,兩個人交棒時候亦唔會用相同手交接,因為咁樣好容易會撞手,換言之跑第一棒會用右手揸棒起步,第二棒就用左手接,如此類推,接棒嘅邊一個部份同手指擺位都可以好講究,慢慢做當然容易,但一快起上嚟就好易亂。

大師兄仲同我哋講解咗好多跑步技巧同背後原理,對於以前跑步剩係識一味發力向前亂衝嘅我嚟講,的確係獲益良多,不過仲有啲咩技巧就唔噚氣多講喇,因為落到場比賽,好多時都係憑感覺同心態,背後嘅理論消化到幾多就要睇自己造化。

「今日Edward好似幾有態,但陳佑男你今日就好似無咩狀態咁喎,平時都唔係咁㗎?」中場休息期間,大師兄揸住支寶礦力過嚟拍我膊頭。

「係咪因為女朋友唔喺度,無人同你打氣呢?」二師兄又拎埋支寶礦力過嚟將我夾咗喺中間。

「我睇就唔係喇,嗱老實講俾我知,我哋兩個唔會爆出去嘅,你同黃子瑜本身係咪識?」大師兄搭住我膊頭,用佢龐大身軀幫我擋住坐咗喺另一邊嘅社長同子瑜。

「係...」雖然唔係啲咩好難答嘅問題,我都要吞吞吐吐咁先答到一隻字。

「咁你哋本身係咩關係?」大師兄再追問。

「欸我...」但今次我遲遲都俾唔到個答案出嚟。

我同子瑜係咩關係?呢條問題我記得曉琳都曾經問過我一次,我嗰陣覺得子瑜比較似係我嘅屋企人,但係依家要我再答多次,我已經分唔清楚嗰條界線,係因為我已經一早越過咗嗰條界線?

「自己好好諗清楚啦,不過唔好下下都將你嘅情緒放喺塊面上面,如果唔係好易俾人睇穿㗎。」

大師兄重重拍咗我兩下膊頭,就起身混入跑道嘅人潮之中,原本遮擋住社長同子瑜嘅身軀不再存在,佢兩個嘅身影毫無保留咁進入我視線之內,社長手舞足蹈咁講緊啲唔知乜嘢,子瑜就喺旁邊陪笑,但下一秒我感覺到子瑜向我呢邊望緊過嚟,我下意識即刻擰轉頭避開...

好不容易,終於捱到呢次操練課結束,兩位師兄嗌肚餓話要去買宵夜食,咁剩返個社長就肯定會同子瑜一齊走,差在係社長送子瑜返屋企定係唔知仲會去咩地方,如果係送子瑜返屋企嘅話,就即係代表會同我行埋同一條路,咁倒不如我先行一步,免得一陣尷尬。

離開運動場上到行人天橋之後,我刻意放返慢腳步,等我可以同前面兩位師兄嘅距離拉返遠,但同時又怕慢得滯會俾後面嘅子瑜同社長後來居上,我借啲意向後睄咗一眼,睇吓佢哋係咪真係行埋同一條路。

誰不知我只係見到一個熟悉嘅女仔身影,一直跟住我後面,我停低腳步,佢又跟住停低,我怕俾佢發現我注意到佢,於是我扮到若無其事咁繼續向前行,我感覺到佢又重新跟住我向前行,我再企定定嘅時候,佢又跟住企咗喺度,好似刻意咁同我保持住距離。
努力緊,希望呢兩日有
社長小氣
大師兄都好正
大師兄都要適時關心下隊友心理狀況
62.

正當我回身望向個女仔嘅時候,佢已經落荒而逃,擰轉身跑走咗,身影瞬間消失喺轉角之內,我想追出去都怕太遲。

我都唔知子瑜個傻妹做咩又要跟住我,但見到我又要避開我,或者佢真係好唔想見到我,咁其實我都明嘅,我欠佢嘅嘢實在係太多。

呢個時候我褲袋又傳嚟電話震動,我拎出嚟一睇,來電顯示係曉琳,我不自覺地輕嘆一口氣,然後撥橫接聽。

「你今日點啊,無咗我會唔會好唔慣?」曉琳喺電話另一邊嬌嗲嗲咁問。

「還好啦。」其實我應該起碼要講啲咩無咗你真係好唔慣嘅說話氹吓曉琳,但係呢刻我又真係無講花言巧語嘅心情。

「做咩你好似無厘神氣咁嘅?」曉琳再問。

「唔係啊,可能係有啲攰...」

「好啦好啦,你攰就早啲返屋企休息啦,我仲諗住...」曉琳欲言又止咁,而我又點會唔知其實佢係想我去接佢放學吖?

「諗住咩?」我強行重提精神,先至可以挑逗吓曉琳。

「無嘢呀無嘢呀~」曉琳你個傻妹吖。

就係咁,我帶住疲倦嘅身軀返到學校,再拖住曉琳送佢返屋企。當我重踏歸家路上時,我不停咁反思如果頭先喺天橋上面,子瑜轉身跑走嗰陣我都追埋上去,之後嘅事情又會點呢?

當面同子瑜道歉講對唔住?定係可以當無事發生好似平時咁同佢嘻嘻哈哈?不過我諗諗吓無論點都好,個結局最終都係會因為曉琳嘅一個電話打嚟,然後重演返上一次喺子瑜屋企發生嘅事情,結果都只係會再次搞到子瑜唔開心。

後來我都諗過,點解子瑜喺運動場見到我個表情會咁錯愕,我推斷係雖然佢俾社長叫過嚟,但係事前無同子瑜提及會有咩人在場,再加上社長都未必知道我同子瑜個關係,自然唔會多此一舉專登提起我,我反而覺得如果子瑜事先知道我都會喺度,就未必會應承社長過嚟。

數數手指,我同曉琳已經一齊咗一個月有多,距離陸運會只係得返幾日,呢個幾禮拜同兩個師兄一齊練跑都增進咗唔少感情,同社長就無辦法,始終心裡面有條刺突破唔到,而子瑜就自從嗰晚喺天橋上消失之後,我都無機會可以再見到佢。

呢排黃子俊都無打過電話俾我,唔知係咪子瑜收埋咗部電話等佢細佬無得偷嚟用,定係佢見我整喊子瑜從此對我不抱期望。諗返起,有時候呢粒豆釘硬係好似有意無意咁幫我同佢家姐鋪橋搭路,但依家連呢條引線都不復存在。

「喂陳佑男,做咩發晒吽哣啊?」餐廳飯枱上,芯玲批咗我一下手肘,等我終於可以從紊亂思緒之中抽離。

「肯定係曉琳今日忙到連晏都陪唔到我哋食,搞到佢食唔安瞓唔落。」圓框眼鏡妹妹仲幫我諗埋解釋。

「咁恩愛真係好。」短髮妹妹露出羨慕嘅眼神。

「你都可以㗎,最近見你喺堂上面同坐前面個男仔都玩得好開心㗎喎。」圓框眼鏡妹妹打蛇隨棍上。

「你講鄒家樂呀?咪玩啦,我同佢大纜都扯唔埋啦,何況佢仲咁鍾意黃子瑜。」唔知點解我注意到短髮妹妹啱先眼神略過一絲閃縮。

「咁你幫人哋醫吓失戀囉...」圓框眼鏡妹妹笑說。

餐廳嘅四人枱上,我同芯玲並排坐,另外圓框眼鏡妹妹同短髮妹妹坐我哋對面,同樣都係四個人嘅食飯組合,以前係子瑜、曉琳同家樂,如今已經人面全非,有啲人曾經喺你生命中出現過,留低過痕跡,但唔代表佢哋每個都可以陪你走到最後。

食完晏飯返學校嘅嗰程路上,兩位妹妹仲喺度爭論緊應唔應該幫家樂醫治失戀,傾到面紅耳赤,反而芯玲一直置身事外,我亦自覺不便參與呢場討論,咁啱我同芯玲兩個就不謀而合,處於同一步伐。

「做咩啊?夾咗喺兩個女仔中間好煩惱呀?」芯玲突然間一句毫無預兆嘅說話,嚇到我目瞪口呆。

「你...你講咩呀?」
芯玲咁撚醒
芯玲係唔係36歲
唔係
但係虛報歲數芳齡16,讀緊中四
63.

「話晒我都係坐你隔離㗎,呢幾日見你成日都喺度唉聲嘆氣,你唔係以為我睇唔出呀?」芯玲壓低聲線,顯然唔想俾前面兩個妹妹注意到佢講緊啲咩。

「咩啊,我係...擔心曉琳呢排太攰所以先係咁。」我嘗試掩飾。

「你係至好講啊,我話你知吖,我咪同曉琳同埋子瑜一齊上VA堂嘅,你估我見到啲咩?」

「見到咩?」我幾乎衝口而出,頭先芯玲最尾仲故意提高八度挑起我嘅好奇心,但其實佢唔使咁做我本身都好想知道。

「咁你係想知曉琳嘅嘢,定係子瑜嘅嘢先?嘻~」芯玲興奮到撞咗我一下手臂。

面對呢條問題,我居然無言以對,我承認心裡面係想知道子瑜嘅事多過曉琳嘅事,但我知我咁答一定出事,而依家唔答都同樣都出事。

「算啦算啦見你個樣咁愁唔玩你喇,嗱我真係當你係朋友先同你講㗎咋。原本呢,曉琳同子瑜兩個不嬲都係一齊坐,但你同曉琳一齊咗之後,子瑜就主動同老師要求調位,而且一調就調到去最角落個位置,變到孤伶伶一個人自閉唔出聲。」

「有次上堂,我哋畫完畫之後去洗手盤度洗顏料盤,子瑜撞到曉琳個顏料盤,整污糟咗曉琳條裙,我眼見就應該只係意外唔小心,但係子瑜就猛咁同曉琳say sorry講對唔住。其實曉琳都無怪佢,但子瑜個樣就好內疚好自責,個場面都睇到我都啲心罨。」

芯玲嘅每一字一句我都好留心咁聽住,我諗返起的確有日同曉琳放學嘅時候見佢條裙五顏六色污糟晒,但曉琳當時只係話係自己笨手笨腳整到。

「唉...」我不由自主嘆一口氣。

「呢...子瑜就係成日好似你咁偷偷地嘆氣,哈哈你兩個真係好似,簡直係天生一對。」

雖然俾芯玲一下子睇穿咗我嘅心事,但由始至終佢嘅語氣似係關心我多過取笑我,所以我都無再反駁。

「其實我都知你同子瑜本身好friend,我都唔忍心見到子瑜咁樣沉淪落去,我諗你都係㗎?」芯玲續道。

「但係我...都唔知自己可以做啲咩...」

「你哋啲男人真係吖,可唔可以唔好咁唔負責啊,搞到個女仔對你沉晒船先嚟話唔知可以做啲咩。」芯玲仲要越講越激動,我擔心會俾前面兩位妹妹聽到。

忽然間我感覺到有股愧疚感同虛榮心同時交織出現,前者都唔使多講,係基於我令到子瑜要經歷呢啲唔開心嘅事情,而後者反而係第一次出現,我嘗試去理解點解會有呢種虛榮心,最後發現竟然係嚟源自於因為我同時間得到兩個女仔嘅鍾愛。

「我係咪好衰...?我仲記得你講過,你最憎啲花心大蘿蔔,我依家就係呢種人...」一時意亂之下,我仲唔覺意間接承認咗我同時間鍾意咗呢兩個女仔。

「咁我覺得你又唔未止於係嗰種衰人嘅...」芯玲神情有啲若有所思咁。

「點解咁講?」

「我唔知啊,可能係女人嘅直覺啩...」原本我期待芯玲會解釋一下個原因,所以當聽到佢咁講之後我反而有啲失落。

但當我又諗到有啲嘢想問之際,芯玲已經幾下小跳步走上去會合返前面兩個妹妹,仲八卦緊佢哋傾到邊度,我先發覺,原來頭先我同芯玲真係傾到入晒神,連步伐落後咗咁多都無為意到,唔知兩位妹妹又有無懷疑我同芯玲傾啲咩呢?

返到課室之後,我望一望曉琳個位仲係空空如也,我靜靜地坐喺位等芯玲三姊妹去完廁所返嚟之後,就即刻捉住坐我隔離嘅芯玲問。

「放咗學之後你得唔得閒?」

「嘩你想約我啊?我唔係啲咁隨便嘅女仔嚟㗎喎。」芯玲仲要交叉手放喺胸前扮保護自己,我心諗你唔去做話劇真係浪費人才。

「唔係啊有啲正經嘢想搵你傾吓。」我心裡面反覆諗緊子瑜同社長嘅事。

「嘻~好啊,就等本小姐出馬,指點吓你呢隻愛情路上嘅迷途小羔羊。」芯玲笑道。

今日已經係星期五,陸運會前嘅最後一次藍社幹事例行會議,曉琳放咗學肯定唔會有空閒理我,所以正好可以等我捉緊呢個機會解開我心中困惑。
360拯救世界
360係咪芯玲嘅花名
芯玲會唔會沉船?
咁你都估到
要同子瑜同曉琳爭仔
36歲嘅呀玲
樓豬
push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞