【校園/愛情】戀上鄰家女孩(布甸篇)

880 回覆
27 Like 2 Dislike
宜家通常幾耐一更㗎
3日以上
如果有仔細留意佑男、子瑜同曉琳三個人嘅回憶片段,會發現過往嘅三人行,子瑜同佑男都係打成一片,曉琳係外人,唯獨是升中四暑假呢一次,子瑜退居二線,首次讓俾曉琳坐正。往後升中四分班後,佑男已經獲得同曉琳獨處嘅機會,繼而成為情侶。

不過點都好,佑男呢下猶豫其實都夾雜咗好多情感因素,例如佢無諗到子瑜突然間會咁問,亦包括佢亦都唔想子瑜覺得佢差過曉琳,呢種待遇落差相信佑男有考慮在內,亦正正因為咁,原因太複雜講唔出口,唯有欸嚟欸去。
有你哋催稿其實係好幸福
對上兩個禮拜仲維持到一星期兩更,今個禮拜已經失守了
哩啲感情嘢真係好難諗
唔好再失守了
今個星期係critical
71.

呢一晚,我送完曉琳返屋企之後,我一個人漫無目的咁喺街上踱步,寄望周圍寧靜嘅環境可以幫到我整理混亂嘅思緒。

對我嚟講,無論係子瑜,抑或係曉琳都好重要,我唔想將佢哋兩個放喺天秤上面比較,但係我發現自從我同曉琳係埋一齊之後,我就好似將子瑜殘忍咁推開咗,而到頭來,我亦都親手將兩個女仔一併推入困局裡面。

返到屋企之後,我將收埋喺床下底櫃桶嘅禁品摷返出嚟放返原位,唯獨是我同子瑜仲有曉琳上年陸運會嘅嗰張三人合照,我捧喺手上面望咗好耐,耐到一個位係,甚至乎連時間流轉嘅感覺都變得麻木。

以前陸運會只要一有機會,屬於黃社嘅子瑜就會偷偷地過嚟藍社呢邊搵我同曉琳,一齊去汽水機旁邊傾偈,直至到俾風紀趕走,但係我哋好快又會搵到另一個地方重聚,有次我哋三個仲一齊俾風紀責名,但係我哋完全唔會介意,責完名就嘻嘻哈哈咁跑走。

我喺度諗,呢啲日子已經一去不返,應該唔會再有機會發生,假如呢個世界,男女之間真係有純友誼嘅存在,唔知道呢一切又會變成點呢?

放低張合照之後,我就要準備迎接另一屆陸運會,而今次,我嘅身份角色亦都有所變化。

「喂喂!星期六嗰日你有無對曉琳溫柔啲啊?」芯玲呢個八卦妹趁看台無熟人喺我哋附近,就挨近埋嚟問。

「唉…唔好提喇。」我講完之後,芯玲即刻收起奸笑嘅表情。

「吓?發生咩事?」

跟住我就將星期六嘅事,一五一十咁講晒俾芯玲知,講真雖然我同佢都係壁報板比賽嘅時候先至開始熟絡,但係我又好放心咁同佢分享我嘅心事,可能係因為芯玲有一種成熟嘅感覺俾到我?我總係覺得佢情史經驗豐富過人。

「唔係啩?你唔係真係將你同子瑜嘅事,講晒俾曉琳知吖嘛?你連子瑜問你有無鍾意過佢都講埋?」

「咁又無,嗰啲純粹係我自己之後喺條街度諗返起嘅舊事啫,我點敢喺曉琳面前講晒呢啲同子瑜嘅事,我只係同曉琳講咗個大概,總之就係想用嚟解釋我同子瑜真係唔係ex嘅關係。」

「咁都好啲…」芯玲個表情,本來的確係有啲震驚,聽完我講之後先定返少少,於是佢又繼續講。

「不過我都真係服咗你,咁樣俾晒機會你,最終都可以搞到一鑊粥咁,唔怪之得曉琳今朝一味掛住做嘢,無過嚟搵過你。」

芯玲又講得無錯嘅,由八點半鐘陸運會開幕禮到依家,曉琳除咗要幫手豎起支藍社社旗,又要搬物資、借釘鞋,成個朝早走嚟走去,跟住仲要帶頭嗌cheers幫運動員吶喊助威。

雖然已經踏入十一月秋天季節,但今日陽光普照,我齋坐喺度都覺得熱,曉琳仲要周圍走咁辛苦,我見佢頸上面掛咗條藍社頸巾,除咗係每位社幹事攬住以示歸屬感之外,更多嘅作用其實係用嚟抹汗。

之不過,唔知道依家子瑜點呢?

「唉…」

「你又嘆氣啦。」結果又俾芯玲捉到我無意之中喺度唉聲嘆氣。

「如果唔係睇在曉琳份上,可能我已經一巴車咗落你度。」芯玲續道。

「咁我又的確係抵死嘅。」

「吓?你吖,一啲責任感都無,若然你想認真維繫你同曉琳呢段感情,其實你就唔應該將你同子瑜嘅事講俾曉琳聽,那怕係少少都唔好,你諗吓,試問又會有邊個女朋友,鍾意自己個男朋友講關於佢前度嘅事?」

「我都話,我同子瑜唔係ex嘅關係...」

話就話附近無熟人,但我都怕俾人聽到我哋嘅對話,好彩今日我哋坐到最高,唔使提心吊膽背後有人偷聽。

「理得你啦,好似你頭先所講咁,一時又話從來無當過子瑜係戀愛對象,但係自己又成日同子瑜玩到咁埋搞曖昧關係,有啲嘢根本就唔使講到出口,只係你內心一直唔肯承認咋嘛,我有無講錯吖?」

我望住芯玲,避開咗佢眼神,但勉強點咗一下頭。

「所以啊,你唔好再鑽牛角尖,諗埋晒啲咩關係打咩關係喇,愛情呢家嘢,本來就可以好簡單,相信自己嘅直覺,同埋我話你知,鍾意一個人無分對錯,重點係睇你點樣處理呢段關係。」

「我…」

「我我我乜鬼吖?好心你就決斷啲啦,越糾纏落去,兩個女仔受到嘅傷害就會越大。講真吖,子瑜又唔係無男仔追,你都想佢可以過得開開心心㗎?定抑或…你已經下定決心做一個渣男?」
究竟男哥可以如何部署
控制唔到咁多
感情嘅嘢真係好複雜
推爆
臨瞓一推
見到越嚟越多新讀者留言,我要努力啲寫文先
拍拖之後,兩個女主角就突然疏遠,係女仔之間嘅默契?定係佢哋私底下傾過?佢哋本來感情咁好,曉琳唔覺得可惜咩?值得因為拍拖而失去一個好姊妹?子瑜鍾意男主角嘅話,當初又點解幫佑男追曉琳?子瑜同社長又係乜嘢關係?子瑜唔鍾意家樂,咁點解一開頭又同佢去睇戲?支持樓主♥️
兩位大小姐私底下有無傾過現階段仲未知,就算無傾過都唔出奇,何況有時候一段友誼可以一瞬間出現,亦可以一瞬間消失,讀書時期往往更係後知後覺,子瑜同曉琳明顯都係唔識應對呢個情況,但你可以睇得出佢哋兩個並無因為陳佑男而彼此憎恨,已屬可幸,尤其喺曉琳上佑男屋企,撞破子瑜嘅嗰晚。

當初佑男搵子瑜幫手追曉琳,可見兩人之間嘅關係正處於友情大於愛情嘅時期,但係子瑜出於咩原因答應佑男會幫(其實子瑜都無正面答應),就留返俾大家去摸索下呢個女仔嘅內心世界,但可以肯定嘅係,子瑜都無認真去幫過,反而後來拍拖之後芯玲喺旁邊助攻次數仲多。

至於睇戲呢家嘢,收兵出糧家常便飯嚟啫
Love u多謝你支持
72.

陸運會嘅午飯時間,我同芯玲三姊妹喺附近隨便搵咗間茶餐廳入座,我都開始慢慢習慣呢個飯腳組合,我故之然想曉琳可以跟埋嚟一齊涼住冷氣食飯,但係佢依家應該捱緊肚餓,忙到連外賣都無時間食。

「呼~估唔到今朝早跳高都要等咁耐先輪到我,仲要係最後一個跳,喺外面熱到我出晒汗。」圓框眼鏡妹妹今日轉咗戴隱形眼鏡,佢話因為怕會整爛副眼鏡。

「我做helper企咗成朝都好熱啊,芯玲你就好啦,匿喺看台唔怕曬。」短髮妹妹接住抱怨。

「哈哈,醒目㗎嘛,乜都唔報,咁就唔使出汗又唔會怕曬黑。」芯玲笑道。

「陳佑男做咩你停晒手唔食嘢?」隱形眼鏡妹妹問。

「人哋可能掛住曉琳無胃口。」短髮妹妹幫我諗埋解釋。

「佢懺悔緊。」點知芯玲就一腳伸落嚟。

講真就算芯玲點樣抽我水,我都唔會有半點怨言,問題係我望住自己碗沙嗲牛肉麵,我又喺度胡思亂想諗緊唔知子瑜依家去咗邊度食,同緊邊個食,同人哋傾緊啲咩嘢。

「懺悔緊啲咩?你係咪激嬲咗曉琳呢?」隱形眼鏡妹妹啖飯爬緊一半入口,都要伸過頭嚟八卦。

「吓?但係佢哋咁恩愛,點睇都唔似會鬧交。」短髮妹妹插嘴幫我解圍。

「嘻嘻你係咪羨慕人哋啊?我見你今日成日借啲意走過去黃社嗰邊,係咪掛住鄒家樂呢~」八卦嘅隱形眼鏡妹妹無意之中幫我帶走咗個話題。

「我...邊有吖。」不過短髮妹妹竟然會臉紅。

明明呢間茶餐廳啲冷氣好充足,兩位妹妹反而越講越熾熱。

就喺呢個時候,芯玲細細力批咗我一下手肘,向我打咗一下眼色,我又竟然真係會意到佢意思,順住佢目光望過去茶餐廳門口方向,見到一個熟悉嘅女仔身影,我心頭一震,但芯玲隨即喺耳邊提醒我。

「唔好咁大反應...」

如果唔係芯玲提醒我,我都唔為意自己嘅注意力經已俾呢個女仔牢牢吸引住,好彩我哋四人坐嘅方向,兩位妹妹係背對住門口,咁啱只有我同芯玲望到門口發生咩事。

但見個女仔眼光呆滯,似乎只係啱啱大病初癒,茶餐廳伙記大步流星走埋去問「阿妹幾多位」,個女仔豎起咗一隻手指,個伙記隨即指向遠處張大圓枱,跟住個女仔就順住方向行過去搭枱坐低,同枱嘅係一班同樣著住我哋學校運動服嘅低年級男仔。

我趁個女仔向我呢邊張望嘅一剎那,我即刻耷低頭夾一撮麵入口,避開同佢四目交投嘅接觸,但心裡面暗地思忖點解子瑜要孤伶伶一個人自己食。

但係我好快就諗到,今時唔同往日,以前陸運會放飯子瑜同埋曉琳總會糖黐豆咁,連埋我三個人柴娃娃咁出去一齊食飯,但係自從我同曉琳拍拖之後,一切都唔同晒。我喺度諗,可能呢個學期子瑜都好似依家咁,孤獨剩返自己,小息自己一個過,食飯自己一個食,連放咗學都係自己一個走,所有唔開心嘅事都要自己一個承受。

當諗到呢度嘅時候,我個心就揦住揦住好唔舒服。

「咦,嗰個女仔咪係黃子瑜?」最終都係俾隱形眼鏡妹妹發現,唔通戴咗隱形眼鏡視力會好啲?

「又同成班男仔坐,睇嚟佢真係好鍾意溝仔。」短髮妹妹反咗下白眼。

我同芯玲好有默契唔出聲坐喺度聽佢兩個繼續講。

「唔係喎,就咁睇佢唔似識嗰班男仔,似係自己一個搭枱食。」都係隱形眼鏡妹妹心水清。

「係咩?咁抵佢啦,無人陪佢食飯。」短髮妹妹盡顯怒氣。

接住落嚟呢餐飯,短髮妹妹一直喺度同隱形眼鏡妹妹抱怨子瑜呢樣嗰樣,短髮妹妹醋意越大,我就知道佢內心對家樂越在意,到後來佢講吓講吓,我留意佢眼眸隱約流露出一絲絲嘅苦澀,終究鍾意咗一個已經心有所屬嘅人,傷痛就要由自己獨自承受。一段愛情裡面,難道痛苦係必然嘅過程,總係無可避免的嗎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞