【校園/愛情】戀上鄰家女孩(布甸篇)

880 回覆
27 Like 2 Dislike
樓豬可唔可以更新快啲返工唯一動力
佢仲夠唔夠膽返去攬曉琳…
返工唯一動力竟然唔係份人工,咁我呢鋪真係責無旁貸啦
芯玲最討厭就係啲花心蘿蔔
所以要快啲出文
人工邊有你啲文吸引
逢星期幾有文?
多謝你捧場
不定時,因為我真係寫得好慢
好期待出文,陪左我過左大半日返工時間 完全吸到我無心機做野
80.

印象中,我都好似係第一次攬住子瑜,以前我總係唔知道點樣界定我同子瑜之間嘅關係,但經過芯玲點醒我之後,我知道自己只不過一直拒絕承認。

由我哋中一第一日返學嘅第一次相遇,如果當日唔係我手殘㩒錯閂門掣,子瑜正正常常咁入𨋢,無俾度𨋢門夾親,我哋呢段邂逅嘅形狀就會改變,好可能兩個人只會各自各返學,返到班房隨便搵個位置坐低,坐到遠一遠,最後唔知邊日先發現原來大家係鄰居關係,然後繼續正常咁過生活。

可能呢個世界有啲嘢真係早就注定咗,注定咗我同子瑜會用呢個方式相識,注定咗曉琳嘅出現,注定咗我同曉琳會走到情侶呢個階段,然後再一步一步演變到今時今日呢個局面,如果唔係黃子俊出事,如果唔係我臨陣肚痛,我可能呢世都未必會知道子瑜離開運動場嚟到醫院,而我都唔會跟住佢步伐,跑到終點嘅時候當住曉琳面前跑出運動場,坐喺醫院呢張長凳度陪住子瑜。

但係下一步應該點樣行,我完全無頭緒。

時間一分一秒咁流逝,姑娘走過嚟同我哋講探訪時間已經到,而子瑜媽咪始終都係趕唔切過嚟醫院,我有勸過子瑜不如返屋企食啲嘢先,聽日可以再嚟,反正陸運會第二日係學校假期,但係子瑜話佢唔捨得走,佢想一直喺醫院陪住黃子俊。

「但係子瑜…如果連你都冧埋,仲有邊個可以照顧你細佬?」所以我有責任要好好睇住呢個女仔。

「我無事啊。」

「但係你成晚一啲嘢都無食過,會餓壞身體㗎。」

「嗯嗯,不過我真係唔肚餓。」

「好啦好啦,我陪你坐多陣。」其實我知子瑜唔係唔肚餓,我哋挨到咁近我又點會聽唔到佢個肚仔咕咕響,只不過既然子瑜想留耐啲,我都唔會勉強佢。

就係咁,我哋兩個坐到不知時日過,因為我手機無跟身都唔知依家幾點,子瑜就一直挨住我膊頭,我搭住佢膊頭隻手亦都無縮開過。探病嘅家屬走咗,巡房嘅醫生亦都無晒,四周圍環境變得好靜,靜到甚至可以聽到子瑜嘅心跳聲,直至呢個妹豬再次打破寧靜。

「陳佑男…」

「做咩?」子瑜依然瞓緊喺我膊頭度,我哋兩個互相見唔到對方面容,但可以清楚聽到對方嘅聲音。

「你仲記唔記得我問過你,你有無鍾意過我?」

「我記得啊,跟住你仲嬲咗我,明明你應承過我唔會再嬲我。」當日子瑜見我對佢呢條問題支吾以對,跟住就嬲爆爆走開咗,我到依家仍然記憶猶新。

「哼!乜你唔知我點解嬲你㗎咩?」子瑜突然間坐直返個身,用佢對水汪汪嘅大眼睛望住我。

「但我依家知喇。」我微微一笑,再次將佢攬住,不過今次唔同嘅係,我係直接將子瑜攬入懷裡。

「吖!」子瑜俾我突如其來攬住,竟然唔小心失聲呼叫。

「殊~醫院嚟㗎呢度。」我舉起食指放喺嘴前面,壓低聲線,提醒子瑜唔可以叫得咁好聽…吖唔係,係唔可以叫得咁大聲,會騷擾病人休息。

「陳佑男,你去死啦!」結果子瑜一掌撥開我隻手指,但原來呢下掌法只係一記虛招,背後真正嘅殺著已經風馳電掣咁嚟緊。

當我回過神嘅時候,子瑜嘅腳尖已經殺到嚟我堆腳毛面前,但腳毛何其柔軟大家又唔係唔知道,面對住子瑜雷厲風行嘅腿擊,咩螳螂擋車都唔係,直頭係隕石撞地球,即使眾腳毛們下定決心奮身堅挺至最後一刻,準備壯烈犧牲,但係呢一下重擊依然唔知將幾多條腳毛踢到連根拔起。

「啊!痛!」即使痛到以為隻腳斷住,但我都無縮開攬住子瑜隻手。

「殊~醫院嚟㗎呢度。」衰女包仲識以其人之道還治其人之身。

「救命,有無醫生?」我苦叫。

「幫你望咗,無啊。」子瑜又無講錯,當下真係四下無人。

「鬼叫你依家先發現我嗰陣時嬲咩,太遲喇~」跟住子瑜嘟起個嘴,起身跑走。

我下意識追上去,彷彿已經忘記咗自己係某人嘅男朋友。
多謝你支持,但係唔好掛住睇文搞到俾老闆鬧啊
同大家講樣嘢,原本呢個故事編排係80集完結,不過依家好明顯要加紙喇
一直係CDROM,忍唔住要出post多謝樓主

當然最好寫快d啦

子瑜加油
加多一篇
子愉
吸引到你出post回覆絕對係我嘅光榮,放心嚟緊會更新得快啲㗎喇
幫緊你
子瑜終於有人錫錫
曉琳
放心我唔會忘記佢
雖然行文風格同劇情唔一樣 但佑男同兩個女主角令我諗起個舊故 自修室係學界老蘭
係有啲影子,自修室呢篇故我都有睇,因為有個前輩同我講,子瑜會同jojo撞,所以我專登走去睇,然後極力避免兩個故事劇情走向重疊。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞