【校園/愛情】戀上鄰家女孩(布甸篇)

880 回覆
27 Like 2 Dislike
留給最愛的說話
56.

「黃子瑜你傻咗啊?突然間咁樣衝出馬路?」當我截停佢嘅時候,我哋已經身處馬路嘅彼岸。

「你咁惡做咩啫?」子瑜竟然仲駁返我。

「我咁都叫惡?我係擔心你咋。」

「邊個要你擔心...」子瑜擰轉身避開我眼神,最後呢句細聲到幾乎俾雨聲遮蓋。

但見子瑜之後一語不發咁耷低個頭,我順住佢視線望落地,先發現佢雙腳原本嘅一對拖鞋,其中一隻已經不知所踪,露咗隻雪白幼嫩嘅腳掌出嚟,赤住腳咁踩喺塊濕漉漉嘅地板上。

直覺話俾我知,肯定係頭先衝紅燈嗰陣甩咗,於是我回身一望,果然見到有隻鞋孤伶伶咁遺留咗喺馬路中心。

唉,真係無你咁好氣。

「拎住啦,我去幫你執返隻鞋。」跟住我將把遮塞喺子瑜手上。

我仲捉住佢手確保佢真係拎穩把遮之後,我冒住雨再一次衝出馬路,眼明手快將對拖鞋執返起,然後跑返去子瑜度。

我先摀低身將隻拖鞋放喺地上,等子瑜著返好再企返起身,到最後喺佢手上接返把遮,先至發現原來佢一直嘟住嘴咁望我。

「做咩咁樣望住我?」

「無啊,邊有人望住你啫。」子瑜斜望住地下,避開我眼神。

「又唔嬲我喇?」我故意激下佢。

「嬲啊,嬲你一世添啊。」跟住子瑜就轉身行開。

你個衰妹吖,搞到我真係成個阿四咁,又要幫你拎餸,又要幫你擔遮。

不過點都好啦,有驚無險之下,我哋總算叫做安全返到屋企樓下,只係明明我就有遮在手,但我哋兩個都要各自經歷咗一場暴雨洗禮,搞到全身濕淰淰。

「我條鎖匙呢?」呢程𨋢,又係得我同子瑜兩個人,個傻妹一到呢個時候就會喺度摷鎖匙。

「喺我度啊,仲有你個銀包同電話。」我逐件逐件摷返出嚟俾返子瑜。

至於講到個銀包,其實我都有啲驚會俾佢發現我睇過張合照,但只要我唔講出嚟,照道理佢無可能會知。

「你有無偷睇我個銀包㗎?」話口未完,我就要接受測謊審判。

「冇啊,點敢啊。」最緊要保持冷靜,唔好緊張。

「真係無?」子瑜哄個頭埋嚟望住我雙眼,我知呢個時候只要我眼神一有閃縮就穿煲玩完。

「你唔想知入面有啲乜咩?」子瑜仲要露出一個奸笑眼神,誘惑嘅聲線,手指仲要作勢解開銀包粒鈕扣。

「有乜啊?身份證、學生證、八達通,哦...我知喇,你入面有張瑞士銀行一千萬本票,原來我隔離屋住咗個隱形富婆,其實你係千金小姐嚟嘅。」

講真,如果唔係我已經意外地知道入面有我同子瑜張合照,我應該會抵唔住誘惑,想子瑜打開個銀包俾我一窺佢嘅神秘面紗,雖則我都唔介意再望多次嘅...

「唓!唔想睇咪算囉,講埋晒啲廢話,如果我真係有一千萬,我啊...到時肯定第一時間買起你,做我阿四,幫我洗衫煮飯。哼!」

吵吵鬧鬧之中,我哋連升降門正在打開呢句機械語音無聽入耳,直至𨋢門自動打開我哋先至知道返到屋企,其實可以咁樣同子瑜繼續嘻嘻哈哈,就好似將心裡面一個結解開咗咁。

「黃子俊,我返嚟啦。」子瑜打開屋企道木門。

「你哋咁遲先返嚟㗎,我見咁大雨,我閂好晒啲窗啦。」黃子俊一聽到家姐把聲就出嚟迎接佢。

「黃子俊你咁乖仔得唔得㗎。」子瑜摸摸佢細佬個頭。

「陳佑男,我幫你拎啲餸入去吖。」話雖如此,其實我係俾佢細佬捉住隻手走入廚房,咁袋餸呢,就全程都係我攞住嘅。

「你加油喇,我返去打機先。」回身已經見黃子俊又跑返入房。

亦都因為咁,我又再一次踏足子瑜屋企,當我喺廚房行返出嚟嗰陣,見子瑜同時喺房行咗出嚟,換咗套短袖衫同短褲,就係嗰種普通到無得再普通嘅款式,但正正係因為咁,先突出到佢鄰家女孩嘅味道。

「你使唔使都換咗套衫先?」子瑜企咗喺房門外問。

「唔使啦,一陣都乾。」咁男仔又真係無咩所謂,橫掂聽日又唔使返學。

「你成身濕淰淰,如果一陣你攝親病咗咁點算?」

「咁啊...咁我返屋企換套衫先。」

正當我伸手扭開門鎖,準備返去換衫嗰陣,背後再一次傳來子瑜嘅聲線。

「喂!」

「做咩?」我回身望向子瑜。

「你...換完衫之後,會再返嚟㗎可?」
57.

「唔使驚喎,我又唔會走咗去嘅。」當下望住子瑜楚楚動人嘅表情,我有種就算佢想要咩我都會想盡辦法滿足佢嘅衝動。

「你可以唔返嚟㗎,反正我都無預你碗飯嘅。」子瑜講完就擰歪面。

你啊,明明前一句先驚我會走咗去,依家態度轉得咁快變到咁嘴硬,咁本身我都無諗住要返屋企換衫嘅,既然係咁我都急急腳返入屋企,求其喺衣櫃度摷咗套衫就笠上身,然後踢住拖鞋過返隔離屋,子瑜一直開住度門等我返嚟。

「我返嚟啦。」

「嘩,你做咩著到咁性感啊。」返嚟之後,子瑜嘅第一句居然係咁。

「有幾性感啊?咪一件背心加條波褲,平時落街跑步都係咁樣著。」

講到性感,點夠你赤腳周圍走,露晒啲嫩滑腳指出嚟咁性感,都未計你條短褲啊,長度只係啱啱好夠包住你個patpat,但係本身你又生得唔高喎,對腳短短地又幼幼地,都幾可愛。

不過我都未欣賞完子瑜嘅衣着打扮,就已經俾佢拉咗入廚房幫手,貫徹返我呢個做阿四嘅角色,擒高擒低呢啲工作不在話下,但係呢度地方淺窄,廚房呢個細小空間企兩個人已經無咩轉身餘地,我同子瑜經常要互相換位先可以保持到運作暢順,況且爐頭就得一個,切餸擺碗嘅平台仲細過課室張書枱,呢頭佢切好晒啲梅菜,嗰頭我已經要幫手掉個砧板落洗手盤,騰空返個地方用嚟撈勻啲免治豬肉,跟手又要轉身擒高喺廚櫃上面將個鑊拎落嚟放喺個爐頭度,呢下假如少啲默契就會將個鐵鑊直接鏗落子瑜個頭度。

不消一會,兩餸一飯已經準備妥當,家常便飯但係色香味俱全,今次黃子俊個豆釘聞到飯香就自動自覺走咗出嚟幫手set枱。

「好味。」

「好味就食多啲啦。」子瑜面露笑容挾咗條菜喺佢細佬碗飯上面。

「陳佑男我話你知啊,呢兩個禮拜啊,黃子瑜煮嗰啲餸淡茂茂無味㗎,今日終於有返味道。」

「喂!黃子俊食你就食啦,咁多嘢講。」

「嘻嘻。」呢個豆釘激完佢家姐之後,傻更更咁對住我笑,然後又大啖大啖咁爬啲飯入口。

佢食到嘴角都黐咗粒飯,得我呢個角度先至望到,於是我伸手幫佢抹走,但回頭一望見子瑜個飯碗又空空如也一粒飯都無。

「子瑜,我同你分一半啊。」我拎起自己嗰飯碗準備𢳂啲俾佢。

「喂吔唔使啦。」子瑜起初都有啲抗拒,後尾由得我繼續𢳂落佢個碗度。

「你食多啲啦,唔食飯唔夠營養㗎。」但見子瑜呆咗咁無晒反應,我再補多句。

「放心啦,我未開始食㗎,無我啲口水。」

跟住先見個傻妹嘟起個嘴,終於肯爬咗啖飯落口,咁咪好囉,我哋仲喺發育期當中,食多啲飯先會快高長大㗎嘛,知無?

呢個時候個天都黑晒,望出窗外,厚厚一層雨霧幾乎阻擋一切視線,見到嘅只有我、子瑜同佢細佬三個人圍埋一齊享受家常便飯嘅倒影。

食飽飽之後,我幫手執好啲碗碟拎入廚房,平時子瑜都唔會叫我幫手洗碗,但今日我好想幫佢分擔下家務,佢細佬都好乖㗎,幫我疊好啲筷子遞俾我,就轉身匿返入房。

「喂,你剩係抹個鑊面唔抹埋個鑊底㗎,你係咪因為唔係自己屋企嘅,求其洗就算㗎?」

子瑜喺我身後面攝咗個頭過嚟監督我洗成點。

「梗係無啦,我好認真洗㗎,你睇。」我即刻拎起支洗潔精,唧多兩下落塊百潔布度起勢咁捽。

「嘩!咁多泡,你想曬晒我啲洗潔精啊?」嗱,無話我話嘅,黃子瑜佢又開始嬲啦。

忽然間我心血來潮,喺個洗手盤度撩起一團泡泡,擰轉身黐落子瑜塊面珠墩上面,佢脹起咗嘅兩邊腮啱啱好可以晾住嗰團泡泡。

「嘻嘻。」見佢咁可愛,我真係忍唔住笑。

但下一秒鐘,我已經估到子瑜會有咩反應。

「啊!!」只係無諗過會咁痛,個衰妹一腳踢埋嚟我腳脛位置,我即刻伸手揞住個位,差啲以為俾佢踢斷咗條骨,都唔知佢係咪因為腳短嘅關係,起腳速度零舍快。

子瑜已經擘大隻眼怒睥住我。

「好好玩啊?死啦你陳佑男。」

跟住子瑜喺個洗手盤度執起堆泡,抹落我塊面度,仲要係雙手並用嗰隻,我醒起子瑜有鋪癮鍾意玩水,今次我就真係自己整咗個氹俾自己踩喇。

但係我都絕對唔可以示弱嘅!!

「黃子瑜!睇住嚟...我要還手!」

「還吖,睇你點還。」

面對子瑜嘅處處進逼,佢好似使出咗宮家六十四手咁,每一招都暗藏住無窮無盡嘅變化,每一下都可以好準確咁將啲泡泡黐落我塊面度,相反我只可以喺空隙之間偶然還到一兩手。

再拆三招,我已經俾佢逼到埋牆邊,成面都係泡。

「呼...」但見子瑜胸口起伏住喘緊氣,再將手上面剩餘嘅泡泡大大力咁拍落我心口度,然後捉住我件衫唔放。

抖咗一陣氣之後,我慢慢開始發現,子瑜唔係因為打鬧完而喘氣。

佢耷低咗個頭,神色好似有啲唔妥。

「子瑜...」我嘗試扶起返佢隻手,但佢就堅持捉住我件衫,唔肯俾我扶返正佢個身。

除咗外面淅淅瀝瀝嘅雨聲從來未停止過之外...

我仲聽到,一陣陣柔弱嘅啜泣聲...

「子瑜...做咩事啊?有咩事起身慢慢講。」

但子瑜一味喺度擰頭,啜泣聲同雨聲漸漸連接咗一齊。

呢個時候,黃子俊失驚無神走咗入嚟廚房,拎住我部電話遞俾我。

我正想話佢做咩嚟得咁唔合時...

點知下一秒鐘黃子俊就話。

「陳佑男!有個叫曉琳bb嘅人係咁打俾你啊,佢好煩啊,我幫你cut咗佢好多次線㗎喇,但佢依然係咁打俾你。」

我同子瑜幾乎一齊擰轉面望住黃子俊,我已經心知不妙,因為我唔記得咗今晚同曉琳有約。

我望一望個電話螢幕。

仲響緊...

來電顯示:曉琳bb

跟手我諗都無諗就搶咗個電話即刻接通。

「喂,曉琳?」

「你做咩唔聽我電話啊...」好彩曉琳把聲唔似發緊脾氣。

同一時間,黃子俊發現佢家姐神色有啲唔妥,直接走埋去佢家姐度。

「黃子瑜你...」一把𡃁仔聲已經衝口而出。

只見子瑜出盡力揞住佢細佬個嘴,唔俾佢再出聲。

直到呢刻,我先至望清楚子瑜嘅臉容。
差唔多追上紙言進度了!
係喎只係差三集
子愉bb
係咪有咩暗病
放心放心,呢個故事唔會有白血病
希望,我唔想子愉受苦
睇嚟冇似會有happy ending
人生唔受過苦又點嚟得成長呢
咁快就俾你睇穿我
58.

狹窄嘅廚房裡面,有我同子瑜仲有佢細佬,加埋電話另一邊嘅曉琳,總共四個人,一個女仔喊緊,另一個女仔俾我呃緊,仲有粒豆釘鄙視緊我,而我夾咗喺中間,除咗愧疚之外仲可以有啲咩...

黃子俊仲想掙脫佢家姐衝埋嚟我度,從佢深深不忿嘅眼神,我就感受到佢其實真係好關心佢家姐,只係子瑜一而再再而三咁出盡力扯實佢細佬,我先可以換取到空閒應付電話另一邊嘅曉琳。

呢一刻嘅我,連直視子瑜嘅膽量都無...忽然間我喺度諗,點解你要咁樣幫我...

我記返起,你同我講,點解當日你會喺迪士尼餐廳喊住咁返嚟,係因為你知道原來當你不顧一切咁捉住我跑走嗰陣,大叔為咗截住黃子俊而俾個生日襟章支針勾到成手都係血,但係大叔半句怨言都無,依然放任俾你任性咁抌低自己親生老豆同細佬自己玩。大叔仲同你講,你已經大個女,佢知道自己無可能照顧到你哋兩姊弟一世,但係你作為家姐,你從此就要學識點樣揹起照顧細佬呢個重擔。

自從嗰日之後,我都無再見過大叔,我無過問過個原因,但我知道,你開始兼顧起家姐嘅責任,學識咗洗衫煮飯,照顧黃子俊嘅起居飲食,照顧佢嘅成長同情緒,但亦都同時習慣咗犧牲自己...

廚房再次變得寧靜,電話另一邊嘅曉琳終於掛斷咗線,子瑜亦都終於可以鬆一口氣,換來嘅就係黃子俊衝埋嚟踢咗我一腳,然後不屑咁跑返入房。

我知道佢呢一腳,我係應得嘅。

子瑜即刻喝住佢細佬,仲同我講咗幾句對唔住。

但我知道你嘅道歉,我根本無資格受得起...

//

轟隆———!!

離開子瑜屋企之後,雷聲幾乎無停止過,行返去學校嗰程路,雨勢仲越落越大。

望下手機時間已經八點幾,校門都已經閂咗,曉琳喺學校門口外面孤伶伶一個等咗我超過十五分鐘,一路上我除咗加快腳步之後,亦都喺度諗緊藉口同曉琳解釋點解會遲到。

再過多條馬路就到學校門口,離遠見到對面有個女仔企喺簷蓬下面向住我揮手,我一眼就認得出係曉琳,我望一望馬路睇吓有無車嚟緊,仲諗緊好唔好衝燈跑過去。

點知下一秒鐘曉琳就冒住雨衝咗埋嚟,直接撲入我懷抱裡面,雙手箍住我後頸,趷高腳錫咗我一啖。

「傻妹,你做咩衝紅燈啊?好危險㗎。」我順勢攬住曉琳纖腰。

「我太掛住你,所以忍唔住衝過嚟。」曉琳捉住我件背心。

但呢個時候,今日晏晝我同子瑜冒住雨衝紅燈嘅種種畫面又浮現返出嚟。

沿路上,我將把遮遞向曉琳嗰邊,想盡量幫佢擋走多啲雨水,曉琳就攝隻手過嚟翹實我,放軟咗成個身體挨晒埋嚟,我手肘仲可以感受到佢波餅仔嘅柔軟質感。

同一把遮、同一個動作,兩個女仔同一個反應,重複再度上演,縱然呢刻曉琳翹實我隻手,但係子瑜搭住我手臂嘅觸感猶然存在。

或者呢日重遇子瑜之後,有啲嘢可能就再無辦法返到轉頭,以前我喺夜闌人靜嘅情況之下先會諗起子瑜,依家就算曉琳喺我身邊我都壓抑唔住自己,或者我可以繼續呃得住曉琳,或者只要同曉琳相處耐啲,我終有一日可以全心全意咁對待曉琳。

我都唔知道,有時候呢種感覺都幾辛苦幾難受,我覺得自己好似一種慢性毒藥咁,慢慢侵蝕緊曉琳對我嘅感情同信任,而當我諗起子瑜嘅時候,我個心又會不由自主咁戚住戚住,然後好想好想可以嘗試做啲嘢補償返佢。

而最終啲咩遲到嘅藉口,其實我都用唔著,因為曉琳都無怪責過我…

時間又再一日一日咁過去,距離陸運會只係剩返兩個幾禮拜,每次我同曉琳仲有芯玲三姊妹出去食晏講起陸運會嗰陣,短髮妹妹就會好傷心,事關我哋呢度個個都係藍社,得佢一個係綠社。

學校規定陸運會觀眾席要分社坐,換言之短髮妹妹當日就要自己一個孤伶伶度過,所以佢今日同我哋講佢已經報咗名做工作人員,寧願幫大會計時都唔想到時自己一個坐喺看台做孤獨精。

「曉琳你最近點啊?見你成日都好攰咁,係咪準備陸運會啲嘢好辛苦?」喺餐廳飯枱上面,芯玲捉住曉琳對手關心緊佢。

「嗯嗯,少少攰,唔辛苦啊。」你個傻妹,明明就攰到對眼都擘唔開。

「咁你有無叫陳佑男幫下你手啊?」

「有啊,佢俾我逼咗去我跑社際四乘一百接力,我已經好滿足㗎喇,仲要同啲唔識嘅隊友練跑。」本來曉琳睡眼惺忪咁,但講到接力佢就回復返精神。

話說曉琳知我初中嗰幾年參加陸運會啲一百米短跑一向都名列前矛,嗰晚接佢放學嗰陣佢同我講,佢成功幫我喺社際接力嘅四人名單之中佔據到最後一個席位,仲安排我跑第四棒,即係最接近看台、最受人注目,背負起最後衝線責任嘅嗰個人。

所以某程度上我唔係俾曉琳逼去跑接力,而係佢知道我真係有能力攞到獎牌,想俾我喺全校面前一次綻放光芒嘅機會。

「真係?到時候我實會走落去終點前幫你打氣!」芯玲莫名其妙變到好興奮。

「我好似就係負責社際計時…」短髮妹妹話音剛落,圓框眼鏡妹妹就搭嘴話到時都一定會落嚟終點前一齊幫我打氣。

我同曉琳相望一笑,我當然知道呢個係曉琳對我絕對信任嘅表現,佢係藍社康樂幹事,陸運會係佢成個任期之中最重要嘅一項盛事,而當中社際四乘一百接力比賽又係成個陸運會嘅壓軸重頭戲,好多同學坐喺看台全日無所事事不問世事,但去到男女子一百米決賽同社際接力呢啲重要賽事,都會俾全場氣氛感染繼而嗌破喉嚨咁打氣。

我哋五個人食完晏返學校,入到課室我見家樂坐喺位同緊幾個我唔太熟嘅男仔傾緊偈,我哋之間嘅圈子開始越嚟越遠,除咗短髮妹妹坐喺佢後面之外。

自從嗰晚之後,我同子瑜幾乎又無再見過面,最多都係偶爾喺學校走廊轉堂小息食晏呢啲鐘數離遠見到佢,連招呼都打唔到。

呢晚皓月當空,我換返套背心短褲,準備落運動場同社際接力嘅隊友碰面同練習,事前我都未知有咩隊友,原先我同曉琳約好咗先喺運動場正門入口等,不過可能我早咗到仲未見佢,我無聊無事幹四圍張望之際,忽然間有個健碩身材、散發住陽光氣息嘅男仔出現喺我面前。

「Hi陳佑男,我叫Edward,我係藍社社長。」
希望唔洗成長
59.

咁嘅情況之下撞到呢個藍社社長真係始料不及,雖然佢嘅嘢我聽得多,但面對面交流始終都係第一次,依家曉琳又未到,處境有啲尷尬。

「Hello...」

「你唔入去?你等緊曉琳?」社長問。

「哦...係啊。」

「哈,唔怪之得曉琳咁冧你,我入去熱身先,另外兩個隊友都到咗㗎喇,轉頭見。」

好彩我哋只係互相寒暄咗幾句佢就入咗去,而短短幾句交談中我推斷佢都係我其中一個隊友,咁點解曉琳唔事先同我講,唔通係怕我知道咗會唔肯應承佢參加呢個社際接力賽?

但我諗諗吓覺得唔對路,我基於咩原因會唔想同呢個社長一齊跑接力先?明明曉琳已經講過社長無再同佢一齊補習,換句話講都等於放棄無再追曉琳,咁理論上我同佢應該再無任何過節可言。

除咗一個可能性㗎啫,就係佢同子瑜嘅不確定關係,正正因為呢點,我對社長嘅芥蒂從來都未放低過…

記得上次曉琳俾子瑜同社長張合照我睇嘅時候,已經明顯地感覺到佢好在意我對於子瑜嘅感受,會唔會就係呢個原因,所以曉琳先一直都無同我講社長係其中一個隊友。如果係咁,陣間無論點都好,我喺曉琳面前都唔應該表現出我對社長有任何偏見,無謂再令佢諗多。

諗通咗之後心情都舒暢咗,但忽然間眼前一黑,有對嫩滑小手蒙蔽咗我雙眼,然後一把悠揚悅耳嘅聲音出現喺我身後。

「你估吓我係邊個~?」

「把聲咁好聽,仲唔係我個可愛又靚女嘅女朋友?」

「嘻,邊個係你女朋友~」曉琳忍唔住笑咗一聲。

「子...曉琳你囉。」

我的天啊,我差啲衝口而出鑄成大錯,好彩我機警改口改得夠快,個發音應該唔算好明顯,但願曉琳佢為意唔到。

「算你啦,我哋入去啦。」咁都可以蒙混過關…望住曉琳呢身白𠽌𠽌校裙打扮,活潑可愛又體貼溫柔,試問邊個會忍心傷害佢…

「曉琳,知你啱啱喺學校趕過嚟未食嘢,我買咗個包俾你。」我遞咗個紙袋俾曉琳,裡面裝住咗個腸仔包。

「你又知道我肚餓嘅~」曉琳接過包包,好開心咁咬住個包慢慢咀嚼,樣子惹人憐愛。

跟住我哋就一齊並肩行入運動場。臨近陸運會季節,自然多咗唔少著住中學體育服嘅男男女女出沒,不過其實好多都係抱住嚟湊熱鬧嘅心態,順便借啲意同異性同學增進下感情,認真跑嘅又唔係話無嘅,不過諗返起上年我都係因為陪子瑜同曉琳兩姊妹一齊跑步,先開始同曉琳結下姻緣。

原來咁又一年,時間過得真係快,我哋三個人一齊跑步、一齊傾偈、一齊食飯嘅日子已經一去不返,子瑜同曉琳之間亦都各自越走越遠。

而我嘅世界亦都開始慢慢同曉琳嘅另一個世界接軌,先係同曉琳一齊上Visual Arts堂嘅芯玲三姊妹,繼而到今日佢做藍社康樂幹事認識嘅人脈。

「嘩,帶埋女朋友嚟,唔夠你玩喎師兄。」依家講緊嘢嘅呢位先係真正嘅大師兄,連續兩屆男子甲組一百米冠軍,徑賽經驗豐富,生得高大又四肢發達,如無意外今年陸運會將會係佢最後一屆。

「識咩吖你,帶埋女朋友過嚟打氣有加乘㗎嘛。」相反呢位師兄身高唔突出,但只要你睇吓佢個腳瓜瓤,就估佢係踢開波,仲要似係打邊線可以千里走單騎下下爆落底線嗰種,我姑且叫住佢做二師兄先,因為佢著嗰件波衫號碼係二號。

「你兩個咪笑我啦,我唔係剩係嚟打氣㗎,我會幫你哋手計時㗎。」睇嚟曉琳同佢哋都幾熟,咁又係嘅,呢個都係佢做社幹事嘅基本職責。

「咁除咗計時呢?」大師兄開玩笑問曉琳。

「咪幫男朋友打氣囉,唔通幫你咩。」二師兄代答咗。

兩位師兄傾到開懷大笑,曉琳嘅魅力令到眾人嘅焦點都落咗喺我同曉琳身上,相對之下,原本散發住陽光氣息嘅社長師兄都變得黯淡無光。

我知道,如果呢個初次見面唔係曉琳陪我一齊嚟,大家都唔會咁比面我,我肯定無咁快可以融入其中。其實都唔係…應該係話假如唔係曉琳,我根本上就無呢個機會同班師兄一齊練跑比賽。
又唔使咁灰心嘅
致各位連登讀者,再過多兩集就正式同紙言進度接軌,換言之即係個更新進度會大幅減慢...
曉琳哩啲黐身女朋友好正
60.

自從我要去社際接力練習之後,曉琳為咗陪我練跑,原本籌備陸運會已經忙到甩轆嘅佢,而家幾乎星期一至五放咗學都無得休息,我哋拍拖嘅機會都少咗好多,所以曉琳話正好練跑可以忙裏偷閒陪吓我,而且兩位師兄都好鍾意見到曉琳,咁當然就唔係愛戀嘅嗰種鍾意啦,事關佢哋兩個都有女朋友,感情都幾穩定。

呢一日我接完曉琳放學,又一齊行去運動場練跑。

「今日個雞尾包好似甜過尋日嗰個好多。」一路上,我同曉琳一人一個包已經成為咗習慣。

「我想試一啖啊,可唔可以?」曉琳哄埋過嚟,於是我將個包遞俾佢咬一啖。

「嘩你條口水絲,俾人見到你食到咁論盡實無晒形象。」望住曉琳條口水絲仲連住佢嘴角,我反而唔係怕佢形象盡失,而係擔心呢個畫面會令周圍嘅男人充滿遐想,於是我用最原始嘅方法幫佢啜走條口水絲。

「你做咩又借啲意錫我喎。」

「今日都未錫過。」我拎返我個包專登咬埋落頭先曉琳咬過個位。

「你鍾意嘅話幾時都可以俾你錫。」

「咁再錫多一啖。」

「唔俾~」你個衰妹吖,又話可以隨時錫你,又擰歪面唔俾我錫。

「你啊,明明應承咗我可以上你屋企玩,但又無咗回事...」曉琳扁扁嘴。

哎呀,曉琳又提起呢件事...最近呢個禮拜我一直俾呢個煩惱纏繞住,曉琳扭計話想上我屋企玩,咁我屋企本身就無人嘅,我媽成十點鐘先放工返屋企,原先就無咩問題,但弊在...我怕一個唔該,到時帶曉琳上嚟嗰陣同子瑜撞到正嘅話...就算唔係撞到子瑜,撞到佢細佬都大件事...

雖然撞到子瑜嘅機率未必好高,以我為例自從我同曉琳拍拖之後,我都未試過返屋企嗰陣撞到子瑜,但只要有百分之一機會發生,我都唔敢去搏,因為個後果真係不堪設想,我唔知道到時曉琳會有咩反應,但肯定唔會易收科。

亦都因為呢個原因,我已經諗過好多理由希望可以打消曉琳嘅念頭,咁我住公屋㗎嘛,啲咩我屋企會時不時有人上門拍門追數,我條走廊龍蛇混雜好危險呢啲理由我都諗過晒,但到尾我又唔想講大話去呃曉琳,何況曉琳話想上我屋企玩喎...都唔知恨死出面幾多男仔。

以上通通都唔係辦法,更加無可能同子瑜約實個時間避開我同曉琳,我已經拖咗佢成個禮拜,一定要盡快諗啲計仔先得。

講起子瑜,記得嗰晚落大雨,我離開佢屋企返學校搵曉琳,之後連續好幾日我腦海都會不斷浮現出佢個容貌、佢嘅身影,我會控制唔到自己耐唔耐就想像下次相遇嗰陣可以同佢傾啲咩,講啲咩氹返佢開心。

不過最近呢種感覺又好似慢慢咁消散緊,無早嗰排咁強烈,理性啲諗,咁樣都係一件好事?

之後嗰個星期,曉琳開始忙到不可開交,距離陸運會得返一個禮拜,佢又要同老師開會,又要同學生會夾賽程安排,又要同義務幫手做工作人員嗰班同學仔講解當日安排,仲要照顧陸運會啦啦隊嗰班中一小朋友,變相無辦法抽到時間陪我練跑。

反而個社長仲可以次次都準時出現,我真係好好奇佢究竟擺咗幾多心機落社務度,硬係覺得曉琳日夜操勞做到咁攰,但社長個款依然係優哉游哉咁。

「點解呢幾日都唔見曉琳嘅?你兩個嗌咗交啊?」大師兄喺旁邊熱身拉緊筋。

「唔係啊,佢最近好忙,幾乎每日都要喺學校留到好夜。」我專登大聲啲確保社長都聽到。

「少咗個女仔幫手打氣計時,得返我哋幾條麻甩佬喺度硬係有啲唔慣添。」二師兄嘆一聲氣。

「你想睇靚女啫,人哋有男朋友㗎啦,幾時輪到你吖。」俾大師兄一語道破之後,二師兄即刻掉水樽還擊。

咁講真曉琳唔喺度,我對住兩位師兄同埋個社長都無咁自在,認真其實兩位師兄待我不薄,不過我對住社長就始終心裡面有條刺。

就係呢個時候,喺觀眾席上面,社長有意無意咁踩高一級向住我哋講:「喂大家可以放心,其實我今日都叫咗個女仔過嚟頂替曉琳個位置。」

「有無曉琳咁靚女先?」二師兄本能反應搶問。

「佢啱啱同我講就快到,到時你咪知。」社長神態開始散發緊一種自信。

我心諗,方死唔係早排我同曉琳喺度搶盡你光芒,你就趁曉琳唔得閒嗰陣,約個花瓶過嚟俾大家觀賞,幫你面上添返啲光彩咩。

「咁要見識下喇。」我衝口而出想潤吓佢。

「有個女仔行緊埋嚟,係咪就係佢?」我見二師兄即刻整一整自己啲頭髮,搞到我有啲忍唔住想笑,但我都跟佢向住個方向擰轉身一望。

個女仔喺我哋幾步之外嘅距離行緊過嚟。

著住白色大碼衛衣。

襯咗條短到無得再短嘅黑色真理褲。

佢一路耷低頭望住地下,直至到喺我哋面前停低嗰陣,先至同我目光對上。

呢一刻,我諗我哋兩個嘅眼神都掛上咗同一個疑問。

點解你會喺度嘅...?
唔好喊啦,我盡力寫緊
今集又有曉琳bb啦
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞