【校園/愛情】戀上鄰家女孩(布甸篇)

880 回覆
27 Like 2 Dislike
今次係時候到子愉衝過去俾人罰
訓導:「我要將呢個女同學就地正法!!」
子瑜:「唔好啊放開我>.<」
男哥:「你罰子瑜啲咩!就罰埋我啦!!」
訓導&子瑜:「…」

FF完畢
子愉欲拒還迎?
曉琳側邊望住唔小心流咗滴口水
子瑜話:祝大家情人節快樂
仲未同淫棍巴拜年
99. 團聚於平行時空(重製版)

跟住下一秒子瑜已經衝咗落台,不顧一切咁向住禮堂正門方向跑,仲要跑得好快,我跟住佢後面,一前一後穿過觀眾席漆黑一團嘅環境,觀眾席一片嘩然,子瑜推開禮堂大門之後。

就見到有個女仔準備跑落樓梯,係曉琳。

「曉琳!!」

子瑜衝埋去拖住佢隻手仔,唔俾佢走。

「我唔准你走啊…」

眼見曉琳停低咗腳步,無嘗試掙扎開子瑜隻手,但亦都未有任何反應,只係任由子瑜拖住。我諗返起,初初我同佢拍拖,好快就知道到佢其實係一個好容易心軟嘅女仔,心底又好,又唔會隨便發脾氣…

「黃子瑜…」就係呢個時候,曉琳回身攬住子瑜喊,仲要一嚟就已經喊到塊面都紅晒,我差啲唔記得,呢個傻妹好易喊,子瑜好似個家姐咁拎住包紙巾幫曉琳抹走啲眼淚。

曉琳對住子瑜喊咗一陣之後,亦都留意到我嘅存在,我哋相望咗一眼之後就好自然咁避開咗對方目光。

「嗚嗚…對唔住啊我唔應該阻住你哋兩個…」曉琳啲眼淚鼻涕已經撈埋一舊。

「傻豬嚟嘅,佢閒人一個嚟,我哋唔使理佢㗎,呢度剩係得我同你兩個~」子瑜回首向我淺淺一笑,即係叫我抵諗啲,咁我都知係我衰仔,先至會搞到佢哋兩姐妹咁慘。

「嗯嗯…唔理佢啊!」曉琳淚腺決堤咁,子瑜包紙巾都頂唔住,佢索性用衫袖輕輕力幫曉琳印光啲眼淚。

我諗…就俾佢哋兩姊妹獨處多一陣,感情應該就會慢慢變返好?

可惜呢個時候我感覺到一股殺氣喺我背後湧現,我回頭一望果然就係訓導主任…

搞錯,點解啲timing係要咁差,睇佢火遮眼個樣實係想捉我哋三個擅離禮堂,眼見子瑜嘅努力即將俾呢個不諳人情世故嘅訓導主任踐踏,我要諗個方法阻住佢至得…

正當此時,我班主任Miss Chan居然及時挺身而出,拉住訓導主任隻手勸佢返入禮堂唔好插手,Miss Chan臨走之前回頭一下凌厲嘅眼神睥住我,但我感受到嘅反而係一絲絲嘅暖意。

Miss Chan你放心啦,我哋大個仔大個女㗎啦,我哋之間嘅問題,我哋識得點樣處理㗎啦。

無耐,禮堂裡面傳來頒獎嘅聲音,陸陸續續由男仔個人賽嘅冠亞季軍開始,跟住就到女仔個人賽,不過呢啲獎與我哋無關。

曉琳啲眼淚依然一滴接一滴,子瑜耐心咁一下又一下幫佢印返乾淨,雖然曉琳已經無一開始咁喊到七彩,但佢仲未完全收返啲眼淚,反而我見到子瑜有兩滴眼淚掛咗喺眼眶邊。

當我仲諗緊好唔好遞張紙巾俾子瑜,曉琳就伸手幫子瑜抹走嗰兩滴眼淚,搞到子瑜都忍唔住喊埋一份,佢兩姊妹依家哭成淚人之餘又互相幫對方抹眼淚。

咁溫馨嘅場面,睇怕我都唔使點擔心…而組合獎都開始頒發,季軍亞軍都上埋台拎獎,到最後冠軍嘅時候…竟然係我同子瑜攞到…

「係你哋攞冠軍啊…你哋快啲返入去攞獎啦…」從曉琳嘅聲線我聽得出,佢對於我同子瑜仲有啲酸意…

「唔攞啦,我哋又唔係志在想贏先參賽嘅,呢個時候曉琳你先至係最重要…」

啱啊,我點點頭,我同子瑜嘅諗法都係一樣,攞唔攞獎真係唔重要,重要嘅係你哋兩個女仔可以破鏡重圓開開心心,點知曉琳跟住就扁扁嘴。

「你哋兩個真係好襯,有冠軍都唔拎,佢又係咁,子瑜你又係咁。」弊啦,曉琳扭計添…

「我同佢先至唔同,我係為咗我個好朋友,所以先唔稀罕啲咩冠軍唔冠軍。」好彩有子瑜氹返佢。

「咁…126621係咩意思?」然後曉琳傻更更咁問。

「咪係我同你嘅生日日期囉~」子瑜當正曉琳係小朋友咁解釋。

「係啵。」

「傻瓜。」子瑜一邊幫曉琳抹眼淚,一邊幫佢梳返好啲頭髮。

禮堂裡面個主持連聲呼叫咗我同子瑜幾次無果,就放棄咗。

「曉琳,其實短頭髮都幾襯你吖…不過仲有啊,我話你知啊!無論點都好,我係永遠都唔會放棄你呢個好朋友㗎,我一定會陰魂不散咁纏住你一世㗎!!」硬係覺得呢啲咁好聽嘅說話係子瑜一早諗定…唔知佢今次係睇邊本書學返嚟呢…?

子瑜講完就對住曉琳叉住條腰,嘟起個嘴,兩邊腮又脹起咗,呢個姿勢十足十平時對住我發脾氣咁,最搞笑嘅係,曉琳竟然伸對手埋去篤子瑜個金魚腮,然後仲捏佢塊面珠墩…乜呢招唔係我用開㗎咩!?

最後兩姊妹又再攬埋一齊。

咁咪好啦,見到佢兩姊妹終於和好如初,咬住耳仔講埋晒啲唔知咩,講完就喺度陰陰嘴笑,不過禮堂裡面個頒獎環節好似都完咗,我聽到啲同學差唔多準備出嚟。

「我哋行囉~」子瑜拖住曉琳隻手向住樓梯方向行,無視咗我存在。

「喂喂…你哋去邊啊?」我弱弱的問。

「唔關你事~」搞錯黃子瑜你個衰妹,陪完你追返曉琳之後轉個頭就打完齋唔要和尚。

「係囉,唔關你事~」吖,曉琳你又有樣學樣喎。

誰不知曉琳走埋嚟我度,扁扁嘴望住我,但眼神又帶有三分委屈,跟住起腳一嘢踢落我度…

嘩!痛!

踢人呢家野只有子瑜呢個衰妹先會做,我又點估到一向溫柔體貼嘅曉琳會學埋子瑜啲衰嘢,即使我受過三年嘅教訓,對於曉琳呢下突襲,依然係猝不及防,連企喺旁邊嘅子瑜應該都始料未及…

「原來係咁嘅滋味,唔怪之得子瑜你咁鍾意踢佢…」

曉琳踢完我之後,就返埋去子瑜度翹住佢隻手,曉琳依家個眼神,好似釋放咗抑壓已久嘅唔開心,亦都好似係幫完好姊妹出返口氣咁,然後眨眼間子瑜已經意會到曉琳呢腳背後嘅意味…

聰明如我又點會估唔到跟住落嚟會發生乜事,不過當我想轉身走都太遲,黃子瑜已經衝到埋嚟…

「嘻嘻…」個衰女包嘅笑意,完全係不懷好意!!

嗚啊啊!我俾兩個女仔校園欺凌啊!!
致各位讀者:

下集就係大結局啦
不愧係兩公婆

諗起呢個畫面
終於結局,呢個應該係你心水結局.
算唔算係?
唔完全係,不過曉琳呢一腳,足足存在咗喺我腦海有一整年了…
大結局預告,明天凌晨上映
100. 明日總會放晴吧。

結果,我俾兩個女仔一直追殺到去我哋課室先肯罷休…跟住曉琳拉一拉子瑜隻手話。

「子瑜,頭先睇完你哋兩個玩sing con,搞到我依家都好想去唱K…」

「好啊,反正完咗sing con都放得學,早啲去唔使怕到時無位~」子瑜一口就應承咗。

就係咁,我哋三個就一齊出發,子瑜拖住曉琳隻手行喺我前面,我就好似保鏢咁喺後面護送住佢哋。

搭咗一程車去到K房,我同子瑜兩個係窮學生,原本諗住揀個最平嘅歡樂時段,包兩杯嘢飲可以唱足三個鐘,不過曉琳話佢肚餓想食嘢,所以我哋就加錢包埋嘢食。

入到房之後,曉琳就好似小朋友咁拎住個遙控器,點完呢首又點嗰首,而我就默默幫啲咪笠返好個套,眨吓眼曉琳就點咗成堆Twins嘅歌,捉住子瑜陪佢唱,好彩唔係點咩方力申同鄧麗欣捉住我唱啫。

咁講真個句,子瑜同曉琳唱歌都幾好聽,佢哋把聲分分鐘好聽過阿Sa同阿嬌,而且我越望就越覺得佢哋真係好似天生一對嘅姊妹,不過嬌滴滴嘅子瑜反而似家姐,照顧住曉琳呢個妹妹,多咗種反差感。

「喂喂陳佑男,幫我哋嗌啲嘢食吖,肚餓喇。」子瑜拎住枝咪向我下達指令。

「係嘅,請問兩位小姐今日想食啲咩?」結果我又好似個阿四咁服侍佢哋兩姊妹,我仲要專登拎起個電話聽筒企出門口外面幫佢哋落單。

無幾耐子瑜同曉琳都唱到攰,將枝咪掉咗俾我,就埋頭苦幹開餐,耐唔耐又細聲講大聲笑,咁我都好識做嘅知道女仔傾密偈嘅時候,男仔唔好亂咁插嘴,於是乎我咬住舊雞翼求其點咗幾首歌,幫佢哋接力唱落去。

「喂吔你認真啲唱啦,唔好好似個喃嘸佬,唱到拉鐵閘咁啦。」點不知我唱唔夠半首,就俾子瑜吐槽嫌棄,連曉琳都忍唔住喺旁邊偷笑咗一聲。

「唔係吖,都唱得幾好聽。」都係曉琳溫柔體貼,識得氹人開心。

「曉琳你唔使俾面佢㗎。」但子瑜你個衰妹,竟然教壞曉琳。

「都係,咁你快啲認真啲唱啦。」曉琳又有樣學樣,板起面孔教訓埋我一份,然後下一秒就嬌羞答答咁將個頭塞喺子瑜懷裡,子瑜伸手將佢攬實。

「吖子瑜我窒息透唔到氣啦~」曉琳你口不對心,表面扮掙扎實情將個頭越塞越入。

「明明係你哄個頭埋嚟嘅。」

見佢哋兩個好似以前咁糖黐豆,我都放心了,既然觀眾要求我認真啲唱,我就捨命陪紅顏,而且仲要係兩位沉魚落雁閉月羞花嘅紅顏,賣力啲唱又如何。

而當我聲嘶力竭之後,觀樂嘅時光都要宣告結束,又係時候要返屋企,我同子瑜住埋一齊,得曉琳唔係,但係子瑜話想送埋曉琳返屋企,佢仲話呢次係佢係第一次陪曉琳返屋企。

又點估到,我能夠再次踏足呢條斜路送曉琳返屋企,沿路上當然勾起好多往事回憶,種種滋味點滴在心頭霎時間百感交集,去到曉琳屋苑樓下個迴旋處嗰陣,佢兩姊妹再次攬埋一齊。

睇見佢兩姊妹情深款款咁攬咗一陣之後,跟住又拖住手仔開始細細聲互訴心事,我識趣走埋一邊,回首一望先發現原來保安龍叔隔住道玻璃大門笑看風雲咁。

「夜喇曉琳,開始越嚟越凍,快啲返屋企啦。」子瑜摸摸曉琳頭仔。

「子瑜,咁我走啦,唔好咁掛住我。」

「嗯嗯,聽日見喇。」

過咗唔知幾耐,子瑜終於送別曉琳,臨尾曉琳嫣然一笑向我同子瑜揮揮手告別,再同幫佢開門嘅龍叔好有禮貌咁講咗聲唔該,望見曉琳嘅身影消失於電梯大堂之中,頓時有種禮成嘅感覺。

夜幕低垂,街燈泛黃光線依舊灑落柏油路面之上,附近四下無人,歸家嘅呢條斜路,以前係我送完曉琳返屋企嗰陣孤身一人自己行,今晚多咗子瑜呢個女仔陪我。

「呼呼~好開心啊今日過得。」子瑜雙手翹後,抬頭望向夜空,有粒星星特別耀眼。

「之但係,你同曉琳真係好返晒和好如初?」

「唔知道㗎,咁本身感情就係要靠兩個人去付出同經營先至會有收穫㗎嘛,至少我哋已經約好咗平安夜同聖誕節連續兩日一齊出去玩~」

「吓…剩低我點算?」話就話聽到佢兩姊妹約好咗一齊玩值得開心,但唔通我今年要Lonely Christmas?

「點知你啊~你咪…乖乖地留喺屋企溫書囉,反正放完假我哋就要考期中試。」

「搞錯啊,你唔理我就話啫,咁仲有黃子俊呢?你唔會抌低你最錫嘅細佬掛?」哼哼!今次仲唔俾我捉到你呢個衰妹無盡好家姐本份?

「我仲有你吖嘛,黃子俊就交俾你照顧喇,你係我最信得過嘅人,嘻嘻~」子瑜仲要拍拍我膊頭,想將個責任卸咗俾我就真。

「你就唔怕我會帶壞黃子俊咩?」

「唔怕啊,有咩好怕,黃子俊咁聰明,佢先唔會咁易俾你帶壞。」豈有此理你個黃子瑜吖,信唔信我將你就地正法!!

「嗱最多…Boxing Day嗰日,我送返份禮物俾你,當係報答你啦…」子瑜哄埋我耳邊講,仲要壓低聲線,有啲調皮…

咦?乜嗰日唔係就係我生日咩,我忽然間醒起今日中午芯玲笑我咩聖誕節無得拆禮物,但話時話我做乜無端白事會諗起啲咁嘅嘢。

「不過陳佑男我問你,呢樣係咩嚟?」冷不防子瑜手握拳頭伸喺我面前,然後有一條鎖匙扣垂低咗落嚟,竟然係條玉桂狗鎖匙扣,就係子俊交託俾我叫我送俾佢家姐嗰條!!

無啦啦條鎖匙扣出現喺子瑜手上,佢仲要咁樣問得我,肯定知道咗啲嘢…

「點解會喺你度嘅…」自從有日我發現條鎖匙扣喺我褲袋不翼而飛,之後我就幾乎忘記咗佢嘅存在。

「係曉琳俾我㗎,佢話有一日瞓醒喺床邊見到呢隻玉桂狗,但佢好記得自己無呢款鎖匙扣,佢諗返起就係嗰晚你上完佢屋企之後先至出現!!跟住佢就估係咪你諗住買嚟送俾我。」

「係…係啊…本來就係諗住送俾你…原來跌咗喺曉琳屋企…」我招認一半…

「咪住咪住,更正返先!係曉琳張床,唔係曉琳屋企咁簡單!!」子瑜兩邊腮又漲起,鄙視住我…

「黃子瑜你最好人,唔好嬲啦我。」

「咁你又點知道我鍾意玉桂狗?」子瑜突然咁問,我都唔知點答好,唔通話俾佢知係佢細佬通水咩…俾佢知道我整唔見黃子俊俾我嘅嘢實死多兩錢重。

「欸因為…」

「哼哼!嬲你啊!」子瑜一枝箭標咗向前跑走咗。

「黃子瑜你走咁快去邊啊,等埋我啊!」我即刻拔足狂奔追住黃子瑜跑。

「唔理你啊~」個衰妹竟然越跑越快…

《戀上鄰家女孩(布甸篇)》全文完
好睇感謝樓主
流晒口水喎我覺得真係辛苦大家追咗咁耐,特別係後期個作者近乎失蹤

按照慣例,之後會補返篇感言
完故樓主辛苦了
多謝JM巴
多謝樓

期待另一個時空渣男嘅故事
呢篇個尾完得幾好 但子瑜同男主點解好似冇乜情侶關係嘅進展
好睇
好sweet
算唔算大團圓結局
雖然無咩好清楚關係,但大致個故事都討好各方面。
至少故事上滿足到大家嘅喜好及希望。
多謝你支持等我tune返個渣男mode就可以繼續…(其實都唔算好渣啫)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞