【校園/愛情】戀上鄰家女孩(布甸篇)

880 回覆
27 Like 2 Dislike
佢哋兩個啲橋咁似嘅
紙言嗰邊係咪唔會再update住
sorry sorry
主要係嚟緊嗰集改咗幾個版本都未過到自己嗰關,希望最快可以聽晚交到文
9.

呼!好不容易,我終於帶曉琳嚟到一間專賣布甸燒嘅鋪頭前面。隔離仲有塊好大嘅黑板,上面由人手用唔同顏色嘅粉筆畫咗呢度最出名嘅幾款布甸燒,包括有北海道芝士、提拉米蘇、雲尼拿同埋焦糖味,啲畫仲要畫得好生動,仲靚過影相。

「到喇!」

「嘩!啲布甸燒好似好好味啊。」曉琳即刻鬆開我衣袖撲向玻璃櫃面前,目不轉睛咁望住裡面各式各款用透明杯殼裝好嘅布甸燒。

就算我係男仔都不得不承認,呢間啲布甸燒個賣相又真係幾吸引,齋睇未放入口,已經可以想像到嗰種幼滑鬆軟嘅口感。

「你係咪同子瑜嚟過㗎,你又會知道呢間鋪嘅?」曉琳轉身問我。

「無啊,我都係第一次嚟。」

「信你至奇啊,咁你覺得子瑜最鍾意食邊款?」我感覺到曉琳又係度試緊我。

「提拉米蘇?」我幾乎脫口而出,不過子瑜鍾意食提拉米蘇,但唔鍾意飲咖啡呢個算係我哋都知嘅事,所以曉琳只係考緊我嘅記性?

「嘻嘻。」曉琳一聲奸笑之後,擰轉身同收銀姐姐落單嗌咗份拎走嘅提拉米蘇布甸燒。

仲以為曉琳又會趁機窒我兩句,但佢呢下奸笑,真係唔知道佢又響度諗埋晒啲咩古靈精怪嘅嘢,但見佢雙眼一動不動咁,望住收銀姐姐將個布甸燒從雪櫃攞出嚟個興奮表情。

忽然間我靈機一觸,我再望向鋪頭旁邊嗰塊畫滿晒唔同布甸口味嘅黑板,咁由左至右、再由右至左咁掃視一個圈,但係...無時間俾我慢慢揀喇,跟住我就行埋去收銀處度:

「唔該,我都想要份朱古力味啊,喺度食,唔使拎走。」

「你又想食啊?」曉琳疑惑咁問我。

「唔係啊,係想買俾你食,見你望到口水都流晒出嚟。」八達通「嘟」一聲響起,我袋返好個銀包。

「你咁好人嘅。」曉琳笑道。

跟住收銀姐姐好似表演魔術咁,將原本烘焙餅底面向上嘅布甸燒,乾脆利落咁翻返轉落隻紙碟上面,布甸脫離透明杯殼嘅一瞬間……完美著陸!剩低嘅只有布甸頂層喺著地衝擊之後嘅餘震搖晃。

成個過程我一直企喺曉琳側邊,起初見佢擘大雙眼滿心期待咁凝望住個布甸燒,當著陸嘅一刻,曉琳直接拍手歡呼。

曉琳呢個反應,搞到收銀姐姐都忍唔住偷笑,我諗其實佢同生日會啲麥當勞姐姐都係一樣,希望可以將歡樂帶俾咁多位小朋友。

至少我而家見到曉琳笑得咁開心,我都好滿足。

我同曉琳學其他人咁,喺鋪頭隔離搵咗個空位,佢就開始品嘗呢個朱古力布甸燒。曉琳食緊嗰陣,我幫佢攞住子瑜個提拉米蘇,等佢唔使食得太論盡。

「好好味啊,你要唔要試吓?」曉琳食咗幾啖之後問我。

「哦好啊,我問收銀姐姐攞多支匙羹先。」

「唔使啦。」曉琳直接佢食緊嘅嗰支匙羹,筆咗一羹遞俾我,上面舊布甸仲喺度震下震下。

我腦裡即時浮現返尋日子瑜笑我嗰句:「開心喇,曉琳食晒你啲口水尾,間接接吻啊。」估唔到事隔一日,我竟然可以調返轉頭食曉琳嘅口水尾?唔得,我絕對唔能夠展露出半點笑意,唔係就會俾曉琳睇穿我心裡面諗緊咩,我一定要明鏡止水當屋企支匙羹咁用。

慢慢放入口...慢慢放入口...咬...

唔...真係好好味,當然我係指緊舊布甸。

睇見曉琳已經滿面笑容、急不及待咁想拎返個匙羹繼續品嘗,我就知道帶佢嚟買布甸燒呢個決定真係無懈可擊,我諗當子瑜見到佢份提拉米蘇都一定會好似佢好姐妹咁,開心到忘晒形。

「無介紹錯呢?呢個布甸燒直情好過頭先間糖果屋嗰支布甸狗波板糖喇,今次係真係有布甸食添喎。」我俾曉琳興奮嘅心情感染到,不由自主咁指住子瑜份提拉米蘇表揚下自己。

話口未完,曉琳含住支匙羹,瞪大眼睛。

嗱咪住先...有啲唔對路...

「我都無講過佢支波板糖係響頭先間糖果屋度買,你..又..會..知..嘅?」

曉琳而家個眼神,簡直好似福爾摩斯終於逼到疑犯自投羅網咁。
可能只係間糖果鋪啲糖夠甜冧到啲女仔去買
依到幾時先追到紙言個進度
依到每日一更嘅話都有一個月距離,但如果呢邊多人睇嘅話可以加速,我好易心軟
10.

正當我以為曉琳受到布甸燒嘅甜度沖昏咗大腦,暫時消減咗佢繼續追問我同子瑜之間關係嘅雅致,誰不知我自己率先鬆懈,竟然一下大意唔覺意自爆咗。

「陳佑男~我一早估到支波板糖係你買㗎喇,你認咗佢啦。」曉琳兩隻腳不停原地踏步,仲要拎住支匙羹指住我,興奮過食布甸燒嗰陣,定係啲布甸令到佢個興奮度有加乘...?

「咩啊...咁頭先嗰間鋪都有得買吖嘛...」我講完都覺得好無說服力...

「係你㗎喇!你又點會知尋日子瑜收到嗰支布甸狗波板糖個款,同今日我哋喺糖果屋見到個款係一樣啫。」

「除非係你送~」點解突然間曉琳思路會咁清晰㗎,我毫無還擊之力...

無喇無喇,垂死掙扎只會更加樣衰,不如大方認咗去算。

「好喇好喇,我認係我送喇。」唉,我而家好似細個玩數字棋咁,踩中咗地雷要即時退後十步,距離追到曉琳嘅呢個目標又遙遠咗...

唔通同自己講,早知會係咁,尋日就唔好咁屎窟痕買嘢送俾子瑜。咁樣又講唔過去,話晒尋日子瑜真係幫過我,而我又真係無請到佢晏晝嗰餐,在情在理買啲零食俾佢都係好應該嘅...

「你係咪鍾意人哋啫?」而家我肉隨砧板上,唯有見招拆招。

「唔係。」

「咁你當子瑜係咩?」唔知曉琳係咪受到糖份刺激多巴胺,好奇感急升,鍥而不捨繼續追擊我。

老實講我又真係無認真諗過呢個問題,而我又唔知點解呢刻我竟然嘗試認真思考個答案。我同子瑜做咗三年同學,三年朋友,今年第一次分班,但依然仲會一齊食飯傾偈,但我總係覺得以上統統都唔能夠好準確咁描述到我對佢嘅感覺,如果硬係要搵一種關係去形容,我諗呢個會係最適合?

「屋企人?」我回應道。

「吓屋企人?」曉琳疑惑咁望住我,同時終於靜咗落嚟...

「嗯...就好似...」 而我竟然突然間心血來潮,想去認真咁解釋埋我嘅答案俾曉琳知道,係因為我唔想佢誤會我?等我仲可以繼續保持住追佢做女朋友嘅希望?

「黃子瑜!」但聽見曉琳忽然大嗌,視線轉移向我身後。

「你做咩扮睇我唔到喎?」然後曉琳再搶前一步,我跟住佢個步伐,向後擰轉頭一望,又真係子瑜嚟咗,隔離仲有個鄒家樂。

「邊有啊,唔想阻住你兩個二人世界吖嘛。」子瑜笑道。

正當我諗住將心底裡關於子瑜嘅感覺,坦白從寬講俾曉琳知嗰陣,無諗過子瑜咁橋出現喺我哋面前,搞到我呢刻望住子瑜都有啲尷尷尬尬...

「你唔係同鄒家樂去睇戲㗎咩?」曉琳問。

又係喎,咁快睇完?

「無啊,鬼叫佢大頭蝦,將新城市廣場戲院睇錯咗做新都會廣場戲院,想即時補買戲飛都就唔啱時間喇。」子瑜回答。

「哈哈,家樂你第一次約到子瑜就留低咗個壞印象。」曉琳拍拍家樂手臂,以示安慰。

我望住家樂,佢又望住我,從佢個表情都知道佢有幾咁失望,明明今朝早仲好風騷,咁而家佢兩個入嚟呢度個商場,斷估都係子瑜俾個機會家樂去補償。

「跟住佢猛咁同我講對唔住,我話唔緊要啦,你請我食返我最鍾意嘅甜品當補返數,我仲開心過睇場戲,所以我就捉咗佢嚟呢度。」子瑜說道。

「呵呵,鄒家樂慢咗一步喇,因為陳佑男已經買咗子瑜最鍾意嘅提拉米蘇啦。」曉琳脫口說道。

同時間,曉琳單手捧住佢碟朱古力布甸燒,個布甸仲要係搖搖欲墜緊,但佢有理無理咁,用另一隻手捉住我拎緊嗰袋提拉米蘇布甸燒,遞俾子瑜睇。

曉琳我真係服咗你,咁高難度嘅操作都俾你做到...

我見家樂神情再度下沉,子瑜一時之間都呆咗俾唔到反應,我就俾人捉住咗隻手無得反抗,而笑得最燦爛嘅就係曾曉琳...
11.

曉琳語出驚人之後,過咗幾秒我哋四個人好似俾導演定咗格咁,依然企定定喺度,只係眼仔碌碌咁,互相你眼望我眼。

我最先望向家樂,佢似乎望住我隻手拎住嗰份提拉米蘇望到呆咗,咁嘅情況底下我唔敢望向曉琳個方向,我將視線慢慢轉移向子瑜方向,同時間佢眼神又咁啱聚焦落我度,我哋兩個目光交會嘅一瞬間,但見佢茫茫然咁擰返轉面,避開咗我。

「欸…」呢刻我想搵啲說話打圓場,但唔通當住大家面講,其實個提拉米蘇係曉琳買,唔係我買,咁樣我又怕搞到曉琳無癮,而且我又唔知佢腦裡面打緊咩鬼主意。

「啊…」突然間曉琳一聲慘叫,我哋四個眼球不約而同咁聚焦落同一個方向,目擊住一宗慘案發生。

原本曉琳頭先單手捧住嗰舊朱古力布甸燒,如今只係剩返隻空寥寥嘅紙碟,因為舊布甸燒再次完美著陸咗…喺地下,散到一地都係…

我忽然間諗到,曉琳你係有鋪癮鍾意跌嘢落地㗎喎,呢單已經係我已知嘅第二宗命案…

但係而家唔係我思考呢啲無聊野嘅時候,因為曉琳即刻鬆開咗我隻手,一個人踎低咗,注視住地下嗰舊散開咗嘅布甸燒,見佢仲要伸手好似想執返起佢。

喂唔可以㗎,千祈唔好信嗰啲咩食物跌咗落地,三秒內執返起可以繼續食嘅呃人說話。

「陳佑男!」呢個時候子瑜細細聲喝令我,仲喺裙袋拎隻包紙巾遞俾我。

係喎,點解我會連番喺度諗埋晒啲無聊野,而忘記咗呢刻我最應該要做嘅事係咩。

「曉琳…我幫你執啊,我呢度有紙巾啊。」我摀低身,搶喺曉琳想徒手執返起舊布甸之前,極速抽咗張紙巾出嚟,再接過曉碟手上面隻空碟,用紙巾將呢舊可憐嘅布甸燒殘骸包好,放喺隻碟度。

與此同時,子瑜都走咗去曉琳嘅另一邊,踎低身扶返起曉琳,喺度安慰緊佢。呢刻我先留意到曉琳雙眼已經紅腫腫。唉…明明前一秒鐘最興奮嘅人係佢,呢一刻最傷心嘅人又係佢。

「嗚嗚…我個布甸啊…」女仔真係話喊就喊,但我今次醒水,識得即刻再抽多張紙巾,攤開埋先再遞俾子瑜,等子瑜幫曉琳抹走眼角嘅淚珠。

「傻豬,我哋仲有個提拉米蘇吖嘛。」子瑜安慰地說道。

「嗰個係買俾你㗎…」點知曉琳越喊越犀利。

「陳佑男買嘅,我哋咪分咗佢嚟食。」子瑜笑道,但係子瑜你真係誤會咗啦,你個布甸燒真係唔係我買,我買嗰個已經跌咗落地。

「係我買㗎,因為你尋日送咗筒朱古力俾我,陳佑男佢只係揀味道。」曉琳終於講出咗個真相。

「咁不如我哋返學校share食吖,始終同你一齊食開心啲。」轉眼間,曉琳啲眼淚好似已經消失得無影無蹤,原來女仔可以話唔喊就唔喊,但我都不得不佩服黃子瑜,兩三下就平伏返曉琳嘅情緒。

就係咁,子瑜拖住曉琳隻手,行喺我同家樂前面,四個人兩前兩後咁慢慢行返學校。講真,頭先嗰場小意外,我同家樂兩個男仔真係成碌木咁唔識俾反應,家樂都仲可以話因為知我鍾意曉琳,而選擇唔去介入,留返俾我處理,但如果唔係子瑜好心幫我,我又識做啲咩呢?

一個因為睇錯戲院名,錯過咗同自己鍾意嘅女仔睇戲嘅機會,而另一個就見到自己鍾意嘅女仔唔開心,但唔識即時安慰,我哋兩個男仔而家都無厘神氣咁跟住兩個女仔後面。

我望住前面兩個女仔,兩個都係由中一識到而家,一個已經亭亭玉立,變成好多高form師兄追求嘅目標,社交圈子越嚟越闊,另一個雖然咁多年都無咩點長高,但就保持到嗰份可愛,又有種成熟識照顧人嘅反差感。

我哋四個人離開商場搭電梯嗰陣,我側頭望一望玻璃鏡反射嘅自己,撫心自問,追女仔呢家嘢,睇嚟仲有漫漫長路要行。
曉琳好慘,無得食男主角買俾佢嗰個布甸燒
所以布甸篇,女主角係真係有布甸食,但食到幾多就睇造化了…
布甸篇以故事內會出現嘅嘢命名,一樣甜品引發一樣事件。
下一篇應該又係甜品
可能佢哋剩係鍾意食布甸…
12.

子瑜同曉琳兩姊妹喺路上一直細聲講大聲笑,我都慣咗佢哋呢種相處方式,知道兩個女仔傾緊偈嘅時候,男仔無乜事都唔好行埋去插嘴,但我旁邊嘅家樂明顯就仲有啲失落,於是我就撩下佢傾偈。

行吓行吓我哋好快就返到學校,望一望校門個大鐘,都差唔多四點半。

「啊,我唔記得咗要去買紙。」返到嚟曉琳先醒起原本我哋出嚟嘅目的。

「我哋出返去再買?」我提議,反正而家都係唔算好晏。

「唔啦~聽日先再買啦,我要同子瑜一齊分享個布甸燒。」曉琳翹住子瑜手臂,成個身挨咗落子瑜度,佢哋兩個一高一矮,子瑜身型嬌滴滴,俾曉琳一挨落去,差啲失平衡。

「我跌啦,我跌啦,曾曉琳!」子瑜呼叫救命。

個畫面有啲搞笑,又有啲溫馨。

就係咁,子瑜跟埋我哋返課室,直接行入最後排即係我同家樂個位坐低,子瑜同曉琳分別坐喺我同家樂前面,反正呢個鐘數都無老師會捉同學擅自闖入其他課室,而原先喺度傾緊壁報板班女仔亦都唔見晒蹤影。

不過當我攞個布甸燒出嚟嗰陣,先發現我哋都無紙碟匙羹,唔通要用手食咩?

「我落去小食部問姐姐借!」我靈機一觸,九秒九衝落去雨天操場個小食部,擰轉身先發現原來家樂都跟咗過嚟。

「喂陳佑南...你跑得真係好快...完全追唔到你...」家樂喘晒氣咁。

「你落嚟做咩?」我問。

「同你一齊攞餐具啊...我喺上面對住兩個女仔...有啲odd。」家樂答。

「唔使怕羞喎。」我拍拍家樂膊頭。

與此同時,我客客氣氣咁同小食部姐姐成功借到隻紙碟。

「匙羹就冇啦,叉就側邊自己攞啦!廢事你兩個男仔無叉用啊!」小食部姐姐咁mean嘅,但又俾你一語道破咗我同家樂啱先個窘境。

不過算喇,我諗叉同匙羹都係咁用㗎啫,我就拎住隻碟,家樂就拎住兩支叉,餐具到手之後就極速衝返上課室,今次我故意放慢腳步等家樂可以跟得上我。

我同家樂一返到課室,見到子瑜同曉琳已經轉咗位,而家孖公仔咁坐咗喺我個位度。嗯,無錯係啊,係兩個女仔坐咗喺同一張凳度,即係我張凳,明明隔離家樂個位都有多張凳,但係佢哋都係要黐埋一齊,曉琳捉住子瑜隻手背喺度欣賞緊。

「有得食啦!」我喊道。

結果我同家樂就分別坐咗喺自己個位嘅前面,再擰轉張凳對住兩位大小姐。

「陳佑男,你睇吓子瑜隻手真係超滑。」曉琳捉住子瑜隻手遞喺我面前,仲要喺度係咁摸住子瑜手背,只見子瑜咬住唇咁傻笑。

我當然唔敢直望,但眼角睄到子瑜手背嘅膚色又的確真係幾白,而且雖然係白但又唔係營養不良嗰種蒼白。不過就咁肉眼睇,其實曉琳同子瑜都係不相伯仲啫。

之但係咁,鄒家樂都喺度㗎,曉琳你唔好當住佢面咁樣玩啦,於是乎我只可以扮聽唔到,默默咁同家樂一齊將個布甸燒翻轉落隻紙碟度,雖然有啲雞手鴨腳,但都總算成功著陸。

「曉琳你隻手都好滑吖。」而家調返轉,變咗係子瑜捉住曉琳隻手猛咁摸,然後換轉曉琳喺度傻笑。

「喂兩位大小姐,個布甸燒仲唔食就...凍㗎啦。」我見個布甸燒俾人冷落有啲可憐…

「陳佑男你係咪搞笑啊?布甸燒不嬲都係凍㗎喇。」曉琳歡然一笑。

「陳佑男!不如你摸吓,真係好滑㗎。」忽然間子瑜伸手捉住我隻左手,逼我摸曉琳手背。

搞乜鬼!?

「喂吔!」曉琳急道。

正當曉琳想縮嗰刻,子瑜已經成功將我隻左手,搭喺曉琳手背上面...仲要順住手背順時針咁摸咗一個圈。

好柔軟,幾乎無任何磨擦感,我手指完全唔敢俾力,但同時又唔想縮起,廢事破壞子瑜興致。而最後我發現曉琳竟然係全程眼仔碌碌咁望住我,四目相對之際我即刻縮開隻手,子瑜都無再用力,由得我從佢手腕中掙脫。

但黃子瑜你知唔知咁樣會搞到我同曉琳都好尷尬㗎。

「唔得啊,陳佑男借你隻右手嚟。」話音剛落,曉琳已經迅雷不及掩耳咁,趁我仲未回神,捉住我隻右手,同時又捉住子瑜隻左手,將我隻手搭咗喺子瑜手背上面,又順時針咁摸咗一個圈。

同樣都係好柔軟,完全感覺唔到半點皮膚粗糙感,我留意到子瑜又嘟起個嘴,但係佢眼神閃縮,全程避開我眼光。

「...」家樂個樣好似已經放棄咗生命咁。

「陳佑男我問你,你覺得我哋兩個隻手邊個滑啲啊?」曉琳擺起個得戚嘅表情,目光轉移落我度。

究竟你兩位大小姐想點...

直覺話俾我知,答邊個都好易中伏,而認真咁諗,根據頭先嘅觸感,的確子瑜同曉琳都係不相伯仲好難話邊個滑啲,但再諗深一層之後,我係咪應該要揀曉琳,我想追佢,咁我氹佢開心都係好理所當然。

再一次內心交戰之下,我真係唔知俾咩反應好;而另一邊廂,寂莫嘅小布甸已經同鄒家樂相依為命緊...

點揀好呢...
唔知大家睇完今集之後,知唔知布甸嘅意思係咩呢
就係女主角都好滑?
布甸嘅背後意思同兩位大小姐無關,純粹佢兩個咁啱都鍾意食
咁個故事名係咪就係結局
呢個問題真係問得好,我幫你問吓佑男先
睇完之後已經去紙言睇晒 唔夠喉
感謝你
13.

自此之後嘅嗰幾日,我都俾曉琳捉咗我去幫手整壁報板,有時候陪佢一齊去文具鋪揀顏色紙,有時候放學留低同埋班讀Viusal Arts嘅女仔一齊玩拼拼貼貼嘅遊戲,好在我過往三年都有幫手整過壁報板,男仔嚟講算係熟手技工,再加上我生得高,擒高擒低呢啲粗重工作更加不在話下,而呢幾日我都係同佢哋幾個女仔一齊食晏。

曉琳平時其實都好忙,佢又要分時間去兼顧藍社幹事會嘅工作,又要留低幫手整壁報,雖然話就話開學初期功課測驗都唔會好多,但始終我哋升咗上嚟中四,學嘅嘢深咗,壓力大咗,縱使曉琳總係跳跳紥紥充滿活力咁,但始終都係一個女仔,點都會攰,見佢偶爾暗自唉聲嘆氣,我都唔忍心睇住佢咁辛苦。

不過今日剩係得我同曉琳留喺度幫手。

「曉琳啊,你抖吓先啦,cut紙呢啲繁複工序等我做喇。」

「嗯…」曉琳直接僕咗喺我張枱度,而我就坐咗喺家樂個位度,雖然咁啱呢個角度我睇唔到佢個樣,但係佢條髮尾微微鬈曲嘅馬尾,就可以好清楚望到。

枱面上面一張張嘅A4紙,印有我哋班咁多個同學嘅大頭相,而我嘅工作,就係要沿住條邊,小心翼翼咁將佢哋剪落嚟,呢度大大話話都有成四十個人頭,當我一分鐘剪到一張,唔偷懶唔㩒電話唔去廁所都要剪八個字。

呢啲唔使藝術細胞嘅工作,就留返俾我做啦,曉琳你抖陣先喇,我今日實會幫你剪好晒佢哋。

我拎起鄒家樂張相慢慢剪吓剪吓。哦?你問我鄒家樂去咗邊?唔使問啦,實係去咗子瑜嗰班房度幫佢手整壁報板,呢個死仔有異性無人性,自己班務都唔幫手,信唔信我剪晒你啲頭髮等你變光頭。

啊唔係喎,不如將你張相,直接拎去釘喺子瑜班房個壁報板上面咪仲好,橫掂你咁想轉去文科班。

剪吓一張,剪吓又一張,最後一張終於到曉琳,我當然要落足心機慢慢剪,特別係頭髮邊緣嗰啲位置,更加要金精火眼咁度好個位先至剪,已經熟能生巧嘅我,同自己講一分鐘內就要剪完一張,唯獨是曉琳呢張係不設時限嘅,何況佢僕低咗休息緊應該唔知我做緊乜。

呼!終於搞掂,剪到條頸都有啲攰添,但係咁多張嚟講,曉琳呢張一定係最靚嘅,我要欣賞一下自己嘅作品先...

五官標緻、鵝蛋臉,同埋長度齊眉嘅七分瀏海,唔係完全貼住額頭所以有種空氣感,不過最靚都係曉琳對大眼睛,加上佢又攣又長但又好自然嘅眼睫毛,我拎住張相望到幾乎入晒神,望耐咗又覺得佢個櫻桃小嘴同樣咁吸引。

「陳佑男——」嘩嚇死我咩,我即刻放返低張相!

「你揀吖,我同子瑜邊個...啲啊...」

嚇得我,原來只係曉琳發開口夢,佢依然仲僕咗喺我張枱度,面向住走廊窗口位置,忽然間我好奇,想企起身行過去望吓曉琳有無流緊口水。

正當我想趷起身嗰下,我先發現原來走廊窗口有個女仔一直企咗響度,望緊我同曉琳,但當佢見到我有起身動作,就即刻耷低頭急急腳向住女廁方向行,不過我依然認得出個女仔就係子瑜。

你做咩急急腳走咗去?我想嗌「黃子瑜你去邊啊?」,但又怕會嘈醒曉琳,所以嗌到喉嚨邊又夾硬吞返落肚,一直望住子瑜經過埋我哋課室度門,嗰剎那可以清楚咁望見佢白色校裙飄逸緊嘅身影,然後就消失喺我視線範圍之內。

呢個時候,我又諗返起早幾日,俾曉琳逼我要答究竟係子瑜隻手滑啲,定係曉琳隻手滑啲個場景…

「嗯...」曉琳緩緩擰轉面,但依然僕緊喺張枱度,雙眼睡懵懵咁望住我,呢刻我視線都停留咗喺佢面上。

「你終於瞓醒啦?」始終,我都係覺得佢對大眼睛係最特別。

「係呀,你剪好晒啦?」曉琳微微瞇埋眼,搖住頭咁用手輕輕捽眼。

「嗯,剪好晒喇。」

「咁乖。」曉琳嫣然一笑。

之但係,佢個櫻桃小嘴都好吸引。
曉琳都好可愛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞