【校園/愛情】戀上鄰家女孩(布甸篇)

880 回覆
27 Like 2 Dislike
之前有一集其實有隱晦暗示過的
佢分明就係子愉派
花心仔
預告一下先,第75集將會係特別加長版,所有角色將會聚首於同一舞台之上

欸…我講咁多廢話其實都係想講我需要啲時間寫
樓豬加油
Time’s up. Pens down.
Put down your pen.

樓主,好快啲出文啦!
支持
群情太洶湧,今晚要出文
75.

陸運會嘅第二日朝早,我比其他同學仔差唔多早成粒鐘起身,出門口嘅時候,子瑜屋內依然未有動靜。呢個鐘數,個天先啱啱光晒,我諗佢兩姊弟應該仲瞓緊覺。

而我就急急腳趕緊去曉琳屋企樓下,你問我點解要咁早過去搵曉琳?我都唔知啊,總之我尋晚應承咗佢,會陪佢早啲返運動場幫手佈置。

曉琳本來話唔想我咁早起身,怕我唔夠瞓會影響今日比賽狀態,不過我就話咁我可以早啲瞓,早睡早起身體好吖嘛,果然今朝一起身精神飽滿,配合埋秋風送爽嘅天氣,希望能夠作為迎接全新一天嘅好開始。

「曉琳你睇,我買埋早餐可以一齊食。」曉琳一出嚟我就將袋麵包㨃喺佢面前,入面嗰兩隻雞尾包依然仲係暖暖哋。

「買埋早餐俾我咁好嘅。」

「梗係啦,唔可以餓親自己女朋友㗎嘛。」

沿路上,曉琳一邊捧住個雞尾包,另一邊拎住部手機憂心忡忡咁覆緊訊息,連嘴角黐住咗粒椰絲都無為意到,我用手指尖輕輕幫佢抹走。

「我哋啦啦隊有個妹妹今日發燒病咗啊,我哋臨時臨急搵唔到替補。」曉琳放返部手機落裙袋,伸手搭住我手臂。

「吓咁點算好?」我問。

「由我嚟頂上囉~佢哋話反正本身都係我負責排舞,所以就決定推咗我出嚟。」

「咁到時咪可以見到你跳舞?」

我開始幻想緊我隔離呢個女仔,著住條短到露咗半截大脾嘅百摺短裙,紥起孖辮拎住個彩球載歌熱舞嘅模樣。喂咪住先!人哋曉琳都無話今屆陸運會啦啦隊比賽係會著百摺短裙,咪咁快流晒口水先得㗎。

「係啊,係咪好期待呢?喂吔你做咩笑得咁奸嘅?」曉琳一嘢搣落我手臂度,但見佢天真爛漫嘅笑容,唔知道佢係咪已經原諒咗我呢?

不過無論點都好,我再一次返到嚟呢個運動場,由於未到八點半正式開始時間,看台上面只有零星同學喺度執拾同佈置緊,有啲就開緊早餐會議,幾乎全部都係學生會同社幹事會嘅同學,除咗我呢個例外。

無錯,我為咗要展現我嘅殷勤,今日我幾乎成為咗半個藍社社幹事,我成朝一直陪伴喺曉琳隔離幫佢做啲擔擔抬抬嘅工作,做熟咗仲開始識得幫啲同學仔處理借釘鞋嘅登記手續,之後仲同曉琳加埋其他社幹事一齊帶住看台班同學仔嗌cheers打氣。

原來曉琳做嘅嘢係咁辛苦,但又幾熱血,幾好玩,而且嗰種對自己個社嘅歸屬感會一下子湧現出嚟,覺得所有著住藍色運動服嘅同學,無論男女高矮肥瘦都係一個大家庭。

就係咁,我同曉琳兩個一齊過咗一個充實嘅朝早,又嚟到午飯時間,因為我成朝都混雜咗喺藍社社幹事個圈子裡面,所以Lunchtime時候亦都順利成章跟埋佢哋一齊喺看台上面食外賣,而芯玲三姊妹就話想趁機透透氣所以出去食。

藍社幹事會一共係四男兩女嘅組合,講真起初我都有啲擔心我呢個外人會格格不入,加上我細佢哋一屆,嚴格上嚟講我仲要係第一日識佢哋,雖然佢哋個個都嗌我佑男前、佑男後,但我仲未認得晒佢哋啲名。

再加上藍社社長呢個人一直係我芥蒂,但我發現佢都唔係我想像中咁受歡迎,反而曉琳先至係眾人寵兒,班師兄師姐當正佢係妹妹咁照顧。

「曉琳,點解你咁叻可以氹到你男朋友嚟幫你。」眼前呢位師姐細細粒,但戴住眼鏡有種成熟嘅氣質,亦都係最多口水嗰位。

「你都可以叫你條仔過嚟幫手㗎。」隔離呢位個師兄亦都係口水多過浪花。

「咪玩啦,我同佢都唔同社,分分鐘佢依家同緊啲師妹撐枱腳都唔出奇。」

曉琳靜靜雞喺我耳仔邊講,嗰位師姐嘅男朋友就係隔離綠社個社長,呢餐飯局如果無曉琳從旁解釋,我都未必聽得明佢哋傾緊啲咩,我以為佢哋會認真傾啲社務上嘅工作,但原來都係講吓無聊八卦嘢,氣氛輕輕鬆鬆。

「曉琳,一陣間晏晝俾你男朋友抖吓喇,唔好搞到人哋太攰,如果唔係就無力跑比賽㗎喇。」嗰位師姐向住曉琳講。

「知道~」曉琳笑瞇瞇回應。

師姐嘅一句說話又真係令到曉琳唔再俾我插手幫忙,連嗌cheers都叫我唔好咁落力驚我晒咗啲氣,結果我食完呢餐晏飯之後,就變成遊手好閒陪住曉琳做社務。

我喺看台上面扶住條玻璃欄杆,一路望住場上比賽班師弟同師妹有人歡喜自然有人愁,而場邊看台嘅情緒亦都越嚟越高漲,特別係應屆畢業嗰班個個已經換晒自己嘅班衫,享受緊中學生涯陸運會嘅最後時光。

隨住各項個人賽事結束,剩返落嚟嘅就係社際團體項目,低組別嘅男女子接力比賽陸續開始,而社際男子甲組四乘一百米接力亦都進入第二次召集。

其實當聽到司令台宣佈第一次召集嗰陣,我個心已經開始越嚟越緊張,畢竟呢場比賽我係因為曉琳先有機會上陣,曉琳雖然從來無表示過佢嘅期望,但我都唔想令到佢失望。

而到第二次召集嘅時候,正當我揸住對釘鞋,四圍張望大師兄同二師兄嘅位置,忽然間有人輕輕掹一掹我衫袖,然後捉住我隻手帶咗我去看台底個雜物房。

「傻瓜,做咩捉咗我嚟呢度啊?啱先已經宣佈咗第二次召集喇,一陣間遲到俾人取消資格就大件事。」我見四下無人,直接拖住曉琳對手。

「你唔好郁吖,我要幫你畫上去。」曉琳唔知邊度變咗支藍色顏料出嚟。

然後曉琳將啲顏料細細力咁擳咗落手指尖度,跟住哄埋嚟全神貫注咁喺我塊面度畫嚟畫去。

「你畫咗啲咩喺我塊面度?」我同曉琳個距離近到可以聞到佢嘅陣陣體香。

「我幫你畫咗我哋藍社社幹事嘅專屬彩繪啊,你唔好郁啦差唔多畫好喇。」

跟住曉琳褪開咗半步,俾我睇清楚佢左邊面頰上面嘅嗰兩條藍色平行線彩繪。

「應承我,一陣比賽唔好俾咁大壓力自己啊知唔知道,無論贏定輸都好,你肯幫我跑我已經好開心。」曉琳聲線娓娓動聽。

「曉琳你放心啦,我應承你,我一定會幫你贏呢個冠軍返嚟,到時候我哋就可以反超前,拎全場總冠軍。」我拖住曉琳對手,許下我嘅諾言。

「嗯,咁你快啲去集合啦,到時我會喺終點位幫你打氣㗎~」

曉琳嘅笑容總係有種令人溶化嘅魔力,臨走之前,我忍唔住行前一步輕輕錫咗佢一啖,搞到我呢個女朋友瞬間紅粉緋緋,咬住嘴唇,依依不捨咁望住我離開。
男哥係溝女天才
幾好睇, 加油
佑男係似俾女溝多啲
多謝你
大直路,推
但佢氹到曉琳好開心
76.

當我去到召集處帳篷嘅時候,大師兄、二師兄同埋藍社社長已經到齊晒熱緊身拉緊筋,負責幫我哋點名嗰個竟然係短髮妹妹。

「咁遲㗎你?差啲想取消你資格。」短髮妹妹拎起支筆,喺塊點名板度剔咗一下。

「你取消佢資格,佢今晚返去就要喺曉琳面前跪玻璃㗎喇。」雖然大師兄經常一臉正經,但識耐咗就知佢其實都係鍾意講笑。

「可能今晚唔係跪玻璃呢,係做第二啲嘢。」但二師兄個笑容就相當奸詐。

「你哋啲男仔成日都講埋啲唔正經嘅嘢,我走先喇。」

短髮妹妹將塊點名板抱喺胸前,嘟住嘴正想準備轉身離開帳篷,但俾我捉住佢衫袖問。

「乜你唔係幫手計時咩,點解會過咗嚟召集處做點名嘅?」

「咁本身計時就係要幫手做埋登記吖嘛,係啊,芯玲話佢哋一陣會落嚟幫你打氣,你到時唔好跑跑吓跌低,我一定會笑你。」

短髮妹妹講完之後就無再眷戀喺度,獨自一人離開返去終點位置,咁佢今日作為工作人員應該都有自己緊密嘅行程嘅,我都無謂再騷擾佢。

啊!唔記得八卦吓,芯玲佢哋話短髮妹妹會周不時行去黃社看台偷望家樂,唔知頭先佢又有無借啲意望返去看台呢?不過呢個位置同看台相隔甚遠,雖然看台上依舊一遍喧鬧沸騰,但要逐個面孔辨別就略有難度。

算啦,我都係唔好望過去喇,反正咁遠都睇唔清楚邊個打邊個,重點係,我真係唔應該再係咁,專心一致跑好呢場比賽先至係我應該要做嘅事。

但仲有另一個問題係,每逢一緊張我個腸胃就會同我作對,我趁距離最後召集仲有少少時間,九秒九衝返去看台底個男廁,途中仲遇到芯玲同曉琳,加埋今日無比賽但依然戴住隱形眼鏡嘅妹妹,佢哋三個手挽手肩並肩行緊去終點方向。

芯玲個衰女包仲要笑我係攋屎仔,得曉琳關心我係咪頭先晏晝嗰餐啲嘢食唔乾淨,不過由於時間趕急,我哋都只係匆匆忙忙講咗兩句,曉琳就催我快啲去廁所,臨走前仲塞咗包紙巾俾我。

可能係得到曉琳嘅眷顧,呢次如廁非常暢順,有個咁好嘅女朋友,人生如此本應無咩需要再強求,但點解我硬係覺得內心缺少咗一啲嘢咁。

而司令台最後召集嘅廣播亦都響徹全場,就連喺廁格裡面都聽得一清二楚,我即刻著返好條褲,洗乾淨隻手就準備趕返去集合點。

不過唔知道命運係咪總係鍾意捉弄我,當我一行出廁所門,就迎面見到有個熟悉嘅女仔身影,急急腳衝落看台樓梯,偏偏臨落到地前幾級就失平衡成個人跌底咗。

「嗯,好痛…」個女仔跌到膝頭哥都損晒,但仍然無阻佢前進嘅意欲。

正當呢個時候,後面有個男仔嘗試伸出手,扶返起個女仔。

「子瑜,你唔好跑咁急啦,我可以陪你去㗎。」而個男仔就係家樂。

「唔使你陪啊,我自己一個去就可以。」 子瑜捹開咗家樂隻手,同時間佢兩個都發現咗我嘅存在,步伐終於放慢落嚟。

從子瑜焦急嘅神情話俾我知,肯定係發生咗啲事,究竟發生咩事?

「黃子瑜,做咩事啊?」我即刻走埋去子瑜面前。

「無事啊,你就快要比賽啦,唔使理我。」子瑜想擺脫我,但俾我攔住咗條樓梯口走唔到。

「你講啦,我從來都無見過你個樣咁驚,你話我知究竟發生咩事先。」

但係子瑜就係唔肯講,剩係想將我推開。

與此同時,我望一望企喺後面嘅家樂,但見佢憂慮不安嘅眼神,欲言又止,我就知道佢有意欲講俾我聽發生咩事,但又礙於子瑜喺度所以唔知講唔講出嚟好。

「講喇!」於是我近乎以命令式嘅語氣逼家樂講。

「子瑜…佢細佬出咗車禍…入咗醫院。」

吓!?今次真係一記晴天霹靂,我差啲以為自己聽錯,黃子俊個衰仔包竟然...

「妖!你做乜講出嚟啊?」子瑜即刻向後睥住家樂。

我知道家樂咁樣做,已經等如係放棄自己追到子瑜嘅機會,但佢仍然選擇將呢件講俾我知,而我本身亦都估到子瑜神色咁慌張一定係有緊要事發生咗,但我點估都估唔到係佢細佬出咗車禍,至於依家咩狀況、嚴唔嚴重我都無時間同能力去思考,呢個時候直覺話我知,我只係想陪住子瑜做一件事。

「我陪你去醫院。」

「唔得!」

「點解?」

「我唔使你理我啊,我唔要啊,你走開啦。」只見子瑜激動得眼泛淚光,隨即又繼續講落去:「就當我求下你你唔好理我啦好唔好,你返去比賽啦,曉琳佢等緊你㗎,難得你可以氹返佢,唔通你想轉個頭又再搞到人哋唔開心啊?」

雖然子瑜呢番說話係為咗我同曉琳好,但我聽完個心就硬係揦住揦住好唔安落,黃子瑜其實你呢兩日一直都有暗中留意住我哋係唔係?

但就係呢個時候我稍一不留神,就俾子瑜擺脫咗我嘅圍困,成功喺我旁邊搵到個空隙竄走咗,直奔出去。

然後下一秒鐘,子瑜就盲舂舂咁撞咗落另一個男仔度,而個男仔又想伸手扶住差啲失平衡嘅子瑜。

「係子瑜?你做咩喊到咁啊?」今次呢個男仔係藍社社長,聲線溫柔。

「唔關你事。」

跟住子瑜就繞過咗社長,頭也不回繼續向住運動場大門方向奔走,社長一臉錯愕,完全理解唔到發生咩事,而我就一直呆望住子瑜嬌小又孤獨嘅背影,直至消失喺我視線範圍之中。

隔咗一陣,我先察覺到原來社長拍緊我膊頭。

「...啱啱已經最後召集喇,再唔返去就俾大會取消資格。」藍社社長走埋嚟想拉我走,聲線平淡。

咩嘢最後召集,咩嘢取消資格,我幾乎咩都聽唔入耳,或者我個心隨住子瑜離開,已經唔再屬於呢度。
下一集,大直路嘅終點
原本一集嘅份量結果都係要拆開三集先寫得晒
曉琳個傻妹,太易氹
男哥
求下你同曉琳講清楚單嘢之後,三個人一齊去探細佬啦
咁dramatic
最後直路衝線吖嘛
em…
77. 你的心在哪裡,你的寶藏就在那裡

「你知唔知呀,我最近睇緊一本書呢,佢講風可以改變沙丘嘅形狀,但係沙漠永遠都會存在,跟住我就喺度諗,如果每個人個心都有屬於佢嘅形狀,唔知我嗰個係咩形狀呢?」

「又睇埋啲咩奇怪書啊?我剩係知尋日science堂教呢,心臟就有四個心室,分別係左右心房同左右心室,裡面仲有塊半月形嘅瓣膜,你係咪講呢塊吖?」

「都唔知你講緊咩。」

「搞錯啊,你有無留心聽書㗎?」

「無啊,你又唔係唔知道我最唔鐘意上嘅就係science堂,所以我下年一定唔會揀理科。」

「藉口嚟㗎啫,抑或你係掛住同隔離個男仔傾偈咋?」

「邊有啊?」

「真係無?」

「真係無,係佢撩我咋嘛,呃你做咩?」

跟住個女仔就一腳踢埋嚟,得逞後再轉身狂奔跑走,我隻腳差啲俾佢踢到殘廢,我有時都唔明,做咩呢個女仔可以咁粗魯,郁啲就動手動腳。

但諗諗吓,又發覺當日子瑜跑走嘅背影,同今日有啲相似,係我自己一直無為意吖?定係,我收埋咗喺內心太耐,一直抑壓住?

不過當日子瑜嘅表情係帶住一種調皮,又夾雜住一股稚氣,但依家子瑜好似俾一層又一層嘅憂鬱籠罩住,而佢變到咁,我總覺得我有份造成。

「要行快啲啦,怕趕唔切。」社長喺旁邊催促住我加快速度。

但係無論如何,頭先子瑜孤獨嘅背影,早已經深深烙印咗喺我腦海中揮之不去,子瑜依家肯定好擔心佢細佬嘅安危,偏偏現場氣氛高漲到一個極點,四社聲嘶力竭咁為場上進行緊嘅社際乙組男子接力賽打氣,形成咗一個鮮明嘅對比。

短髮妹妹聚精會神咁望住跑道,準備喺選手衝線嘅一刻㩒停秒錶,當我經過終點位置嗰陣,就連曉琳同芯玲兩姊妹都喺度開心雀躍咁傾緊啲唔知咩嘢。

忽然間,我對於周遭嘅一切事物都產生咗一種厭惡感,你哋喺度享受緊你哋嘅歡樂時光,但係就唔知道有個女仔喺度獨自受苦,擔心緊佢最錫嘅細佬,明明佢本身都可以融入喺呢個氣氛之中。

「接住落嚟就係今屆陸運會嘅壓軸賽事,社際男子甲組4×100接力賽。」

司令台嘅廣播直接將全場氣氛昇華。

工作人員安排好每個參賽選手嘅起步同接棒位置,依照我哋之前嘅分配,大師兄徑賽經驗最豐富,所以第一棒起跑嘅重任理所當然落喺佢身上,然後第二棒就由擅長直路衝刺嘅二師兄處理,第三棒彎路交俾藍社社長。

「而負責藍社嘅最後一棒就係,4C班嘅陳佑男!」

司令台把女仔聲順住交棒次序逐一介紹我哋,因為我跑最後嗰棒,所以我就成為被壓軸介紹嗰位,四社嘅吶喊聲幾乎未曾停止過,但係我絲毫嘅興奮都感覺唔到。

因為我只係想,快啲完成個比賽去。

以最快嘅速度完成。

就係呢一刻,全場喺頃刻之間靜止咗落嚟,所有人都全神貫注望住條起跑線,等待裁判發號施令。

「呠——」

起步槍聲響起,運動場再次陷入熱血沸騰嘅狀態,四社嘅吶喊聲再度匯集一齊,打氣嘅力度同選手嘅速度幾乎畫上等號,驟眼望過去大師兄領先緊好幾個身位,所以觀眾席上,藍社當下嘅氣氛亦都係最高漲。

轉眼間,大師兄就將領先優勢交俾二師兄,接住落嚟就係佢發揮直線衝刺嘅時候,但係衝咗一段路程之後,黃社同紅社都不遑多讓,喺後面死咬住唔放,而且仲將個差距越收越窄。

去到第三棒嗰陣,藍社同黃社幾乎係同一時間交棒,社長同隔離黃社喺最初嗰半個彎位依然叮噹馬頭,鬥到難分難解,而佢兩個嘅步伐越嚟越接近嘅同時,我亦都開始將身體漸漸壓低,左手慢慢向後伸動,順住節奏一步一步咁向前加速助跑,雖然呢串動作我已經反覆練習過好多次,亦深知道交棒嘅流暢度就係決定勝負嘅關鍵。

不過今次顯然唔係我做得最好嘅一次,甚至乎步伐開始出現凌亂,但我無辦法再控制大腦作出及時調整,而電光火石之間,社長已經將支接力棒交託到我手上。

「唔好話大師兄唔教你,記住啊,落到場比賽,好多時都係憑感覺,就算啲動作做得唔好都唔緊要,到時候只要相信你嘅直覺,相信你嘅能力,之後咩都唔使理,意想不到嘅事情就會發生。」

我都唔知點解,腦海中會浮現返大師兄對我講過嘅呢番說話,去到呢一刻我就乾脆順住呢股信念,相信自己嘅直覺,忽然之間我全身力量都好似注滿晒喺雙腿肌肉之中,然後再將呢股力量一下子爆發出去。

無錯!我要相信自己直覺,相信身體每一個細胞,每一寸肌肉。

轉入最後直路之後,我依稀可以見到曉琳企咗喺終點位置,旁邊仲有芯玲同眼鏡妹妹陪伴住,而短髮妹妹拎住個秒錶目不轉睛咁望住我,大家都係等緊我衝線嘅一剎那。但當鬥到最後三十米嗰陣,我開始感覺到自己個身體漸漸超出負荷,與此同時,後面對手施加嘅壓力亦都越嚟越大,我根本唔敢擰轉頭望個距離差幾遠。

我可以做緊嘢,就係咬實牙關,死守住依家呢個領先優勢。

「你知唔知道,《牧羊少年奇幻之旅》呢本書講過,當你真心渴望一樣嘢嘅時候,全個宇宙都會聯合起嚟一齊去幫你實現。」

「咁係咪你都會嚟幫我?」

「嘻嘻,咁睇你係咪真係咁有決心追到...」

其實我都唔明,點解當我真心渴望一樣嘢嘅時候,全宇宙都會嚟幫我,呢啲寓言故事其實係咪用嚟呃小朋友㗎咋,現實世界中,個宇宙又點會知你渴望緊啲咩喎,黃子瑜你成日睇埋晒呢啲古靈精怪嘅故事書,會唔會有一日睇壞腦㗎?

雖然我去到今時今日,都依然對呢個道理一頭霧水,但係,我好似終於認清楚自己所渴望嘅嘢係乜嘢,對我嚟講,捱埋最後呢三十米已經唔再有咩困難,因為呢段直路將會係我漫長旅程嘅開端,前面等緊我嘅仲有好多未知之數,但係我願意繼續勇往直前,追尋我心中真正所屬。

曾經,我為咗追到曉琳,將你拋低喺班房,當時我已經察覺到你有唔妥,但我唔想去承認。

之後有一晚喺你屋企食飯,我因為曉琳嘅一個電話,罔顧一切離開你屋企,冒住雨衝返學校接曉琳放學,當晚,我親眼望住你喊,但我無勇氣去面對。

仲有一次,我哋終於俾曉琳揭破咗我同你之間係鄰居嘅關係,你為咗截住黃子俊唔俾佢繼續令到件事變得更壞,你一巴車落佢塊面度,而我知道你一向都好錫佢,你為咗我同曉琳,犧牲你細佬,亦都犧牲咗你自己。

更加唔好提其他同學對你嘅閒言閒語,話你鍾意收兵,又話你鍾意四周溝仔,搞到你喺學校嘅形象跌落谷底。

黃子瑜,我唔想你再孤獨一個,承受住呢個世界嘅殘忍。

衝過終點嘅一刻,原本手上呢支接力棒對我嚟講應該係無比重要,但最終我都係選擇鬆開手,由得佢順住地心吸力跌落地,同時間亦都好似將心中一路抑壓住嘅情感一併放下,場上嘅喧鬧聲從未有一刻停止過,但我已經無辦法感受到,就好似,我已經同四周圍嘅環境割裂開一樣。

比賽冠軍花落誰家我唔知道,我剩係知道,呢刻嘅我並無因為衝過終點而停下腳步,曉琳由興奮到錯愕嘅表情轉變,我都清清楚楚睇到,亦都無阻我繼續向前跑,沿住頭先子瑜急住離開嘅同一條路上,向住運動場大門方向繼續前進,而我將會,親手推開呢道大門。

因為鎖匙早已喺我手上。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞